Forum
İyi günler. Server 2008 R2 DC ile domain yapısında çalışıyoruz. İstemci bilgisayarların hepsi windows 7 çalıştırıyordu ve hiç bir sorunumuz yoktu. Ancak, özellikle yöneticilerden yavaş yavaş windows 8 istekleri gelmeye başladı ve bir kaç istemciye sorunsuz olarak yükledim. ufak tefek bir kaç sıkıntı dışında onlar da gayet iyi çalışıyordu. Windows 8 yüklediğim istemcilerin hepsi (Dizüstü veya masaüstü) eski tip bilgisayarlar ve dolayısı ile eski tip bios kullanıyorlar. Ancak bu gün yeni bir masaüstü aldım ve orijinal olarak windows 8 yüklü ve uefi biosa sahip. Her zaman yaptığım gibi, işletim sistemi hatalarını daha kolay bertaraf edebilmek amacı ile hard diski "c" ve "d" olarak böldüm. Makinayı domaine sokup kapatıp açtıktan sonra, ilgili kullanıcıyı yönetici olarak tanımlayıp oturum açmama rağmen, "d" sürücüsü üzerinde hiç bir işlem yapamadığımı gördüm. Ne dosya kayıt edebiliyorum, ne de silebiliyorum. "d" sürücü özelliklerinde güvenlik sekmesinde yapmadığım deneme kalmadı, Hatta en sonunda everyone'a tam yetki bile verdim. Uefi bios ile ilk defa çalıştığım için bir yerde hata yaptığımı düşünerek, bios ayarlarında tahmin ettiğim bazı ayarları değiştirerek, bir kaç format çekme denemesi sonucu yine "d" sürücüsüne hükmedemedim. En sonunda bölerek oluşturduğum "d" sürücüsünün "ÇIKARILABİLİR DİSK" olarak tanımlandığını fark ettim. Kullanıcıları departmanlarına göre gruplara ayırıp, güvenlik amacı ile bunlara da farklı GPO hazırlamıştım. ve bu kullanıcı her çeşit çıkarılabilir cihaza kopyalama yapamayan grupta idi. Kullanıcının grubunu değiştirip, yetkili bir gruba aktarınca her şey düzeldi.
Soruma gelince: Böldüğüm kısmı, normal disk olarak gösteremez miyim? Ya da başka bir yöntem var mı? Çünkü herkese çıkarılabilir cihazlara kopyalama yetkisi vermek istemiyorum. Teşekkürler.
Üzerinde bir veri yok ise veya ver ise bir kenara alıp birimi silip tekrardan tanımlama yapabilirsiniz.
1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.
Daha önce yazdığım gibi, makina yeni, hiç bir veri yok. Her yerde alıntı yapılan " http://forum.shiftdelete.net/windows-8/293008-windows-8-yuklu-bios-uzerinde-uefi-boot-ve-hdd-uzerindeki-gpt-korumasini-kaldirma.html " makalesindeki bütün bios fonksiyonlarını değiştirerek, "d" sürücüsünü yeniden yükleme sırasında ayırarak, bu ayırmadan sonra biçimlendirerek veya sonradan yükleme bittikten sonra biçimlendirerek, format sırasında hiç ayırmadan, windows 8 yüklemesi sonrası bilgisayar yönetimi/disk yöneticisinde "c" sürücüsünü küçülterek, vb her türlü oluşturma yöntemini denedim. ayrıca bu işleri domaine sokmadan veya domaine soktuktan sonra da denedim. ama hepsinde sonuç aynı. hepsinde ayırdığım "d" sürücüsünü "çıkarılabilir disk" olarak görüyor. Belki size garip gelecek ama, hard diskin bozuk olabileceğini düşünerek makina üzerindeki hdd'nin aynısını (Seagate Baracuda 500 gb) yeni olarak satın alıp, aynı işlemleri yeni disk üzerinde de denedim. Orijinal disk üzerinde ön yüklemeli windows 8 vardı. Önce onu şirkete ait mak key ile W8 Pro'ya yükseltip denedim olmadı. belki bu şekilde yükseltme kabul etmiyordur diye orijinal diskte yeniden yükleme yapıp internet üzerinden orijinal yükseltme anahtarı satın alıp onunla denedim, sonuç aynı. yeni aldığım hdd ye direkt olarak W8 pro yükledim, yine aynı. anlayacağınız biraz inatçıyımdır ama bu sefer pes edeceğim galiba.
Aldığınız cihazda ikincil bölüm uefi boot loader'da kapalı geliyor olabilir. Düzenlenmesi gerekebilir bu ise biraz karışık geliyor şuan kullanıcılara. Devre dışı bırakmak için ise secure boot ve bu loader devre dışı olması gerekir GPT yapıda kontrol bunlarda. İkincil bölüm ekseriyetle recovery alanı olarak kullanıldığı için sorun yaşıyor olabilirsiniz. Verdiğiniz linkte ki gibi uefi control ile ilgili herşeyi disable edip legancy mode kullanırsanız tüm hakimiyet elinizde olur. Bu şekilde boot loader aktif olmaz son aldığımız cihazda bios'da devre dışı bırakma sonrası restartdan sonra kısa bir key girilmesi gerekiyor. Birçok cihazda uefi boot manager içerisindeki lisance key deactive edilmezse siz başka ortamdan kursanız bile keyi bios dan okuyabilir sorun yaşanabilir. Sorun mekanik diskten kaynaklanmıyor. Kurulum aşamasında yada daha sonra başka sürücü adı seçilerek yada atamadan da deneme yapılabilir. Bilgisayarda dahili card reader varsa kablosunu söküp devre dışı bırakarak kuruluma başlayınız bu da son bir yöntem.
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
İbrahim bey, çok teşekkürler. Anladığım kadarı ile biostaki secure boot ve boot loader'i devre dışı bırakırsam, boot manager içindeki lisans anahtarını da deaktif etmiş olacağım. Eğer yanlış düşünüyorsam lütfen uyarın. Bu arada söylediğiniz gibi dahili card reader var. onu da devre dışı bırakıp bu akşam tekrar deneyeceğim. ve mutlaka dönüş bilgisi vereceğim. Sanırım burada söylememde bir sakınca yok. Çünkü anladığım kadarı uefi bioslarda bir çok çeşit var. Makina Casper Nirvana NFH. H61-H2-MV bios kullanıyor.