Forum

Connected ile Disco...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Connected ile Disconnected Mimari

5 Yazılar
1 Üyeler
0 Reactions
1,338 Görüntüleme
(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Merhabalar,

Connected mimari her vakit güncel verilerle çalışma imkanı sunarken disconnected tam tersi.

Şunu anlamış değilim, connected mimari ile çalışırken bağlantı açık kaldığından işlemler sona erene kadar diğer bağlantı taleplerinin bekletilmesini ve o anki bağlantınının işlemlerini bitirmesi mi sağlanmakta ?

 

Eğer öyle ise aynı anda birden fazla bağlantı yapılamıyor galiba... Bağlantı için sıraya girmiş processler için de bir bekleme süresi olacak sanırım bu süre içinde bağlantı kuramazlarsa onlar da hata veriyor galiba...

 

Bu konuda bilgisi olan var mıdır ?

 
Gönderildi : 26/01/2017 04:04

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Merhabalar Yavuz Bey;

Şundan endişe ediyorum, (çünkü teoride nasıl çalıştığını bilemiyorum)

bir alışveriş sitesinde bir ürün satıldı ikinci bir kişi daha satın alacak ilk işlem stok sayısını azaltana kadar ikinci talep bekletiliyor sanırım. Ama bu disconnected de memory den yapıldığı için bu hatalı bir işlem olacak sanırım.

 

Ya da bir rezervasyon sistemi var örneğin. Saat 13:00 boş. 4 kişi aynı anda bunu talep etti misal. Burada 4 kişi oldu da aynı anda bağlantı açtı. Rezerve işlemi de oldu da üç beş işlem adımı değil de transactionlarda örnek gösterildiği gibi 15 - 20 işlem adımından oluşuyor diyelim ki.

Rezerve edilecek ama şimdi 4 process de aynı anda erişebilir ve hepsi rezerve edilmemiş gibi görüp aynı anda işleme başlayabilir mi ?

Kontrol etti baktı ki rezerve edilmemiş. 4 ü e rezerve olmadığından işleme başladı ve şimdi tek tek ayırmaya çalışacaklar aynı saati... Tek bir process "dur ben daha işlem yapmadım, bitireyim" gibi bir bloke mi koyuyor ? Bu manuel mi yoksa otomatik mi ? Ya da manuel olarak biz kullanıcılar bunu belirtebiliyor muyuz ?

Sağolun varolun... İçtenlikle teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 26/01/2017 15:33

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Merhaba Değerli Üstat,

ovvv anlattığınıza göre durum sakat 😀

Çok sakat hem de ... Ben de Sql Server'in bunu otomatik ayarlayacağını falan zannediyordum... Desenize bazı şeyler hücum mode çalışıyor 😀

Read ederken sorun yok isterse binlerce kişi read etsin ama eksildi, arttı gibi işlerde misal bankada çalışanlar nasıl önlem alıyor öyleyse çok merak ettim. Ali parasını Veliye gönderecek misal, ama Alinin otomatik ödemesi falan da var, E alide parayı gören işlem başlıyor transfere... Ya sonra 😀

 

3  ya da 4 işlemden sonra bakıyorlarki aslında alide o kadar da para yokmuş 😀

 

haydaa o 4 işlem de rollback mi olacak şimdi 😀

 

İlginçmiş bahsettiğine göre... Dediğim gibi table read değil de writelar biraz sakat o vakit... Ne yapsak C# da falan işlem kuyruğuna mı alsak 😀

 

Baksanıza Sql yüzlerce process i çalıştırabiliyor tek bir data üzerinde...

 

Saygılarımla...

 
Gönderildi : 26/01/2017 18:52

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Bu kadar şeye sql server karar vermez, yazılım tarafında şunu diyebilirsinz, sepete ürün eklendikten sonra, o ürün sayısı 4 ten 3 e düşer, eğer kullanıcı ödeme yapmaz ise ürün stoklara geri döner, veya kullanıcının interneti koptu sayfayı kapattı ürünü almadı diyelim, belli bir süre tanırsınız sonra ürünü geri alırsınız. 

Çok talep edilen ürünlerde, bahsettiğiniz stok sorunları web sitelerinde yaşanıyor, her site farklı tedbirler alıyor. Çok büyük internet sitelerinde bile ürün sitede gözükmesine rağmen, aynı esnada birden fazla kişi satın alma yapıyor ve web sitesi sizin paranızı çekmiş oluyor, ardından ürün olmadığından iade ediyor. Bu da değişik bir yöntem, web sitesi tüm kullanıcılara ürünü almasına izin veriyor, ama sadece 5 kişi alıyor, 15 kişiye kadar ürün yok, geri kalan 10 kişinin parasını iade ediyor. Belki diceksiniz böyle şey olur mu diye, inanın bu çok oluyor 🙂

 

Merhabalar, size birşey danışmak istedim yüksek müsaadenizle 🙂

1) serializable izolasyon modunu transaciton üzerinde belirtirsek bu tablo kapsamlı mı kilitleme yapar yoksa satır bazlı mı ?

2) Bir de  http://www.sqlserveronculeri.com/1/Article/721/sql-server-guvenlik-kavrami-bolum---1.aspx  adresindeki makalenizi okudum. Burada bahsi geçenler server taraflı operatörlerin uygulayacağı tedbirler; azure bulut gibi veritabanlarında (ki esnek olmayan veritabanı hizmetleri de mevcut) ayrılmış olarak hizmet veren türleri de dahi olmak üzere, bu tedbirleri bizim adımıza azure operatörleri mi almakta ?

3) Veritabanı AES-128 Bit şifreleme işlemleri sadece Enterprise Developer ve bu gibi kurumsal seçeneklerde mevcut demişsiniz. Bulut sistemlerinde bu olanak mevcutta var mıdır ?

 

Herşey için teşekkürü bir borç bilir, saygılarımı arz ederim.

 
Gönderildi : 28/01/2017 13:05

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Merhaba

Serializable transaction da, logical olarak transaction tamamlanmadan bir sonrakine başlamaz, örnek olarak iki tane transaction başlattınız, ilkinde 5 adet satır kayıt edeceksiniz, diğer transaction da ise 10 satır kayıt ekleyeceksiniz. İlk transaction ınız tamamlamandan, 2. transaction daki 10 kayıt etklenmez.

 

Hımmm yani diyelim ki tabloda 30 kayıt var 1. transaction ilk 10 satırda işlem yapacak.

2. Transaction ben tablonun son 5 satırında işlem yapacağım senin üzerinde çalıştığın ilk 10 satırla işim yok bırak çalışayım diyemiyor yani.

Ben sanıyordum ki ilk transaction tablonun ilk 10 satırına bloke koyuyor.

İkinci transaction da eğer bloke konulan 10 satırdan başka, işlemde olmayan satırlarla ilgili tabloda eş zamanlı icra yapabilir diye düşünmüştüm.

 

Hürmetler...

 
Gönderildi : 28/01/2017 18:26

Paylaş: