Önsöz : Türkçeleştirdiğimizde anlamı değişen ya da gücünü kaybeden terimleri orijinal halinde kullanmaya gayret edeceğim.
Datacenterlarımızda değişen Compute ihtiyaçlarını adresleyen Hewlett Packard Enterprise, yıllardır farklı iş yüklerine en doğru ürünü konumlandırmaya çalışıyor.
HPE, edge to cloud compute ortamlarının karşılanması ve yönetilmesine ilişkin DC operasyonlarını basitleştirmek ve siz müşterilerimize güvenli bir deneyim sağlama misyonunu kabul etmiş, en doğru ürünü hizmetimize sunuyor.
Compute Ops Management (COM), Sunucu operasyonlarını basitleştiren ve temel yaşam döngüsü görevlerini otomatikleştiren modern DC yönetimiyle karmaşıklığı ortadan kaldırıp ve dönüşümü hızlandırıyor.
HPE geçtiğimiz yıl içerisinde, Compute Ops Management gibi bir bulut hizmeti olarak sunulan tüm HPE yazılım çözümlerini içeren HPE aaS yazılım portföyünü yeniden markalaştırdı ve sizlerin hizmetine sundu. Bugün 3 Kasım itibari ile Gen11 sunucularını anons eden HPE, bundan önce jenerasyon sunucularında opsiyonel olarak sunucu başına bir maliyet ile sunan HPE, Gen11 duyurusu ile birlikte COM hizmetini sunuculara bundle edeceğini duyurdu. Bir başka makalede Gen11 ile bizi heyecanlandıran yenilikleri anlatacağım. Bu makalemde sunucu yönetimine odaklanıyoruz.
HPE Sunucu yönetiminde 3 ana seçenek sunuyor.
- HPE ILO
https://www.hpe.com/tr/tr/servers/integrated-lights-out-ilo.html
Sunucu anakart üzerinde yer alan bu donanım bileşeniyle sunucuyu izleme, sunucu ve bileşenlerini yönetmek için tartışmaz en önemli HPE’ye özel bileşen. Çok eskiden sunuculara takılan RILO kartlardan geldiğimiz ILO5 versiyonuna kadar tüm versiyonları ile ilgili sayısız makale yazmışızdır ve HPE kullanan her müşterimiz bunu tecrübe etmiştir. Çözümpark üzerinde yayınlandığın zamanda aşırı ilgi gören bazı ILO makale linklerini aşağıda paylaşıyorum
https://www.cozumpark.com/hp-ilo5-yapilandirmasi-ve-genel-ozellikler/
https://www.cozumpark.com/hpe-dl-380-gen10-sunucuya-ilo-uzerinden-server-2019-kurulumu/
https://www.cozumpark.com/hpe-proliant-gen10-sunucular-ile-gelen-ilo-5-service-port-nedir-ve-kullanimi/
https://www.cozumpark.com/hp-proliant-gen8-sunucularda-ilo4-kullanimi/
https://www.cozumpark.com/proliant-g7-sunucularda-ilo3-ozellikleri-ve-kullanimi/
HPE ILO tek sunucu üzerinde işlem yapmamıza izin veriyorken, tüm ILO portlarını merkezileştiren ve tek noktadan yönetilmesini sağlayan yazılımları da zamanında duyurmuştuk. ILO Amplifier Pack ile ILO ları merkezden yönetmenin yanında ILO Amplfier Pack ve yetenekleri sayesinde Gen10 sunucuları ilk anons ettiğimizde dünyanın en güvenli sunucusu demiştik.
https://www.cozumpark.com/hp-ilo-amplifier-pack-kullanimi-bolum-1/
https://www.cozumpark.com/hp-ilo-amplifier-pack-kullanimi-bolum-2/
2- HPE Oneview
Adını yaklaşık 10 yıl önce duyduğumuz, IT Infrastructure için yönetim yazılımıdır. Sadece sunucu yönetiminde değil, veri depolama cihazları, Network ve SAN Switchlerden Intelligent Rack ortamlarına kadar merkezi monitorleme ve yönetim aracı olarak kullanılabiliyor. Ayrıca On-Prem Infrastructure otomasyon için kullanılan önemli bir yazılım olarak tercih ediyoruz.
HPE OneView, şirket içi sunucu yönetimi içindir, Compute Ops Management ise bulut tarafından sağlanan sunucu yönetimi içindir.
Bu makalemde sizlere, 3. Seçenek olan as-a-service portföyünde yer alan COM (Compute Ops Management) servisini tüm detayları ile aktarmaya çalışacağım.
COM (Compute Ops Management)
Öncelikle müşteri ortamlarında kurulumu olmayan, Greenlake Cloud Service Platform içerisinde yer alan bir servis hizmeti olduğunu belirtmek istiyorum. Birden fazla Datacenter’ı ya da dağıtık ortamlarda sunucuları olan müşterilerimizin bu portal üzerinde birleştirmesi, izlemesi ve yönetmesi mümkün olacak. Servis hizmeti veren iş ortaklarımızın onlarca müşterimizin binlence sunucusunu tek noktada birleştirebileceği tek platform COM. Her müşteri lokasyonuna gitmek, SPP ya da ISO kopyalamak, tek tek ya da toplu FW update yapmak istemeyen mühendislerimizin en yakın arkadaşı olacağa benziyor COM.
İlk versiyonlarında sunucular üzerinde
- Yapılandırma ve dağıtım
- Uyumluluk ve yönetim
- Yönetmek
- Analitik
- Sunucu sağlık izleme
Mümkün ama uzun dönemde fokuslandığımız nokta sunucu yaşam döngüsü içerisinde yer alması tüm compute ortamlarında edge to Cloud Cloud based merkezi yönetim aracı olmasıdır. Kasım ayından sonra gelecekte bizi neler bekliyor yazabilirim ama Eylül ayı itibari ile bunu bu makalemde paylaşamıyorum. Kasım’ın 2. Haftası bu makalenin bu resmini değiştireceğim.
Bu servis hizmetini denemek isteyenler için 90 günlük deneme süresi var, bu deneme süresinde eş zamanlı maksimum 10 sunucuyu yönetebilirsiniz. Sonrasında ister aylık, ister dönemlik isterseniz yıllık olarak sunucu adedine göre değişecek bu hizmeti Gen10 ve Gen10Plus sunucular için kiralayabilirsiniz. Gen11’leri duyurduğumuzda bu durum nasıl değişecek hep birlikte tecrübe edeceğiz ? Gen11’lerle beraber COM hizmeti sunucuya bundle olacak şekilde gelecek.
Makalemin bundan sonraki kısmında bu hizmeti gerçek ortamda nasıl kullandığımı göstermek istiyorum. Yaz döneminde aktarmaya çalıştığım bir webinarımda bu özellikleri canlı ortamda göstermeye çalışmıştım.
Uygulamalı adımlara başlıyoruz;
Hizmeti alacağımız HPE Greenlake edge-to-cloud Platform üzerinde oluşturduğumuz account ile login oluyoruz.
Demo Portalımda benim için tanımlı 3 müşteri var. Bu müşterilerden “DreamCompany” ile ilerleyeceğiz. DremCompany bünyesinde yer alan sunucuları görüp, neler yapabileceğimizi test etme imkanı bulacağız.
Uygulama ana ekranına baktığımızda COM Launch butonu ile daha önceden ilişkilendirilmiş bölge, DC, alanı (bu tanımları biz yapıyoruz) seçip, ilgili bölgede sunucuları yönetmeye başlayacağız. “Launch”
Servisimizin “Overview” kısmında görebildiklerimiz;
- Daha önce eklenmiş sunucular ve bu sunucularla ilgili seviyesine göre sağlık durumlarının sonucu,
- Eklenmiş sunucularla ilgili oluşturulmuş fiziksel ya da mantıksal grupları,
- Sistem tarafından otomatik olarak kullanılabilir hale gelen en güncel SPP bilgisini,
- Daha önce SPP ile ilişkilendirilmiş sunucu grup raporları,
- Eklenmiş sunucularla alakalı son aktivite bilgileri,
HPE tarafından yapılmış güncel anonsları (Son 2 ayın anonslarını da ekledim) sağ üst köşede görebiliyoruz.
October 2022
- Carbon Footprint report—Analyzing carbon emissions can help you understand the impact of your servers on the environment. Use the carbon footprint report to view the estimated carbon emissions generated by powering all the servers with Enhanced tier subscriptions in a Compute Ops Management application region. The report displays the following information for the past seven days:
- Estimated total carbon emissions for all Servers
- Estimated daily carbon emissions for all Servers
- Estimated total carbon emissions for each server
Access the carbon footprint report from the new Reports page. For more information, see Documentation > Generating Reports.
- New minimum iLO 5 requirement: To provide support for the latest Compute Ops Management features, the minimum supported version of iLO 5 has changed to iLO 5 v2.72 or later.
- Automatic iLO 5 2.72 firmware updates: Over a period of days, Compute Ops Management will automatically update the iLO firmware on servers with automatic iLO updates enabled.
- Saved filters—Saved filters enable you to work more efficiently in Compute Ops Management. You can create, manage, and use saved filters on the Servers page. Access saved filters from the menu in the view options above the server list. For more information, see Documentation > Saved Filters and the Compute Ops Management API documentation at developer.greenlake.hpe.com.
September 2022
- Automatic iLO 5 2.72 firmware update: Starting Wednesday October 5, 2022 compute devices will require iLO 5 2.72 to support the latest Compute Ops Management features. Over a period of days, Compute Ops Management will automatically update the iLO firmware on servers with automatic iLO updates enabled.
- Manage page—Server groups have moved to the new Manage page.
- Email notifications—The ability to set up email notifications for critical hardware alerts has moved from server groups to the server Actions menu. This change allows you to configure notifications for multiple servers in one step instead of configuring them at the server group level.
For customers who previously configured email notifications at the group level, Compute Ops Management migrated your existing subscriptions to the individual server group members.
- Automatic iLO firmware updates—The automatic iLO firmware update preference has moved to the server Actions menu. This change allows you to configure automatic iLO updates for multiple servers in one step. Previously, automatic iLO updates were configured at the server group level or by adding a tag to individual servers.
- New feature: Server settings—A server setting is a collection of parameters that you can apply to one or more server groups. When you select a server setting during the server group creation or editing process, you can apply related policies to the group. The server setting feature is available from the Manage page.
For example, you can create a server setting and add it to a server group to define the firmware baseline and hotfix or patch for the servers in the group. When you create or edit the server group, you can configure the Auto apply firmware baseline policy to control whether the firmware baseline is automatically applied when you add a server to the group for the first time.
- Firmware baseline and hotfix settings—The base SPP and hotfix (firmware baseline) settings for server groups have moved to the new server settings feature. If you had existing server groups with assigned firmware parameters, Compute Ops Management migrated your configuration by creating server settings with the same values and assigning them to your server groups.
- Server group tags within Compute Ops Management are discontinued.
You can continue to add compute device tags in HPE GreenLake. You can use device tags to organize your servers and to search and filter the server list.
- HPE driver and software updates—Compute Ops Management now supports firmware updates that include HPE drivers and software. If you enable the HPE drivers and software option when you initiate a firmware update for an individual server or server group, HPE driver and software updates are included in the update.
Compute Ops Management now supports the HPE ProLiant MicroServer Gen10 Plus v2
Mevcut veri merkezinde yer alan sunucuların Carbon Footprint (kgCO2e) raporu üst kısımdan oluşturulabiliyoruz.
Üst kısımdaki menülerden Firmware kısmına gidersek Baseline Update SPP sistem tarafından otomatik eklenmiş olduğunu, aynı zamanda eski SPP’lerin de kullanıma hazır halde olduklarını görebiliriz. Daha sonra bu SPP’leri sunucu ya da oluşturacağımız sunucu gruplarıyla eşleştirip FW update işlemi için kullanabileceğiz ya da Compliance durumlarını görmek için ilişkilendirebileceğiz.
Üst menülerden sunucu bölümünü seçersek eklenmiş 10 adet sunucu olduğunu bu sunucuların mevcut durumunu görebiliriz.
Eğer herhangi bir sunucu üzerine tıklarsak, o sunucuya özel sayfa açılacaktır ve ilgili sunucunun “Action” kısmında sunucu için yapılabilecek aksiyonları görebiliriz.
Sunucunun özet bilgisi aslında ilgili sunucunun ILO arayüzünden gelen bilgilerle dolu. Bir kısmını aşağıda ekledim.
Sunucuları mantıksal bir çatı altında birleştirerek toplu komut gönderme yapabiliriz. 90 günlük denemede maksimum 10 sunucuya komut gönderebilirsiniz. Manage – Server Groups – Create Server Group diyerek gerçekleştirebiliriz.
Tata isminde bir grup oluşturuldu, henüz içerisinde bir sunucu yok ama daha sonra eklenebilir. Ancak bu grup ile ilişkilendirilecek grup ayarı ya da ayarları da yapılabilir.
Manage – Server Settings;
Create Server Settings;
Settings de oluşturulduğuna göre (içerisine SPP 2022.09 ekledim) artık grup ile ilişkilendirilebilir ve group içerisinde FW Update ya da bu SPP seviyesine göre Compliance Report alınabilir.
Canlı ortamdaki sunucumuzun ILO arayüzüne bağlanarak COM ile sunucu ilişkilendirmesini gerçekleştireceğiz. Standart ILO ekranında sunucu envanter bilgisini, sağlık durumunu ya da tekli sunucu yönetiminde neler yapılabileceğini makalemin başlangıcında verdiğim linklerlerden öğrenebilirsiniz.
Bizi ilgilendiren kısım, Management – Compute Ops Management kısmında. Buraya geldiğimizde herhangi bir ilişkilendirmenin daha önce yapıldığını görebiliyoruz. Geçtiğimiz aylarda yaptığım webinarda bu ilişkilendirmeyi göstermiştim. Connection Status : Connected
Burası connected durumdayken web portalına dönersek, ilgili sunucumuz için hangi operasyonları yapabildiğimizi Actions bölümünde görebilirsiniz.
Burası connected durumdayken web portalına dönersek, ilgili sunucumuz için hangi operasyonları yapabildiğimizi Actions bölümünde görebilirsiniz. Bu bölümde sunucunun SPP geçişini yapmak istiyorum. Update Firmware ile işlem başlıyor. İlk ekrandan itibaren takip edebiliriz.
Web portalında Firmware Update işleminin başladığını ya da hangi yüzdede olduğunu, hatta istersek detaylı log kısmını görebiliriz. ILO ekranını da kapatmadan gerçekte neler olduğunu takip etmeye çalışalım. Sunucumuz post ekranında
Normal şartlarda tekli Sunucu yönetiminde SPP ile boot ettiğimizde tecrübe ettiğimiz adımların aynılarını katılımsız olarak ilerlediğini görebilirsiniz.
Web arayüzündeki log bölümüne gidersek, FW update task’inin başladığını, SPP ile boot edildiğini ve hangi bileşenlerin FW update aşamasının bittiğini görebilirsiniz.
Normal şartlarda beklenmesi gereken süre bitiminde Sunucu FW geçişi bitmiş oluyor. Bu makalede tek Sunucu için bunları göstermiş oldum ancak aynı portalda, birden fazla müşterimizin yüzlerce sunucusunu merkezi olarak bu cloud portaldan yönetebilir, basit operasyonlarımızı eş zamanlı gerçekleştirebiliriz. Bu satıra kadar zaman ayırıp okuduysanız teşekkür ederim.
Değişime hazır olun, Gen11 is loading…