Forum
slm arkadaşlar aşağıda belirteceğim gibi bir sistem oluşturacağız acaba bana neler önerirsiniz
yedekleme açısından ne yapmalıyım
- İlk aşamada 3 kişi olacaklar. 1 de sekreter olacak. 3 kişi ortaklar laptop kullanacak. Sekreter PC.
- Daha sonra belki bir iki kişi eklenebilir.
- Aynı printerı (network) kullanmak istiyorlar. Ayrıca dosyalarını aynı sunucuda saklamak istiyorlar.
- Ofis içinde ayrıca wireless olsun istiyorlar. Gerekli olduğunda hem dışarıdan misafirler hem de kendileri bağlanabilsinler. ( burada güvenlik için nasıl yol izlenilebilir.?
- Exchange’e gerek yok ama eğer 3-4 kişilik CAL alırlarsa exchange maliyeti ne olur. Bir de hem network server, hem file server hem de exchange’i bir sunucuda halledebilirler mi ( server dell düşünüyoruz aklınızda bir model var mı ve nasıl olur raid yapısı, güvenlik ve performans gibi...)
- Dosyalar çok önemli olduğundan file server’ın sağlam olması gerekli. ( ayrıca backup la ilgili hem seri hemde güvenilir ne yapılabilir)
- şimdiden çok tşkler.
Merhaba ;
SBS 2003 Premium kullanabılırsınız yapısında Exchange ve Isa da barındırdıgı için mail ve guvenlıgı de Aynı tek sunucu uzerınde cozumleyebılırsınız (her ne kadas Microsoft tavsıye etmese de).Dısk yapılandırması olarak da data boyutunun ne olacagını bılemıyorum ama toplamda 6-7 client olacak gıbı gorunuyor . Sunucuda 5 adet dısk bulundurup 2 dıskı Raid 1 olarak yapılandırıp sıstemı kurabılırsınız dıger 3 dıskı de raid 5 yaparak Dosyaları ve Exchange Db sını uzerınde tutabılırsınız.
Dell sunucu hıc kullanmadım ama Ibm X3650 sızın ıcın yeterlı olacaktır kanısındayım.
Teşekkürler.
teşekkürler peki network çözümü olarak söyleyeceğiniz düşünceleriniz var mı
Merhaba
Öncelikle IBM ya da HP 'nin giriş seviye serverlarından almanızı tavsiye ederim. Alacağınız HP ya da IBM serverın Türkiye'de desteği bulunmakta olduğundan , sizin için daha olumlu olacaktır.
Serverın İşletim sistemi olarak : Windows SBS 2003 almanızda fayda var. Exchange 2003 ile birlikte gelmekte.
Dosyalarını aynı sunucuda saklamak istemelerini de Server üzerinde klasörler oluşturarak üstünde yetkilendirme yapabilirsin.
Raid-5 tercih edebilirsiniz.
Backuplama ile ilgili Acronis True İmage Ent. Versiyonu ile server backuplarını alırsınız. Kullanıcılarınıza da True Image Workstation lisansı alabilirsiniz. Backuplarınızın depolanması için de Network özelliğine sahip storage üniteleri tercih edebilirsiniz .
Sunucu Markaları : HP Proliant ML350 G5 ya da IBM X3500
Backuplama Yazılımı : Acronis
Backup Depolama : Zyxel NSA-2400
Kullanıcıların notebook olacağından notebookları alırken Windows Home ve Vista Basic gibi sürümleri olmamasına dikkat etmelisin.
Ek olarak misafirler ve şirket çalışanlarının kullanacağı wireless yayınlarını birbirinden ayırmanızı kesinlikle öneririm. Elbetteki misafirler için bile şifre koyun. Şirket network'üne wireless yayın ile misafirlerin ulaşması kötü niyetli misafirler için biçilmiş kaftandır. 🙂
ben network için söyle bir şey düşündüm ikinci bir adsl hattı alınıp misafirler oradan bağlansın bunun dışında farklı çözüm varmıdır.
Selim Hocamızın dediği gibi bende önceki cevabımda atlamışım. Kesinlikle Misafirlerin ayrı bir networkten erişim sağlaman daha mantıklı ve güvenli olacaktır.
Merhaba ;
Evet hocalarımızın dedıgı gibi misafırlerı ayırmanız kesınlıkle cok onemlı ve 2 onemlı noktaya dıkkat etmenız gerekıyor SBS Premium alırsanız içinde ISA server da mevcut guvenlıgı ISA ıle saglayabılırsınız kı ancak ISA uzerınde de coklu GW destegı olmadıgı ıcın mısafırler ıcın kullanacagınız wireless da herhangı bır guvenlık uygulama ıhtıyacı dogar ıse ayrıca firewall masrafı olusabılır. Eger mısafırler nasıl ınternete cıkarsa cıksın sızın ıcın onemlı olmayacak ıse SBS Premium alın derım eger 2. networkede guvenlık veya ıkı network arası gecısler vb olacak ıse SBS standart alıp Firewall da donanımsal cozumlere gıtmenız de fayda olacaktır.Donanımsal Firewall olarak Netscreen SSG-5 sizin ıcın yeterlı olacaktır. 2. hattı backup yapma vb gıbı alternatıf işlemleride yapabılırsınız.Ayrıca Fortinet ürünlerini de tercıh edebılırsınız.
Teşekkürler.
ilk olarak bilgiler için tşkler İSA yı hiç kurmamam gerektiğini düşünüyorum çünki performan açısından hem exchange , file server, DC olarak kullanılacak yani benim için mantıklı gelmedi. firewall da juniper ile şirket çalışanları ayrı kanaldan misafirler de ayrı kanaldan çalışmak gibi bi durum olabilir mi yada yönetilebilen bir swich ile yapılabilirmi ?
ikinci olarak arkadaşlar backup ile ilgili daha farklı şeyler söyleyebilecek arkler var mıdır?
Merhaba ;
Juniper ıle ıkı ayrı LAN ve 2 ayrı WAN olusturarak LAN1 networkunun WAN1 uzerınden LAN2 networkunun de WAN2 uzerınden ınternete erısmesını saglayabılecegın LAN1 ve LAN2 arasındakı butun trafıgı kesebılırsın yada sadece ip veya port bazlı yada hem ip hem port bazlı kurallar yazarak LAN1 ve LAN2 arasındakı trafiği istedıgın gıbı belırleyebılırsın.
ilk olarak bilgiler için tşkler İSA yı hiç kurmamam gerektiğini düşünüyorum çünki performan açısından hem exchange , file server, DC olarak kullanılacak yani benim için mantıklı gelmedi. firewall da juniper ile şirket çalışanları ayrı kanaldan misafirler de ayrı kanaldan çalışmak gibi bi durum olabilir mi yada yönetilebilen bir swich ile yapılabilirmi ?
ikinci olarak arkadaşlar backup ile ilgili daha farklı şeyler söyleyebilecek arkler var mıdır?
ben network için söyle bir şey düşündüm ikinci bir adsl hattı alınıp misafirler oradan bağlansın bunun dışında farklı çözüm varmıdır.
Merhaba,
Eğer DHCP Server kullanıcaksan evet farklı bir çözüm var.İstersen DHCP Server MAC Filtering yaptırarak sadece senin belirlediğin MAC'lerin Ip adresi almasını sağlıyabilirsin.Tabiki bu senaryo her network kablosunu takanın Ip adresi almaması içindir.İkinci bir ADSL hattı kullanmaktansa sıfır maliyetli bir çözümdür.
tşkler hocam bende sıfır maliyet çözümler arıyorum ama ip almalarıda gerekiyor farklı kanaldan internete girmesi için şuana kadar donanımsal firewall ile (juniper) yapabileceğimiz bir seneryomuz var.
bu arada misafirlerinize açacağınız wireless yayınının takibini de yapmanız gerekiyor. yürürlüğe giren 5651 sayılı kanundaki maddelerden 2 örnek vermek gerekirse;
6.madde, 1. fıkra b bendine göre;
Erişim sağlayıcı;Sağladığı hizmetlere ilişkin,
yönetmelikte belirtilen trafik bilgilerini altı aydan az ve iki
yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar
saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini
sağlamakla yükümlüdür.
7. madde'nin 2. fıkrasına göre;
Ticarî amaçla olup olmadığına bakılmaksızın bütün toplu kullanım
sağlayıcılar, konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirleri
almakla yükümlüdür.
Kaynak: http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5651.html
Özetlemek gerekirse misafirlerinizden herhangi biri sizin wireless yayınınızdan bir suça iştirak ederse siz ilgili andaki istenen kayıtları sunamazsanız suçlu duruma düşebilirsiniz.