Forum

Windows 2003 Server...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Windows 2003 Server Reset Ediyor

6 Yazılar
3 Üyeler
0 Reactions
1,180 Görüntüleme
(@ArdaBEYAZ)
Gönderiler: 33
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Öncelikle hepinize merhabalar arkadaşlar.


 Benim sorunum kullanmakta olduğum xseries 206m IBM server'ımın Windows 2003 logosu görüldükten bir süre sonra işletim sisteminin sürekli restart etmesidir.


Bu server'ımızda SAS ve SATA hdd'ler mevcuttur. Bir File server olarak kullanılmaktadır.


Kullanıclar server'a login olmakta ve server üzerinden dataların bulunduğu ortak klasör'e erişmektedir. Ayrıca bu server üzerine kurulu olan printer'lardan çıktı almaktadırlar.


Yaptığım işlemler:


Datalarım SATA hdd'lerde bulunduğu için Hiren boot cd ile bilgisayarı açıp, datalarımı bir external hdd'ye kopyaladım. Bu external hdd'yide diğer server'a takıp paylaşıma açtım. Böylelikle kullanıcıların datalara erişmesinde bir problem yaşamamaktayım. ( biraz yavaş olmasının dışında )


Printerlar içinde aynı yöntemi uygulayarak diğer server'a kurup paylaşıma açtım. İş akışı etkilenmemiş oldu.


Şimdi Windows 2003 server'ı yeniden kurmayı denemeden önce Repair yapmak istiyorum. Windows 2003 cd'si ile boot edip R tuşuna bastığımda.


setup did not find any hard disk drives installed in your computer


Yukarıdaki uyarıyı almaktayım. Bu konu ile ilgili olarak okuduğum makalelerde önerilen çözümler.



  • bios ayarlarından flash secenegini disable edip achi ayarlarını ata

  • SATA Native mode secenegi var ise disable edip kurmayi deniyebilirsin.

  • arkadaşın dediği gibi xp cd ni nlite ile içerisine sata sürücülerini entegre ediyorsu sorunsuz kurulum yapıyorsun

Yukarıdaki işlemleri nasıl yapacağımı bilmemekteyim.


Konu ile ilgili olarak.


<<< Press <CTRL><A> for IBM ServeRAID Configuration Utility! >>>  ile yapılması gerekirse yardımlarınızı rica etmekteyim.


Server'ın bütün cd'leri mevcuttur.


Server üzerinde Floppy yoktur.


Not: özellikle konuyu en ince ayrıntısına kadar açıklamaya çalıştım, tüm gece boyunca konu ile ilgili olarak az bilgisi olan arkadaşları tatmin edecek bir makale'ye ulaşamadığımdan benim gibi bu konuda az bilgisi olan arkadaşlara yardımcı olacağını düşünüyorum.


Vereceğiniz cevapların.


Saygılarımla.

 
Gönderildi : 04/08/2011 13:30

(@selcukhuner)
Gönderiler: 208
Reputable Member
 

x206 da sanıyorum Adaptec Raid kartlarından 6i kullanılıyordu.

Server 2003 cd ile recovery işlemi yapacaksanız açılışta Setup mavi ekranı geldiği sırada F6 tuşu ile raid driver floppy ile göstermeniz gerekiyor.

Serverda floppy olmadığına göre 2003 Cd yi NLITE gibi bir programla raid driver integrate işlemi yapmanız gerekiyor.

Bu sayede diskete ihtiyacınız olmadan cd ile boot edildiğinde diskleri görebileceksiniz.

 
Gönderildi : 04/08/2011 14:03

(@ArdaBEYAZ)
Gönderiler: 33
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Selçuk bey öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. 

 Floppy maalesef yok, 2003 Cd yi NLITE gibi bir programla raid driver integrate işlemi yapmanız gerekiyor. 

demişsiniz ama bu konu ile ilgili bir kaç şey sormak isterim size.

1. Raid driverları server modeline göremi değişmektedir?

2. NLITE ile 2003 cd'sine integrate işlemi ile ilgili açıklayıcı bir makale ( hiç bilmeyen bir user'a göre ) varmıdır. ( Bu soruyu araştırmadan sormuşum sorry.. bu konu ile ilgili olarak NLITE RESİMLİ ANLATIM aramasının yapılması yeterli olmaktadır.)

Saygılar. 

 
Gönderildi : 04/08/2011 14:28

(@ArdaBEYAZ)
Gönderiler: 33
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Arkadaşlar benim sorunum hallodu.

Yaptığım işlemleri kısaca anlatayım, umarım sizede yardımcı olur.

 ilk önce windows 2003 cd'sinin içeriğini bir klasöre kopyaladım. Daha sonra IBM'i arayıp biraz zorda olsa Raid driverlarını bulabileceğim adresi aldım.

Raid driverlarını indirdim. NLİTE programı ile ( zor olduğunu düşünmeyin çok basitmiş ) klasore kopyaladığım, windows 2003 ile raid driverlarını bir cd'ye yazdırdım.

Daha sonra Hiren Boot cd ile boot edip ilk önce diskleri check ettim. ( Start butonuna basınca görürsünüz ) Daha sonra ilk önce sata diskleri cıkarıp makineyi acmaya çalıştım. ( sadece SAS disk / işletim sisteminin kurulu olduğu disk ) kaldı. Sistem acılmadı.

Daha sonra SAS diski çıkardım sata diskler ile makineyi açtım. / doğal olarak yine sistem açılmadı.

Bunları yapmamdaki sebep, hem işletim sistemi hangi hdd'de emin olmak istemem, hemde diskleri cıkarıp takıp disklerin tam yerine oturduğundan emin olmak istemem.

Bu işlemlerden sonra hazırladığım cd ile açılış yaptım, driverlar yüklü olduğu için daha önce repair yapmaya çalıştığımda hdd yok hatası verirken, o hatayı vermeden repair etti.

bütün bunların sonunda dualarla birlikte 🙂 restart yaptım. Ve işletim sistemimin açıldı.

Şimdi böyle birşeyin neden başıma geldiğini arıştırmakla meşgulüm.

1- Alakasızda olsa sadece ortak klasör olarak kullandığımız SATA hdd'lerden birinin hata vermiş olduğunu gördüm. ( gerçi işletim sistemi ile alakası olmadığından burdan kaynaklanırmı bilmiyorum. )

2- Kullanmakta olduğumuz SES KAYIT cihazı pc açıldığında CODEC ve EXE hatası vermişti. Acaba diyorum Back-up alırken aynı anda cihaz çalıştıda böyle bir sorun mu oldu? ( tamemen varsayım )

Logları inceliyip sizinle paylaşırım.

Bu arada Safe mod'a açılış yaparken çıkan penceredeki menülerin hepsinide tek tek arıştırmış oldum. ( daha önce bu kadar ayrıntıya girmemiştim )

Belki lazım olur diye onuda paylaşayım sizinle. 

SAFE MODE

Eğer bilgisayar başlatılamıyorsa “Safe Mode” seçeneği ile başlatma ihtimalimiz vardır. Bu modda Disk, mouse, monitor driver’lar gibi sistemin başlaması ve kullanılabilmesi için gerekli minimum driver’lar ve servisler yüklenir.

Sisteme yeni bir yazılım, yeni bir donanım ya da yeni bir driver yükledikten sonra açılamıyorsa bu modda başlatırız ve yazılımı, driver’ı kaldırabiliriz ve sistemin ayarlarını değiştirebiliriz.

SAFE MODE WITH NETWORKING

Safe Mode ile aynıdır, artı olarak network kartı driver’ları ve network servisleri yüklenir. Bu modda sadece yerel bilgisayarın kaynakları değil network kaynakları da kullanılabilir

SAFE MODE WITH COMMAND PROMT

Safe Mode ile aynıdır. Ancak grafiksel arayüz değil de komut satırı ile başlar. Diğer Sefe Mode seçenekleri işe yaramadığı zaman ya da komut kullanılması gerektiğinde kullanılır.

ENABLE BOOT LOGGING

Sistem normal bir şekilde başlatılır fakat yüklenen ya da yüklenmeyen driver’lar ve servisler için günlük tutulur. Bu günlük dosyasının adı “ntbtlog.txt”dir ve “WINDOWS” klasörüne kaydedilir. Tüm Safe Mode seçenekleri de aynı şekilde günlük tutar.

Bu mod, sorunun tam olarak hangi servis ya da driver’dan kaynaklandığını, öğrenmek için kullanılır.

ENABLE VGA MODE

Mevcut ekran kartı driver’ları ile en düşük çözünürlükte başlatılır. Sadece ekran kartı çözünürlük sorunlarını gidermek için kullanılır.

LAST KNOWN GOOD CONFIGURATION

Windows Server 2003 işletim sistemine logon olunduğunda, sistem o anki registry ayarlarını “Last Known Good Configuration” modunda kullanılmak üzere yedekler.

Bu mod, Wimdows’un en son başarılı bir şekilde logon olunan drumundaki registry ayarları ve driver’lar ile başlatıılmasıdır. Bu mod kullanıldığında en son başırılı bir şekilde logon olunan durumdan sonra yapılan driver ayarları değişiklikleri ve diğer sistem ayarı değişiklikleri yok olur.

Bu mod yeni eklenen driver’dan ya da yazılımdan kaynaklanan yapılandırma hatalarını giderir. Eksik ya da bozuk dosya hatalarını gideremez. Örneğin yeni yazılım ya da driver yükledikten sonra sistem açılırken hata veriyorsa kullanılabilir.

Sorunun kaynağı yapılan ayar değişikliği ise Safe Mode’dan önce kullanılması önerilir.

DIRECTORY SERVICES RESTORE MODE

Bu mod bir Safe Mode türüdür. Sadece Domain Controller olan bilgisayarlarda Active Directory sorunlarını gidermek için ve Active Ddirectory veritabanını yedekten geri yüklemek için kullanılır.

DEBUGGING MODE

Seri Port1 üzerinden bağlı başka bir bilgisayara, açılış ile ilgili ayrıntılı bilgiler yollar.

 

Sorunsuz günler dilerim.

Saygılar.

 
Gönderildi : 04/08/2011 18:17

(@ArdaBEYAZ)
Gönderiler: 33
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

NLİTE ile ilgili bana yararlı olan dökümanlarıda paylaşmak isterim. Umarım benim yaşadıklarımı yaşayan arkadaşlara çözüm olabilirim.

Burada paylaşacağım dökümanları ben hazırlamadım. Hazırlayan arkadaşların ellerine sağlık.

Amacım sadece tek bir başlık altında benim sorunumu yaşayan arkadaşlara yardımcı olmaktır.

 

NLITE İLE SATA DRİVER ENGEGRELİ SERVER 2003 CD'Sİ YARATILMASI. 

SATA Driveri Entegreli Windows XP CD'si ne işimize yarayacak?

Bazı notebooklar Windows Xp yüklerken yükleme ekranında Mavi Ekran hatası yada Disk bulunamadı uyarısı verebiliyor. Ya da Masa üstü bilgisiyarımız Kurulum başlangıcında benzer hataları veriyor olabilir. Bu Donanımsal bir sorun olmayıp, Anakartımızında bulunan Sata çıkışlarının Windows'a tanıtılamama yani Windows'un anakartraki SATA portlarını tanımamasıdır. Bu nedenle üretici firmalar SATA Driverlerini çıkartmışlar, ama Windows XP sadece bu driverleri yükleme esnasında Disket okuyucudan yüklenecek şekilde ayarlanmıştır. Günümüzde Disket sürücülerinin Notebooklarda kaldırıldığı ve Masa üstü Bilgisayarlarında kullanımının azaldığı düşünülürse bu anlatım faydalı olacaktır. Çünkü, sorununuza kesin çözüm nLite ile SATA Entegreli Windows XP CDsi oluşturma - Resimli Anlatım

http://www.nliteos.com/download.html

Programı yukarıdaki linkten indiriyorsunuz... 

 

Daha sonra Windows 2003 cd'sinin içindeki dosyaların hepsini bilgisayarınızda bir klasöre kopyalayın.

Ayrıca Raid driverlarınıda bir klasöre kopyalayın.

Şimdi Nlite programını çalıştırabilirsiniz. 

Bu örnek XP ile verilmiş olup, mantık olarak windows 2003 server ile farkı yoktur.

 


RESİMLİ ANLATIM

1 - nLite programını kurun ve çalıştırın. Gelen ilk ekranda Language kısmından Turkish'i seçin ve aşağıdan devam'a basın. 

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 636x496.

nLite ile SATA Entegreli Windows XP CDsi oluşturma - Resimli Anlatım

 


2 - Size xp dosyalarının yerini soracak. D diskinde oluşturduğunuz xp klasörünü gösterin. ( Windows 2003 cd'sinin içindeki dosyalar yani )

Devam'a basın. 


This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 640x503.

nLite ile SATA Entegreli Windows XP CDsi oluşturma - Resimli Anlatım

3 - Gelen sayfada birşey yapmadan Devam'a basın. Gelen sayfada "sürücüler" ve "Açılabilir Iso" seçeneklerini işaretleyin.


This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 636x501.

nLite ile SATA Entegreli Windows XP CDsi oluşturma - Resimli Anlatım

4 - Gelen sayfada ekle'ye basın, tek sürücü'ye basın, ( TEK SÜRÜCÜ DEĞİL BİRDEN ÇOK İSE O SEÇENEĞİ SEÇİN )  ( SATA DRİVER'LARIN BULUNDUĞU KLASÖRÜ EKLE'YİN ) d diskindeki sata driver klasörünü bulun ve "iaahci" isimli dosyayı seçip aç'a basın.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 636x507.

nLite ile SATA Entegreli Windows XP CDsi oluşturma - Resimli Anlatım

5 - Açılan pencerede en üsteki iki dosya hariç diğer hepsini CTRL tuşu ile seçip devam'a basın.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 640x503.

nLite ile SATA Entegreli Windows XP CDsi oluşturma - Resimli Anlatım

6 - Değişiklikler uygulansın mı diye sorduğunda evet deyin. Bu işlem birkaç dakika sürebilir. Bittiğinde devam'a basın. 

Gelen pencerede Mod bölümünde "doğrudan yazdır" ı seçin, cd için bir isim yazın, yazma hızını düşürün ve yazdır deyin.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 631x495.

nLite ile SATA Entegreli Windows XP CDsi oluşturma - Resimli Anlatım

Devam ve bitir'e basın. Sata destekli Windows XP CD'niz hazır. 

 

Evet arkadaşlar görüldüğü üzere basit bir işlem açıkcası benim biraz gözüm korkmuştu...

Ayrıca ikinci yol olarak gösterilen BİOS'TAN SATA DRİVERLARI KAPATMAYIDA PAYLAŞAYIM.

 *Integrated Peripherals seçeneğine girip "sata ahcı mode"’yi AHCI olarak işaretliyoruz. Eğer IDE seçeneği varsa AHCI yı değilde IDE seçeneğini seçiyoruz.


nLite ile SATA Entegreli Windows XP CDsi oluşturma - Resimli Anlatım
nLite ile SATA Entegreli Windows XP CDsi oluşturma - Resimli Anlatım

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 700x496.

nLite ile SATA Entegreli Windows XP CDsi oluşturma - Resimli Anlatım

Çoğu bios ta bu menüler ve seçenekler standarttır. Ya sata supported kısmını disable yapıcaksınız ya sata – ide seçeneğini ide ye çevireceksiniz. 

 

 

 

Son olarakta IBM xseries 206m için driverları bulabileceğiniz adreside paylaşmak isterim.

http://www-947.ibm.com/support/entry/portal/sdd%3Fkey%3D5166522%26osKey%3Dnull%26brand%3D5000008&ei=lps6TueQDoma-waBhNCZAg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=3&ved=0CC8Q7gEwAg&prev=/search%3Fq%3Dibm%2Bxseries%2Bbios%2B206%26hl%3Dtr%26biw%3D1280%26bih%3D632%26prmd%3Divn s"> http://translate.google.com.tr/translate?hl=tr&sl=en&u=http://www-947.ibm.com/support/entry/portal/sdd%3Fkey%3D5166522%26osKey%3Dnull%26brand%3D5000008&ei=lps6TueQDoma-waBhNCZAg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=3&ved=0CC8Q7gEwAg&prev=/search%3Fq%3Dibm%2Bxseries%2Bbios%2B206%26hl%3Dtr%26biw%3D1280%26bih%3D632%26prmd%3Divns

http://www-947.ibm.com/support/entry/portal/sdd%3Fkey%3D5166522%26osKey%3Dnull%26brand%3D5000008&ei=lps6TueQDoma-waBhNCZAg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=3&ved=0CC8Q7gEwAg&prev=/search%3Fq%3Dibm%2Bxseries%2Bbios%2B206%26hl%3Dtr%26biw%3D1280%26bih%3D632%26prmd%3Divn s">Direk türkçe'ye çevrilmiş halidir 🙂

 

Umarım işinize yarar.

 

Saygılar. 

 
Gönderildi : 04/08/2011 19:18

(@mehmettombalak)
Gönderiler: 4
Active Member
 

slm arda kardeşim bende aynı sıkıntı ile ugraşıyorum senden sadece indirdiğin radi driver linkini yada direk olarak driveri bana yollar mısın; yollarsan da çok sevinirim şimdiden teşekkürler verdiğin linklerde indirmek istedim fakat sorun yaşadım. bu yüzden senden istiyorum...

 
Gönderildi : 02/10/2012 12:52

Paylaş: