Forum

SQL Sunucunun devam...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

SQL Sunucunun devamliligini saglamak.

4 Yazılar
3 Üyeler
0 Reactions
671 Görüntüleme
(@bahattinarici)
Gönderiler: 73
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

merhaba.

 SQL Serverin fiziksel yada yazilimsal hata olmasi durumunda bile calismasini nasil saglarim.

Cluster pek mantikli gelmiyor. cunku programcimiz cluster isin icine girince tokezleyebilir. ayrica aktif / pasif pek icime sinmiyor.

soyle bir dusuncem var. ornegin varsayalim google. bu adamlarda onca makine parki var. gidipte tek bir makineye sql yukleyipde digerleri pasif calissin demiyolar degil mi? yani 10-20-100 pc aktif / aktif calisiyodur. yani biri devreden ciksa bile digerleri canavar gibi calisiyodur.

bu kotu durum (fail-over) senaryolarini veya load balance icin ne gibi cozumler olabilir.
 

 
Gönderildi : 05/05/2008 02:12

(@birolaydugan)
Gönderiler: 867
Prominent Member
 

eğer cluster içine sinmiyor ve manuel bir işlem de istemiyorsan Sistemini 2. SQL server ve aralarında replikasyon ile destekleyebilirsin.


Yada kullandıgın programa göre cilent tarafında 2. bir alias tanımlayarak down olan SQL den sonra diger sistemi sorgu gonderilmesini saglayabilrsin.

 
Gönderildi : 05/05/2008 02:38

Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 33291
Illustrious Member Yönetici
 

Merhaba

cluster donanım hatalarında size çözüm olacaktır. ama db bozulur ise sizi bu konuda korumaz. yani cluster da single point of failure vardır iyi tasarlanması gerekli ;

örneğin cluster ın node ları aynı ups e bağlı ve elektrik + ups de sorun olabilir , yine iki node tek bir storage e bağlı ve sorun sunucularda değilde storage üzerinde çıkabilir . Yani cluster aslında en iyi çözüm ama iyi tasarlanmadığı sürece sorun olacaktır. İyi tasarlamak ise para demektir.

eğer bu konuda yeterli bütçe yok ise log  shipping yontemi ile bir sql db sini diğer bir sunucuda yedeklenmesini sağlayabilirsiniz. Ancak buradaki sorun ise istemci tarafında çıkacaktır. Cluster da bildiğiniz gibi sanal bir ip vardır ve bu ip cluster ı temsil eder.  o nedenle node lardan biri down olsa dahi client bunu anlamaz.

ama log shipping yonteminde istemcinin bağlı olduğu makine down olduğunda diğerine geçiş gerekli . bu konuda da eğer application net 2.0 ile yazılmış ise yazılımcı client redirection işlemini oto yaptırabilir. 

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 05/05/2008 02:52

(@bahattinarici)
Gönderiler: 73
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

yazilim tarafinda birsey yapmamiz mumkun degil. ancak donanim ve sql tarafinda oynama yapabiliyoruz.

mirror yada replication  yaptigimizi varsayarak konusuyorum. makinenin ip'si ve sunucu ismi farkli olacagindan cokme aninda ip ve isim degistirmemiz gerekli, bunda NLB (network load balance) yapamiyoruz. bu halde makienin coktugunu anlamamiz ve en kisa surede degisiklikleri yapip devreye sokmamiz gerekir.

cluster yaparsak da 2 makinenin ayni anda cokmemesi icin elektrik tesisatina kadar yedekli calismamiz gerekir. ama olurda storage server'imiz cokerse soguk suyuu hazirda bekletmemiz gerekir. tabii ki bununda birsekilde yedegini tutmamiz gerekecek o zaman.

tabii ki storage server icin fiber portlu hdd ve 3000-5000$ lik bir cihazdan bahsediyoruz. dogru mu dusunuyorum? 

 
Gönderildi : 05/05/2008 03:56

Paylaş: