Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

Santral Sistemi Kurulumu hakkında tavsiye?

12 Yazılar
7 Üyeler
0 Reactions
6,669 Görüntüleme
(@BatuhanDizdar)
Gönderiler: 1
New Member
Konu başlatıcı
 

Değerli Çözümpark Üyeleri;

Forumu uzun süredir problemleri çözme konusunda kaynak olarak kullanıyordum, sonunda üye oldum. Öncelikle tüm üyelere bilgi paylaşımı için teşekkür ederim.

 Yeni kurulan ofisimiz için bir santral yapısına ihtiyacımız var. Öncelikle mevcut durumumuzu ve ihtiyaçlarımızı belirtmek isterim... Bu yapıya uygun olarak nasıl bir sistem kurabiliriz, tavsiyelerinizi rica ediyorum. Firmamızda IT personeli yok, her şey ile elimden geldiğince kendim ilgilenmeye çalışıyorum. Teknik anlamda fazla bilgi ve tecrübe sahibi değilim ancak yönlendirmeleri takip ederek her konuyu çözebilirim.... 

Öncelikle 0216 ile başlayan 2 adet sabit hattımız var. Bir tanesi ofis telefonumuz, diğer hat faks için ve aynı zamanda üzerinde adsl var. Biri telekomünikasyon biri de tüketici elektroniği olmak üzere 2 markanın temsilciliğini yapmaktayız. Sabit hattımız çaldığında robot operatörün aşağıdaki gibi bir karşılama yapmasını istiyoruz:

"XYZ firmasına hoşgeldiniz. A markası için 1'e, B markası için 2'ye, muhasebe ve idari işler için 3'e basınız. Operatöre bağlanmak için lütfen bekleyiniz."

Müşteri A markası için 1'e bastığında, tekrar bir mesaj ile "A markası müşterisi iseniz 1'e, A markası müşterisi olmak için 2'ye basınız" şeklinde yönlendirilmesi gerekiyor. Bu doğrultuda müşteri ilgili kullanıcıya (satış veya satış destek departmanı) yönlendirilmiş olacak.

 Bununla beraber temsil ettiğimiz 2 markadan 1 tanesi için 5 kişilik outbound arama yapan bir ekibimiz var. Bu arkadaşlar FCT üzerinden GSM hattı ile arama yapacaklar. Birden fazla FCT kullanacağız ancak sanal (veya bulut) numara teknolojisi ile bu dört kişiden kim arama yaparsa yapsın karşı tarafta tek bir GSM numarası görünecek. Yani dış müşteriler sadece bizim 0216'lı numaramızı ve tek bir GSM numaramızı bilecekler ve sadece bu iki numarayı arayacaklar.

0216'lı numara arandığında gelmesini istediğimiz karşılama mesajını yukarıda yazmıştım. Müşterileri aramış oldğumuz GSM numarası direk dışarıdan arandığında ise "A markası müşterisi iseniz 1'e, A markası müşterisi olmak için 2'ye basınız" karşılama mesajının direk olarak çıkmasını istiyoruz.

5 kişilik outbound arama yapan telesatış ekibimiz (kulaklık ile softphone üzerinden arama yapacaklar), toplam 6 adet ofis kullanıcımız (masaüstü ip telefon), 1 adet sekreterya (masaüstü ip telefon) ve 20 kişilik bir saha satış ekibimiz var (akıllı telefonları mevcut).

Saha ekibinde yer alan çalışanlar cep telefonlarını yanıtlamadıklarında gelen aramaların, ofisten arama yapılan GSM numarasına yönlendirilerek telesatış ekibine düşmesini, daha sonra buradan tekrar ilgili satış temsilcisine ip santral dahilinde aktarılmasını istiyoruz.

Son olarak, dahili görüşmeler hariç dışarıyla yapılan her görüşmeyi kayıt altına almamız ve düzenli bir şekilde arşivlememiz gerekiyor.

Sonuç olarak 1 adet sekreter, 6 adet masaüstü telefonla konuşacak ofis kulanıcısı, 5 adet bilgisayar üzerinden softphone ile konuşacak telesatış ekibi ve 20 adet akıllı telefon üzerinden softphone ile konuşacak satış ekibimiz mevcut.

Analog bir santral yerine IP santral kurmak istiyoruz. Bu noktada alternatiflerimiz;

1) Karel IPV50 veya MS48 IP tarzı bir santral alıp, 5 adet dijital FCT cihazı da alarak GSM hatlarını ve 0216'lı numarayı sisteme entegre etmek.

2) Server üzerinde 3CX yazılım tabanlı santral sistemini kurup sadece kullanıcılara gereken donanımı almak. (Dell T110 server mevcut, MS server 2012)

3) Bir de bildiğim kadarıyla linux tabanlı yazılım bazlı santral sistemleri var ancak teknik bilgim yok denecek kadar az olduğu için bulaşmak istemiyorum. 

 

Sorularıma gelirsek;

1) bahsetmiş olduğum yapıyı bu iki şekilden biriyle kullanabilir miyiz?

2) evet ise hangisi daha mantıklı olur, hayır ise nasıl bir sistem kurmam lazım?

 

Bu sistemi çok hızlı bir şekilde kurmam gerekiyor,  desteklerini esirgemeyen tüm forum üyelerine şimdiden teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 07/01/2014 02:38

(@riza-sahan)
Gönderiler: 18034
_
 

Merhaba,
Öncelikle aramıza hoş geldiniz. Sizin yapnın biraz benzeri bir yapıyı kullanıyoruz. Ortamımızda Karel ip santral yapısı mevcut durumda. Dijital fct yapımız mevcut ve  Turkcell kısakodlar ile telsiz yapısı oluşturmuş ve santrale entegre etmiş durumdayız. Size PM üzerinden atacağım mesajdaki kişiye gerekli  sorularınızı sorup yanıt alabilirsiniz.

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 07/01/2014 11:50

(@mustafa-beyaz)
Gönderiler: 30
Trusted Member
 

Batuhan Bey, merhabalar

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz. Santral sistemi kurulumu hakkında tavsiye? postunuzu baştan sona okudum. Yorum ve önerilerim aşğıdaki gibidir.

*****

Değerli Çözümpark Üyeleri;

Forumu uzun süredir problemleri
çözme konusunda kaynak olarak kullanıyordum, sonunda üye oldum.
Öncelikle tüm üyelere bilgi paylaşımı için teşekkür ederim.

Yeni
kurulan ofisimiz için bir santral yapısına ihtiyacımız var. Öncelikle
mevcut durumumuzu ve ihtiyaçlarımızı belirtmek isterim... Bu yapıya
uygun olarak nasıl bir sistem kurabiliriz, tavsiyelerinizi rica
ediyorum. Firmamızda IT personeli yok, her şey ile elimden geldiğince
kendim ilgilenmeye çalışıyorum. Teknik anlamda fazla bilgi ve tecrübe
sahibi değilim ancak yönlendirmeleri takip ederek her konuyu
çözebilirim.... 

Öncelikle
0216 ile başlayan 2 adet sabit hattımız var. Bir tanesi ofis
telefonumuz, diğer hat faks için ve aynı zamanda üzerinde adsl var. Biri
telekomünikasyon biri de tüketici elektroniği olmak üzere 2 markanın
temsilciliğini yapmaktayız. Sabit hattımız çaldığında robot operatörün
aşağıdaki gibi bir karşılama yapmasını istiyoruz:

"XYZ
firmasına hoşgeldiniz. A markası için 1'e, B markası için 2'ye,
muhasebe ve idari işler için 3'e basınız. Operatöre bağlanmak için
lütfen bekleyiniz." Bu isteğiniz mümkün olmakla birlikte 3CX 'te sınırsız IVR karşılama mesajı ve alt karşılama mesajları tanımlayabilirsiniz. Bu konuda bizler; ses kayıtlarımızı profesyonel ajanslarda doldurtmak ve oluşturmaktayız.

Müşteri A
markası için 1'e bastığında, tekrar bir mesaj ile "A markası müşterisi
iseniz 1'e, A markası müşterisi olmak için 2'ye basınız" şeklinde
yönlendirilmesi gerekiyor. Bu doğrultuda müşteri ilgili kullanıcıya
(satış veya satış destek departmanı) yönlendirilmiş olacak. Bir üst madde de verdiğim cevap aynen geçerlidir. Yapılabilir.

Bununla
beraber temsil ettiğimiz 2 markadan 1 tanesi için 5 kişilik outbound
arama yapan bir ekibimiz var. Bu arkadaşlar FCT üzerinden GSM hattı ile
arama yapacaklar. Birden fazla FCT kullanacağız ancak sanal (veya bulut)
numara teknolojisi ile bu dört kişiden kim arama yaparsa yapsın karşı
tarafta tek bir GSM numarası görünecek. Yani dış müşteriler sadece bizim
0216'lı numaramızı ve tek bir GSM numaramızı bilecekler ve sadece bu
iki numarayı arayacaklar. Bu isteğiniz tamamiyle Telco (Operatör) tarafına istek olarak bildirilmeli fakat her operatör bu yapıya uygunluk göstermeyebiliyor. Hali hazırdaki dış hat hizmeti aldığınız firmaları arayıp, sorgulatınız lütfen. Size önerim; VoIP Providerlar ile çalışmanız yönündedir. Tek firma tek yapı = sorunsuz yapı (kendimce).

0216'lı numara arandığında gelmesini
istediğimiz karşılama mesajını yukarıda yazmıştım. Müşterileri aramış
oldğumuz GSM numarası direk dışarıdan arandığında ise "A markası müşterisi iseniz 1'e, A markası müşterisi olmak için 2'ye basınız" karşılama mesajının direk olarak çıkmasını istiyoruz. Bu isteğiniz tamamiyle Telco (Operatör) tarafına istek olarak bildirilmeli fakat her operatör bu yapıya uygunluk göstermeyebiliyor. Hali hazırdaki dış hat hizmeti aldığınız firmaları arayıp, sorgulatınız lütfen. Size önerim; VoIP Providerlar ile çalışmanız yönündedir. Tek firma tek yapı = sorunsuz yapı (kendimce).

5
kişilik outbound arama yapan telesatış ekibimiz (kulaklık ile softphone
üzerinden arama yapacaklar), toplam 6 adet ofis kullanıcımız (masaüstü
ip telefon), 1 adet sekreterya (masaüstü ip telefon) ve 20 kişilik bir
saha satış ekibimiz var (akıllı telefonları mevcut). Diğer santral markalarında dahili telefon bağlantısı sınırı olmakla birlikte, 3CX te böyle bir dahili sınır söz konusu değildir. + olarak akıllı telefonlarınız ile (Android, Iphone) tarafında 3CX 'in global olarak yayınladığı softphone yazılımları söz konusu olmakla birlikte ekstra bir softphone ücreti ve sınırı söz konusu değildir.

Saha ekibinde
yer alan çalışanlar cep telefonlarını yanıtlamadıklarında gelen
aramaların, ofisten arama yapılan GSM numarasına yönlendirilerek
telesatış ekibine düşmesini, daha sonra buradan tekrar ilgili satış
temsilcisine ip santral dahilinde aktarılmasını istiyoruz. Bu isteğiniz tamamiyle Telco (Operatör) tarafına istek olarak bildirilmeli. Yapılabilir.

Son
olarak, dahili görüşmeler hariç dışarıyla yapılan her görüşmeyi kayıt
altına almamız ve düzenli bir şekilde arşivlememiz gerekiyor. Ses kayıtları için diğer santral yapılarında ekstra bedel ile ses kayıt modülü satın almanız gerekli fakat 3CX 'te sınırsız ses kayıt tutabilirsiniz. Sunucu / Nas / Storage kapasiteniz ne kadar ise !

Sonuç
olarak 1 adet sekreter, 6 adet masaüstü telefonla konuşacak ofis
kulanıcısı, 5 adet bilgisayar üzerinden softphone ile konuşacak
telesatış ekibi ve 20 adet akıllı telefon üzerinden softphone ile
konuşacak satış ekibimiz mevcut.

Analog bir santral yerine IP santral kurmak istiyoruz. Bu noktada alternatiflerimiz;

1)
Karel IPV50 veya MS48 IP tarzı bir santral alıp, 5 adet dijital FCT
cihazı da alarak GSM hatlarını ve 0216'lı numarayı sisteme entegre
etmek.

2) Server üzerinde 3CX
yazılım tabanlı santral sistemini kurup sadece kullanıcılara gereken
donanımı almak. (Dell T110 server mevcut, MS server 2012)

3)
Bir de bildiğim kadarıyla linux tabanlı yazılım bazlı santral
sistemleri var ancak teknik bilgim yok denecek kadar az olduğu için
bulaşmak istemiyorum. 

 

Sorularıma gelirsek;

1) bahsetmiş olduğum yapıyı bu iki şekilden biriyle kullanabilir miyiz? Kurulabilir.

2) evet ise hangisi daha mantıklı olur, hayır ise nasıl bir sistem kurmam lazım? Detaylı bilgi aşağıdaki gibi.

Detay:

KAREL ürünlerinde modüler bir yapı söz konusu. Örneğin: ses kayıt modülü için ekstra ücret, raporlama için ekstra ücret, IVR için ekstra ücret, VoIP için esktra donanımsal kart ücret. Donanımsal çözüm olduğu kapasite arttırımı sınırlı, dahili kapasitesi söz konusu. + olarak donanımsal bir santral de oluşacak bir problemde tüm yapınız kesintiye uğrar ve ayağa kaldırma süresi uzun sürebilir.

3CX ürünlerinde ise; modüler bir yapı söz konusu değildir. Tek lisans ve tüm modüller aktif gelir. Modüller: ses kayıt, IVR, kuyruk yapısı, raporlama, detaylı raporlama, softphone (windows, mac, android, iphone). Dahili sınırı yok ve dış hat türlerinin hepsi (FCT, FXO, PRI, VoIP) ile çalışabilir. Olası bir durumda Santral yapınızı başka bir windows sunucu veya donanım özellikleri iyi bir sunucu üzerine kurup, ennnnn kötü şartlarda yarım saat içerisinde santral yapınızı çalışır hale getirebilirsiniz.

Bu sistemi çok hızlı bir şekilde kurmam gerekiyor,  desteklerini esirgemeyen tüm forum üyelerine şimdiden teşekkür ederim. Satış sonrası destek (teknik) ekibimizde 4 kişilik mühendis ekibimiz mevcut. Uygun görürseniz doğru, stabil ve katma değerli çözüm / çözümler sunabiliriz.

Son olarak diğer santral markaları ve 3CX diye ayrı kategori şeklinde verdiğim cevaplar tamamen zihninizde bir şablonun oluşması ve doğru karar vermeniz içindir.
 

 
Gönderildi : 10/01/2014 03:57

(@EmrahYetimler)
Gönderiler: 41
Eminent Member
 
Mustafa Bey’in Karel çözümleriyle ilgili vermiş olduğu bilgiler eksik ve yanıltıcı olması sebebiyle etik dışıdır.
Doğru değerlendirme yapabilmeniz için düzeltmek isterim: Karel ürün gamı modüler veya modüler olmayan, özel donanım temelli olan veya standart sunucular üzerinde çalışan çözümlerden oluşmaktadır. Çok geniş olan ürün gamından projeye uygun ürün ve/veya yazılım seçilerek çözüm sunulur. 
 
Gönderildi : 10/01/2014 17:03

(@mustafa-beyaz)
Gönderiler: 30
Trusted Member
 

Emrah Bey,

KAREL sistemleri analog zamanından beri pek takip etmemekle birlikte yanlış bir bilgi verdim ise; affedersiniz.

 
Gönderildi : 10/01/2014 17:07

(@AykutSAGLAM)
Gönderiler: 42
Trusted Member
 

Sanal santral konusunda malesef bir çok servis sağlayıcı asterisk gibi open source veya devşirme  sistemler kullanıyor. Dün bir müşterimizin sanal santral üzerinden yediği atak yüzünden sanalsantral saglayıcı ile kendisinin mahkemelik oldugu bilgisini aldık. Belirttiğiniz özelliklerin hepsi standart ip santral yazılımlarının bir özelliği. 

Sanal santralde asıl sorun, müşterinin ses kayıtlarının servis sağlayıcı tarafından dinlenebilir olması. Malesef regulasyonun bu konuda bir kanunu yok! İkinci olarak ses iletimi sırasında şirketlerin tüm telefonlarının paketlerinin datacenter üzerindeki bir sunucuya akıyor olması. İşin güvenlik tarafına hiç girmiyorum. 13 yıldır voip tarafında servis sağlayıcı, distributor tarafında calısmıs biri olarak özetle sanal santral işi başlamadan bitmiştir.

Bu işin örnek alındıgı amerika'da şu an bu hizmetleri google voice olarak veriyor, ülkemizde ki regulasyonla görüşmeleri tamamlandıgında google'a ev yada iş numaranızı tasıyabilir duruma geleceksiniz. Bu dogrultuda kobi segmentindeki sanal santral hizmetleri baslamadan bitecek.

 Ayrıca telekomun da yaklasık 2 yıldır sanal santral servisini duyurmak icin dogru zamanı bekledigini de belirtmeliyim, bildiğiniz üzere telekom wirofon ile kücük bir baslangıc yapmıs ve ilk 850li numaraları kendisi dagıtmıstı.

bu tarz santral işlerinde secicilerin dikkat etmesi gereken nokta, asterisk tabanlı oem isimsiz bir sistemi almamaları. ikincisi ise bu konuda uzun süredir iş yapan firmalar ile calısmaları.

 Saygılar 

 
Gönderildi : 04/02/2014 16:32

(@endervural)
Gönderiler: 16
Eminent Member
 

 Sanal
santral yapılarla ilgili bu kadar sert ve olumsuz görüşü ne yazık ki,
 gelişen teknolojiye karşı bir duruş olarak
görüyorum.
 Bu yüzden de sanal santral
yapılarına karşı oluşan yanlış inanışları gidermek amaçlı bu yazıyı hazırladım. Umarım reklam olarak algılanıp bu yazı kaldırılmaz.

Özellikle
soru işareti olan her konuyu maddeler halinde altta bulabilirsiniz.

 

* 
Tüm dünya büyüklerinin her şeyi buluta taşıma çalışmaları yaparken, (Örneğin
Google drive, skydrive, dropbox, gibi konusunda  dünya devleri şirketler) ve şirketler bile  her türlü bilgilerini buluta taşırken,
iletişimde lokasyona bağlı, kısır yapılarla çalışmanın mantıksızlığı tartışma
götürmezdir. Bence dünya bu denli bulut derken ve buluttaki bu  gelişmelere karşı durmakı, nehrin tersine
kürek çekmekten başka bir şey değil diye düşünüyorum.

Özellikle
Virtual PBX ( Sanal Santral ) yapılarının örnek alındığı Amerika da,  bu tarz firmaların karşılaştırmalarının
yapıldığı altta adresinide verdiğim sitenin incelenmesini öneririm.

  http://virtualpbxphonesystems.com  

Buradaki
listeye giren firmaların ilk üçünün abone sayılarını da, örnek olarak verme
gereği duyuyorum.

http://grasshopper.com/           100.000 üstü kullanıcı

http://www.ringcentral.com/       300.000 üstü kuşllanıcı

http://www.phone.com/                25.000 üstü

 

Burada Amerika
örneğini vermemdeki amaç, Türkiye de de bu işin nereye doğru gideceğinin
görülmesidir. ( Çünkü STH çılar özellikle 2000 -2005 arasını iyi hatırlarlar ki,
Avrupa ve abd de olanlar bir süre sonra, ancak bizde yaşanmaktadır.)

 

* Görüşme gizliliği olaylarına
gelirsek, firmaların talep etmesi  durumun da  görüşmelerin gizliliği anlaşması
yapılmaktadır.  Hatta bunu da yeterli
görmeyen abonelerle de  özel data Centerlardaki,
kendi server ları üzerine kurulumlar yapılmaktadır.

  Ama Şunu
da söylemeden geçmeyelim ki, şu an Türkiye’nin en büyük Telekom operatörü olsun,
tüm Gsm operatörleri olsun, dinlenmeleri ile sürekli gündemdedirler.  Bu firmalar la görüşme gizliliği anlaşması  yapılamamaktadır. Sonuç olarak
görüşmelerinizin, Telekom omurgasına girdiği anda, bu gizlilik anlaşmasının da
bu yüzden pek bir anlamı kalmamaktadır.

 

* Bu arada önem arz eden bir konu
vardır ki,  Google voice gibi yapılara
bel bağlamak ya da Türkiye’nin Telekom  geleceğini
bunlarda görmek ne kadar mantıklıdır ?  Sonuçta
tüm görüşmelerinizin direk olarak,  Amerikalı bir firmanın alt yapısına vermek ve
dinlenmeyeceğini düşünmek te pek gerçekçi olmasa gerek. ( Bu arada Türkiye’nin
güvenilen en büyük yapısının da şu an Türkiye’nin olmadığını da vurgulamakta
fayda var diye düşünüyorum.)

 

* 
Bahsi geçen Asterisk yazılımı  aslında
hemen hemen bütün gömülü sistem IP Santrallerde kullanılmaktadır. Bu işin
sahibi de kurucusu da Amerikan Digium firmasıdır. Kendi si bu yapı üzerine
ücretli çözümlerini sunmaktadır. Kendi donanımsal ürünlerinde de asterisk i
kullanan örnek bir firma olarak grandsteram de verilebilir..   

 Ama genelde sanal ya da lokal bir çok yapıda Türkiye’de
en çok kullanılan IP Santral yazılımı aslında 
elastix dir.  Şu an devlet
daireleri olsun, üniversiteler olsun, elastix i bünyelerinde rahatlıkla kullanmaktadır.

Elastix’ de
güvenlik konusuna gelirsek, uzman olanlarda bilirler ki,   genelde yenilen atakların nedeni, bu işi yeni
öğrenen ve  konuya hakim olmayanların
kurduğu yapılardan kaynaklanır. En çok rastlanan sorunun nedeni ise,  dahililere verilen kompleks olmayan  basit şifrelerdir.

İkinci sebep
ise,  santral önünde sağlam bir firewall yapısı
kullanılmamasıdır. Bu tarz bir firewall kullanıp, takiplerde düzenli olarak yapılırsa,
zaten sorunlar yaşanmayacaktır.

Türkiye de
satışı yapılan ve Astesrik alt yapısını kullanan birkaç markanın Türkiye resmi
ithalatçı site linklerini  vermek
gerekirse,

Grandstream

http://www.empatiq.com/urun-ucm6100-ip-santral

Allo

http://allo.com.tr/?sayfa=urundetay&urunid=148

 

* Son olarak
Türk Telekom da ki sanal santral yapısından bahsedecek olursak, buradaki yapı,  bulut ortamında bir yapı değil, fiziksel
omurgaların kullanıldığı hibrit bile denemeyecek bir yapıdır. Bunun yanında Cüzzi
rakamlara değil,  kobiler için rağbet
görmeyecek rakamlara çıkmaktadır. Bu yüzden de rağbet görmemiştir.  Wirofon ise, sadece ucuz görüşme yaptırma
amaçlı bir yapıdır. Sabit hat sahiplerine yurt dışında bile hatlarını
kullanabilme avantajını sağlamak olarak ta lansmanı yapılmıştır.  Yapı olarak, şu anki haliyle, bir santral
sistemi hizmeti değildir.

 

Tüm
yazımızda asıl bahsedilen konuya dönecek olursak,  burada bahsedilip istenen şey,  lokalde kurulan bir IP santral yapısından ne
bekleniyorsa,  bunu satın almadan,  Örneğin 50 TL gibi bir rakamın altında olan bir
rakamla özelliklede kobiler ce kiralanabilmesidir.

Büyük  Telekom Operatörlerinin önde gelenleri de, artık
sanal santral  hizmetini vermeye başlamışlardır.

 

 

 

 
Gönderildi : 06/02/2014 11:54

(@endervural)
Gönderiler: 16
Eminent Member
 

Bu arada reklam unsuru içerdiği düşünülen yazımı da düzenleyip, konu hakkında bilgi edinmek isteyecek arkadaşlar olabileceği düşüncesiyle tekrar yayınlıyorum. Umarım bu haliyle çözümpark' ın yayın ilkeleriyle ters düşmez.

 

 

Sanal santral yapısı hakkında biraz bilgi verme gereği duyuyorum. Özellikle
bir çok forumda ya da sitelerimizde yazdığım yazılarda da görüleceği gibi,
sanal santral yapılarıyla, sanal makinalara kurulan yazılım santrallerini karıştıranlar
oldukça çoğunlukta. Burada sanal santral olarak bahsedilen yapı, hizmet alacak
firmanın sanal bir makinasına kurulan bir santral yapısı olmayıp, servis
sağlayıcı firmanın datacenter ortamına kurulan bir santral yapısı olmasıdır.

Buradaki konuşulması gereken asıl olay, sistemin bulutta olmasının,
hizmet alacak firmalara getirdiği avantajlardır aslında,

Örneğin,
en büyük avantaj, bir datacenterin uptime, yani çalışma sürekliliği avantajıdır.
 Santral yapısını kendi bünyesine kuran
firmanın, her zaman için bu santrali ayakta tutacak, teknik personel,  ups, jenaratör gibi yapıları bünyesinde
oluşturması beklenemez. Bu yüzden bulutta olan bir yapı sizin ofisiniz devre
dışı olsa bile, 7x24  size hizmet vermeye
devam eder.

 İkinci olarak, Buluttaki bir yapıyla uğraşmanız gerekmez.
Aldığınız hizmetin içinde sistemin ayakta tutulması, güncellemelerin yapılması,
hatta dahili ekleme yada çalışma senaryo değişikliklerine kadar paketinizde
olan özelliklere artı para vermeden sahip olmuş olursunuz. Bu özellikle
teknolojinin bu konusuna uzak kişiler için bulunmaz nimettir. Sadece santral
çalışmasıyla ilgili  istediklerini servis
sağlayıcı firmaya iletmeleri yeterlidir. Bu konular hakkında uzman olmaları
beklenemez. Böylece bünyenizdeki bir yapıyı aldıktan sonra onunla baş başa
kalma durumuyla da karşılaşmamış olursunuz.

Üçüncü olarak, bir santral sistemi satın almazsınız. Burada
yaptığınız cüzzi bir rakamla, santral ihtiyacınızı çok üst düzeylerde bir
kurumsal kimlikle sergileyebilen bir santrali kiralarsınız.Bunu yaparkende ip
telefonlar kullanabilir, hatta bir cep telefonuyla bile kurumsal kimliğinizi
sergilemiş olursunuz. 

 Bir diğer özellik, lokala kurulan IP santralin tüm
özelliklerine sahip olursunuz. Alttaki bir çok özellik hem Sanal Santralde hem
de IP santralde ortak olan özelliklerdir.

Örneğin,

* Kendi sabit hattınızı bu yapıda kullanır, bir tek hattan bile  onlarca karşılıklı arama yapabilirsiniz. Böylece
lokalde kurulu olan eski tip santralinizdeki, Telekom hatlarıyla pbx yapıları
kurup, yüzlerce lira sabit hat giderlerini vermeye gerek kalmadan, onlarca
görüşme kapasitesine tek bir numara ile sahip olmuş olursunuz.

* İsterseniz il kodlu ya da 0850 ile başlayan numaraları da sanal
santralinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

* Ücretsiz olan cep yada pc yazılımlarıyla telefon bile satın
almadan, onlarca dahili oluşturabilirsiniz. Tahmin edersiniz ki bu dahililer,
ülkeler arası bile ücretsiz görüşmenizi sağlayacaktır.

* Beklemede müzik olsun, robot karşılama olsun, kuyruk yönetimi
olsun, ülkeler arası bile arama bağlama olsun, standart denebilecek ip santral
özellikleri de sanal santral sayesinde elde eeceklerinizdendir.

Bunların yanında mobil çalışıp ofisi olmayanlar bile, bir cep
telefonu ile kurumsal kimliklerini sergileyecekleri bir IP santrale kavuşmuş
olurlar. Mesai içi kavramı, dahilinize ya da dahili gibi tanımladığınız cebe
ulaşılamadığı durumlarda, devreye giren telesekreter özelliği (voicemessage),
 sanal santralin en büyük avantajlarından sayılabilir.

 

Bulutta
olan santrallerin belki de en büyük eleştirisi, internet üzerinden aramaların
geldiği için, internet sorunlarında ne olacağı sorusudur. Bu da aslında kolay
aşılan bir sorundur. İnternet sorunları olduğu anda, servis alan firmanın verdiği
yedek numaralara ( Cep yada Sabit hat) aramalar otomatik yönlendirilir.

Günümüzde
artık bulut kavramı her yanımızı sarmakta, özellikle santral yapıları da artık
buluta taşınarak, ilk kurulum ve ayakta tutma giderleri artık minimize
edilebilmektedir.
 

 
Gönderildi : 06/02/2014 12:04

(@AykutSAGLAM)
Gönderiler: 42
Trusted Member
 

Bahsi geçen global firmalar ne yazıkki bulut teknolojilerinde open source yazılım kurmuyorlar. Cloud teknolojisini bizde destekliyor ve kullanıyoruz. VoIPSWITCH SIPPY lisanslı yazılım altyapısı en ucuzlardan birisidir, deneyebilirsiniz. geçmişte de GENBAND, SIPPY, PORTAONE, MERA gibi lisanslı yazılımları cloud yapısında kullandırttık ve yönettik.

Asteriskin iki versiyonu vardır, birisi ücretsiz olan ve komunitiler tarafından sahiplenilmiş olan kısmı. İlgili arayüzler hazırlanarak herkesin kullanımına sunulmuş, eğitimsiz kullanıcıların parayla destek alacakları bir yapıya dönüştürülmüş bir platform. Diğer versiyonu ise ticaridir, kod geliştiriciler tarafından alınır. Grandstream ve Allo gibi bir çok donanım üreticisi yazılımı geliştirir, acıklarını kapatır ve distributorleri üzerinden satarlar. Siz de asteriskde sorun yasadıgınızda distributorun kafasında istediğiniz gibi parçalayabilirsiniz.

Bu tarz geliştiricilere, hizmet sağlayıcılara sorulması gereken temel soru; kaç yıldır bu işi yapıyor oldukları, lisans ve belgeleri, güvenilir bir kurumdan alınmış sistem altyapı raporu. Bilmeyenler için ekleyeyim, ITU gibi bir çok kurum sistem acıklarını bularak ilgili firmaya güvenilirlik raporu veriyor.

Sanal santral hizmetleri, sabit telefon servisleri sağlayıcısı lisansı gerektirir. Yasal düzenleme eksikliğinden dolayı bulut üzerindeki bir santralde servis sağlayıcının ses kaydı tutması ile ilgili sorunlar vardır. Ek olarak BTK servis sağlayıcısı tarafından ip kullanıcısının cagrıyı nereden baslattıgını bilmek zorundadır. Bunu yönetebilecek bir sistem düzenlemesi henüz yapılmamıştır.

BTK, TIB üzerinden istediği yasal yada yasadışı dinlemeyi yapar. Devletin kurumuna biz karışamayız, sanal santral dinlemesi ile ilgili size 5-10 tane haberleştirilmiş link verebilirim. Hele ki birisi türkiyenin önde gelen holdinglerine ait. Yine sistem elastix:)

Elastix tarafında güvenlik önlemi olarak şunlar alınabilir, IPtables! Her linux yöneticisinin bildiği bir method. Dısarıda mobil softphone kullanıcılarının 3G üzerinden baglandıgını düşünürsek fazladan vpn tunnel yapılabilir. Fakat public internette olan bir elastix'in güvenliği sadece ip bazında saglanmaz. Fraud dediğimiz gelişmiş methodlar henüz elastix üzerinde geliştirilmedi.

Mevzu bahis telekom operatörlerinin altyapısında son teknoloji kullanılıyor ve sürekli upgrade ediliyor. Bence bu telekom operatörlerinden bahsederken iki sunucu üzerinde kurulmuş basit bir yapı varmış gibi düşünmeyin.

Sorularınız için bana PM'den ulaşabilirsiniz, bu maili bilgilendirici olması için gönderiyorum. Ürün yada ürünlere yönlendirmeyi, tanıtım maili göndermiyorum. Zaten sitede dönen reklamlarımız var. 

 

 

 
Gönderildi : 06/02/2014 12:36

(@endervural)
Gönderiler: 16
Eminent Member
 

Burada anlatılmak istenen, bulutta işini görmek isteyen ve fiziksel bir santralin sahip olma giderlerini de karşılamak istemeyen kesimdir. Bu yapıların en büyük potansiyeli, bu yazının en başında da söylendiği gibi konunun teknik kısmıyla ilgili bilgi sahibi olmayanlardır. Önemli olan abonenin istediğini sağlıklı olarak yerine getirmektir, diye düşünüyorum.

Çünkü bizde sözünü ettiğiniz önerdiğiniz Voipswitch yapısını da  lisanslı olarak kullanmaktayız, Bunun yanında bu yapıyı büyük bir telekom operatörüne de sanal santral yapısı amacıyla kurulum yapmış durumdayız.

 Burada yazma nedenimde bu konuda piyasanın tamamına mal edilmeye çalışılan karalamalar ve yanlış düşüncelerdir. Bu yüzden yazılan bilgilendirme yazılarına yorum yazarken de, bence daha yapıcı olmaya çalışılmalı diye düşünüyorum. Piyasada olan bir kaç kullanım şeklini piyasanın tamamına mal etmek bence doğru olan değildir.

herkese iyi çalışmalar dilerim 

 
Gönderildi : 06/02/2014 13:11

(@AykutSAGLAM)
Gönderiler: 42
Trusted Member
 

Evet kesinlikle haklısınız, sektör zarar verenleri zaten dışına atıyor. Bende yazdıklarınızı çürütmek niyeti ile değil, bilgi verme amacıyla yayınladım. ama elastixi önermiyorum, pc+gw fiyatına bugün ip santral boxlar satın alınabiliyor. Bunu siz de iyi bilirsiniz.

İyi Çalışmalar

Aykut SAGLAM

 
Gönderildi : 06/02/2014 13:15

(@hasanalikaya)
Gönderiler: 35
Trusted Member
 

Ben gelen aramaları bilgisayardan canlı canlı bir database e baktırarak görmek istiyorum. Olmayanları da yeni kayıt oluşturmak istiyorum. Yani açıkçası gelen aramayı nasıl bir yolla bilgisayarda anında görebilirim ? Elastix diye bir sistem kurulu

 
Gönderildi : 16/09/2016 15:07

Paylaş: