Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

IP Ataması

10 Yazılar
4 Üyeler
0 Reactions
2,819 Görüntüleme
(@UgurTombul)
Gönderiler: 23
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Arkadaşlar iyi günler.Evimde ufak bir ağ kurmak istiyorum ama ip olayı hakkında çok bilgim yok.Bazı anlamadıgım noktalar şöyle

1-Benim evimdeki pc için modem benim private ip'mi belirliyor mu?Yani modemler mi private ip ataması yapıyor?

2-Ben pc'yi her açıp kapadığımda private ip değişir mi,sonucta özellikler kısmında otomatik işaretli?

3- modem açılıp kapandıgında public ip değişiyormus,peki private ip'ye etkisi oluyor mu?Bu soru ilk 2 sorunun aynısı gibi oldu biraz.Kusura bakmayın

4-Modemi statik ip yaparsam,private ip kısmında bir değişiklik yapmalı mıyım,yoksa yine otomatik al mı işaretli olucak?

5-Statik ip aldım diyelim servis sağlayıcıdan bunun atamsını windows server 2012 kurulu bilgisayardan modem arayüzüne girip mi yapıyorum.

 

Arkadaşlar cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.Umarım buradaki bilgiler herkese faydalı olur.

 
Gönderildi : 11/09/2015 16:40

(@okanozbey)
Gönderiler: 1308
Okan ÖZBEY
 

Merhaba,

Anlaşılan DHCP kısmı ile ilgili baya kafanızda soru işaretleri var 🙂 

DHCP (İngilizce Dynamic Host Configuration Protocol), basit olarak sistemdeki bilgisayarlara IP adreslerini ve buna ek olarak değişik parametreleri atamak için kullanılan servistir. DHCP’nin temel özelliği sistemi kuran kişilerin tek tek tüm makineleri gezip aynı veya benzer parametreleri defalarca eliyle girmesini engellemek, böylece zaman kazanmak ve sistem yöneticisinin işini kolaylaştırmaktır. 

DHCP discover

Bilgisayar ilk defa açıldığında öncelikle tüm ağa DHCPDISCOVER mesajını yollar.Bu mesajın içeriği “Sistemde herhangi bir DHCP server bulunuyor mu?Eğer var ise bir IP adresi istiyorum” olarak özetlenebilir. Kuşkusuz ağa gönderilen DHCP istek paketini merak ediyorsunuzdur.İstekte bulunulan IP adresi,MAC adresi ya da paketi gönderen makinanın IP adresi bilinmediğinden,paketin içeriği aşağıdaki şekilde oluşacaktır:

1-Hedef IP adresi (Bilinmiyor): 255.255.255.255 (broadcast)

2-Hedef MAC adresi(Bilinmiyor): FF.FF.FF.FF.FF.FF.FF(broadcast)

3-Kaynak IP Adresi(Bilinmiyor): 0.0.0.0

4-Kaynak MAC Adresi:00-A0-CC-66-73-1F(Kendi kartımızın MAC adresini bilmek kadar doğal bir şey olamaz)

DHCP offer

DHCP istemci tarafından sisteme atılan yayın paketi(broadcast packet) DHCP sunucu tarafından alınır.IP veritabanı sorgulanır,istemciye verilecek IP adresi ve kira süresi belirlenir. Sunucudan çıkan isteğin onaylanması için istemciye bu belirlenen bilgiler geri yollanır.

Sistemde birden fazla DHCP sunucu bulunabilir. Bu durumda istemci ağa bir istek gönderdiği zaman en hızlı DHCP offer mesajı yollayanın IP bilgilerini benimseyecek ve bu tanımlarla ağa bağlanacaktır.

1-Hedef IP adresi (Henüz onaylanmadı): 0.0.0.0

2-Hedef MAC adresi(Biliniyor,istemci makina):00-A0-CC-66-73-1F

3-Kaynak IP Adresi(Biliniyor,DHCP sunucu): 10.0.0.1

4-Kaynak MAC Adresi(Biliniyor,DHCP sunucum):00-A0-C0-B6-12-6F

DHCP request

DHCP OFFER mesajını alan DHCP istemci kendisine tahsis edilmiş IP adresini kiraladığına dair sunucuya bir yayın mesajı yollar,eğer DHCP istemci birden fazla DHCP OFFER mesajı almış ise ikinci bir broadcast mesajı daha yollar ve diğer DHCP sunuculara teşekkür edip artık bi IP adresine sahip olduğunu belirtir.

DHCP acknowledgement

DHCP Request mesajını alana DHCP server artık DHCP istemci için gerekli kayıtları gerçekleştirip ona gerekli olan IP,ağ maskesi,DNS adres veya adreslerini yollayacaktır .

Gelelim kiralama olayına. Bazı programcılar,yarattıkları her şeye istatistikler doğrultusunda eklentiler yapmaya bayılıyorlar. Nitekim DHCP sunucuyu da yaratırken istemcilere verilecek IP adreslerinin kiralanması gerektiğini düşünmüşler ,aynen ev sahibi ve kiracılarda olduğu gibi. Belli parametreleri verdikten sonra geri kalan işin tamamını sunucu ile istemci kendi arasında halledecektir. ( Kaynak Wikipedia ) 

Bu alıntı sizi bilgilendirecektir gelelim sorunuza ; 

Her modem aynı zamanda DHCP görevide görür , Modeminiz bilgisayarınızı açtığınızda yukarıda ki işlemler gerçekleşir ve bilgisayarınıza ipadresi verir. 

Verilen iplerin Lease time yani kiralama süreleri defaultta 8 gündür. Her bilgisayar bir ipyi 8 gün süre ile alırlar. Bu süre bilgisayarın kapalı kalma süresidir. Bilgisayarınızı her açtığınızda bu süre sıfırlanır ve bilgisayarınız 8 gün boyunca açık kalırsada bu süre belli periyotlarda sıfırlanır. Yani bilgisayarınız açık kalması halinde ip o sistemde kalacaktır. 

Modeminizin ara yüzünde private ip bloğu seçenekleri mevcuttur. Orada hangi ip aralığından ip dağıtacağını değişebilirsiniz. Modemin public ip alması private ipleri değiştirmez. 

Modemin static yada dynamic ip alması private ip etkileyen bir seçenek değildir. 

Servis sağlayıcıdan bir adet sabit ip aldığınızda servis sağlayıcı muhtemelen DHCP görevini gören bir servisi vardır bu servise sizin mac adresiniz için ip tanımlaması yapar ve sunucunuz otomatik olarak ip alır ancak dhcp otomatik dağıtmıyorsa ipyi sizin Server 2012 üzerinde network baglantısına erişerek  verilen ipadresini oraya eklemeniz gerekmektedir.

Kolay gelsin. 

www.okanozbey.com

 
Gönderildi : 11/09/2015 16:57

(@UgurTombul)
Gönderiler: 23
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Çok teşekkürler verdiğiniz sade ve anlaşılır cevaplarınız için.Gerçekten çok güzel anlatmışşınız.

 

 

 
Gönderildi : 11/09/2015 17:30

(@UgurTombul)
Gönderiler: 23
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Peki benim evimde 2 leptop,bir masaüstü ve 1 switch var.leptoplar birbirini nasıl görücek peki.Switch kullanmanın anlamı yok o zaman.

Bigisayarlar birbirlerini ve serverı switch olmadan görebilir mi?

 
Gönderildi : 11/09/2015 20:04

(@vasviuysal)
Gönderiler: 7890
Üye
 

hepsi aynı kablosuz aga baglı ise ornegin elbette gorebilir

 

 
Gönderildi : 11/09/2015 20:07

(@birkanurlu)
Gönderiler: 327
Reputable Member
 

2 Notebook, 1 Masaüstü kablolu olarak mı ağ'a dahil oluyor? Eğer kablolu ise gelen kablolar switch'ten mi modemden mi geliyor?

Switch'in birincil amacı bağlantıyı coklamaktır. İhtiyacınız kadar bağlantı kablosu zaten elinizde varsa yada Vasvi beyin dediği gibi tüm cihazlar aynı kablosuz ağ'a bağlıysa switch olmadan da birbirlerini görebilirler.

 
Gönderildi : 11/09/2015 20:16

(@UgurTombul)
Gönderiler: 23
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Leptoplardan gelen kabloları switche bağlamıştım.Sonra switchenden servera kablolu bağlantı yapmıstım.Bu arada modem de switche bağlı.Sizin dediğinizden anladığım  kadarıyla modemde gerekli sayıda giriş varsa switch olmadan direk leptoplardan gelen kabloları modeme bağlayabilim dimi?

 
Gönderildi : 11/09/2015 20:21

(@okanozbey)
Gönderiler: 1308
Okan ÖZBEY
 

Evde kullandığınız switchler zaten port çoğaltmak için kullanılır switch size ne ip verir ne internet sağlar 🙂 bir nevi çoğaltıcı olarak düşünebilirsiniz. 

Eğer modeminizde birden fazla port varsa tabiki switche gerek yok. 

www.okanozbey.com

 
Gönderildi : 11/09/2015 21:17

(@UgurTombul)
Gönderiler: 23
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Çok teşekkürler 🙂

 
Gönderildi : 13/09/2015 05:03

(@okanozbey)
Gönderiler: 1308
Okan ÖZBEY
 

Rica ederim, yardımcı olabildiysem ne mutlu,  kolay gelsin 🙂

www.okanozbey.com

 
Gönderildi : 13/09/2015 13:30

Paylaş: