Forum

Windows 2008 Additi...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Windows 2008 Additional Domain Sorunu

6 Yazılar
3 Üyeler
0 Reactions
666 Görüntüleme
(@OkanSen)
Gönderiler: 30
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

 

 

Windows Server 2003 32 bit DC yapısına server 2008 64 bit Additional domain eklerken böyle bir sorun oluştu, additional domain ile ilgili makaleleri inceleyerek aynı işlemleri gerçekleştirsemde böyle bir sorun oluyor.

Denemelerim hyper-v üzerinden gerçekleşiyor yani hem 2003 hem 2008 hyper-v de sanal makinalar.

 Amacım server 2003 32 bit domain yapısını fsmo rolleriyle 2008 e aktarmak ve 2008 in ana domain controller olması.

 Başka gerçek makinada da aynı sorun veriyor, nedeni ne olabilir ?

 
Gönderildi : 26/09/2008 12:44

(@mesutaladag)
Gönderiler: 327
Reputable Member
 

Merhabalar,


 Oncelikle bu problemin sebebi CD/DVD den dosyalari okuyamama ya da bulamamaktan kaynaklanabilir.


CD ya da DVD icerisindeki Adprep klasorunu Windows\System32 altina kopyalayin ve asagidaki makalemdeki adimlari kontrol ederek gecisinizi gerceklestirin:


NOT : Bu konuyla ilgili olarak asagida Windows Server 2003 R2’ye yukseltme konusundaki makalemi inceleyebilirsiniz. Bu makalede 2.adimda Windows 2003 R2’ye yukseltme konusu baz alinarak anlatilmis. Eger Windows 2008’e yukseltme yapacaksaniz da Windows 2003 R2 CD yerine Windows 2008 DVD’sini takip DVD icerisinden Sources klasoru altindan adprep.exe /forestprep komutunu calistirmaniz yeterlidir. Bu islemden sonra oncelikle domain modlarinizi Windows 2000-mixed modda ise Windows 2000 native almaniz gerekir. Akabinda de yine Sources klasoru altindan adprep.exe /domainprep komutunu calistirmaniz yeterlidir. Bu 2. asamayi tamamladiktan sonra 3. Adimla paralel giderek Windows 2008’e gecis yapmaniz mumkundur.


 


NOT: Bu islemler oncesi mutlaka hem datalarin hem de Active Directory veritabanlarinin  bir yedegini alin. (System State Data yedegini alarak bunu gerceklestirebilirsiniz.)


Asagidaki adimlari uygulayarak isteginizi gerceklestirebilirsiniz:


1.    Oncelikle DC yapmayi dusundugunuz  yeni server uzerine Windows Server 2003 R2 CD’sinde Windows Server 2003 kurup, kurulum sonrasi 2.CD ile de Windows Server 2003 R2 surumune gecisi yapin. Kurulum sonrasi gerekli updateleri yapin.  


2.    Mevcut Windows 2000 Active Directory Schema yapisini Windows Server 2003 R2 Active Directory Schema’ya yukseltmek icin mevcut Windows 2000 domainindeki Schema Master Rolune sahip DC uzerinde Windows Server 2003 R2 2.CD’sinde Cmpnents\R2\Adprep klasorunden adprep.exe  /forestprep ve adprep.exe /domainprep komutlarini calistirin. Bu komutu diger ADC bilgisayarlarinda calistirmak zorunda degilsiniz. Zira, active directory schema’da yapilan bir degisiklik butun ADC bilgisayarlarina guncellenecegi icin, mevcut ADC’lerin bu guncellemeyi alabilmeleri icin belli bir sure beklemeniz yeterli olacaktir. Bu komutlarla ilgili bilgiyi http://technet2.microsoft.com/windowsserver/en/library/5022eea0-54bc-422f-b98b-ddb836c8ee851033.mspx?mfr=true makalesinden de detayli olarak inceleyebilirsiniz.


3.    Yeni kurulan Windows Server 2003 R2’yi domain’e alin.


4.    Bu yeni server uzerinde DCpromo komutunu calistirin ve mevcut domaine ADC olarak katin. Bunu da DCPromo komutunu calistirdiktan sonra size sorunlan Domain Controller Type ekraninda Additional Domain Controller secenegini secerek yapacaksiniz.


5.    ADC olarak kurulumu tamamlandiktan sonra yeniden baslatin.


6.    Hemen kurulum sonra yeni Additional DC (ADC) bilgisinin duzgun bir bicimde olustugu kontrollerini Active Directory Users and Computers -àDomain Controllers OU’sundan, Active Directory Site and Services konsoluàSite altindan ve DNS konsolundan adres bilgileri icin gerceklestirin.


7.    Su an itibariyle birinci server DC ikinci yani yeni kurulan server da ADC olarak fonksiyon gosteriyor.


8.    Oncelikle ADC uzerine Control Panel àAdd-Remove ProgramsàAdd-Remove ComponentsàNetworking ServicesàDNS Servisini kurun. Administrative ToolsàDNS konsolunda Forward Lookup Zone ve varsa Reverse Lookup Zone icerisine mevcut DC’deki tum DNS kayitlarinin dogru bir sekilde yeni ADC uzerinde de olustugunu kontrol edin. DNS kurulduktan hemen sonra Forward Lookup ve Reverse Lookup Zone icerisine kayitlari goremeyebilirsiniz. Bu durumda belli bir sure bekleyip, tekrar control ederseniz geldigini goreceksiniz.


9.    Yine yeni ADC uzerinde Administrative ToolsàActive Directory Site and Services àSitesàDefault-First-Site-Name altinda yeni ADC altinda NTDS Settings Properties’ine girin ve Global Catalog kutusunu doldurup, yeni ADC bilgisayarini ayni zamanda Global Catalog Server olarak yapilandirin.


10.  Sira geldi mevcut DC uzerindeki Forest Operation Master Roller (Domain Naming Master ve Schema Master) ile, Domain Operation Master Rollerin (PDC Emulator, RID Master, Infrastructure Master) yeni ADC uzerine aktarilmasina. Forest bazinda rollerden Domain Naming Master rolunun aktarilmasi icin Administrative ToolsàActive Directory Domains and Trusts girin. Active Directory Domains and Trusts uzerinde sag tus àConnect Domain Controller ile yeni ADC’ye baglanin. Hemen akabinda en ustteki Active Directory Domains and Trusts yazisi uzerinde sag tus Operations Master tiklayin. Karsiniza gelecek Change Operation Master penceresinde ustte su an bu rolun sahibi olan  mevcut DC adini, altta da baglandiginiz ADC adini goreceksiniz. Domain Naming Master rolunu yeni ADC ye aktarmak icin Change butonuna basmaniz yeterlidir. Size herhangi bir hata meydana gelmezse, islemin basariyla tamamlandigini soyleyen mesaji verecektir. Sira geldi Schema Master rolunu aktarmaya. Bunun icin de StartàRun gelin ve asagidaki komutu calistirin.


                  Regsvr32.exe %systemroot%\system32\schmmgmt.dll   


Bu komut ile Active Directory Schema Snap-in nesnesini register ettik. Yine StartàRun gelin ve MMC ile MMC konsolu acin. FileàAdd-Remove Snap-inàAddàActive Directory Schema Snap-in eklentisini konsola ekleyin ve konsol ana penceresine gelin. Active Directory Schema uzerinde sag tus à Change Domain Controller ile yeni ADC adini girerek ona baglanin. Hemen akabinde yine Active Directory Schema uzerinde sag tus Operations Master tiklayin. Ve Change ile Schema Master rolunu de yeni ADC’ye aktarin.


Sira geldi domain bazinda rolleri aktarmaya. Bunun icin de Active Directory Users and Computers acin. Domain uzerinde sag tus Connect to Domain Controller ile yeni ADC’ye baglanin. Daha sonra yine domain uzerinde sag tus Operation Master tiklayarak PDC, RID ve Infrastructure tabindan butun bu rolleri yeni ADC’ye aktarin.


11.  Artik eski DC uzerinde butun rolleri ve gerekli servisleri yenisine aktarmis olduk. Bu islemin mevcut sistemde oturmasi icin belli bir sure bekleyin.


12.  Client bilgisayarlar uzerinde Preferred DNS Server olarak eski DC’nin adresi tanimli ise bunu yeni DC’ye gore degistirin. Ve clientlarin yeni DC uzerinden basarili bir bicimde sisteme giris yapabildiklerinden, DNS uzerinden basariyla isim cozumlemesi yaptiklarindan, GPO’larin basariyle uygulandigindan emin olmak icin gerekli testlerinizi hem lokal hem de dis baglantilar icin (eger varsa) yapin.


13.  Daha sonra eger isterseniz eski DC uzerinde dcpromo.exe calistirip active directory kaldirabilirsiniz. Active Directory kaldirirken, This is the Last Domain Controller … ile baslayan kutucugu doldurmadan kaldirma islemini baslatin.


Burada onemli bir husus, domain ortaminizda DC’nin yaninda onun yedegi olarak ikinci bir ADC bulundurmaniz son derece sistemin sagligi acisindan onemli .DC uzerinde herhangi bir problem olmasi durumunda sistemi ADC uzerinden devam ettirabilirsiniz. Dolayisiyla mevcut yapiya yeni bir tane daha ADC eklemenizi israrla oneriyorum. Eger boyle bir imkan yoksa, rollerin sahibi olan eski DC olan server uzerinden active directory kaldirmadan, onu ADC olarak kullanmaya devam edebilirsiniz ya da uzerinden Windows 2000 Active Directory kaldirip yeniden makineye Windows Server 2003 R2 kurup, ADC olarak yeni domaine ekleyebilirsiniz.


Bu islemler sonra DC ve ADC’ler arasi replikasyon trafiginin saglikli bir bicimde gerceklestigini izlemek icin Windows Server 2003 CD’sinde gelen Windows Server Support Tool’lardan Replication Monitor (replmon.exe) aracini kullanabilirsiniz. Ayrica Event Viewer icerisinden de olaylari kontrol etmenizde fayda var.


 


Mesut ALADAG


Technology Director


Microsoft Certified Trainer


www.ITSTACK.com.tr | www.mesutaladag.com | www.cozumpark.com


 

 
Gönderildi : 26/09/2008 13:36

(@OkanSen)
Gönderiler: 30
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Mesut Bey ilgilendiğiniz için teşekkürler dediklerinizi tekrar ettim önceki makaleleri de tekrar tekrar uygulamıştım fakat aynı hata devam etmekte,

hata olmadan önce aşağıdaki  resimdeki gibi sbsntds.dit  dosyası kopyalaması esnasında oluyor deniliyor, bu dosyanın ne işe yaradığını bilemiyorum fakat server 2003 kısmında böyle bir dosya bulunmuyor.

 

 

 

 iki sistemde en son service pack yüklü server 2003 r2+sp2 tüm updateler yapılmış durumda, sbsntds dosyası nedir anlayamadım çünkü server 2003 system32 klasöründe öyle bir dosya yok.

 adprep /forestprep aşamasında sch32.ldf den başlıyor server r2 olduğu için.

 

acaba server 2008 32 bit adprep klasörüyle mi denemek gerekiyor ?

 

halen aynı hatalar devam etmekte...

 
Gönderildi : 26/09/2008 14:22

(@OkanSen)
Gönderiler: 30
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

sbsntds.dit dosyasının ne olduğunu bulamadım bilen var mı ? aklıma small business server geliyor ama yüklü değil server 2003 r2 yüklü

 
Gönderildi : 26/09/2008 20:00

(@OkanSen)
Gönderiler: 30
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Arkadaşlar bu sorun server 2008 in farklı build olması ya da sorunlu bir DVD den yüklenmiş olması
Farklı imaj ile denemelerimde böyle bir hataya rastlamadım sorunsuz geçiş oldu bilginize...

 
Gönderildi : 24/10/2008 19:42

(@rahmidilli)
Gönderiler: 2458
Famed Member
 

Arkadaşlar bu sorun server 2008 in farklı build olması ya da sorunlu bir DVD den yüklenmiş olması Farklı imaj ile denemelerimde böyle bir hataya rastlamadım sorunsuz geçiş oldu bilginize...


Geri bildirim için teşekkürler.

 
Gönderildi : 25/10/2008 15:03

Paylaş: