Forum
Arkadaşlar Merhaba
Bu yeni anakartlarda ve Notebooklarda UEFI kurulumu denen bi kurulum yöntemi var. bunun avantajları nelerdir sistem üreticileri neden bu kurulum yöntemini uyguluyor. bende bu yöntemle bir sistem kurdum Disk'te Kurtarma ,Sistem ve MSR diye bölümler oluşturuyor. bunların faydası nedir acaba Birde yeni aldığım laptop'da Windows 8 kurulu geldi eskiden Ürün anahtarı notebook'un altına yapıştılırdı şimdi ürün anahtarı filan yok. duyduğuma göre ürün anahtarını BIOS'a yada UEFI herneyse onun içine gömüyorlarmış ben ürün anahtarını biostan nasıl görebilir.
saygılar.
Daha önce makale olarak yazdığım yazı sizi aydınlatacaktır.,
Dile kolay tam 25 yıldır BIOS kullanıyoruz. Ve artık yetersiz kalmaya başladığı herkes tarafından Kabul edilmekte. Ne fark var neler getiriyor EFI, Yada BIOS (Eski dostumuz) ne yönden eksik, neleri yetersiz? Öncelikle açılımlarını inceleyelim.
BIOS: Basic Input Output System. Yani en kısa ve öz olarak, temel girdi çıktı systemi demektir. Bilgisayar ile açıldığında, donanım bilgilerinin tamamını keşfeden ve işletim sistemine varlık bilgisini rapor şeklinde sunan sistemdir. Programların gerektirdiği tüm driver ve firmware bilgisini işletim sistemine sunduktan sonra aradan çıkar ve işletim sistemi ile donanımı başbaşa bırakır.
UEFI: Unified Extensible Firmware Interface. Yani, genişletilebilir firmware arayüzü. Intel tarafından 2005 yılında geliştirilmeye başlanan EFI, artık birçok bilgisayar anakartı üreten şirket tarafınan ortak geliştirilmektedir.
UEFI’nin hikayesine baktığımızda, Intel sunucu tabanlı bilgisayarları üretirken belirli bir aşamadan sonra BIOS tarafından engellenmeye başlayınca, bu dar boğaza isyan ederek o zamanki adıyla EFI’yi geliştirmeye başladı. Efi Server bazlı anakartlar için bambaşka bir dünya anlamına geliyor çünkü. Çok rahatlıkla kendi başına bir işletim sistemi diyebiliriz. Birçok artısı bulunuyor. Bence yakın bir zamanda BIOS yerine geçecek ve BIOS kalmayacak. Artılarını inecelediğimizde,
1- Tam 64bit donanım ve yazılım desteği.
2- Grafik konfigürasyon ekranı içermesi.
3- Istendiğinde içerdiğim bootloader ile extra bootloader gerektirmemesi
4- 2TB’tan büyük kapasiteli disklerle boot olanağı sağlaması.
5- Hızlı boot etmesi. (Bu kesinlikle yalan. En azından şu anda 🙂 )
6- Modüler yapı
7- HyperVisor’ler dahil tüm işletim sistemlerine destek vermesi.
UEFI Microsoft tarafında Windows Vista SP1 sonrası desteklenmeye başladı. Mac tarafında uzun zamandır desteklenen ve kullanılan UEFI, linux’lar tarafında da desteklenerek rahatlıkla kullanılabilir durumda.
hocam makalenize nasıl ulaşabiliriz.