Forum
Arkadaşlar merhaba;
şirkette vmware tarafında sanallaştırma işlemerini gerçekleştirdik.
2 adet hp dl380g7 1 adet hp p2000 g3 storage mevcut şuan için sistem performanlı bir şekilde çalışıyor.
Şuan elimde bir adet daha hp p2000 g3 model storage mevcut bu ürünü backup almak için kullanmak istiyorum ama soyle bir sorunum var
Sanal serverlarımın backup işlemi vmprotect7 ile alıyorum.
Programda backup işlemini gerçekleştiriken backup alıcak yer olarak ya local yada network storage tarzında bir cihaz goztermem gerektiğinde p2000 storage ulaşamıyorum normal olarak.
P2000 storage raid5 olarak ayarladım ve elimde 2Tb yakın bir alan var bu diskleri herhangi bir servera map edebilirmiyim.
backup programının diskleri gorebileceği şekilde nasıl yapılandırabilirim.
vmprotect7 işletim sistemi üzerinde kosmuyor direk hostlardan birinde kendini dahil etmiş durumda çalısıyor web arayuzunden işemler yapılıyor.
Kısaca p2000 storage mevcut olan 2 TB yakın diske yedek almak için nasıl bir yapılandırma yapmam gerekiyor
Şimdiden herkeze çok teşekkur ederim
p2000 g3 cihazların birkaç bağlantı şekli var. Elinizdekiler nedir öncelikle ona bakmak lazım.
yine p2000lerde sunucu değil host connector mapi yapabilirsiniz. yani mesela iscsi modeliniz varsa herhangi bir porta LUN map edebilirsiniz. ve bu portla hangi sunucuya bağlantı yaparsanız o sunucuda çalıştırırsınız. fc veya sas bağlantı için de durum böyle.
ayrıca p2000 g3 cihazlar sas ve 10GbE modelleri haricinde remote snap diye ek lisanslı bir yapıyı da destekler. Yani yalnızca yedekleme yazılımınızla değil, san replikasyon da yapabilirsiniz.
ama dediğim gibi öncelik p2000lerinizin bağlantı şekilleri nedir?
Aktarmış oldugunuz bilgilerden dolayı teşekkur ederim;
Cihaz fc fiber şekilde bağlantı sağlanıyor. replikasyon yapmak istemiyorum.hostların uzerındeki sanal makınaların yedeklerını bu dısklere almak ıstıyorum.
ama backup yazılımına bu dısklerı gosteremedıgım ıcın bu ıslemı gerceklestıremıyorum.
Bu şekilde yapmak istememdeki ısrar suan network nas bir cihaza yedek alıyorum ve yedek alma suresı cok uzuyorum ve tabıkıde restore ıslemıde aynı durumda bu sekılde fc bağlı storage yedek albılırsem surelerı fazlasıyla kısaltırım dıye dusunuyorum.
peki bir san switchiniz varmı ve bunun kullanmak isteyeceğiniz portları aktifmi? san switchiniz varsa controller/lar üzerindeki portlara lunu mapleyip daha sonra hba modeline göre (sansurfer, hbanywhere, vs.) yazılımdan kontrol edebilirsiniz. ya da ek hba alıp direk sunucunuza bağlayacaksınız.
piyasadaki nas cihazlar iscsi çalışıyorlar ve toe çoğunda yok. işlemcileri, ramleri sınırlı ve en basitinden içerisindeki işletim sistemine bağlısınız. o alette sorun çıkarsa raid controller aynı olan başka bir cihaz bulmak zorundasınız, vs vs. bir sürü riski var.
p2000le işinizi göremezseniz windows bir pc ayarlayıp, işlemcisi ve ramini dilediğiniz gibi yapıp, en kıytırık nicte bile artık desteklenen lacp (trunk, 802,3ad) özelliğini açıp, artık public olan iscsci target ile katkat üstün bir nas cihazı yapabilirsiniz.
ama p2000 boş durmayacak kadar iyi ve pahalı bir cihaz, bunu çalıştırmanızı tavsiye ederim.
efe bey ilginize çok teşekkur ederim.
iletmiş oldugunuz bilgileri inceleyecegim.
backup alma surelerını ve restore surelerını en aza ındırmek için bahsetmıs oldugunuz microsoft un free sundugu iscsci target yazılımı ile ortalama bı donanım kurulumu yaptıgımda backup-restore süreleri performanslı olur mu ?
çünkü networkte bulunan nas ürününde süre cook uzun oluryok sunuculardan biri için geri dönmek gerekse 8-9 saat alıcak oda o gun için sorunlar cıkartıcak bu sureyı en aza ındırmek ıstıyorum.
teşekkurler
Merhaba
Eğer hala aynı sorunu yaşıyorsanız size tavsiyem trilead ın vmexplorer diye bi ürünü var çok performanslı ve arayüzü çok kolay biz kullanıyoruz tavsiye ederim