Forum

DPM Disk kullanımı
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

DPM Disk kullanımı

5 Yazılar
2 Üyeler
0 Reactions
477 Görüntüleme
(@semko)
Gönderiler: 112
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba;


DPM de yedeklerin diske yazılması ile bir kaç sorum olacak;



  • DPM ile alınan Full Yedekler disklerde kaç gün tutuluyor. (Protection Group oluşturulurken ki Retentention Range Değeri Yedeklerin saklanacağı gün sayısı mıdır?) Eski yedekler otomatik olarak siliniyor mu? Bunu nasıl kontrol edebilir?

  • Disk üzerine yedek alınırken replica volume ve recovery point volume değerini tam olarak nasıl hesaplayabiliriz? Yani full yedekler in ayıracağımız disk alanı hangisi replica volume mu recovery point mi?

  • Syncronization sıklığını 2 saat verirsek her 2 saatte bir değişen data,log recovery points e mi kaydediliyor? yoksa syncronization sıklığı datanın bütünlüğünü mü kontrol ediyor?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkurler

 
Gönderildi : 11/03/2009 16:32

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
 

merhabalar


dpm üzerindeki disklere alınan verilerin disk üzerinde tutulması ile ilgili bir kısıtlama yok. eğer isterseniz sürekli disk üzerinde tutarsınız. ancak microsoft dpm üzerinde disk tabanlı yedeklemeye SHORT TERM yani kısa dönemli bir koruma adını vermiş.Retention range koruma gün sayısı yada disk üzerinde tutulacak gün sayısıdır yani aldığınız yedek o gün kadar disk üzerinde tutulur sonra silinir. yok bende backup ünitesi var orda tutucam derseniz microsoft bunun adını da LONG TERM yani uzun dönem koruma olarak adlandırmış. kartuşa yedekleme çok daha  güvenlidir.


dpm yedekleme yaparken senkronizasyon kullanır yani siz aslında bir dosyanın copy paste gibi bir yedekleme almıyorsunuz. dpm bir sunucu üzerinde var olan ve sizin agent kurarak koruma altına aldığınız verileri belirli aralıklarla ki bu süre en az 15 dk ve en uzun da 24 saat olarak ayarlanabiliyor. kısacası siz bir dosyayı korumak istiyorsanız o dosyanın canlı olarak bir kopyasını başka bir disk üzerinde tutmuş oluyorsunuz ve 15 dk aralıklarla üretim platformunda yada kullanıcıların görmüş olduğu kullanmış olduğu veriyi arka planda sürekli olarak yedeklemiş oluyorsunuz.


disk alanı önemli ; yani sistemnizde yeteri büyüklükte disklerinizin olması gerekir. bu da sizin kullandığınız datanın boyutuna bağlıdır.


backuplama yöntemi değişir günlük,incremental, full express vs... aralarında farklar var tabiki. süre açısından bakarsanız incremental ile full backup aynı olamaz.


recovery point aslında bir işaretlemedir diyebiliriz. yani sizin dönebileceğiniz nokta olarak düşünün. bir nevi system restoreda olduğu gibi belirli bir tarihe saate dönme imkanı sağlıyor.


umarım sorularınıza cevap olmuştur...


kolay gelsin


 

 
Gönderildi : 12/03/2009 01:33

(@semko)
Gönderiler: 112
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Mümün hocam eline sağlık. Çok açıklayıcı bir bilgi oldu. Sadece bir tane soru işareti beliriyor kafamızda. Senkronizasyon sonucu bir recovery point oluşuyor. Dpm ile full yedek aldığımızda da bir recovery point oluşuyor. Bu recovery point lerin farkını açıklayabilir misiniz. Bu farka göre yedeklemeleri ayarlayacağız.


İlginize şimdiden teşekkürler.

 
Gönderildi : 12/03/2009 11:32

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
 

merhabalar


dpm 2007 disk üzerindeki verileri byte olarak veya blok olarak kontrol eder.


senkronizasyon işlemine gelince ; ilk aşamada daha protection grouplar oluşturulduktan hemen sonra yada aşamasında ilk senkronizasyon gerçekleştirilir. daha sonraki senkronizasyonlar ise byte ve veri blokları seviyesinde yapılır. dolayısı ile sonraki senkronizasyonlar bir nevi değişen kısmı ifade eder.


örnek : bir belge var ve bu belge gün boyu kullanılıyor ve yine bu belge çok önemli. sen bu belgeyi koruma altına aldın ve koruma süresini de 15 dk olarak ayarladın. her 15 dk da bir senkronizasyon yapılacak ve değişen kısımlar koruma altındaki veriyle eşitlenecek. bir nevi incremental backup gibi düşün yani değişen kısımlar senin dpm üzerinde tanımlamış olduğun diske aktarılacak.


dolayısı ile sen full yedeğini sabah saat 10:00 da aldın öyle bıraktın. ancak diğer senkronizasyonlar sonucunda yani her 15 dk (eğer böyle ayarladıysanız) bir veriniz korunacak. en son senkronizasyon saat 17:15 te oldu diyelim. çalışanlardan birisi gitti verileri saat 17:29 da sildi. bu silme işlemi sonucunda sizin 17:15'e dönmek mi karlı olur yoksa sabah saat 10:00'a dönmek mi karlı olur? :)) karar sizin. istediğiniz noktaya dönebilirsiniz.


umarım bu soruna da cevap olmuştur.


kolay gelsin

 
Gönderildi : 13/03/2009 00:41

(@semko)
Gönderiler: 112
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Mümin Hocam;


Teşekkur ederim. Gayet açıklayıcı bir bilgi oldu. DPM, makaleleriniz ve forumdaki yazılarınızla çözülmüş oldu.


İyi çalışmalar dileklerimle.

 
Gönderildi : 13/03/2009 12:20

Paylaş: