Forum
Merhabalar 3CX ip santral konusunu kafayı takmış durumdayım. 🙂 3CX konusunda merak ettiğim noktalar var bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.
Analog olarak çalışan bir santralimiz olsun yaklaşık 20 dahili hattımız ve 3 dış hattımız olan bir işletmede dahili hatları vede dış hatları aynı şekilde kullanıp aynı zamanda IP telefonlar eklemek ister isek 3CX IP PBX geçirmek için neler yapmak gerekir.
Analog santralimiz devre dışı bırakılacak.
Soruya dökecek olursak bu durumu;
1. Analog santralimiz devrede yok iken dış hattdan gelen çağrılar nasıl yanıtlanıyor. FXO Gateway kullanmak gerekiyor mu?
2. Analog Sant. olmadığı için dahili hatlara FSX Adaptör eklemek gerekiyor mu?
3. Normal dahili olarak çalışan telefondan dışarıya arama yapabiliyoruz mu. Yani yanı başımızda bulunan komşumuzu tuşlayarak arıyabiliyoruzmu.
4.Dahili telefonları 3CX yazılımı içerisinde mi tanımlıyoruz. Tanımlıyor isek bu dahililer nasıl o telefona ulaşıyor. FSX adaptörün portunamı yönlendiriliyor tam anlamış değilim.
5. Dış hattan gelen çağrıyı istediğimiz masaya yönlendirebiliyoruz mu. Yine uçta analog eski telefonumuz oldunu farz ediyorum buna yönleniyormu.
6. Yeni tanımladımız IP telefonlar veya android telefonumuza 3CX phone kurdumuzu ve yine komşumuzun sabit telefonunu arayabiliyoruzmu.
bunun için ek birşey gerekli mi lisans felan vs.
7.İşletme dışındaki mobil kullanıcı interneti var bu kişi 3CX phone yazılımını açıp yine bizim yan komşunun sabit hattını arayabiliyormu.
8. Yan komşu isyan etti artık 🙂
9. Ayrıca 3CX kurduktan sonra modemde hangi portları açıp servera yönlendirmek gerekiyor. 5060,80,443 yeterlimi başka port varmı.
10. Bu işler için herhangi bir lisans felan almak durumundamıyız.
Sorularımla inşallah sıkmamışımdır sizi hakkınızı helal edin.
Yazıma cevap verecek bir üstad yokmu forumda
Merhaba ;
1- Analog santral devreden çıkacaksa 1. seçenek olarak numaralarını bir voip operatör üzerinden dijitale taşımanızı öneriyoruz. Bu durumda voip operatör size bir accunt veriyor ve siz account u 3CX e tanımlıyorsunuz. Fiziksel bağlantıya gerek kalmadan internet üzerinden çağrı alabiliyorsunuz. 2. seçenek olarak bir analog gateway cihazı alıyorsunuz fiziksel hatları bu cihazda sonlandırıyorsunuz, cihazın LAN ayarlarını yapıp 3CX tanımını yapıyorsunuz ve çağrıları bu gateway üzerinden alıyorsunuz. Önerimiz 1. seçenektir. Diğer seçenekte çağrı 15-20 sn gecikmeli geliyor.
2- Dahili telefonlar için IP telefon kullanmanızı öneririm. Diğer türlü analog telefonu IP telefona çevirmeyi veya bir cihaz kullanmayı tecrübe etmedim, sorun yaşama ihtimali yüksek.
3-Dahili telefonlar arası arama yapılabiliyor. IP telefon olursa kullanılacak cihaz, internete bağlı olan herhangi bir lokasyondan sizi dahiliden ararmış gibi arayabilir.
4- Dahili ve diğer tüm tanımlamaları 3CX içinden yapıyorsunuz. IP telefon kullanırsanız özel tanım yapmadan autoprovision ile direk dahiliyi telefona uğraşmadan tanımlayabiliyorsunuz.
5-Dış hattan gelen çağrıyı istediğiniz numaraya yönlendirebilirsiniz. Bu ayarı yine 3CX içinde Inbound Rules sekmesinden yapıyorsunuz.
6-Evet istediğiniz yeri arayabiliyorsunuz. Bu sizin arama politikanıza bağlı. Ben Kıbrıs'ta otelin wireless ını kullanarak 3CX üzerinden evim ve işim ile sanki Türkiye'de iş yerimdeymişim gibi görüştüm.
7-Evet, 7. maddede yazdım.
8-Başka birini arayın, yan komşu kötü şeyler söyleyecek 🙂
9-Yeterli değil. 5060,5090,5000 ve 9000-9049 aralığı. Bunlar tüm sistemin stabil çalışması için gerekli. Yönlendirme yaptıktan sonra 3CX arayüzündeki Firewall Checker ile kontrol etmenizi tavsiye ederim.
10-Bu işler için windows bir işletim sistemine sahip PC/Server gerekiyor. Onun lisansını saymıyorum. 3CX için http://www.3cx.com/ordering/pricing/ adresindeki lisanslardan birisini almalısınız. 4 SC, 8 SC diye bahsedilen anlık görüşme sayısıdır. Yani siz 4SC lisans alırsanız aynı anda 4 görüşme yapabilirsiniz. Örnek olarak 2 kişi iç görüşme yapıyorsa bu 1 SC, birisi dışarı arıyorsa 1 SC, dışardan içeri bir arama varsa 1 SC, robot operatörde birisi bekliyorsa 1 SC vb.
Size uygun lisans aslında eş zamanlı görüşme sayınızdır.
Sorularınız sıkmadı, aksine 3CX kullanmaya çalışan birisini görmek sevindirdi. 🙂
Oğuzhan bey. Kafama takılan bir şeyler olursa sizi rahatsız ederim. İlginiz için teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
Oğuzhan bey lisan olayında atıyorum 10 kişi bunlar dahili ofis içi telefonlar olsun aynı anda kendi aralarındada görüşmesi için bu SC lisansından alacaklarmı yoksa bunlar için gerek yokmu.
Semih Bey ;
İçerideki çağrılar için aynı anda 2 kişi görüşüyorsa bu 1 SC çağrı demektir. Sizin içeride 100 kullanıcınız olsun. IP telefon, 3CX Softphone vs dahil. 4 SC lisans alırsanız eş zamanlı olarak 4 görüşme yapacağınız anlamına geliyor. Dahili görüşmelerde 2 kişinin görüşmesi 1 SC lisans kapsar. 4 SC lisans alırsanız aynı anda 8 kişi birbiri ile iç görüşme yapabilir.
O kadar forumda gezdim durdum kimse bu lisans mevzusunu böyle işlememiş. Gerçekten çok önemli bir noktaya değindiniz. Genelde basit kurulumlar anlatılmış durulmuş. Eee Çözüm Park portalı farkıda burada ortaya çıkıyor. Tekrar teşekkürler.
Rica ederim Semih Bey.
Konu ile ilgili sormak istediğiniz bir şey olursa tarafımıza forum üzerinden dönüş yapabilirsiniz.