Forum
Selamlar,
Nslookuptan sonu tr ile biten domainler çözdügüm zaman bana hep 81.22.101.116 ip adresini veriyor. Bu ip adresine baktıgımda ise mail.tr.com.tr adlı domainin ip adresi oldugunu gördüm. Hem kendi dns serverıma sorgu gönderdiğim zamanda bana aynı ip adresinden cevap veriyor, telekom veya başka dns serverlara yazdığımız zamanda tüm tr ile biten domainleri aynı ip olarak gösteriyor. Fakat herhangi bir 3rd party nslookup toolları ile sorgu gönderdiğimizde istediğimiz iplere ulaşmaktayız. Bu sadece cmd den nslookup ı çalıstırdıgımızda oluyor ve sadece localdeki tüm bilgisayarlarda aynı sorun var.
Bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum.
Merhaba,
Forwarder dsn olarak neresi tanımlı?
Merhaba Mesut Bey,
Dns te forwarder olarak telekomun dns sunucuları tanımlı. Fakat sorunun dns serverdan oldugunu dusunmuyorum cunku baska dns serverlarına sorgu gonderdigimde de aynı ip geliyor. Sorunun firewall (Fortigate 300A) dan olucagınıda dusundum ama orada hatalı bir kayıt görmedim..
Peki forti de farklı bir dns tanımlı mı ?
fortigate inde dns leri de telekoma yönlendirilmiştir.
Peki sizin çıkış ip niz nedir ?
Özel mesajdan gönderdim.
Sorun cache sorunu olabilir, Dns tarafında ve forti tarafında cache temizliği deneyin, olmadı fortiyi aradan çekin ve sonucu paylaşın lütfen.
Mesut Bey,
Dns cache i temizledim sorun devam etti,
Metro internet yerine yedek adsl hattından çıkış yaptım sorgular yine yanlış ip adresinden geldi.
Üstte gönderdiğim resimde name: tr.com.tr yazıp, yazdıgım domainlerin sonuna bu kısmı ekliyor. dolayısıyla yanlış yerden cevap geliyor.
Örnek vermem gerekirse www.google.com.tr yi sorguladıgımda www.google.com.tr.com.tr olarak sorgu gonderiyor. Yalnız hatalı sorgular sadece sonunda .tr eklentisi olan domainlerde. Diğerlerinde bir sıkıntımız yok.
Yapınızdaki DNS hangi domain adı üzerine kurulu, yani domain uzantınız cozumpark.com.tr gib bir şey mi?
evet domain ve dns adı domain.com.tr olarak tanımlı
Herhalde içeriye bir ns kaydınız var com.tr şeklinde, hatırladığım kadarıyla gerçek dünyada ns com.tr şeklinde olamaz. Bu nedenle sorgu hatası gerçekleşiyor diye düşünüyorum. com.tr dns sunucusuna sahip başka üyelerimizde kendi yapılarında test edebilirlerse eğer konuyu netleştirmiş olabiliriz.
Arkadas belirtene kadar hic dikkatimi cekmemisti. Benimde domain dns yapilandirmam domain.com.tr seklinde ve nslookup sorgularim asagidaki gibi.
> www.google.com.tr
Sunucu: [10.0.0.1]
Address: 10.0.0.1
Güvenilir olmayan yanıt:
Ad: tr.com.tr
Address: 81.22.101.116
Aliases: www.google.com.tr.com.tr
**********
> www.google.com.tr
Sunucu: [10.0.0.2]
Address: 10.0.0.2
Güvenilir olmayan yanıt:
Ad: tr.com.tr
Address: 81.22.101.116
Aliases: www.google.com.tr.com.tr
********
> www.google.com.tr
Sunucu: resolver1.opendns.com
Address: 208.67.222.222
Güvenilir olmayan yanıt:
Ad: www.google.com.tr.alanadim.com.tr
Address: 67.215.65.132
************
> www.google.com.tr
Sunucu: [212.79.108.1]
Address: 212.79.108.1
Güvenilir olmayan yanıt:
Ad: tr.com.tr
Address: 81.22.101.116
Aliases: www.google.com.tr.com.tr
Evet durum netleşmiş oldu böylece 🙂
Teşekkürler test için.
Teşekkürler,
Sorunu hep kendimde aramama gerekiyormuş 🙂
🙂
Şöyle bakalım bir de, bu konu burada ilk kez konuşuldu. Bundan sonra referans konu olarak pek çok üyeye örnek olacak. 🙂
Rica ederiz.
Merhaba,
Bu probleme bir çözüm yokmu acep ? Hep böylemi olacak???
Merhaba,
Bu probleme bir çözüm yokmu acep ? Hep böylemi olacak???
Aslında var. Her ne kadar yukarıda bir takım şeyler konuşulmuş ise de sorun aslında tam olarak tanımlanıp/çözümlenememiştir. Aslında sorun şu.: Her alan adı çözücü program, alan adı çözümü sırasında, kendisine sorulan alan adının arkasına kendi search domanini ekler. Ancak daha sonra bu alan adlarına ait bir bir DNS sunucusu bulamadıkça eklemiş olduğu alan adlarını teker teker çıkararak en sonunda kulancının sormuş olduğu alan adına varır. Ancak bu çıkartma işlemi sırasında, Microsoft Nslookup, Top Level Domain eğer .com .net gibi bir Amerikada alan adı değil de örneğin .com.tr gibi bir şey ise bunun tamamını TLD sayıyor ve bundan gerisini çıkrtmıyor (Strip etmiyor). Dolayısı ile Microsoft' Nslookup un en son strip edebildiği domain com.tr. olduğunda tr.com.tr' nin çözülebilir çözülebildiğini görüyor ve bunun cevabını döndürüyor kullanıcıya. Aslında doğrusu tr.tr olmalı idi ki bu da çözülemez. Çünkü dikkat ederseniz .TLD lerin doğrudan alan adı tahsis edenlerinde 2 harfli alan adı tahsisi yapılmamaktadır. Örneğin .eu, .de gibi TLD alan adları .com gibi bir tanımlayıcı kullanmadıkları için, .de.de nin çözlebilir olamaması adına 2 harfli alan adı tahsis etmemektedirler. Nitekim Türkiye' de 2. seviye alan adları zaten 3 harfli olduğundna bu tür limitasyon yoktur ve .tr.tr çözlülmez bir alan adı olduğundan tr.tr en son .tr ye indirgenir ve .com.tr çözülür sonra fa firmaadı.com.tr.
İşin teorisine baktıktan sonra bundan kurtulmanın yollarına bakalım. Bu durumdan 2 yolu var: 1. si Microfot Domain kurulur iken firmanın internet aln adının kullanılmaması. Örneğin firmanın alan adı firma.com.tr ise bunun yerine microsoft'un önerdiği gibi firmaadı.localdmain gibi bir alan adı kullanılması. Ben şehsen çok uzun süredir intranet alan adı TLD olarak .sec kullanmaktayım. Bu yüzden yukarıda bahsedilen sorun ile hiç karçılaşmadım. Sadece kendi alan adlarını domain isimlerinde de kullanan müşterilerim ile karşılaştım. Fakat tabii ki artık kuru alan adları için değil de bundna sonra kurulacak alan adlarında dikkat edilecekler şeklinde bir not.
2. metod ise: Microsoft alan adlarını çözerken ya default olarak kendi search doaminini alıyor ya da sizn verdiğiniz bir listeyi kullanıyor. Bu liste genelde boş olduğundna kendisi oluşturuyor listeyi. Ypacağımız şey ise listeyi doldurmak. Bunun için adaptörünüzün İleri TCP/IP ayarlarından DNS tabına gidip araştırmak için eklenecek alan adları listesine kendi alan adınızı eklemek. Bunu yaptıktan sonra artık çözümleme işlemi düzgün oalrak yapılabiliyor. Ancak bunu tüm İstemcilierinizde yapmak gerekiyor. Sadece Sunucuda yapmak yetmiyor. Çünkü sorun genel bir Microsoft problemi. Bu şekilde kullanmak için ise:
Ağ Bağlantıları (Network Connections) > Yerel İletişim Ağı (Local Area Connection) [ Ethernet Adaptörünüz] > Özellikler (Properties) > Internet Protokolu (TCP/IP) > Özellikler (Properties) > Gelişmiş (Advanced) > DNS > DNS eklrini Ekle (bu sırada) > firmaadi.com.tr > Tamam
Menulerine gitmelisiniz. 24 ayar bir Microsoft bug'ı daha 🙂 Linux kullandığıma sevinemem için bir neden daha oldu 🙂
Selamlar,
KeremE
Merhaba Kerem Bey,
Forum'a yolladığınız ilk mesajınızın böylesine detaylı ve bilgilendirici olması gerçekten çok güzel, bilgi için teşekkürler, hoş geldiniz.