Forum

Dosya paylaşımı ris...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] Dosya paylaşımı riski

7 Yazılar
4 Üyeler
0 Reactions
427 Görüntüleme
(@mustafacanpolat)
Gönderiler: 77
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba, şirketimizde Server 2019 üzerinde file server hizmetimiz var.Ağ üzerinden paylaşımda olan dosyaları kullanıcılar smb üzerinden bağlı olduğundan herhangi dosya sildiğinde geri dönüşüm kutusuna gitmeden direk siliniyor.Bununla ilgili bir çözüm bulamadım.Alternatif çözüm olarak günde 2 görevli shadow copy kullanıyoruz, fakat yine de 2 yedekleme arasında gün içerisinde yazılan veri kaybı olmakta.

Microsoft365 planlarımızda bulunan onedrive veya sharepoint ile sürekli buluta senkronize etsem dosyaları bu problemimize çözüm olur mu sizce?Benzer yöntemi kullanan var ise yardımlarını rica ederim.

 
Gönderildi : 03/05/2024 09:14

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4595
Co-Helper
 

Bu bir durumdur, ör move ederken sorun yaşandığında da dosyalar kaybolabiliyor bu durumlar için en iyi çözüm shadow copy'dir saatlik olarak tanımlayabilirsiniz hatta yarım saatlik (çok sık aralıklı yapılmamalı) bu durum çoğunluk kayıp durumunu önlüyor sahada.

Sharepoint, onedrive recover optionlarıyla bu konuda iyiler fakat FS için kullanımda baştan kurgu yapılması gerekir. Kullanıcının kendi makinesinde çalıştığı dosyalar da Office için kayıp durumlarını önlemek için kullanıcı da onedrive kullanmak zaten zaruri.

Bu tip şeyler yaşamamak ve dosya revizyonlarını görmek için kurumlar DMS çözümleri kullanıyor.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 03/05/2024 13:26

Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 33359
Illustrious Member Yönetici
 

Merhaba, evet network üzerinden silinen dosyalar için yaşadığınız bu durum normal bir durum, aslında pek çok çözüm var ama tabi hepsi para çokomel ilişkisi içerisinde ilerliyor, örneğin file arşiv ürünleri otomatik tüm dosyaları arşivler, ancak sadece böyle bir iş için çok pahalı bir çözüm olur. 3.parti ürünler var ancak bunların da destek ve yaşatılması zor. Yine file server yerine modern uygulamalar var ama bunlarda pahalı ürünler (Acronis, Citrix vb)

Bu noktada ortak alan dizini için sunucuyu onedrive veya sharepoint e eşitlerseniz silinen bu dosyaları en azından bulut üzerinden dönebilirsiniz. Yani evet bu sistem sizin için çalışır, fakat terabyte seviyesinde veri var ise tabi bu sizin lisansınızı aşacak ve ciddi bir aylık ek depolama maliyeti olarak geri dönecektir.

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 03/05/2024 22:43

(@mustafacanpolat)
Gönderiler: 77
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

@hakanuzuner hocam yanıtın için çok teşekkür ederim, gerçekten yazdıklarımdan öte kafamdaki soru işaretlerine cevaben oldu yanıtınız.Aradığım ve uygulamam gereken çözüm onedrive veya sharepoint ile buluta yedekleme olacak sanırım.1TB veri olmadığından dolayı lisansımız kurtarıyor bu benim için iyi haber oluyor. Peki hocam konuyla ilgili nasıl yapabileceğime dair makale veya forumda konu bulamadım.Hatırladığınız benzer bi vaka çözümpark da mevcut ise paylaşırsanız çok sevinirim.

 
Gönderildi : 04/05/2024 01:02

(@serkanates)
Gönderiler: 1322
Üye
 

Merhaba @mustafacanpolat

Bir çok serviste olduğu gibi dosya paylaşım servisleri içinde özel bir durum yok ise lokalde yatırım yapmak yerine bulut çözümler iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Lokalde yapılacak yatırımlar bulut hizmetlerle karşılaştırılırken işletme maliyetleri ile birlikte değerlendirildiğinde aslında kümülatif toplamda kayda değer bir fark oluşmuyor.

Halı hazırda M365 kullanıyorsanız muhtemelen paketlerinizin içeriğinde SharePoint giriş seviyesinde mevcuttur. Ancak yapılandırma konusunda makale bulabileceğinizi sanmıyorum çünkü kurulum her şirket özelinde özelleşeceğinden tek bir iyi uygulama örneği bulunmuyor. Aşağıdaki makale fikir verecektir ancak önerim danışmanlık almanız yönünde olur. Yapınız kompleks değil ise çok büyük danışmanlık bedelleri çıkacağını sanmıyorum.

İyi çalışmalar.

https://learn.microsoft.com/en-us/sharepointmigration/fileshare-to-odsp-migration-guide

 
Gönderildi : 05/05/2024 00:29

(@mustafacanpolat)
Gönderiler: 77
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

@serkanates hocam mevcut dosyaları migrate etmekten ziyade, dosyaları sürekli buluta tutmak hem lokalde hemde bulutta dosyaları koruyabilmek maksadım.Benimle aynı konuyu araştıran birileri olmuş sanırım fakat nasıl yapıldığını onlarda paylaşmamışlar

https://answers.microsoft.com/en-us/msoffice/forum/all/synchronize-onedrive-for-business-with-local-file/7cf3482d-1243-411d-a3b7-4179201eda0e

 
Gönderildi : 06/05/2024 16:54

(@serkanates)
Gönderiler: 1322
Üye
 

Takdir sizin @mustafacanpolat bey. Ancak bana mantıklı gelmiyor. Microsoft automation, sharepoint list, forms, teams, onenote entegrasyonları ile çok daha verimli çalışma ortamı elde edebilirsiniz.

Kolay gelsin.

 
Gönderildi : 06/05/2024 22:46

Paylaş: