Forum

Microsoft Windows 2...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Microsoft Windows 2003 Server Standart R2 | Hello World!

4 Yazılar
2 Üyeler
0 Reactions
803 Görüntüleme
(@cenkdemirel)
Gönderiler: 2
New Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,


Uzun süredir sistem tarafında çalışmama rağmen Microsoft tarafında sadece istemcilerle işim oldu. Yeni başladığım işimde bahse konu sistemlerle çalışmak zorundayım. İnternette Microsoft çözümleriyle ilgili çok fazla portal, blog, forum vb. olmasına rağmen içlerindeki bilgiler dağınık, hepsi neredeyse birbirinin aynısı ve giriş seviyesinde bilgiler vermiyor, verselerde birden fazla kaynağı birleştirmek lazım sonuca ulaştırmıyor. Üstelik bu sitelerin arama sistemleri zayıf ve sonuca ulaştırmıyor.


 Bu başlık altında sıfırdan bir sistemcinin Ms sunucu ailesiyle tanışmasını, küçük-orta ölçekli zaten yaşayan bir ofisin mümkün olduğunca tüm kabiliyetleriyle ms yapısına geçmesini ve geçiş sırasında  yaşadığı problemleri tartışmak, tartışırken de öğrenmek, öğretmek istiyorum.


Yaşayan ofislerde bu tip geçişler hep sıkıntılı olur, internetteki örnekler ve problemler genelde teorik olduğundan bu başlığın yeni başlayanlar için çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bende yaptığım işlemleri en ince ayrıntısına kadar yazmaya çalışacağım. Yazıları okurken bilgili arkadaşlar sıkılabilir ancak kılavuz mahiyetinde bir başlık olacaksa bu şekilde olmalıdır diye düşünüyorum.


Ofisimizin yapısından ilk önce basit bir şekilde bahsedeyim. Daha sonra kuracağımız kullanacağımız ve sunacağımız servislere sıra gelince ayrıntı vereceğim. Merkez ofiste yaklaşık 50 istemci ve 5 tane pc bozması sunucu bulunuyor. Bu sunucular lokal ağ içerisinde dosya sunucusu, erp ve muhasebe yazılımları, ıntranet ve terminal server hizmetleri vermekteler. Bu yapının tamamı workgroup olarak çalışıyor. İlk iş olarak şirketi workgrouptan kurtarıp bir domain yapısına kavuşturmak istedim, Mevcut hizmet veren sunucuları zamanı geldiğimde değiştireceğimden onları şimdilik bu halleriyle bırakacağım.


Hp nin giriş seviyesindeki sunucularını inceledim ve en ekonomik olan ML110 G5 siparişi verdim. Aslında daha iyi bir sunucu seçebilirdim ancak bu sunucu üzerinde ad, dns ve dhcp hizmeti dışında başka bir şey çalıştırmayı düşünmediğimden yeterli geldi. Index’te kampanya varmış ML110 G5 alana 512mb ram ve server 2003 standart r2 hediye ediliyormuş. Daha sonra mutlaka başka işimide görür diyerekten 2 adet satın aldım. İlerideki ihtiyaçlarımı düşünerek cihazlara 2gb ram ve 160GBx3’er adet disk takviyesi yaptım. http://www.index.com.tr/product_detail.asp?id=444810R-421 Diskler daha sonra gelecek, geldiklerinde raid5 yapacağım sistemleri.


Sistemler birkaç gün içinde elimde oldu, Hp Proliant serisine yabancı değilim, 2003 server içinde Ed Tittel’ın Windows server 2003 for dummies kitabını yalayıp yuttum diyebilirim. Yani burada uyguladığım yöntemler kitaptan öğrendiklerimdir. Saha tecrübeleriniz ve ms sistemlerinin kurulum, konfigürasyon ve kullanım kolaylığı sayesinde, sistemli şekilde çalışırsam deneyimsiz olmama rağmen işin altından kalkabileceğimi düşünüyorum.


2 sunucuyu aynı anda kurup kullanırım diye oem sayılabilecek uyduruk bir kvm switch aldım. Piyasada ATEN marka öneriliyor, ancak ATEN ürünleri çok pahalı 2’li KVM Switchi 50$ civarında ben söylediğim gibi oem bir ürünü 20 ytlye satın aldım, üstelik adaptörsüz çalışıyor. Bu tip ürün alırken adaptörsüz çalışması büyük avantaj gerçekten, çok portlu olmadığı taktirde adaptörsüz olanı tercih etmenizde yarar var.


ML110 normal bir masaüstü bilgisayardan daha az içerikle geliyor. Yani nerdeyse uyduruk bir marka masaüstü bilgisayar alsanız içinden daha fazla doküman, cd, vs. çıkar diyebilirim.


İşlemlere başlıyorum,


2003 server kurulumu ve ilk ayarlar.


1-    Sunucu yanında gelen Easy Setup cdsi ile boot edip gereken ayarları yapıp kurulumu başlattım. Aslında bu bir nevi n-lite yada katılımsız kurulum cdsi hazırlamak gibi bir şey, sihirbaz bittiğinde önceden bütün ayarları girdiğimden benden dvdleri isteyerek hızlı şekilde işletim sistemi kurulmuş oldu.


2-    Donanım ayarlarını ve özelliklerini kontrol edip ayarladım.


3-    Sistem açıldıktan sonra regional settings, saat,  gibi kişiselleştirme ayarlarını tamamladım.


4-    Sisteme ait bütün sürücü, firmware, işletim sistemi updatelerini falan yaptım.


5-    Deneme amaçlı nod32 bussiness edition yükledim ve ayarlarını yaptım. Kurduktan sonra sistemi gereksiz yere yormasın diye bazı servisleri ihtiyacıma göre açtım, kapattım. Bu konu hakkında daha önce ne kadar önemli olduğuna dair birkaç yazı okumuştum.


6-    Group Policy Management Konsol yükledim


7-    2003 support tools yüklendim


8-    Geçici olarak işimi görmesi için yedekleme ayarlarını yaptım


9-    Daha sonra acronis true image ile bu halde disk image’ını alıp dvdye yazdım. Daha sonra ihtiyacım olursa kullanacağım.


Active Directory ve Genel Servislerin Kurulumu


1.    Active Directory servisini daha önceden kafamda düşündüğüm topoloji ve isme göre kurdum.


2.    Dns servisi AD ile birlikte kuruldu.


3.    DHCP servisini kurdum, pool, reservation ve scope ayarlarını yaptım.


4.    Çok basit şekilde default domain security policy ayarı yaptım.


5.    Kullanıcılarımı ve OU’larımı oluşturdum. Kullanıcı ve bilgisayar gruplarımı oluşturdum.


6.    Şu anda sunucu tarafında bütün işlerim bitmeden istemcileri domaine dahil etmeyi düşünmediğimden cal satın alıp yüklemedim. Test platformum için içinden çıkan 5 tanesini yeterli gördüm.


 


 


Şimdi bu aşamanın sorularını sormak istiyorum. Yani sistemin kurulumu standart servislerin oluşturulması ve active directorye giriş


 


S1       : Kurulum tarafında yada kurulumdan sonra izlemem gereken atlamış olduğum hangi adımlar var ?


S2       : Active Directory yada dns, dhcp servisleri için kurulduktan sonra olmazsa olmaz yapılması gereken bir ayar var mı?


S3       : Prosedürleri harfiyen uygulamama rağmen Event Viewer a dns servisi ile ilgili 4004 ve 4015 ID li hata mesajları düşüyor ancak dns servisi sorunsuz çalışıyor. Bu hata mesajları ile ilgili www.eventid.net adresindeki tavsiyeleri uyguladım ancak hatalar bilgisayar yeniden başladığında tekrar oluşuyor kolay bir çözüm yolu var mı?


 


Bu adımları sizin düzeltmelerinizle ilk sayfaya ekleyeceğim, ilerdeki adımlarıda aynı şekilde herkesin tavsiyelerine göre prosedür haline getireceğim.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 
Gönderildi : 17/11/2008 12:59

(@muratcan-2)
Gönderiler: 2192
Üye
 

Portalımız üzerinde bu konular ile ilgili yeteri kadar makale bulunmaktadır. Bunları okurarak attığınız adımları bir gözden geçirmenizde fayda var. Eğer sorunlarınıza yanıt bulamazsanı geri dönüş yapın bizde sorunların çözümü için size tavsiyelerde bulunalım. Şu anda sorularınız çok havada kalıyor. Yapılması gereken bir sürü ayar var bunları tek tek yazmak çok uzun bir süreç alacaktır.


Teşekkürler.

 
Gönderildi : 17/11/2008 13:15

(@cenkdemirel)
Gönderiler: 2
New Member
Konu başlatıcı
 

Murat bey,


 Yazımın başında da belirttiğim gibi bu konular ile ilgili yeterli makale olmasına rağmen bu makaleler çok dağınık ve tamamen teorik ağırlıklı.


Hatta sanki hepsi tek bir yerden öğrenilmiş ve yazılmış gibi. Benim amacım hem kendi işimi başkalarının deneyimlerinden yararlanarak kusursuz bir şekilde yapmak hemde yaptığım bütün işlemleri prosedür haline getirip çözümpark üzerinden sunmak. Sonuçta işleri belli bir sırayla yapacağımdan tek başlık altında bulunmasını istedim. Forumları anlık mesajlaşma yazılımları gibi kullanma taraftarı değilim.


 Dolayısıyla sizin zamanınız olmayabilir ancak belki başka arkadaşların zamanı vardır yada böyle bir olay hoşlarına gidip yardımcı olabilirler.


 Teşekkürler.

 
Gönderildi : 17/11/2008 13:42

(@muratcan-2)
Gönderiler: 2192
Üye
 

Kesinlikle zaman konusu değil ancak birçok sorunuzun yanıtı portal üstünde bulunmaktadır ki sizde bulduğunuzu belitmektesiniz. Yayınlanan makalelerin herbiri teorik ve pratik  bilgi karşımı sonucu ortaya çıkmış makalelerdir. Hocalarımızın hepside konularında uzman ve yaptıkları işler ile uzmanlıklarını kanıtlamış insanlardır. Size daha hızlı yardımcı olmak adına bu öneriyi sunmuştum.


Teşekkürler.

 
Gönderildi : 17/11/2008 13:55

Paylaş: