Forum
Merhaba,
2008 R2 üzerinde Failover cluster konusunu anlamak için lab ortamında uygulama yaptım. 1 adet dc, 1 adet Microsoft iSCSI Target ile oluşturulmuş storage, 2 adet node kurulumu yaptım. Failover rolünü kurdum konfigürasyonunu yaptım. Buraya kadar herşey normal.
Sorum ise şu; Storagede 2 sanal disk oluşturdum bunların 1'ini Quorum, diğerini ise data için ayarladım ve clustere dahil ettim. Clusteri bir noddan diğerine move ettim, sorun çıkmadı daha sonra aktif nodun Public NIC'in bağlantısını disable edip gözlemledim. Evet cluster servisi diğer nodda aktif oldu. Disklerin hangi nod üzerinde olduğuna baktığımda ise qourum disk aktif olan nodda data için oluşturduğum disk ise NIC'ini disable ettiğim nodda duruyordu. Normalde her iki diskinde aktif noda bağlanmış olması gerekmez mi?
Bir sorum daha olacak, geocluster yapısında quorum diskin konumlandırılması nasıl olmalı? Atıyorum 2 nodlu bir sistemde quorum diski nasıl konumlandırmalıyız. Nodlar ve quorum hepsi farklı lokasyonlarda mı olmalı? En sağlıklısı nedir bu durumun?
Saygılar.
Merhabalar,
Pasif olan disk bir servis yada Resource Group içerisinde değil ise bu beklenen bir davranıştır. Bunu denemek için boş bir Service Application açın ve içerisine disk ekleyin. Akabinde public networku disable etmeniz durumunda RG ve ona depend olan diskler failover olacaktır.
2 Sorunun cevabı elinizdeki kaynaklara ve tasarıma göre değişebiliyor. 2 Nodlu bir GeoCluster yapacak ise Node and Disk Majority yada Node and File Share Mojarity yapabilirsin. Prod. çalışmasını istediğin ortam neresi ile 3. Vote olacak olan disk ve file share bu bölgede konumlandırmalısın. 3 Node olacak Node Majority yeterli olacaktır. 2 Node klasik cluster 3.node geoclustera dahil node olarak çalışabilir.
Anlaşılmayan bir konu var ise yapmak istediğnizi ve elinizdeki kaynakları yazarsanız yorum yapmaya çalışabilirim.
Saygılarımla.
Merhaba,
Öncelikle sade ve anlaşıılır cevap için teşekkür ederim. Çok şubeli bir firmamız var ve burada Sql bir muhasebe programı kullanıyoruz. Lokalde ve uzaktaki şubeler Remote Desktop ile bağlanarak bu programı kullanıyorlar. Remote Desktop Host ve Sql server 2 ayrı makineye kurulu. Hat kesilmesi ya da serverlerde bir sorun olması durumunda çok sıkıntı yaşanıyor ki işin yapısı gereği buna hiç tahammül yok. Düşündümki geocluster yaparak bu durumu minimize edebilirim. Elimdeki kaynaklara gelince bu kurulum için ister istemez bir bütçe ayrılacak.
Böyle bir yapı için ne yapmamı önerirsiniz?
failover cluster yapısı servis devamlılığı için kullanılıyor ama genel olarak işletim sisteminin veya uygulamaların yüklü olduğu donanımsal sorunlar haricinde diğer değişkenler göz ardı ediliyor.
ilk olarak denemenizde disklerden bahsetmişsiniz ama neyi highly available yaptığınızı söylememişsiniz. cluster içerisinde highly available yapabileceğiniz bir sürü senaryo bulunmakta. en basitinden bir sanal sunucudan tutun, microsoft tarafından üretilmemiş herhangi bir uygulamayı da yüksek erişilebilir yapma şansınız var. mesela daha önce bir jboss uygulamasını yüksek erişilebilir yapmıştım.
dolayısıyla ilk olarak yapmanız gereken risklerinizi ve uygulamaları önünüze koymak. eğer sql servislerinde sorun yaşıyorsanız sql servislerini HA yapın, burada veritabanınızın eş olduğunu varsayıyoruz. yani ortak erişimde olan bir veritabanınız var ve siz sadece sql servislerinin devamlılığını sağlayacaksınız. cluster gibi bir yapıya girmeden sql için mirroring özelliği de kullanılabilir. bu da sql yüksek erişilebilirlik sağlayacaktır.
uygulamalarınızı da yukarıda bahsettiğim gibi ister custom application olarak ister IIS üzerindeyse IIS olarak yüksek erişebilir yapabilirsiniz.
cluster için her ne kadar gereklilik olmasa da donanımsal olarak eş ürünleri kullanmanızı öneririm. yani işlemcisinden, ramine, firmwareden işletim sisteminin güncellemelerine kadar. aksi takdirde taşındığı yerde bulunacak az kaynak uygulamanızın yavaş çalışmasına veya hiç çalışmamasına yol açabilir.
geo cluster microsoft tarafından desteklenen bir yapı. ama microsoft bunu desteklerken csvlerinizin eşitleme işini size bırakıyor. yani clusterın olmazsa olmazı iki aletin de aynı disk kaynağından beslenmesi için oluşturduğunuz csvler geocluster da thirdparty yazılımlarla eşitlenebiliyor. bunun için ca arcserve ha/dr, doubletake, vs ürünleri kullanmanız lazım.
yukarıda üstadın bahsettiği node, disk majority kavramları birer oy hakkı gibi düşünebilirsiniz. node majorityde her nodeun bir oy hakkı var. node and diskte her node ve her ortak diskin birer oy hakkı bulunuyor. dolayısıyla iki nodelu bir yapıda kalan node sayısı oy çokluğuna sahip olmadığından cluster çöküyor. ama aynı sayıyı node and disk yaparsanız 3te 2 oy çokluğu sağlanabileceğinden cluster yoluna devam ediyor. disk yanında file share oy verme şansınız da varki bu da geo cluster için gerekli olacaktır.
şimdi iki nodelu bir geo cluster yapısında fileshareli oylamayı seçerseniz, ve file shariniz merkezdeyse merkez bağlantısı koptuğunda iki oy düşecek, şubenize kurduğunuz tek node oy çokluğuna sahip olmadığı için hiçbir şey çalışmayacak. aynı durum file share şubeye koyduğunuzda da geçerli. dolayısıyla merkez nereyi belirlediyseniz orada dursun mantığı yanlış olur.
file share 3. bir merkeze koyulduğu zaman gerçek devamlılığı sağlarsınız.
ek olarak cluster yapısından önce belliki wan bağlnatınızda da çözmeniz gereken sorunlar var. ikinci bir hatla desteklemek veya daha güvenilir metro gibi uptime oranı yüksek bir bağlantı şekline geçin derim.
işletim sisteminiz minimum enterprise olmak zorunda. bu da donanımın yanında işletim sistemi maliyeti de demek. ayrıca ikinci bir sql server lisansı almanız da gerekli.
sözün özü, cluster her türlü maliyetlidir. maliyete katlanabiliriz diyorsanız daha ayrınıtılı sisteminizi anlatırsanız (WAN bağlantınız, elinizdeki sunucular, lisanslarınız, vs.) yardımcı olabilirim.
Merhaba,
Elimde 2 adet HP ML350, Server 2008 standard ve enterprise, uzak ofisler VPN ile merkeze fiber internet üzerinden terminal servere bağlanarak muhasebe programını kullanıyorlar. Bu serverlerin 1'i sql server için diğeri ise remote desktop için kullanılıyor.Hat yedekleme konusuda 3G ile sağlanıyor. Hal böyleyken istiyorum ki serverler erişilemez olduğunda ya da hat düştüğünde diğer lokasyondaki sistem devreye alınsın ve iş durma noktasına gelmesin ve de sunucuların başına bir iş geldiğinde mesela yangın, doğal afet gibi durumlar, dataların bir kopyası diğer bir noktada bulunsun ve de sistem çalışmaya devam etsin. Sanırım bunun için cluster yapmak gerekiyor. Başka bir şekilde bunlar yapılabilecekse cluster masrafını yapmak hiç mantıklı olmaz?
Ayrıca node majority konusunu yakaladığınız için teşekkür ederim, adı üstünde node majority tek node olan bir yerde haliyle çoğunluk sağlanamayacağından sistem çalışmayacaktı. İşe girişip node majority yapsaydım göz önünde olan yanlış bir konfigürasyonu göremeyip sistemin doğru çalışmasını sağlayamayacaktım ilk aşamada. Halbuki failover cluster başlığını buraya açmadan önce majority konusunu sizin söylediğiniz gibi 3'üncü bir lokasyonda file shaing olarak yapmam gerektiğini kafamda oluşturmuştum. 🙂
Saygılar..
ca arcserve ha/dr ürününü kullanabilirsiniz. her iki tarafa da eş kurulum yaparsınız işletim sistemi, uygulama açısından. yalnızca değişen datayı replike edersiniz. saate göre de network kullanım limitlerini ayarlayabilirsiniz.
cluster işi size biraz pahalı ve zor gelir.
Doğrusunu isterseniz 10 gündür cluster konusunu lab ortamında fırsat buldukça üzerinde çalışıyorum. Yerli yabancı kaynaklardan bir çok makale okudum. İlk güne göre baya bir yol katettiğimi düşünüyorum. Ama tabi işi sahada uygulamak elbetteki biraz kasacaktır ama hak verirsiniz ki kasmadan da "işi çözemeyiz." Klasik failover cluster kolay görünüyor da multi clusterde dataların replikasyonu konusu asıl kasacak olan nokta gibi görünüyor. İşin içine bağlantıyı sağlayacak hat-lardaki gecikmeler, kesintiler vs etkenler girince replikasyon olayı ne olur, ne gibi durumlar ortaya çıkar bunu kestirmek şu aşamada güç.
kestirmek güç değil aslında. mantık geliştirmeniz lazım.
tek sitedaki kurulumda cihazların birbirlerine ve csvye erişimleri hızlıdır. en basitinden iscsi bir shared storage yapsanız 1Gbit/s erişim hızınız var. bu elbetteki wana koyduğunuzda bu kadar hızlı olmayacak. data hızınızı da belirli bir seviyeye kadar arttırabileceğiniz için replike olan datayı kısmanız lazım. daha önce bahsettiğim yazılımla block level datayı kontrol edip, yalnızca değişeni atıyorlar. ayrıca bunların kullanabileceği dedike bir hattınız yoksa upload ve download işlerini de limitleyebilmeniz lazım. yine bu yazılımlarda süreye göre limitler koyabilir hatta karşıya attığınız datanın geçerlilik süresini ayarlayabilirsiniz. yani sürekli bir replikasyon yerine 120 sn. bir kayıp öngörerek 120sn.de bir kontrol yaparsınız.
herhangi bir sorun durumunda otomatik geçmeyi pasiflemenizi öneririm. memleketteki f/o bile olsa hiçbir altyapıya güvenilmeyeceğinden internetteki kesinti, tüm işlemin karşı tarafa akmasına sebep olabilir.
ts için bir array oluşturmazsanız sessionlar havada kalır. kullanıcı tekrar login olmak zorunda kalır. çünkü kesinti durumunda quick migrationda sunucu kapanıp açılır. vs. vs.
dolayısıyla kestirmek işine geçmeden önce denemelerinize devam edip mantığı anlayın. mantığı anlayınca sistemsel ihtiyaçlarınızı daha iyi görürsünüz. piyasada aklınızın alamayacağı kadar ürün var. mutlaka bir çözüm bulunur.
Wallahi üstad şimdi siz böyle konuşunca bütün hevesim kaçtı yani. 🙂 Ben high availability yapayım derken daha çok sorun yaratacakmışım gibi düşündürdünüz beni. 🙂 Bu işi yapanlar nasıl yapıyor, yoksa high availability denen şey hikaye mi? 🙂