Forum
Cluster haline getirilmis Node 1 ve Node2 serverleri ve ortak olarak kullandiklari storage var. Buraya kadar normal bir cluster. Merak ettigim bir husus var. Node1 hizmet verirken Node 2 stand by olarak herhangi bir aksilige karsi hazir bekliyor.
Ben Node1 veya Node2 (fiziksel makine) uzerinde cluster ortamina ihtiyaci olmayan bir software veya role calistirabilir miyim? Cunku Node'lari ayri ayri pingleyebiliyoruz ve her makine farkli ada sahip.
Cluster'a servis tanıttığın için, tanıtmadığın servis clustera girmeyecek, yani yapabilirsin evet.
Merhabalar ;
Post içerisindeki resim görülemediğinden cluster üzerinde neyi host ettiğiniz anlaşılmamakta. Siz pasif nodu aktif olarak kullanayım derseniz kullanabilirsiniz fakat bu istenen bir durum değildir.
Pasif node üzerine konumlandıracağınız uygulama,servisler eth. interfaceleri üzerinde access latency değerlerini arttırabilir, HBA ile LUN arasındaki disk arbitration ve latency işlemlerinde sıkıntıya sebeb olur ise herhangi bir split brain senaryosunda pasif nodunuzun ayağa kalkması gereken durumda kalkamadığına şahit olur, cluster kurma amacınızın dışına çıkmış olabilirsiniz.
Şayet SQL host ediyorsanız 2 node üzerinde yük dağılımı açısından farklı instancelar oluşturup aktif/aktif çalışmasını sağlayabilsiniz.
Bilgilerinize.
Bu fikrin arkasindaki neden suydu. Benim storage iSCSI ve haliyle 1Gbps baglanti hizi var. Ben bu storage ile HyperV cluster olusturursam ve bir kac sanal makineyi bu clustera dahil edersem, virtual diskler storage uzerinde tutulacagi icin ciddi performans sorunlari yasamaktan cekiniyorum. Fibre Channel storage almak gibi bir sansim yok , hayal bile edemem. Bu neden dolayi bir kac HyperV cluster makinesi olusturmanin iSCSInin zayif baglanti hizinda iyi bir fikri olmadigini ve konfigurasyonlari iyi olan 2 tane yepyeni serveri 1 veya 2 tane cluster HyperV makinesi icin heba etmemeyi dusundum. Resimde zaten makinelerin 12 Core 24 thread+48GB DDR3 ve RAID10li oldugunu gorebilirsiniz. Cok onemli olan hizmetleri HyperV cluster maiinelerinde calistirip 2. derecede onemli olanlari fiziksel makinelerde calistirip makinelerin gucunu kullanayim dedim.
Sizce iSCSI'nin storage ile baglanti hizini hafifemi aliyorum?
Sanal Sunucu attıkça perfmon,SCOM yada başka toollarla network trafiğini izleyerek kapasite planlaması yapabilirsin. Uygulamaların transaction seviyelerini bilmiyorum ama problem olacağını sanmıyorum.
Ben de onu diyecektim evet sanırım ISCSI sizi biraz şüpheye düşürmüş. Klasik ethernet bağlantılarıyla kıyaslanmamasını öneririm. İlk planladığınız şekliyle yapınız size verim sıkıntısı çıkarmayacaktır. İsterseniz Role'lerinizi kurmadan iometer test yazılımı ile storage veriminizi görebilirsiniz. Jumbo frame ayar değişiklerini ölçümlemek için de ideal olur.
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
Acronis 55 GB lik bir backup dosyasi olusturuyor ve bu toplamda 8 dakika aliyor benim iSCSI'de. Bu da saniyede 114MB (912Mbps) lik bir transfer oluyor.
Bazen dosya kopyaladigimda (tek bir ISO dosyasi) bu hiz 220Mbps'den yukari cikmiyor.
Galiba en iyisi HyperV nodelari birer birer ekleyip sistemi gozlemlemek. Ona gore yeni VMler eklenir veya eklenmez.
Tesekkurler tavsiyeleriniz icin, oldukca faydali oldu.