Forum
selamün aleyküm ben software klaösr nasıl oluşturabilirim katılımsız driverları koymak için software klasör çalışması lazım windows isoya kaydetmek için driverlarım kurulumdan sonra otomatik kurması lazım elle gerçekten zor mavi ekran hatası veriyor o yüzden
Merhaba Engin Bey,
Öncelikle sorunuzu daha dikkatli, imla kurallarına ve güzel Türkçemizi daha iyi kullanarak sorarsanız tam olarak ne sorun yaşadığınızı ve ne istediğinizi anlayabiliriz. Ben şansen sorunuzdan bir şey anlamadım.
Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
Evet bence de birşey anlaşılmıyor. Kısmen anlaşılabildiği kadarıyla da yapılması hayal edilen şeyin alternatif kurumsal yöntemleri portal da zaten var. Sizden ara ara bu tip sorular geliyor sorun yaşıyorsunuz çünkü ya fikri çıkış yöntemleriniz yanlış [webde birşeyler görüp öyle oluyorsa kolayca böyle de olur herhalde yanlış fikri ve geçmiş uygulamalarla kıyaslama hatasıdır] yada kaynağı görülen uygulamalar için deneyim ve çaba eksikliği ki burada yine tahminsel hatalar yapıyor insanlar.
Sizi yargılamak için söylemiyorum sadece ref olması için benzer sorulara yönelikte yazayım.
- Katılımsız uygulama bağımsız software kurulumu ve dahası bunun iso/usb build şeklinde oluşturulması öyle kolay bir süreç değil öyle olsaydı şayet kurumsal da farklı bütçelerde bu kadar farklı uygulama ve gerekli standartları olmazdı. Kısaca bağımsız uygulamaları microsoft'un installation image içerisine gömmek mevcutta mümkün değil!, bir folderdan katılımsız dense de manuel kurdurmak ise scripting uzmanlığı istiyor. Bunu yapabilir uzmanlarda kurumsal da uygulamazlar çünkü çok uğraştırıcı, vakit tüketicidir ve sonsuz ölçeklendirme mümkün değil, kurumsal ortam da farklı donanım, uygulamalar içeriyor bu çağda her biri için ayrı build oluşturulması çoğunlukla gereksiz bir mesaidir çünkü daha ideal alternatif yöntemleri var. SCCM gibi platformlar bu scripting'i zaten arka planda sizin için hazırlaması, genelleştirmesi için var.
Ör forumda örnekleri de var mesela Rıza Şahan da paylaşmıştı biz çokça installation script yazarız fakat bu o işe, duruma özeldir genel değildir. Yani bu işin tahmin edildiği gibi genelleştirilmesi yok yada kolay değil diyelim.
- Diğer konu donanım bağımsız katılımsız driver kurulumu, genel entegrasyon, kaynak bağımsız otomatik kurulum diye birşey yok. Burada ki yargı hatası Windows 7 döneminde yapılabilenlerden ileri geliyor. Mavi ekran alırsınız çözümü anlamlandırmak için mimariyi öğrenmeniz gerekiyor.
Ör bu işlemi çalışır win arayüzünde yapan uygulamalar var nasıl yapıyor? o cihaza özel aygıt listesini arka planda çeker, karşılık HW ID'leri arka planda oluşturur ve bunların hazırlanmış bir DB türü üzerinden driver file/inf vs karşılıklarını bir depo üzerinden indirir yine bilindik katılımsız install command setleriyle bunları kurar. Kalıcı çözümdür çünkü o aygıta yönelik işlem yapılmış olur yani donanım bağımlı... Bir kişinin elindeki donanım türleri kısıtlı da olsa bu tip bir DB oluşturması oldukça zordur mümkün değil der geçerim, yapabilecek olanlar elzem noktada ise zaten uyguluyor. Ör son kullanıcı tarafta bunu yapan uygulamalardan birisi DRP.su, dediğim yöntemle çalışır diğer tüm 3rd uygulamalar gibi tüm driver depot'ları içeren build'in boyutuna bakarsınız sitesinden ve anlamış olursunuz bu ölçekte bir hw bağımsızlığı installation image ile oluşturmak mümkün değil...
Bizler aynı durumla sunucu platformlarında karşılaşıyoruz üreticiler daha kısıtlı hw olmasıyla da bir çok modelinin içerdiği donanımların firmware, driver'larını içeren app arayüzü yazılmış iso, packet'lerini support'larından paylaşır bunların boyutları 4 ila 18 GB felandır. Son kullanıcı tarafta hw nedenli böyle bir platform temeli yok.
- Bu konularda ki bir diğer en büyük yargı hatası Windows 7 ile 10/11 dönemini kıyaslamaktan ileri geliyor. 7 de nlite vb araçlarla yaptıklarımızı 10 da yapmak istiyoruz denir ancak yapamazsınız çünkü alışkanlıklar, ihtiyaçlar ve temel kaynaklar, erişim yöntemleri üretici tarafta değişti. O gün olan birşeyin yöntemi değiştiği için bugün yok bu sebeple de nlite vb uygulamalar aynı güncelliğe ve etkinliğe sahip değil diyelim. Alternatiflerini de aynı yaygınlıkla göremiyorsunuz bu size basitçe fikri çıkış yönteminizi değiştirmenizi, yaygın paylaşılan yöntemlerden birini kullanmanız gerektiğini ispatlamalıdır.
Benzer yargı hatası birileri işin nasıl yapıldığını detaylı öğrenerek uygulamalar içeren katılımsız iso build'ler paylaşıyor warez yada bu işlerin yaygın konuşulduğu daha özelleşmiş forum ortamlarında. Bu sizin de kolayca bunları oluşturabileceğinizi düşündürüyor olabilir fakat Win10 temelinde kolay değil zaten W7/8 dönemi kadar da build göremezsiniz dünyada. Bunları 1. bu platform da konuşamayız 2. biz uzmanlar zaten kurumsal ortamlarda bunları önermiyoruz. Duyduğumuzda baştan kesip atarız onu bırak microsoft'tan temiz iso indir ve kur şeklinde. Bu ezber söylem deneyime dayalıdır.
Bunun bir çok paralel nedeni olmasıyla birlikte 2 temel nedeni var. 1. Görece içeriklerine göre düşük boyutlu gördüğünüz bu image'lar üreticinin öylesine, fazladan koymamış olduğu packet yapıların çıkarılmasıyla mümkün oluyor ve bu sadece dezavantaj konusu değildir. İhtiyaç halinde o yapı eksik gerçekleşiyor ve farklı problemler doğuyor. Bu işlemleri zaten standart sunulan yollarla değil bir nevi kulağı tersten tutarak yapabiliyorsunuz bireysel ile kurumsalın ihtiyaçları aynı olmadığı için bu yöntem bizim için baştan yanlıştır. [Bu temel sizing sebeple de kurumsal katılımsız, entegrasyonlarda kaynak boyut düşmez aksine artar.]
2. Bu çıkartma, eklemelerde hazırlayanlar tarafından baştan farkedilmeden temel içeriklerde bozulma olabiliyor, bu daha sonra anlamsız problemler halinde sonuçlar üretebiliyor. Çözümlenmesi devasa zaman kayıpları olduğundan baştan buna önlem alır uzmanlar. Hatta bu sebeple download edilirken dahi bozulmadığına ve orjinal içeriğine müdahale edilmediğinden emin olmak için üreticinin sunduğu HASH kontrolünü yaparız, indirdiğimiz image/file ile.
- "Sizing" her ölçekte hayattır ve olmazların peşinde koşmayınız. Bütün OS sürümlerini içeren Installation media 8 GB, onlarca farklı disk/partition image'ları içeren kaynak 64 GB usb'lere sığmaz bunun mevcutta olur tarafı yok. Yine yaklaşım hatası yukarıda dediğim W7 döneminden ileri geliyor o günlerde bazı şeyleri ortak kullanabiliyor bazı şeyleri de compress yapabiliyorduk o yapılar değişti.
Hw nedenlerle bugün ki Acronis ile cloning ihtiyaçları, müdahaleleri ile 5 yıl öncesi aynı değil. Deneyimin değişenlere göre güncellenmesi gerekiyor.
Ör marka cihazlarda sunulan out-of-band (OOB) ilk açılışta OS özelleştirmesi ile karşılaşırsınız. Bunun nasıl hazırlanacağının kaynakları web de çokça var fakat 1. sonsuz donanıma uyumlu değildir, aygıta özel işlem gerektirir. 2. Sınırsız/Çoklu OS edition içermez. Bunu GPT/MBR boot içeren bir diskte hazırda tutmak çok uğraştırıcı ve sonuçları stabil değildir, duruma özeldir.
https://sozluk.cozumpark.com/sysprep-system-preparation
https://sozluk.cozumpark.com/adk-windows-assessment-and-deployment-kit
- Konu paralelinde WDS rolü yani installation prosesleri, cloning sınırsız yada çok geniş ölçekte başarılı olamadığından var temel nedeni Hw çeşitliliği. Bu da PXE Boot olsun öyle süper kolay bir çözümlendirme değil bağımlılıkları var son kullanıcı cihazlarında yine Hw nedenli çok daha problemli. Kurumsal ortamda cihaz envanterini daha az çeşitli tutma hedefimiz tam da bu organizasyon, zaman ile ilgilidir. Bizler 2 makine almak istemeyiz 30-100 makine tek kalemde almak isteriz ki bu merkezi dağıtım, yönetimlerimizde aygıt çeşitliliği temelli daha az sorun yaşayalım.
Fiziksel to Sanal, Sanal to Fiziksel device dönüşümleri yine cloning fikri esaslarıyla artık daha oturmuş durumda fakat fiziksel to fiziksel halen geçmiş handikaplarını devam ettiriyor ve bu değişmeyecek.
Deployment yani WDS bir sunucu rol türüdür çünkü işletimsel, donanımsal mecburiyetleri var. Mimariyi öğrenmeden fikir yürütmek anlamsız böyle bir roll temelini bir usb vs medya ortama küçültemezsiniz. Birçok marka, ölçek türde cihaza hizmet sunan bir teknik servise de uygulayamayacağınız gibi. Ör yine imaging paralelinde 20 yıldan fazla ghost enterprise günlerinden bu yana image deploying ile uğraştım her yapı ve durumun planlaması kendisine özeldir. Merkezileştirme kolaylığının hardware gereklilikleri her zaman vardı ve olacak.
- Çok yoğun cihaz kurulumu yapan teknik servisler yada bağımsız teknisyenler kendi deployment süreçlerini oluşturmak zorunda ancak bunlar çoğunlukla fizikseldir. Kolaylaştırma ve geliştirme ancak SSD gibi görece hızlı ext. aygıtlar ve şu türde makinelere şu usb, şu batch den kurma vs ile yapılabilir. Batch zaten süreğen işlemleri process job jaline getirme sıkıcılığı ve zaman kaybını atlamadır fakat kimse size sürekli halde hazır formatı teslim etmez yok böyle bir dünya, öğrenmek zorundasınız, uyguladığını paylaşan kişi durumuna özel olanı paylaşmış demektir. Bu fiziksel müdahale dediğimiz alanda süreçleri bir yere kadar kısaltabilirsiniz maliyet/zaman konuları temelli.
Ör win update uzun sürüyor! evet yapı kurgusu böyle sürer örneğin bunu offline update 3rd uygulamalarla kısaltabilirsiniz fakat bu bağımsız işe yönelik çözümü diğer herşeyle entegre edemezsiniz. Driver installation süreci OS installation sürecinde PnP mimarisi paralelinde extract edilirken ve installation sonrası arayüz sürecidir. Kernel paralelinde Microsoft'un HAL dediği yapı ile registery ile yönetilir o yüzden process'in son safhalarında yada finalinde gerçekleşir o yüzden WDS gibi hazır yapılmamış bir mimari de bunu kaynağa entegre edemezsiniz. O yüzden aynı mimari nedenlerle disk cloning donanım bağımsız sonsuz gerçekleşmiyor Acronis'in geliştirdiği kendi universal restore yapısında dahi en temel problem olan disk erişimi/controlcü sürücüsü her form da sabit olmadığından yetersiz kalabiliyor. Burada universal restore nasıl çalıştığını da anlatabilirim ama bu gereksiz. Yaptığı işlemi 10-15 yıl önce ben manuel de yapıyordum fakat bu çözümü sabit olmadığı ve çok uğraştırdığından pek paylaşılmayan bir süreçti.
https://www.cozumpark.com/community/3_party-4/378098/
Temel argümanı ise şudur OS henüz çalışıyorken clone'dan önce aygıt sürücüleri standart sürücülere dönüştürülür. Standart sürücü daha geniş aralıkta anakart üzerinde boot tamamlar. Fakat bazı raid ve ahci de bu işlem mümkün değilken açılmayan bir OS da bu işlemi zaten yapamazsınız.
https://kb.acronis.com/content/45432
https://www.acronis.com/en-us/support/documentation/ASD5/index.html#13450.html
Dikkat ediniz W10 itibariyle HAL erişimi değişti o yüzden AUR de farklı çalışıyor ve W7 de yapıyorduk 10 da niye olmuyor akıl yürütmesi o yüzden yanlış.
- Bugün W10 itibariyle OS kurulumları 10 dk altına düşmüş durumda bu sadece daha hızlı donanımlar sayesinde değil üreticinin yaklaşım yani mimarilerini değiştirmesi kaynaklıdır da. Siz de proseslerinizi buna paralel değiştirmek zorundasınız. Önerim malum kurumsal merkezi dağıtımlar kullanılamıyorsa deployment süreçlerinizi OS hatta kullanıcı create/login sonrası aşamada yapınız. Bunun da local admin, app market paralelinde gereklilik nedenleri var. W7 de olmayan şekilde kullanıcılar bir birinden yalıtılmış durumda. Buna paralel önerilerimizi yeri geldiğinde çeşitli konularda paylaşıyoruz.
Kalıcı olmama ile ilgili bir örnek daha paylaşayım. Başta değişen güvenlik anlayışı temelli PS, vbs vs scripting yürütme yöntemleri dahi Win10 yaşam süreci içerisinde değişti, bunlar bize GPO policy uygulanmasında önemli derecede yansıdı. Yani web den 2011 yılından bulduğunuz bir batch'i bugün çalıştıramayabilirsiniz, aynı sonucu alamazsınız bunun Win11 yaşam sonuna doğru tekrar değişeceği öngörülüyor. Bu sebeple ihtiyacımız buysa şayet scripting öğrenmemiz ve değişenlere göre güncellenmemiz gerekiyor. Soru, cevap ile bu süreçlerin altından kalkmak mümkün değil.
Umarım benzer yaklaşım sorulara toplu, yüzeysel bir cevap olmuştur.
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
arkadaşlar nasılsınız ben harici harddisk alacağım inşallh maaş aldığım zaman acronis true image alırken sıd vs nasıl değiştirebilirim aynı kalmaması için sıd öğrenmem lazım cumaresi-pazar günü müsait olan birisi varmı
İmaj almadan önce sysprep çalıştırılması yeterli. Forumda imaj alım öncesi ve yapılacakları içeren forum konuları var geçmişte yazmıştık onları bulup okuyabilirsiniz.
Bu arada bir ev kullanıcısı için çok fazla OS kurulumu mantıklı bir durum değil orada başka yanlışlar yapılıyor olabilir hakeza ev kullanıcısının ilk sorudaki gibi entegrasyonlara da ihtiyacı olmaması gerekir.
Sistem ilk kurulduğunda acronis ile image backup alınması gayet yeterli olur. Gerçi hangi ölçekte soruluyor ne anlaşılmıyor yazdıklarından domain member olmayacak sisteme SID değişimi ihtiyacı zaten yok.
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
@ibrahim yıldız abi bulamadım konu linkleri atarmısın imaj almadan önce konularını
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************