Forum
Merhabalar,
Şirketimizde SAP Business ONE ERP ve Mikro kullanmaktayız. Kullanıcı sayımız artmakta.Özellikle pandemi sonrası uzaktan çalışmak önem kazandı. Yönetimin kolaylaşması için özellikle ERP programlarını RDP server a taşımak istiyorum. Yaklaşık 50 kullanıcımız olacak. Nasıl bir konfigurasyon yapmalıyım ? RDP Serverı Hyper-V üzerinden çalıştırmak mantıklı mı ve güvenli olur mu ? Sunucu kaynaklarını hangi kriterlere göre belirlemeliyim ?
Değerli önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
Hyper-v üzerinde çalışmasında sorun olmaz. Microsoft Azura platformu gibi dev platformlar Hyper-v üzerinde çalışıyor.
ERP programının illa rdp sunucu üzerine taşınmasına gerek olaağını sanmıyorum. RDP sunucu katman olarak ERP sunucuya giriş sağlayabilir.
Şu anki kullanacı trafiğinde oluşan performans durumunu gözlemleyip, performans kriterlerini belirlemek daha kolay olacaktır.
1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.
Aslında RDP sunucusunun özel bir durumu. Değerlendirmenizi yaparken her zaman gözetmeniz gereken parametrelere bakmalısınız.
1. En önemli konu her oturum sistem üzerinde hafıza, işlemci, disk alanı kullanacak. Dolayısı ile 50 kullanıcı için yeterli kaynak planlamalısınız.
2. RDP ayrıca lisanslanan bir üründür. ayrıca 50 adet RDP CAL satın almalısınız.
İyi çalışmalar.
Bunlara ek olarak RDP için güvenliği göz ardı etmeyin. RDP göz ardı edip sonra tüm verilerinizden olursunuz.
@rizasahan hocam belki yanlış anlatmış olabilirim ERP programları direk olarak RDP server üzerine çalışmayacak RDP Server sadece kullanım için olacak.
Trafik ve performans ölçümü için önereceğiniz toollar var mıdır ?
@SerkanAtes RDP Cal lisansının olduğunu biliyorum. Eğer bu sayıda kullanılan bir RDP server kurduysanız nasıl bir kaynak ayırdınız ?
@rafets-ayata RDP konusunda şirket dışındaki bağlantılarda ssl vpn kullanıyoruz. bu yapıya geçtiğimizde önerdiğiniz güvenlik önlemleri var mıdır ?
Merhaba,
Kaynak planlaması tamamen kullanacağınız programlarla alakalı eğer kullanıcı rdp yaptıktan sonra erp sistemine giriş yapıp excel,outlook gibi uygulamaları kullanacak ve günlük internet ihtiyacını bu şekilde karşılayacaksa kaynak tüketimi çok olacaktır.
Rafet hocamızın bahsettiği rdp portunu dışarı açmak ile alakalı SSL vpn üzerinden rpd yaparsanız 1 tık daha güvenlik sağlamış olursunuz.Bu konuyla ilgili Hakan hocamızın yazmış olduğu çok güzel bir makale var incelemenizi tavsiye ederim.
https://www.hakanuzuner.com/rdp-ataklar-icin-kritik-onlemler/
Sonuç olarak RDP server kurmak hem maliyetli aynıda zamanda yönetmek sabır işidir sunucuda oluşacak bir sorunda tüm kullanıcılar sisteme giriş yapamayacağını düşünürseniz sistemleriniz 7/24 ayakta olması şart.
Daha önceden böyle bir operasyon sürecinde bulunmuştum bazen 1 kullanıcıda sorun çıkıyor mecbur sunucuyu yeniden başlatmanız gerekiyor bu sefer herkesin sistemden çıkmasını bekliyorsunuz kullanıcılar da off poff hali oluyor ister istemez.. Hele ki sunucu güncelleme aldıysa tadından yenmiyor RDS serverın o zaman daha çok süre geçiyor bu tarz sorunlar olabiliyor.
Merhaba,
Bu tarz geçişlerde, kullanıcı alışkanlıklarınızı profillemeniz gerekir.
Erdem'in bahsettiği gibi hangi uygulama / servisleri kullanacaklarını öngörerek, cpu, ram, disk kapasiteleri yanında harici lisansları belirlemelisiniz.
Örneğin, mail profilleri ek disk alanı veya ofis lisansları gerektirebilir.
Hypervisor olarak vmware, hyper-v veya proxmox kullanmanız rds için ciddi farklılıklar yaratmaz.
Tek rds host ile herhangi bir sorun anında, tüm kullanıcılarınız etkilenecektir.
Rolleri dağıtmayı veya failover yapısına geçmeyi düşünmelisiniz, tabii ki bunlar ek bütçe demek.
Önerilen güvenlik önlemlerine ek olarak, web gw rolünü apache guacamole üzerinde konumlandırabilirsiniz.
Bu sizin tarayıcı üzerinden erişip, farklı kimlik doğrulama adımlarını tercih etmenizi sağlayacaktır.
Portal üzerinde makalesi mevcut, incelemenizi öneririm.
https://www.cozumpark.com/apache-guacamole-open-source-remote-desktop-gateway/
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
@erdemyaglikara Görüş için teşekkür ederim. İnceliyorum.
@turancoskun Görüş için teşekkür ederim. İnceliyeceğim.