Cpanel Nedir? Ayrıntılı Rehber
Bir web sitesi oluşturma konusunda yeniyseniz, cPanel hakkında bir şeyler duymuş olsanız bile, muhtemelen detayları bilmiyorsunuzdur.
Basitçe söylemek gerekirse, cPanel, web sitenizi kullanıcı dostu bir kontrol paneli ile yönetmenize izin veren bir kontrol panelidir.
Popüler hosting hizmetlerinin neredeyse %90’ı web sunucunuzu daha verimli yönetmenizi sağlamak için cPanel kullanır. Bununla birlikte, cPanel ne kadar basit olursa olsun, detaylarını bilmeniz gerekir.
Bu nedenle cPanel hakkında kafanızda tam olarak bir şeyler oluşması için kapsamlı bir başlangıç kılavuzu oluşturduk.
Haydi başlayalım!
cPanel Nedir?
Basit bir ifadeyle cPanel, web hosting hesabınızın tüm öğelerini yönetebileceğiniz basit bir gösterge panosuna sahip bir kontrol panelidir. cPanel, herhangi bir seviyedeki kullanıcının tüm ayarları tek bir yerden yönetmesini kolaylaştırır. Yeni bir FTP kullanıcısı oluşturmak, kaynakları izlemek, yazılım yüklemek veya alt alanlar oluşturmak vb. her işlemi cPanel ile yönetmeniz mümkündür.
Hosting şirketinize bağlı olarak panonuz farklı görünebilir. Bununla birlikte, özellikler aşağı yukarı benzerdir.
Şu anda cPanel, çoğu web geliştiricisi ve hosting şirketi tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin, HostGator, GoDaddy, Bluehost hepsi cPanel arayüzünü kullanır.
cPanel’in Avantajları
- Öğrenmesi ve kullanması kolaydır.
- Web hosting öğelerinin verimli yönetimini destekler.
- Otomatik yazılım yükleyicileri içerir.
- Çok sayıda belge ve destek mevcuttur.
cPanel’in Dezavantajları
- Bazı ana bilgisayarlar güncel olmayan yazılımlar çalıştırır.
- Yanlışlıkla değişiklik yapmaya eğilimlidir.
- Özellikler başlangıç seviyesinde olanlar için bunaltıcı olabilir.
Neden bir cPanel’e İhtiyacınız Var?
cPanel, dosya yönetimini anlaşılır ve erişilebilir kılmak için basit bir gösterge panosu, bağlantılar, gezinme ve grafikler sunar. cPanel’in kullanışlı olduğu başlıca alanlar aşağıdaki gibidir:
- Web sitesi dosyalarının düzenlenmesi
- WordPress ve diğer yazılımları yükleme
- Web siteniz için e-posta oluşturma, ayarlama ve yönetme
- Etki alanı ve alt etki alanı oluşturma, bağlama ve yönetme
- Veri tabanları oluşturma, arama ve yönetme.
- Web sitenizi yedekleme
- Sunucuya dosya yükleme
- Bant genişliği dahil kullanım istatistiklerini kontrol etme
- Sunucuya eklenti yükleme
- Çeşitli güvenlik ayarlarını değiştirme
- Optimizasyonları ayarlama
- Şifre ve güvenlik yönetimi
cPanel olmadan, yalnızca ileri düzeyde teknik bilgiye sahip kullanıcılar bu görevleri yapabilirdi. Bu nedenle cPanel, paylaşılan hosting hizmetlerinin çoğu için kullanıcı dostu kontrol merkezidir.
Genel olarak, cPanel, karmaşık ve kullanıcı dostu yönetim teknikleri arasındaki boşluğu kapatır.
CPanel’in en bilinen kontrol paneli, en çok kullanılan kontrol panellerinden bir diğeri de Plesk’tir. Plesk ile ilgili daha fazla ayrıntı istiyorsanız, “Plesk Panel Nedir? Ayrıntılı Rehber?” yazımızı okuyabilirsiniz.
cPanel’e Nasıl Erişilir ve Giriş Yapılır?
cPanel’e yalnızca sunucunuz bu aracı kullanıyorsa erişebilirsiniz. Çoğu hosting sağlayıcısı, cPanel’e erişmeniz için size doğrudan bir bağlantı sağlar. Ancak, sahip değilseniz, aşağıdaki adımları inceleyebilirsiniz:
- Web tarayıcınıza gidin.
- Web sitenizin URL’sini yazın.
- Web siteniz “http” ile başlıyorsa, URL’nin sonuna 2082 ekleyin (http://www.website.com:2082)
- Siteniz bir “https” ile başlıyorsa, URL’nin sonuna 2083 ekleyin (https://www.website.com:2083).
- Ayrıca https://www.website.com/cpanel kullanarak cPanel’e giriş yapabilirsiniz.
Ardından, web hosting servis sağlayıcınız tarafından sağlanan kullanıcı adını ve şifreyi girebilirsiniz. Hosting sağlayıcılarının çoğu, karşılama e-posta’sında kimlik bilgileri gönderir. Almadıysanız servis sağlayıcınıza ulaşın.
cPanel’in Temel Özellikleri ve Bölümleri
Daha önce de belirtildiğimiz gibi, cPanel kontrol paneliniz sunucunuza bağlı olarak farklı görünebilir. Ancak, birincil cPanel özellikleri ve bölümleri aynıdır.
Aşağıda cPanel’in temel özelliklerinden bazılarını bulabilirsiniz:
1. WordPress’i cPanel kullanarak yükleme
Çoğu hosting sağlayıcısı, cPanel panosunda bir yazılım yükleme aracı sunar. Bu, kullanıcıların WordPress, Joomla veya Drupal gibi diğer CMS’leri yüklemesini kolaylaştırır.
WordPress yükleyici aracını “Uygulama Yükleyici – App Installers“ veya “Komut Dosyaları – Scripts” adlı bir bölümde bulabilirsiniz.
Her host farklıdır. Ancak, WordPress’i yükleme işlemi genellikle benzerdir. İlk olarak, yeni WordPress giriş bilgilerinizi oluşturun ve ekranınızda gösterilen adımları izleyin. Adımları tamamladıktan sonra, WordPress kontrol panelinize giriş yapabileceğiniz bir URL belirir.
2. Alan Adının cPanel’de Yönetilmesi
Hosting hesabınızla bağlantılı tüm alan adlarınızı ve alt alan adlarınızı cPanel kullanarak kolayca yönetebilirsiniz.
Bunun için “Domains” bölümüne gidin. Burada alan adınızı, alt alan adınızı, yönlendirmenizi, eklenti alan adlarınızı ve diğerlerini yönetmek için birçok seçenek bulacaksınız.
cPanel kullanarak yönetilecek birincil düğmeler şunlardır:
Domains – Bu düğmeyi kullanarak yeni WordPress siteniz için yeni bir alan ekleyebilirsiniz.
Eklenti Etki Alanları – Diğer siteler için kullandığınız ek etki alanları oluşturabilirsiniz.
Rumuzlar – Bu düğmeyi kullanarak diğer alan adlarını birincil alanınıza bağlayabilirsiniz. Bu ekstra alan adları “Rumuzlar” olarak hizmet eder. Bu, sitenizin burada belirttiğiniz tüm alan adlarında kullanılabilir olduğu anlamına gelir.
Yönlendirmeler – Yönlendirme düğmesini kullanarak belirli bir URL’yi başka bir URL’ye yönlendirebilirsiniz.
Alt Alan Adları – Yeni bir alan adı yönetmek yerine siteniz için bir alt alan adı oluşturabilirsiniz.
3. cPanel’de E-posta’ları Yönetme
cPanel’in profesyonel özelliklerinden biri de, sitenizin alan adını kullanarak özel bir e-posta hesabı oluşturmanıza izin vermesidir. Bu sayede, Gmail ve Yahoo gibi geleneksel e-posta hesaplarına kullanmanız gerekmez.
Bu, e-posta’nızı “[email protected]” yerine “[email protected]” olarak yapılandırabileceğiniz anlamına gelir.
cPanel’deki E-posta bölümü, profesyonel e-posta adreslerinizi eklemenize ve yönetmenize olanak tanır. Bölüm adı, sunucunuza bağlı olarak farklılık gösterebilir.
E-main bölümü, aşağıdakiler gibi birkaç seçeneğe sahiptir:
- E-posta hesapları
- İleticiler
- E-posta Yönlendirme
- Otomatik yanıtlayıcılar
- Spam Filtreleri
Bir hesap oluşturmak için “E-posta Hesapları” seçeneğini seçmeniz gerekir. Ardından, yeni bir e-posta eklemek için “E-posta Hesabı Ekle” sekmesine tıklayın. Ardından, e-posta adınızı, alan adınızı, şifrenizi girin ve “Hesap Oluştur” düğmesine tıklayın.
4. cPanel’de Dosya Yönetimi
Tüm web sitesi dosyalarınızı cPanel kullanarak da yönetebilirsiniz. cPanel’de dosyaları, resimleri, dizinleri, FTP hesabını, eklentileri, temaları ve çok daha fazlasını yönetmek için bir “Dosyalar” bölümü vardır.
Ana sunucunuz tüm WordPress dosyalarınızı depolar. Bu yüzden ilk etapta cPanel’e ihtiyacınız vardır. cPanel panosu, tüm bu WordPress dosyalarını görüntülemenize, yedeklemenize ve hatta değiştirmenize olanak tanır.
Web sitenizin dosyalarına erişmek için Dosyalar bölümüne gidin. Ardından, “Dosya Yöneticisi” seçeneğine tıklayın.
cPanel’de dosya ve klasör ekleyebilir, dosya yükleyebilir, dosyaları düzenleyebilir ve dosyaları silebilirsiniz.
Disk kullanımınızı kontrol etmek, FTP aracılığıyla bağlanmak ve çok daha fazlası için ayrıntıları bulmak için Dosyalar bölümünü kullanabilirsiniz.
Birçok hosting şirketi ayrıca dosya yedekleme araçları da sunar. Bu sayede yedeklemeleri zamanlayabilir ve geri yükleme dosyalarını bulabilirsiniz.
5. cPanel’de Veri Tabanını Yönetme
Çoğu site sahibi WordPress veri tabanlarına hiç dokunmaz. Ancak, daha sonra bir şeyi ayarlamanız veya veri tabanınızı aktarmanız gerekirse, veri tabanlarınızın nerede olduğunu bilmeniz gerekir.
Peki veri tabanı nedir?
Bir veritabanı tüm verilerinizin depolandığı yerdir. Veriler; kullanıcı adı, parola, kullanıcı sayısı, ürün bilgileri vb. web sitenizle ilgili herhangi bir şey olabilir.
cPanel’de sık kullanılan veritabanı seçenekleri MySQL Veritabanları ve phpMyAdmin’dir.
cPanel’i kullanarak yeni bir veri tabanı oluşturabilir veya o anda aktif olan site dosyalarını görüntüleyebilirsiniz.
Özetle, cPanel, sitenizin barındırılmasını tüm kullanıcılar için daha kolay ve anlaşılır hale getirmek için tasarlanmış basit bir araçtır. Herhangi bir seviyedeki kullanıcı, cPanel panosundan özel e-posta adresini ekleyebilir, yedekleme yapabilir ve web sitesi dosyalarını yönetebilir.
WordPress’le ilgileniyorsanız, çeşitli nedenlerle cPanel’i tekrar tekrar kullanmanız gerekebilir. Bu nedenle, sorunları çözmek için neyle uğraştığınızı bilmeniz gerekir.
Eline sağlık.