Forum
Ülkemizde Kolluk Kuvvetleri tarafından kullanılan bir diğer coğrafi konum bilgisi İstihbaratı yöntemi ise Dijital fotoğraflar üzerinde bulunan GPS bilgisidir. GPS (Global Positioning System; Küresel Konumlama Sistemi), düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan bir uydu ağıdır ve uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek Dünya üzerindeki kesin yeri tespit etmeyi mümkün kılar.
Bu sistem, ABD Savunma Bakanlığı'na ait, yörüngede sürekli olarak dönen uydulardan oluşur. Bu uydular radyo sinyalleri yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcısı bu sinyalleri alır. Böylece konum belirlenmesi mümkün olur. Bu sistemin ilk kuruluş hedefi tamamen askeri amaçlar içindi. GPS alıcıları yön bulmakta, askeri çıkartmalarda ve roket atışlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Ancak, 1980'lerde GPS sistemi sivil kullanıma da açılmıştır.
Teknolojinin gelişmesi ile hayatımıza giren GPS , 2G, 3G, 4G internet şebekesini destekleyen telefon modellerinde ve yeni nesil fotoğraf makinalarında aktif olarak kullanılmaya başladı. Fotoğraf makinesi veya cep telefonu ile fotoğraf çekerken GPS modülü aktif ise, kullandığınız cihazın marka bilgisi, model bilgisi, hangi tarihte-saatte çekildiği ve bulunduğunuz yerin GPS koordinatlarını otomatik olarak Exif (Exchangeable image file; Değiştirilebilir görsel dosya biçimi) dosyasına eklediği için fotoğrafın nerede, hangi tarihte ve saatte çekildiğine dair bilgilerin elde edilmesine olanak sağlar.
“ 20120521-00346.jpg “ isimli JPG formatındaki fotoğrafın Exif bilgilerini ExifCleaner ile inceleyelim..
ExifCleaner yazılımı ile “ 20120521-00346.jpg “ adlı fotoğrafı incelediğimizde ise bize sunduğu bilgiler;
- Kamerayı üreten şirket bilgisi
- Kameranın modeli
- Fotoğrafın Pozlama süresi vb.
- Exif Versiyonu
- Çekim tarihi ve Saati
- GPS koordinatlarıdır.
Koordinat destekli profesyonel bir maps tracking tarayıcısına koordinatları girdiğinizde nokta atışı yer tespiti yapabilirken, Google vb. maps tracking hizmetlerinde 50 mt ile 300 mt kadar konum sapması yapabiliyor. Yukarıdaki fotoğraftan elde ettiğimiz GPS koordinatlarını Google Maps’e girdiğimiz de ise konumu bize 53 metre sapma yaparak veriyor.
Dijital Fotoğraflarda Coğrafi Konum Bilgisi İstihbaratı Kolluk Kuvvetleri tarafından 2004~ yılından itibaren aktif olarak kullanılmaktadır.
Kolluk kuvvetleri, Dijital Fotoğraf üzerinde elde ettiği bilgiler ile bir suçlunun fotoğrafı çekerken bulunduğu coğrafi konumu, fotoğrafın hangi tarihte ve saatte çekildiğine dair önemli bilgiler elde etmektedir. Elde edilen bilgiler ile bir suçlunun daha önce bulunduğu bir mekânı baskın düzenleme ve inceleme olanağı sağlar.
Serkan KURT
Information Security
Expert
Digital Crimes Researcher
GPS konumu hariç diğer bilgilerin olduğunu duymuştum. Güzel bir paylaşım olmuş
bu özelik cep telefonlarında ve bazı fotoğraf makinalarında devre dışı bırakıla biliyor ben denemiştim
bilgi için teşekkürler.
Google a tam olarak yazdığın formatı iletebilir misin?
Farklı formatlar da yazılabiliyor ve farklı sonuçlar çıkıyor.
Bu işlemi linux pc lerinizde gerçekleştirmek için exiftool diye free bir uygulama var.
Bu uygulama ile bu programda elde ettiğiniz bir çok datayı elde edebiliyorsunuz.
exiftool -H /home/k-sys/Pictures/IMAG0017.jpg Detaylı bilgi veriyor.
exiftool -command /home/k-sys/Pictures/IMAG0017.jpg özel bilgi veriyor, konum bilgisi içermiyor.
Elde edilen GPS değerleri ile ilgili ufak bir formül var, onu uygulayarak gerçek konuma çok yaklaşabiliyorsunuz, aksi taktirde programın verdiği değer ile direk google map kullanırsanız 20-25 km sapıyor.
Formülü not ettiğim yeri bulabilirsem güm içinde ekleyeceğim.
derece + (dakika/60) formül.
Çok üzün zamandir Haberleşme Teknolojisi olark kullanıldı.
hatta NTSC Görüntü sisteminde Düşünülen Bu iş Günüzde Cok Farklı biçimlerden cıkıyor
Yakın Zamanda Çıkan bir marka Led Tv de akıllı telefonlara link ve reklam bilgisi
göndermi sundular. stream olarak gelen görüntünün için Aynı QR code gibi
Steganografi bilgisi Gönderiliyor.