Forum
Merhab
sistemimizde 1dc 3 tane adc var. bu adclerden 2 1 tanesi başka şubede. bunların hepsi windows 2008 r2. şimdi ben merkez kısma windows
2012 adc kurdum ve düzgün çalışıyor. şimdi ben 2008r2 olan dc olan makinayı kaldırıp bunun yerine 2012 kurduğum adc'yi dc yapmak istiyorum.
sistemimde 69 tane server var. bunların içerisinde 58 server sap sisteminde çalışıyor ve sql var. 1 tane exchange mail server. 392 tane client var.
şimdi ben hem server'larda hemde clientlarda düzgün geçiş yağmak için aşağıdaki sıra ile işlem yapacağım. yanlış olan bir yer varmı.
1)dhcp de dns server olarak dc yerine windows 2012 adc yi göstereeğim. 2,3 gün sonra sorun çıkmaz ise
2) server'larda 1.dns de dc yerine windows 2012 adc olan server göstereceğim.
3) dc deki rolleri windows 2012 adc ye taşıyacağım ve dc olan makinayı kapatacağım.
sorun çıkmaz ise 1 hafta sonra dc olan makinayı kaldıracağım. sırada herhangi bir problem varmı.
Merhaba,
Aslında yapman gereken işlem şöyle ;
Öncelikle ortama bir dc daha dahil etmen gerekiyor. 2012 üzerinde active directory kurduktan sonra Add a new forest değilde Add a domain controller to an existing domain seçeneği ile yapabilirsin.
Sonraki süreçte ise Schema master, domain naming master PDC, Infrastructure master, PID gibi rolleri yeni DC aktarman gerekiyor. Biraz uzun bir süreç ama zor değil.
Bunla ilgili aşağıda ki linkleri incelemeni tavsiye ederim ;
İyi çalışmalar.
hocam anladımda sonuçta dns bilgileri var, servarlar ve clientlar dns bilgisi alıyor ilk önce onları yeni dns server olarak yeni adc tanıtmam gerekmiyormu. sizin dediğiniz aama sonraki aşama
hocam anladımda sonuçta dns bilgileri var, servarlar ve clientlar dns bilgisi alıyor ilk önce onları yeni dns server olarak yeni adc tanıtmam gerekmiyormu. sizin dediğiniz aama sonraki aşama
DNS işlemi en son yapmanız gereken işlemdir. Önce fsmo rollerini taşımanız gerekiyor. Ondan sonra client'larda dns'leri yeni sunucuya çevirip eski dc sunucunun üzerindeki gc 'yi aktarın ve sonra dc rolünü eski sunucudan alın.
Makaleyi okursanız ve oradaki işlemleri sırası ile yaparsanız daha sağlıklı olacaktır.
server'daki dns ipleri ne zaman değiştireceğiz
server'daki dns ipleri ne zaman değiştireceğiz
İbrahim Bey şu makaleleri okursanız eğer baştan sonuna kadar aradığınız soruların tamamına cevap bulacaksınız.
Sizden sabırla bu iki makaleyi okumanızı rica ediyorum. Bu şekilde sorunsuz olarak geçiş sürecini tamamlayabilirsiniz. Aksi takdirde yapacağınız yanlış bir işlem user tarafında sıkıntı yaşamanıza sebep olabilir.
Gelelim sorunuzun cevabına illa IP değiştirmenize gerek yok bir önceki yazımda belirttiğim gibi fsmo rollerini yeni sunucuya taşıdıktan sonra normal şartlarda dns ip lerini ( Domain yapısına dahil olan server, client vb. ) değiştirmeniz gerekiyor ancak bir alternatif daha var. Gelen istekleri yeni dns sunucunuzun dinleyip cevap dönmesi için eski sunucuyu kapattıktan sonra oradaki ip adreslerini yeni sunucuya ekleyebilirsiniz. Bu şekilde sorunları en aza indirgeyebilirsiniz.
teşekkürler