Forum

DNS için TCP U...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

DNS için TCP UDP 53 nolu port

3 Yazılar
3 Üyeler
0 Reactions
22.3 K Görüntüleme
(@ceyhunoz)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Bazı servisler TCP için ve UDP için port kullanabiliyorlar. Hangi şartlarda kullanılıyor bunun için DNS ile ilgili bir örnek üzerinde sormak istiyorum.


DNS udp ve tcp için 53 nolu portu kullanıyor. Fakat ne zaman UDP ne zaman TCP ile taşıma katmanı işlemi yapılır. Somut bir örnek verebilir misiniz?


DNS gibi önemli bir servis için TCP gibi kontrol yapan bir protokolün kullanılması mantıklı değil mi, DNS için UDP neden kullanılabilir? 

 
Gönderildi : 03/03/2010 00:57

(@erdemcilingiroglu)
Gönderiler: 2205
Noble Member
 

Olympos.net adresinde şöyle bir mesaj dikkatimi çekti. Linkte beraberinde aşağıda. DNS Tünelleme makalesinden bir kesit. Saygılar.


 
Gönderildi : 03/03/2010 01:12

(@AhmetERSAHAN)
Gönderiler: 116
Estimable Member
 

Merhaba  


UDP, TCP / IP protokol grubunun iki aktarım katmanı protokolünden birisidir.

Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde bir datagram modu oluşturabilmek için UDP protokolü yazılmıştır. Bu protokol minimum protokol mekanizmasıyla bir uygulama programından diğerine mesaj göndermek için bir prosedür içerir. Bu protokol 'transaction' yönlendirmelidir. Paketin teslim garantisini isteyen uygulamalar TCP protokolünü kullanır.

• Geniş alan ağlarında (WAN) ses ve görüntü aktarımı gibi gerçek zamanlı veri aktarımlarında UDP kullanılır.
• UDP bağlantı kurulum işlemlerini,akış kontrolü ve tekrar iletim işlemlerini yapmayarak veri iletim süresini en aza indirir.
• UDP ve TCP aynı iletişim yolunu kullandıklarında UDP ile yapılan geçek zamanlı veri transferinin servis kalitesi TCP'nin oluşturduğu yüksek veri trafiği nedeniyle azalır.



OSI Başvuru Modelinde UDP' nin yeri

UDP'yi kullanan genel protokoller DNS, TFTP, ARP, RARP ve SNMP protokolleridir. Uygulama programcıları birçok zaman UDP' yi TCP' ye tercih eder.Çünkü ağ üzerinde fazla bant genişliği kaplamaz.

UDP güvenilir olmayan bir aktarım protokolüdür. UDP protokolü ağ üzerinden paketi gönderir ve gidip gitmediğini takip etmez ve paketin yerine ulaşıp ulaşmayacağına onay verme yetkisi yoktur.

UDP protokolü basit bir protokol olduğu için hızlı iletişim kurmamız gereken yerlerde kullanmamız yararımıza olacaktır. Buradaki basitlikten kasıt TCP protokolü gibi verinin gönderilmesi gibi kontrolleri içermediği içindir. UDP protokolünü kullanan programlara örnek olarak 161 no' lu portu kullanan SNMP servisini verebiliriz.

UDP datagramların belirli sıralara konmasının gerekli olmadığı uygulamalarda kullanılmak üzere dizayn edilmiştir. TCP’de olduğu gibi UDP’ de de bir başlık vardır. Ağ yazılımı bu UDP başlığını iletilecek bilginin başına koyar. Ardından UDP bu bilgiyi IP katmanına yollar. IP katmanı kendi başlık bilgisini ve protokol numarasını yerleştirir (bu sefer protokol numarası alanına UDP’ ye ait değer yazılır). Fakat UDP, TCP’nin yaptıklarının hepsini yapmaz. Bilgi burada datagramlara bölünmez ve yollanan paketlerin kaydı tutulmaz. UDP’ nin tek sağladığı port numarasıdır. Böylece pek çok program UDP’ yi kullanabilir. Daha az bilgi içerdiği için doğal olarak UDP başlığı TCP başlığına göre daha kısadır. Başlık, kaynak ve varış port numaraları ile kontrol toplamını içeren tüm bilgidir

 
Gönderildi : 03/03/2010 01:15

Paylaş: