Forum
Dostlar, site üzerinde birden fazla domain için server üzerinde tek bir site yayınlamam gerekiyor, IIS hakkında derli toplu bildiğiniz bir kaynak var mıdır ?
Bu ay içerinde çok ama çok gerekli.
Tecrübesi olan bir kişi var ise, önerilerini duymak isterim.
Hürmetler...
Ali bey iyi akşamlar,
IIS üzerinden web siteler bölümüne sağ tıklayıp host ekle diyeceksiniz. Host adı ve domain adreslerini ekleyip kaydedeceksiniz. Ardınan bilgisayarınıza DNS kurup domainlerin adresinizden name server oluşturup ip adreslerini yönlendireceksiniz. Ardından DNS açıp domain adresinizi tanımlayacaksınız. Azur kullanıyorsanız güvenlik duvarınızdan 80 portuna htps protokolü içinde 443 portuna izin vereceksiniz. Bu kadar. . Neticede büyük bir projede tuzumuz olmuş olur belki 😀
Kişisel bir olay
Ali bey iyi akşamlar,
IIS üzerinden web siteler bölümüne sağ tıklayıp host ekle diyeceksiniz. Host adı ve domain adreslerini ekleyip kaydedeceksiniz. Ardınan bilgisayarınıza DNS kurup domainlerin adresinizden name server oluşturup ip adreslerini yönlendireceksiniz. Ardından DNS açıp domain adresinizi tanımlayacaksınız. Azur kullanıyorsanız güvenlik duvarınızdan 80 portuna htps protokolü içinde 443 portuna izin vereceksiniz. Bu kadar. Bir ara olmazsa uzak bağlantı ile yardımcı olabilirim. Neticede büyük bir projede tuzumuz olmuş olur belki 😀
Teşekkür ederim, sağolun varolun. İzninizle size birkaç sorum olacak eğer müsaitseniz ve anlatmaktan ziyade steve jobs usulü "evet ve evet" şeklinde yanıtlarınız bile yeterlidir benim için. Çünkü hala terminolojik konularda yeterli bilgiye sahip olmadığımdan internette aradığım şekilde saçma sapan sonuçlar çıkıyor 😀
1) Https taleplerinin kabulu için bir şifre yapılandırması söz konusu mudur ? Kullanıcının siteye girmesi için gereken kullanıcı şifresinden bahsetmiyorum tabii 😀 ya da URL sonuna eklenen parametrelerden. Daha ziyade taleple beraber gönderilecek şekilde bir şifre yapılandırılması olabilir mi ?
Eğer mümkünse bu talebi IIS ile "taleple beraber gelen şifre yok ise web sitesine bu talebi yönlendirme biçiminde" değil de, web sitesinin içerisinden kontrol edilebilme imkanı mevcut mudur? Misal; browser özelliklerine erişmek için kullanılan request.browser değişkeni gibi bir request.httpPassword değişkeni ile ulaşmak mümkün müdür? Tabii belki php de farklıdır, bilemiyorum.
2) Bir önceki soruma yanıt verdiğiniz için tekrar teşekkür ederim ve hiç deneyim sahibi olmadığı için şunu sormak isterim; tüm bu işlemleri karşınızda duran server ile yapıyorsunuz yani fiziksel makine yanınızda iken. Lâkin uzaktaki bir sanal server'a bu ayarları ve yapılandırmaları uzaktan bağlanarak benzer şekilde mi yapılıyor ?
Misal IIS yapılandırmasını açtığında bir kişi, aslında açtığı uzak sanal sunucu ISS yapılandırması mı oluyor ?
Böylece her ayar ve yapılandırma, uzak bilgisayara mı uygulanmakta oluyor ?
3) SSL sertifikası satın aldım. İyi de para çıktı cebimden 😀 Yabancı bir makalede server ile insanların kendi ssl sertifikalarını oluşturabildiklerini ve güvenl sertifikalar listesine dahil edebildiklerinden bahsediyor.
Bu son kullanıcı / nihai kullanıcı olarak tabir edilen kullanıcı kitlesi için değil de üniversiteler ve bazı şirketler için mi geçerlidir ? Şöyle bir neden geldi aklıma, gerekli yatırımı ile ön bütçeyi hazırlayan ve misal bir yılda geliştirdiği binlerce web sitesi için her birine ayrı bir sertifika kullanması gereken kuruluşlar mı böyle bir yolu seçmektedirler ?
Sonuçta her kullanıcı kendi sertifikasını oluşturma imkanına sahip olsa, neden insanlar ayrıca para ödesin ? Bu her insanın kendi domainini oluşturması gibi absürt bir durum.
Sohbet havasında sormaya çalıştım, değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim.
Hürmetlerimi arz ederim.
- Soru haricinde biraz ben yazıyım size 🙂
Tüm konfigrasyon iis sunucu üzerinde yapılıyor. Bu iis servisinin kurulu olduğu makineye uzak bağlantı yoluyla veya iis konsolınu başka bir bilgisayara yüjkeyip sunucunuza bağlanıp işlemleri yapabilirsiniz.
Sertifika konusunda lokalde kendi sertifikanızı tanımlayabilirsiniz fakat bu sertifikaya sadece şirketinizde ki bilgisayarlar güvenir. Bunu için microsoftun önceden windows içerisinde tanınladığı sertifika firmalarından sertifika satın alıp, iis üzerinde tanımalama yapmanız gerekmekte.
Örnek olarak abc.com diye bir siteniz var buna birtane sertifika almanız gerekmekte ver her subdomain için teker teker sertifika almanız gerekmekte.
Bir.abc.com
İki.abc.com
olarak alt domainizkeriniz olsun. Bunlara teker teker sertifika almanız gerekmekte.
Eğer subdomainleriniz çok fazla ve bunların hepsi için https istiyorsanız, maliyet açısından wildcard sertifika alınabilir. Eildcard sertifikalar het alt domaini karşılar. *.abc.com gibi.
Kolay gelsin.