Forum

AD'nin Directory'si...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

AD'nin Directory'si ve istemciler

5 Yazılar
4 Üyeler
0 Reactions
517 Görüntüleme
(@rotorcli)
Gönderiler: 35
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba arkadaşlar

Yeni başlayan olarak 2 konuda emin olamıyorum, bunlarla ilgili sorum var.

1-) Active Directory'de geçen Directory'nin neyi ifade ettiğini anlamaya çalıştım. Okuduğum kadarı ile buradaki Directory'den(dizin) kasıt, dosya dizini değil, object dizini. Sanıyorum burdaki object'ten kasıt da etki alanı için oluşturduğumuz ve güvenlik seviyelerini belirleyen GPO'lar. Yani Directory, GPO'ların hiyerarşik bir şekilde tutulması. Gerçi Active'dan ne kastedildiğini hala daha biklmiyorum ama yukarıdaki açıklama doğru mu?

2-) Bir bilgisayarı server olarak kurduktan sonra, server'ın kontrol ettiği bilgisayarlara windows'un özel bir sürümü mü kuruluyor? Örn. ben vista yada xp'nin herhangi bir sürümlerini kursam, burada yapmam gereken kullanıcılar için standart hesaplar oluşturup, admin hesabına ise kendim ağ üzerinden mi girmeliyim? İstemciler için kullanılacak mekanizmayı çözemedim.

Teşekkür ederim..

 

 
Gönderildi : 30/05/2009 12:48

(@MelihYAMAN)
Gönderiler: 310
Reputable Member
 

Forumda arama yaparsanız tüm sorularınıza cevap bulabileceğiniz makaleler görüceksiniz.


http://www.cozumpark.com/search/SearchResults.aspx?q=Active+Directory&s=70


 


Kolay Gelsin

 
Gönderildi : 30/05/2009 13:21

(@rafets-ayata)
Gönderiler: 3820
Üye
 

Merhaba Sn. Rotorcli,


1. Sorunuzun cevabı evet doğrudur. Kısaca özetleme gerekirsede AD Microsoft ağları için kullanılan dizin hizmetidir. Bu dizin içerisinde kullanıcılar, mekanlar,bilgisayarlar, yazıcılar gibi tüm bilgiler saklanmaktadır. Ayrıca AD içerisinde bu bilgilerin yönetilmesi sağlanmıştır bunuda GPO yapmaktayız.


2. Sorunuza gelince ; Burada server kurulumunu tamamladığınızda diğer kullanıcı bilgisayar ve yazıcıları yönetebilmeniz için 1. sorununda açıklamasında yer alan AD kurulumu şarttı bu kurulumdan sonra yöneteceğiniz bilgisayarların bu ağa dahil olmaları gerekmektedir. Yani bir domain üyesi olmak zorundalar. Böylelikle bu bilgisayarları, yazıcıları ve bu bilgisayarda çalışacak kullanıcıları kısıtlayabilir , yönetebilir veya engelleyebilirsiniz.  Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta Client tarafında tercih edilecek işletim sistemidir. Yani bir domaine üye olamayan bir işletim sistemi seçerseniz domaine daihil olamadığından bu bilgisayarı yönetemezsiniz. Peki bu farklı nereden anlayacaksınız diye bir soru sorarsanız. XP Home ev kullanıcıları için tasarlanmış ve bir domaine üye olamaz. Bunun yerine XP Professionel kullanmalısınız. Vista içinde bu şekilde farklılıklar vardır. Vista Home (Home Premium v.b.) bir domain üyesi olamaz bunun yerine Vista Ultimate kullanmalısınız.

 
Gönderildi : 30/05/2009 13:23

(@rotorcli)
Gönderiler: 35
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Çok teşekkür ederim cevaplar için. Meseleyi çözdüm gibi çok şükür.


Bir atnım yapmak istiyorum, Windows server'ı server yapan şey, üzerine AD kurulabilmesidir diyebilir miyiz? Yani Üzerinde AD olmayan Windows Server'ın XP Pro'dan bir farkı yoktur diyebilir miyiz?


Son bir sorum var.  Okuduğum bir makalede. Demişsiniz ki:


"bu bilgisayarda çalışacak kullanıcıları kısıtlayabilir , yönetebilir veya engelleyebilirsiniz"


 Fakat burda anlayamadığım şey şu: Domaine katılan bilgisayarın kullanıcısı o client bilgisayarda admin durumunda. Yani kendi bilgisayarı. Eğer admin durumunda ise nasıl olur da biz server bilgisayardan onun kendi bilgisayar üzerinde haklarını kısıtlayabiliriz. Burada şöyle mi oluyor: Admin de olsa bir client bilgisayar Domain'e katıldıktan sonra adminliğini kayıp mı ediyor? Yani kendi lokalinde değil, domaininde hesap açtığında windows admin olarak açmasını engelliyor. Bu doğru mu?


Teşekkür ederim...




Not : Dış link kaldırıldı. Lütfen dış link vermemeye özen gösteriniz. Alıntı yaparak anlatabilirsiniz.

 
Gönderildi : 30/05/2009 16:29

(@ugurdemir)
Gönderiler: 9886
Illustrious Member
 

Merhaba,


Server işletim sisteminin diğerlerinden farkı üzerinde istenilen tğre göre ayarlanabilmesi ve tek merkezden yönetilmesidir.Örneğin fax server,web server,mail server,domain controller gibi.Serverda AD kurulumdan sonra ilgili client bağlantısı servera yapılıp Ad üzerine açılan user ile girmesidir.Siz AD'de ilgili userda member of tabından domain admin vs. üyelik vermedikten sonra domain user olarak kalmaktadır.Domain user ın ise hakları kısıtlıdır.


Policy işlemi ise ilgili userlar kısım kısım OU( organizational unit)larda toplanarak policy uygulanabilir (muhasebe,satis,yonetim grupları gibi).


Ayrıca portalda AD ile ilgili 20 ye yakın makale bulunmakta onlara gözatmanızı öneririm.


Keyifli çalışmalar.

 
Gönderildi : 30/05/2009 20:09

Paylaş: