Forum

iSCSI Target Sunucu...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

iSCSI Target Sunucuları ve Yazılımları

6 Yazılar
4 Üyeler
0 Reactions
667 Görüntüleme
(@FatihTolgaAta)
Gönderiler: 1
New Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,

iSCSI Target olarak ubuntu server'da iSCSI Enterprise Target yazılımını kullanıyorum. Şimdi sormak istediğim şey şu. Piyasada bir sürü iSCSI çözümü veren şirket var. Bunların sattıkları donanımlar ve server'ların ne gibi avantajı var? Yani benim kendi kurduğum linux üzerinde bir iSCSI Target yazılımı veya windows üzerinde Starwind, Microsoft iSCSI Target gibi bir yazılımın ne gibi bir dez avantajı var. Bir çok firmanın çözümlerini internet üzerinden inceledim, kimisi ile irtibata geçtim. Örnek olarak SNC ile irtibata geçtim ve server'larında Open-E DSS kullandıklarını söylediler. Tüm bu hazır iSCSI sistemlerin tek avantajı bir Web arayüzü mü? Yoksa benim bilmediğim başka bir şey mi var? Belki linux'de bir arayüz yok fakat Windows kullanarak ve starwind gibi bir yazılımla da biraz para dökerek pekala arayüze kavuşmuş olurum.

Ne düşünüyosrunuz? Tecrübeleriniz ve fikirleriniz nelerdir. Şuan için büyük bir ağımız bulunmamakta. Fakat ilerisini düşündüğümüzde kapesite ihtiyacı ciddi bir şekilde büyüyecek. Bundan sonraki sistem gereksinimlerimizi vereceğiniz cevaplara göre şekillendireceğim.

İyi çalışmalar.

 
Gönderildi : 05/01/2010 22:55

(@cenkercetin)
Gönderiler: 408
Famed Member Yönetici
 

Merhaba,

 

Bu yapıda gereksinim olarak başta ne büyüklükte bir sistem düşünüyorsunuz ve genişleme düşünüldüğünde maliyet sıkıntısı varmıdırı?? Ayrıca aşağıdaki yazıları da incelemenizi tavsiye ediyorum.

http://www.computerworld.com.tr/gelecegin-yildizi-iscsi-hiz-kesmiyor-detay_81.html

http://en.wikipedia.org/wiki/ISCSI  

Cenker Çetin

Dijital Dönüşüm Danışmanı

 
Gönderildi : 07/01/2010 20:07

(@TarkanAtes)
Gönderiler: 65
Trusted Member
 

Fatih bey merhaba Olay sadece arayüz değil.


http://www.rocketdivision.com/download_starwind.html


Bu tabloda da göreceğiniz üzere Sizin kullanmayı plandığınız Starwind yazılımı bile kendi içinde 5 farklı versiyona sahip.


Kendi Aradaki farkları görebilirsiniz


 
Gönderildi : 28/01/2010 20:28

(@TarkanAtes)
Gönderiler: 65
Trusted Member
 



SNC Firmasının Sunucularında kullandığı Open-E sisteminde tablo ve aralarındaki farklar şu şekilde.


Orjinal tabloya bu linkden erişebilirsiniz.


http://www.snc.com.tr/storage/kiyas.asp


SNC Open-E Dss iSCSI Storage


SNC Depolama iSCSI


SNC Fiber Depolama

 
Gönderildi : 28/01/2010 20:49

(@TarkanAtes)
Gönderiler: 65
Trusted Member
 

Fatih bey merhaba


 


şimdi dikkatimi çekti.


Piramit Bilgisayar'dan Hüseyin Bey'in güzel bir incelemesi var.


Belki fikir verebilir.
 


PROMISE NS4600 NAS DEPOLAMA SUNUCU
http://www.cozumpark.com/forums/151245/ShowThread.aspx#151245  


buradan da  bilgi alınabilir.
http://www.promise.com/NS4600_SR1/

 
Gönderildi : 30/03/2010 16:20

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Aslında bu işin kökeni direk olarak maliyete karşılık eliyor. Sonuçta ISCS sisteminin çıkışından bu güne asıl hedef kolay yönetilebilir düşük maliyetli yüksek kapasiteli yapılar kurmaktan geçiyor. Yapı itibari ilede kendisi bunu destekliyor. Örneklendirmek gerekirse SCSI disklerin fiyatları ortada, iyi bir SCSI kartın fiyatıda ortada aynı şekilde bu kartı takabileceğiniz boardlar ve bu boardların özel istekleride ortada ve bu tur bir depolama sisteminin maliyeti gerçekten yüksek. Üstüne tüm bu sistemi kurduğunuzda malesef maliyet bitmiyor Özel bileşenlerden kurulan bu tür bir sistemde sürekli ve yüksek güç tüketimi kaçınılmaz oluyor bu nedenle aşırı hız ihtiyacı olmayan ve maddi olarak bu tür sistemleri karşılıyamıyacak firmalar için bu tür yapılar istenmeyen yapılar durumuna düşüyor.

Burda devreye ISCSI yapıları giriyor ki bu yapılar sayesinde elde bulunan sunuculara disk ekleme maliyeti düşüyor. Raıd 5 yapılmış SATAII disk gurubu ile 150MB yazma hızlarına ulaşılabiliyor ve Gigabit ethernet ile çok yüksek veri transfer hızlarına ulaşılabiliyor. Heleki Link Agregation gibi teknolojiler ile bu transfer hızları dahada yükseğe çıkartılıyor.

Bu durumda Sunucunun disk ihtiyacını karşılamak için ISCSI yapıları vazgeçilmez duruma geliyor. Piyasada bir çok sistem ve marka mevcut bunların arasında tartışılmaz bir üstünlükle SUN ilk sırayı alıyor, ardından küçük ve orta ölçekli sistemler için NAS pazarına giriliyor burdada bir kaç firma kendisini diğerlerinden ayıran bazı özellikle getiriyor. Mesala bizim Türkiyede dağıtım ve servis işlerini yaptığımız Saynology markasıda bu ayrılmış ürünlerden. Cihazlar ISCSI, NFS, CIFS gibi dosya alan hizmetleri dışında NVR, Web Sunucu, MYSQL Sunucu, Mail Sunucu vb vb vb .. özellikler ile kendilerini diğerlerinden ayırıyorlar.

İşin aslı bu sistem tamamiyle maliyet orantılı.

 
Gönderildi : 15/05/2010 13:17

Paylaş: