Forum
Merhaba arkadaşlar. Benim problemim Logo Tiger2 kullanıyoruz. domain server kurup logonun kurulu olduğu serverıda bu domaine dahil ettim. sonra kullanıcılarıda bu domaine alıp sistem aktif hale getirdim. ancak SQL Server dan bilgi çeken userlarda arada sırada değişik hatalar alıyorum. Bazıları LDATA hatası veriyor. Invalid Coloumn Name hatası yani. ama benim için daha çok önemli olan access programı üzeriden database e bağlı olan bir access veri tabanımız var. SQL den tabloları alıyor. bunun üzerinde bir query yi değiştirmek istiyoruz fakat kaydet dediğimizde eski haline çeviriyor. Domaine almadan önce boyle bit problem yoktu. sorunuda çözemedim. DHCP server kurulumu yapmadım yalnız. bundan kaynaklabileceğini sanmıyorum pek ama olabilirde. sizinde yardımlarınızı bekliyorum.
Çok özel bir durum gibi duruyor. Yerinde incelemeden çözüm bulunabileceğini sanmıyorum
Kolay gelsin Mert Bey,
evet çok özel bir durum. incelemediğim denemediğim bişi kalmadı. Şu anda tek bildiğim Server la clientleri Domaine aldıktan sonra karşıma çıkmaya başladı. şimdi ise Domainden çıkarsamda olay aynen devam ediyor. Access den şüpheleniyorum. Sizce olabilirmi böyle bişi. Çünkü access üzerinde çalışıyor ve sorgularda değişiklik yapıp kaydet dediğimizde yaptığımız değişiklikleri birebir eski haline çeviriyor. Bu arada teşekkür etmeyi unutmuşuk. Teşekkür ederim ilginiz için Mert Bey.
Rica ederim.
Access kendi başına sorguları geri almaya yönelik bir karar veremez. Bu işlemi tetikleyen bir zamanlanmış eylem mutlaka bir yerlerde vardır. Bunun tespit edilmesi gerekiyor.
Invalid Column Name hatasına gelince; bu hata bir sorgu içinde tanımlanan bir alanın o sorgu içinde kullanılmaya çalışılması sonucu oluşabilir. Bu hata domain v.s. değişikliğinden dolayı olmaz; mutlaka yeni yazılmış bir sorgu vardır ve bu sorgu çalıştığında hatayı alıyorsunuzdur.
Aynı hatayı verecek olan örnek bir sorgu şöyle olabilir:
SELECT (a+1) AS b, b+1 AS c FROM table
Burada dikkat ederseniz b adı (a+1) hesaplamasının isimlendirilmesi. Biz c'nin içinde bunu kullanmaya çalışıyoruz ki bunu yapamayız. Hatayı düzeltmek için
SELECT (a+1) AS b, ((a+1)+1) AS c FROM table
şeklinde yazmamız gerekiyor.
Aynı hataya neden olacak bir başka yazılış da WHERE, HAVING cümleleri gibi nvarchar ya da datetime tipindeki alanları filtreleme cümleleri yazarken kelimeleri tek tırmak yerine çift tırnak içine almamız olabilir ki sizin durumunuzda bu daha kuvvetli bir neden çünkü Access'te de string terimler çift tırnak içinde kullanılır.
Bunun için örnek vermek gerekirse:
SELECT * From tablo Where ad = "Mehmet"
Doğru yazım şöyle olmalıydı:
SELECT * From tablo Where ad = 'Mehmet'
Access'teki yazım alışkanlıkları bu hatanın oluşmasına neden olur yani.
Şunu da belirtmekte yarar var ki domain'e geçiş işlemi bu tipte hataları tetiklemez. Dolayısıyla siz tahminimce zaten çekinceli olarak gerçekleştirdiğiniz ancak bu hatanın şanssızlıkla aynı anda başınıza gelmesiyle geri aldığınız domain ortamına geçiş işlemine arkaplanda devam edin. Bir süre sonra bu hatayı da çözeceğinize inanıyorum. Çözülmezse de dediğim gibi domain geçişiyle bunun alakası yoktur.