Forum

HANGİ UTM MARKASINI...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

HANGİ UTM MARKASINI ÖNERİYORSUNUZ

31 Yazılar
10 Üyeler
0 Reactions
1,541 Görüntüleme
(@mehmetyildiz)
Gönderiler: 6
Active Member
Konu başlatıcı
 

Herkese merhabalar...


Öncelikle Çözümpark.com'un yeni bir üyesi olduğumu ifade etmek istiyorum. Güvenlik alt yapımızdaki ciddi bir değişiklik nedeniyle sağlıklı bir karar vermem gerekiyor. Bu nedenle, Türkiye'nin bilişim teknolojileri alanında önemli bir yeri olan bu portalın deneyimli üye kadrosunu oluşturan arkadaşlardan öneri almak istiyorum.


Daha önceden bu konuya benzer başlıklar açılmasına rağmen, tekrardan aynı konuyu dile getirmek istedim. Bunun nedeni, hem kamu hem de özel kurumlarda bütünleşik bir güvenlik ürünü olan UTM'e olan ihtiyacın katlanarak artması ve bu alandaki markalardan hangilerinin kullanılması gerektiğinin biraz cevapsız kalmasıdır.


Tüm BT uzmanlarının da bildiği gibi uzun bir süredir Türkiye'de UTM alanında birkaç marka liderliği götürüyor, ancak bazı markalar varki her kuruma giriş yapabilmişken, güvenlik sorunlarına kayıtsız kalması ve yapılan onca maliyeti boşa çıkarması nedeniyle sökülüp atılıyor. Buna ek olarak UTM gibi karmaşık bir ürünün yetkisiz firma/kişilerin eline düşmüş olması hatta oem ürün satan bilgisayarcılar da bile satılıyor olması bizlerin gözlerini oldukça korkutuyor.


Konuyu fazla dağıtmadan esas soruna girmek istiyorum. 290 kullanıcının olduğu bir kamu kurumunda bilgi işlem müdürü olarak görev yapmaktayım. Yazılımsal olarak kullandığımız bir güvenlik ürününde yıllardır yaşadığımız sorun nedeniyle sağlıklı bir UTM ürünü alarak biraz nefes almak istiyoruz, ancak önümüzdeki birkaç yıl içerisinde kullanıcı sayısı 350-400 arasında olabilir. Kafamızı meşgul eden bir mesele de cihaz kapasitesini nasıl çözeceğimiz konusu. Yani bugün ihtiyaçlarımızı karşılayan bir ürün aldığımızda ve yarın ihtiyacımız arttığında ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kısıtlı bir bütçemiz ve yanlış karar verme gibi bir lüksümüz olmadığından, bu alanda yetkin kişilerden öneriler alıyoruz. Bir UTM de olmazsa olmaz nelerdir? Hangi UTM'i almalıyız? UTM'lerin farklılıkları nedir? gibi sorulara cevap bulabilmek için tüm arkadaşlardan öneri bekliyorum.


Görüşmek üzere.

 
Gönderildi : 10/03/2011 00:47

(@mesutsariyar)
Gönderiler: 2515
Co-Founder
 

Merhaba,


Kimse yavrusuna çirkin demez diye bir söz vardır aynı hesap..


Bu tür ölçümlerde en objektif yaklaşım ilgili kurumların test raporlarına bakmaktır.


http://www.nsslabs.com/ ve www.gartner.com/ gibi yerler bu alanda pek çok derecelendirmeyi sunuyorlar.


Portalımıza destek olan firmaların ürünleri işinizi görebilecek ürünlerdir elbette, ama amaç en iyiyi sorgulamaksa (ki bu anlamda bütçeyi hesaba katmamanız gerekiyor) ilgili araştırmalarda cevabı bulabilirsiniz.

 
Gönderildi : 10/03/2011 01:26

(@HarunAydemir)
Gönderiler: 154
Estimable Member
 

Selamlar,


Öncelikle donanım kapasitesiyle ilgili bilgi vermek istiyorum. Aradığınız özellik WatchGuard markasında mevcuttur.


Sadece kullanıcı sayınıza baktığımda WatchGuard XTM 5 serisinden "WG XTM 510" modeli sizin için uygun görünüyor; ancak bu ürünün önerilen kullanıcı sayısı 300 civarında. Sanırım aklınızı meşgül eden de bu konu. Bu ürünü aldıktan iki gün sonra donanım+yazılımı tamamen değiştirip yeni kullanıcı kapasitenize uygun ürünü almak oldukça sıkıntı. WatchGuard'ın yeni serilerinden olan XTM 2 / XTM 5 / XTM 8 / XTM 1050 içerisindeki ürünler eşdeğer donanım özellikleriyle üretilir. Artan bir ihtiyacınız varsa sadece lisansınızı upgrade ederek, bir üst kapasitedeki ürüne geçebilirsiniz ki, bu sayı 1200'e kadar çıkabilir. Bunlara ek olarak, kamu kurumlarına ayrıca bir %20 indirim daha uygulanıyor. Bu durum, ürün lisansları için de geçerli.


Bahsettiğiniz gibi daha önceden bu konuya benzer başlıklar açılmıştı. WatchGuard ile ilgili paylaştığım bazı verileri güncelleyerek yeniden paylaşmamda fayda var. WatchGuard’ın diğer markalara göre farklılıklarından bazıları aşağıda yer almaktadır. Bu bilgilere ek olarak WatchGuard’ın, Antivirüs, Antispam, IDS/IPS servisleriyle ilgili http://www.watchguard.com/corporate-info/strategic-partners.asp sayfasından bilgi alabilirsiniz.



  • WatchGuard, donanım bağımsız olarak üretilir. Örneğin aldığınız ürün 100 kullanıcılı bir ürünse, dilediğiniz zaman aynı ürünü 1200 kullanıcıya kadar çıkarabilirsiniz. Yani aldığınız ürünün kapasitesini yükseltmek istiyorsanız, donanımı değiştirmek zorunda değilsiniz. Bu özellik, firmaların maliyetleri ve kullanılabilirlik açısında diğer markalara göre oldukça önemli bir avantaj.

  • Çoğu yerde çok fazla dille getirilmez; ama içerisinde kullanılan donanım ve kimyasallar nedeniyle WatchGuard, dünyanın ilk ve tek çevre dostu network cihazı unvanına sahiptir.

  • Client, web, komut ara yüzü olmak üzere, üç farklı yapıyla yönetim özelliği vardır. Client program sayesinde, hızlı bir şekilde yönetim sağlanır. Konfigürasyon yapısı “XML” olarak tutulur ve ihtiyaca göre cihaza login ve logout olunur. Bu sayede cihazın donanımsal özelliklerine ek yük bindirilmez.

  • “Hostwatch” ve “Traffic Monitor” ara yüzleri sayesinden, tüm trafikleri anlık olarak izlenebilir. İstenilen hareketin durdurulması için kural yazılmasına gerek yoktur. Böylece kritik durumlarda hızlı bir şekilde hata tespiti yapılarak, çözüme ulaşılabilir.

  • Kural tanımlamaları oldukça kolaydır. Kural tanımlamada hata payı Watchguard’da oldukça düşüktür. Bunun nedeni, kuralları tanımlarken sıralama otomatik olarak yapılır ve kurallara ait servisler tek hamlede yapılandırılabilir.

  • 1500’den fazla farklı kategorilerdeki uygulamaları rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Örn. MSN uygulamasını kullanıcıya açabilir; ancak video, dosya paylaşımını veya görüntülü sohbeti sınırlayabilirsiniz.

  • Kurallar zamana bağlı olarak uygulatılabilir. Örn. internet sayfalarına veya facebook, msn gibi uygulamalara belirli saatlerde izinler verebilirsiniz.

  • Port bağımsızlık özelliği vardır. Herhangi bir port Trusted, External ya da DMZ olarak yapılandırılabilir.

  • Port bağımsızlık özelliği sayesinde cihaza birden fazla internet bağlanabilir. Örn. XTM5 serilerinde 6’ya kadar DSL bağlanabilir.

  • WAN olarak belirlenen portlar “Failover” özelliğine sahiptir. Eğer cihaza birden fazla internet bağlıysa, herhangi bir internet hattında sıkıntı olduğunda, veri trafiğini istenilen internete otomatik olarak aktarılabilir.

  • Bandwidth ve VPN değerleri bağımsız ölçümler sonucunda elde edilmiştir. Bu nedenle gerçeği yansıtmaktadır.

  • “Zero Day Protection-Sıfır Gün Koruma” özelliği vardır. Bu sayede, uluslararası kuruluşlar tarafından tanınmamış ve yeni oluşturulmuş olan; IPS, virüs vb. atakları karşı çeşitli yazılım algoritmalarıyla tanıyarak, durdurma özelliği vardır. Bağımsız laboratuvarlarda test edilerek onaylanan bu özelliğiyle Avrupa’da en çok tanınan marka olmuştur.

    a. Anormal Protokol Kontrolü (Protocol Anomaly Detection)
    Protokol standartlarına uymayan zararlı trafiği bloklar.
    b. Desen Eşleme (Pattern Matching)
    Bayraklı yüksek riskli dosyaları (exe ve script dosyalar, virüsler, casus yazılım ve trojan'lar) sistemde paket olarak analiz eder.
    c. Davranış Analizi (Behavior Analysis)
    Dos ve DDoS saldırılarına karşı, port ve adres çıkışlarını tarar. Ev sahibi olan davranış ile ev sahibi olmayan şüpheli davranışı hemen fark eder.

    Diğer güvenlik firmalarındaki sıfır gün sistemleri, adres ve imza tabanlı olarak çalışmaktadır. Oysa WatchGuard, bu korumayı tarama/analiz tabanlı olarak yapmaktadır.


  • Güçlü bir loglama ve 60’a yakın raporlama sistemi vardır. Ücretsiz olarak gelen raporlama sayesinde, trafik kayıtları istenilen lokasyondaki bir medyaya alınabilir ve raporlar detaylı bir şekilde filtrelenebilir.

  • Kamu ve özel kuruluşlar için internet güvenliğinin zorunlu hale getirildiği 5651 yasasına %100 uyumludur. WatchGuard bu özelliğini Türkiye’ye özel olarak geliştirmiştir.

  • Düşük enerji maliyetine sahiptir. Endüstri ortalamasının %70 altında güç tüketimine sahiptir.

NOT: WatchGuard Firebox Peak UTM Cihazı MIERCOM Bağımsız Test Laboratuvarı tarafından "En Kapsamlı Ağ Güvenliği" ödülünü aldı. Miercom tarafından yapılan en kapsamlı ağ güvenliği cihazı testine, kurumsal pazar için UTM güvenlik çözümleri sunan ve önemli bir pazar  payına sahip olan 4 marka katıldı. Bu 4 büyük markanın cihazları benzersiz bir tehdit algılama yaklaşımıyla test edilmiştir. Bu testler, cihazların filtreleme yeteneklerini ve buna karşın ağın hızının nasıl etkilendiğini belirlemek üzere tasarlanmıştır. (Detay: http://www.watchguard.tk/vitrin/3/test-edildi-ve-onaylandi.html )


Daha detaylı bilgi almak için, http://www.watchguard.tk/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

 
Gönderildi : 10/03/2011 12:22

(@AliDemir)
Gönderiler: 48
Trusted Member
 

Mehmet bey merhabalar.


Daha önceden benzer bir konuyu ben de açmıştım. Saolsun çözümpark'ın deneyimli üyelerinden önemli dönüşler aldık. Ancak öncesine kadar özellikle Gartner olmak üzere birçok bağımsız test firmasının raporlarını inceledik. Açıkça söylemek gerekirse, tüm bilgi işlem ekibi olarak bu konuda ciddi bir araştırma yaptık ve kurum yöneticimize 80 sayfaya yakın bir rapor sunduk. Bununla birlikte elde ettiğimiz sonuçlar ve yurtiçi/yurtdışı deneyimlerine önem verdiğimiz bilgi işlemcilerden de aldığımız dönüşler neticesinde Watchguard markasında karar kıldık.


Biz bilgi işlemcilerin yükü azalmaz, biliyorum... [:)] Ama samimiyetimle söylüyorum ki, Watchguard üzerimizden büyük bir yük aldı. Beklediğimizin ötesinde bir UTM ile karşılaştık. Özellikle client program aracılığıyla yönetebilmemiz ve tüm trafiği anlık olarak izleyebilmemiz bizim için çok önemli. Daha önceden bin bir türlü eziyetlerle problemi ararken, hostwatch ve traffic monitor sayesinde olağanüstü durumlarda sorunu elimizle koymuş gibi bulabiliyoruz.


Ek olarak, bahsettiğini markanın hangisi olduğunu biliyorum. Çünkü biz o markadan döndük ve iyiki dönmüşüz. Oemcilerin eline bile düşen, doğru düzgün bir kanal yapısına sahip olmayan ve verdiğiniz paranın karşılığını alamadığınız bu markadan ciddi dönüşler var. Tabi takdiri bilgi işlemcilere bırakıyorum. Bir de hangi markayı alırsanız alın, sağlam ve teknik desteği yeterli olan bir firmayı özellikle seçmeniz lazım. Karmaşık yapıya sahip olan UTM'leri yönetmekte sıkıntı çekerseniz, başınız oldukça ağrır. Bu nedenle seçtiğiniz firmanın ve personellerinin sertifikalı olmasına dikkat edin.

 
Gönderildi : 14/03/2011 01:44

(@ugurburma)
Gönderiler: 1973
Üye
 

Benim size tavsiyem kafanızda birkaç ürünü belirleyin ve firmaları çağırarak kafanızdakileri soru ve olası sorunlarıkonuşun. Sonra cihazları demo için bırakmalarını talep ediniz. Kurulumu sırasında ve sizde kaldığı demo süresince cihazı daha iyi tanırsınız.

 
Gönderildi : 14/03/2011 02:10

(@mehmetyildiz)
Gönderiler: 6
Active Member
Konu başlatıcı
 

İlginiz için çok teşekkürler...


Bir süredir devam eden araştırmalarımız neticesinde yetkili bir watchguard bayisinden xtm 510 modelini aldık. Watchguard'ın uzmanlık sertifikasına sahip teknik arkadaşlar, uzaktan kurulumu sağlayarak cihazı devreye aldılar. 


Araştırmalarımızın karşılığını aldığımızı düşünüyorum, çünkü şimdiden bazı konularda ciddi faydasını görmeye başladık. Bu konularda araştırmaya giren arkadaşlar olursa, seve seve yardımcı olmaya çalışırım. İlerleyen aşamalarda ürünle ilgili görüşlerimi de paylaşacağım.


 

 
Gönderildi : 26/03/2011 01:21

(@birolaydin)
Gönderiler: 6
Active Member
 

Arkadaşlar çalıştığım firmanında modem, firwall ve log tutma özelliği olan cihazlara ihtiyacı var. bütün makaleleri okudum nerdeyse, bende net-safe markasını araştırdım birazda watchguard markasını araştırmaya başladım ama kararsızlık yaşıyorum,
önerebileceğiniz marka varmıdır, Yardım ederseniz memnun olurum, yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler.

 
Gönderildi : 05/05/2011 18:47

(@mehmetyildiz)
Gönderiler: 6
Active Member
Konu başlatıcı
 

Birol Bey merhaba...


Yaklaşık 2 ay önce açmış olduğum bu konuya, saolsun çözüparkın deneyimli üyeleri cevap vererek karar vermemde oldukça katkıda bulundular. İnternet güvenliğine oldukça önem veren kurumların yetkililerinden aldığım referanslarla, Watchaguard markasına karar verdik. Araştırma yaptığım günlerde yaygın olarak kullanılan markaların kurumumuzda demolarını yaptırdığım için bir çoğunu da yakından tanıyorum.


İş yoğunluğundan fırsat bulup ürün hakkında düşüncelerimi paylaşamadım ama sorunuza cevap vererek bu arayış içerisine giren arkadaşlara da faydalı olmak isterim. Öncelikle ilk günlerden beri büyük faydasını gördüğümüz bu üründen oldukça memnunum. Sizin gibi bizimde doğru ve düzenli bir şekilde çalışan loglama sistemine ihtiyaç vardı. Watchguardla birlikte bu soruna ücretsiz çözüm bulmuş oldum. Ücretiz diyorum çünkü bazı markalar bu iş için ayrı ücretler hatta ayrı cihazlar istiyorlar. Çok sayıda rapor şablonuyla kurum yöneticilerimize istedikleri tarihler arasında raporlar ürettirebiliyorum. Ayrıca bu logları 5651 kanuna da uygun olarak tutuyorum.


Kurumumuz içerisinde internete açık olan sunucularımıza bu süreç içerisinde bir kaç kez ciddi ataklar gerçekleşti. Sanırım başka marka olsaydı, bu ataklardan zararsız çıkmamız mümkün olmayacaktı. Türünü çok yakından tanıdığım bu saldırıları watchguard rahatlıkla önlemiş ve bunların sonuçlarını da email ile göndermiş. Antivirüs ve web kategorisindeki başarıları da beni oldukça memnun etti. Anlık olarak izleyebildiğim trafikler sayesinde ağımızda neler oluyor neler bitiyor çok detaylı bir şekilde inceleyebiliyorum.


Umarım size faydalı olmuşumdur. Ama size tavsiyem watchguarddan başka markaya yönlenmeyin. Çünkü yapacağınız yatırım hem boşa gider hemde beklediğiniz güvenliği bulamazsınız.

 
Gönderildi : 06/05/2011 01:09

(@birolaydin)
Gönderiler: 6
Active Member
 

Mehmet Bey iyi günler, tecrübelerinizden dolayı verdiğiniz bilgiler için sağolun.

bende dün yazarken http://www.watchguard.tk/  email yolladım ve hemen geri dönüş yaptılar küçükde olsa detaylı bilgiler ve fiyat aldım.

En Büyük avantajı Tüm Özelliklerin tek cihazda olması çok güzel, benim merak ettiğim yıllık lisans yenileme ücreti ne kadar acaba

 
Gönderildi : 06/05/2011 11:50

(@CengizFilizler)
Gönderiler: 88
Estimable Member
 

Fortinet Fortigate tek gecerim isterseniz temin ederiz.

Cengiz Filizler

05327496785

 
Gönderildi : 06/05/2011 12:04

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Herkese merhabalar...

...............

Konuyu fazla dağıtmadan esas soruna girmek istiyorum. 290 kullanıcının olduğu bir kamu kurumunda bilgi işlem müdürü olarak görev yapmaktayım. Yazılımsal olarak kullandığımız bir güvenlik ürününde yıllardır yaşadığımız sorun nedeniyle sağlıklı bir UTM ürünü alarak biraz nefes almak istiyoruz, ancak önümüzdeki birkaç yıl içerisinde kullanıcı sayısı 350-400 arasında olabilir. Kafamızı meşgul eden bir mesele de cihaz kapasitesini nasıl çözeceğimiz konusu. Yani bugün ihtiyaçlarımızı karşılayan bir ürün aldığımızda ve yarın ihtiyacımız arttığında ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kısıtlı bir bütçemiz ve yanlış karar verme gibi bir lüksümüz olmadığından, bu alanda yetkin kişilerden öneriler alıyoruz. Bir UTM de olmazsa olmaz nelerdir? Hangi UTM'i almalıyız? UTM'lerin farklılıkları nedir? gibi sorulara cevap bulabilmek için tüm arkadaşlardan öneri bekliyorum.

Görüşmek üzere.

 

Firewall :  Kelime anlamı ateş duvarıdır temel niteliği a kaynağından b kaynağına giden paketlerin kesilmesi ya da izin verilmesi.

SPI Firewall : Kelime anlamı paket incelemeli ateş duvarı. Temel niteliği a noktasından b e noktasına giden paketlere izin vermek ya da vermemek. Bunu yaparken firewall dan temel farkı paketin içeriğine bakabilmesidir. Mesala MSN açılsın lakin video konferansı yapılamasın 

IDS/IPS Firewall :  Kelime anlamı çok uzun 🙂 ama temel mantığı a noktasından b noktasına giden paketlerin içeriğini izlemek kendi imzaları içinde bulunana imzalara bakarak paketin bir saldırı paketi ya da istenmeyen paket olup olmadığına bakmak. Exploit, Explorer türlerinin seçilmesi vb..

AntiVir ; Bildiğimiz Antivirüs sistemidir, temel farkı her şeyi taramaz sadece belli şeylere bakar. HTTPS,FTP;SMTP,POP gibi genel iletişim ve dosya alışveriş sistemlerinin içeriklerini kontrol eder.

AntiSpam ; Bildiğimiz AntiSpam sistemidir. SMTP ve POP servislerini kontrol eder.

 

UTM :  Birleşmiş ağ güvenliği sistemidir. Yukarıda bulunan cihazların hepsinin görevini kendi başına yapmaktadır. 

 
Gönderildi : 06/05/2011 12:39

(@CengizFilizler)
Gönderiler: 88
Estimable Member
 

Fortinet Fortigate tek gecerim isterseniz temin ederiz.

Cengiz Filizler

05327496785

 
Gönderildi : 06/05/2011 12:56

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Cengiz Bey,

 

otomatiğe bağlamış gibisiniz 

 
Gönderildi : 06/05/2011 13:00

(@birolaydin)
Gönderiler: 6
Active Member
 

Bilgiler için Sağolun Ertan Bey,

 
Gönderildi : 06/05/2011 16:55

(@birolaydin)
Gönderiler: 6
Active Member
 

Bilgiler için Sağolun Ertan Bey,

 
Gönderildi : 06/05/2011 16:57

(@emredemirci-2)
Gönderiler: 226
Reputable Member
 

Konuyu fazla dağıtmadan esas soruna girmek istiyorum. 290 kullanıcının olduğu bir kamu kurumunda bilgi işlem müdürü olarak görev yapmaktayım.

Kamu kaynakları bu yüzden bitiyor. Ücretsiz BSD türevleri ve linux'un türevleri var. Piyasada bsd ve linux kerneli düzenlenmiş üstüne uygulama ve arayüz giydirilmiş ücretli bir çok firewall var. Appliance olanlar donanıma göre optimize edildiği için daha performanslı görünür. Piyasa genelde bundan ibaret. Ben olsaydım freebsd veya openbsd firewall olarak kurardım. Ama onları kurmak sizi aşar (aslında aşmamalı). Keşke Kamu Kurumu Bilgi İşlemcisi olarak Ulakbim'i ve TR-Grid'i Bilgi İşlem ile görüşmeye çalışsaydınız veya üniversite bilgi işlemlerini deneseydiniz. Neyse artık olan olmuş sağlık olsun.

Aslında hassas davranmayanlar satıcılar. Kamu Kurumlarına mal satmayı marifet  sayıyorlar.

 
Gönderildi : 20/05/2011 04:55

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Konuyu fazla dağıtmadan esas soruna girmek istiyorum. 290 kullanıcının olduğu bir kamu kurumunda bilgi işlem müdürü olarak görev yapmaktayım.

Kamu kaynakları bu yüzden bitiyor. Ücretsiz BSD türevleri ve linux'un türevleri var. Piyasada bsd ve linux kerneli düzenlenmiş üstüne uygulama ve arayüz giydirilmiş ücretli bir çok firewall var. Appliance olanlar donanıma göre optimize edildiği için daha performanslı görünür. Piyasa genelde bundan ibaret. Ben olsaydım freebsd veya openbsd firewall olarak kurardım. Ama onları kurmak sizi aşar (aslında aşmamalı). Keşke Kamu Kurumu Bilgi İşlemcisi olarak Ulakbim'i ve TR-Grid'i Bilgi İşlem ile görüşmeye çalışsaydınız veya üniversite bilgi işlemlerini deneseydiniz. Neyse artık olan olmuş sağlık olsun.

Aslında hassas davranmayanlar satıcılar. Kamu Kurumlarına mal satmayı marifet  sayıyorlar.

 

Aslında bende size katılıyorum katılıyorumda her işin olduğu gibi bu işinde bir gerçeği var. Linux ya da BSD temelli Free bir yazılıma ne akdar güvenilir ya da bunun servisini veren adama ne kadar güvenilir ? Sonuçta piyasada olmuş olan, olan ve olacak olanlarda belli. Çok uzun zamandır Linux kullanırım, bir Linux taraftarıyım lakin Linux fanatiği değilim. Bir devlet dairesinde işlerimi bekletseler kusra bakmayın UTM cihazımız son güncellemeden sonra uçtu hala düzeltmeye çalışıyoruz bu nedenlede size hizmet veremiyorz dense bu benim için kabul edilebilir bir cevap değildir.

 

Şimdi şunuda bilmek lazım Linux sorun çıkartırmı ? atılan nağraların tersine evet bal gibide işe özel üretilmemiş bir dağıtım içinde bulunan yüzlerce birleşenden dolayı kolaylıkla sorun çıkartır. Sorun çıktığında kimsede oturup IRC kanallarında sorun çözümü aramaz yada sadece stabil çalışacağı düşünülerek hazırlanmış dökümanları hatmedip sonrasında sorunla ilgili hala bilgi bulamayıp üstünede aynı sorunu farklı şartlar altında yaşamış yüzlerce kişinin ail listelerine bakmaz.

Ulakbim Tubitak bilmem ne üniversitesi madem konuda çok başarılılardı neden askeriye ile yaptıkları projelerde sorun yaşadılar nerde hani pardus server versionu ve router versionu neden hale askerlik şubeleri kullanamadı neden projelerden vaz geçildi ?

 

Takipci olalım, destekci olalım ama saçma sapan fanatik olmayalım.

 
Gönderildi : 20/05/2011 13:27

(@emredemirci-2)
Gönderiler: 226
Reputable Member
 

Konuyu fazla dağıtmadan esas soruna girmek istiyorum. 290 kullanıcının olduğu bir kamu kurumunda bilgi işlem müdürü olarak görev yapmaktayım.

Kamu kaynakları bu yüzden bitiyor. Ücretsiz BSD türevleri ve linux'un türevleri var. Piyasada bsd ve linux kerneli düzenlenmiş üstüne uygulama ve arayüz giydirilmiş ücretli bir çok firewall var. Appliance olanlar donanıma göre optimize edildiği için daha performanslı görünür. Piyasa genelde bundan ibaret. Ben olsaydım freebsd veya openbsd firewall olarak kurardım. Ama onları kurmak sizi aşar (aslında aşmamalı). Keşke Kamu Kurumu Bilgi İşlemcisi olarak Ulakbim'i ve TR-Grid'i Bilgi İşlem ile görüşmeye çalışsaydınız veya üniversite bilgi işlemlerini deneseydiniz. Neyse artık olan olmuş sağlık olsun.

Aslında hassas davranmayanlar satıcılar. Kamu Kurumlarına mal satmayı marifet  sayıyorlar.

 

Aslında bende size katılıyorum katılıyorumda her işin olduğu gibi bu işinde bir gerçeği var. Linux ya da BSD temelli Free bir yazılıma ne akdar güvenilir ya da bunun servisini veren adama ne kadar güvenilir ? Sonuçta piyasada olmuş olan, olan ve olacak olanlarda belli. Çok uzun zamandır Linux kullanırım, bir Linux taraftarıyım lakin Linux fanatiği değilim. Bir devlet dairesinde işlerimi bekletseler kusra bakmayın UTM cihazımız son güncellemeden sonra uçtu hala düzeltmeye çalışıyoruz bu nedenlede size hizmet veremiyorz dense bu benim için kabul edilebilir bir cevap değildir.

 

Şimdi şunuda bilmek lazım Linux sorun çıkartırmı ? atılan nağraların tersine evet bal gibide işe özel üretilmemiş bir dağıtım içinde bulunan yüzlerce birleşenden dolayı kolaylıkla sorun çıkartır. Sorun çıktığında kimsede oturup IRC kanallarında sorun çözümü aramaz yada sadece stabil çalışacağı düşünülerek hazırlanmış dökümanları hatmedip sonrasında sorunla ilgili hala bilgi bulamayıp üstünede aynı sorunu farklı şartlar altında yaşamış yüzlerce kişinin ail listelerine bakmaz.

Ulakbim Tubitak bilmem ne üniversitesi madem konuda çok başarılılardı neden askeriye ile yaptıkları projelerde sorun yaşadılar nerde hani pardus server versionu ve router versionu neden hale askerlik şubeleri kullanamadı neden projelerden vaz geçildi ?

 

Takipci olalım, destekci olalım ama saçma sapan fanatik olmayalım.

 Merhaba Ertan Bey;

Türkiye'de bulunan bir çok firewall firmasının ürünlerinde kullandıkları firewall linux veya bsd. Fanatiği ben değilim onlar.

Ulakbim ve Tubitak'ı kapatalım. 😀

Almanlar (Suse), Avrupalılar, ABD yapınca olur. Ama biz yapamayız.

Kolay gelsin.

 
Gönderildi : 20/05/2011 18:37

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Konuyu fazla dağıtmadan esas soruna girmek istiyorum. 290 kullanıcının olduğu bir kamu kurumunda bilgi işlem müdürü olarak görev yapmaktayım.

Kamu kaynakları bu yüzden bitiyor. Ücretsiz BSD türevleri ve linux'un türevleri var. Piyasada bsd ve linux kerneli düzenlenmiş üstüne uygulama ve arayüz giydirilmiş ücretli bir çok firewall var. Appliance olanlar donanıma göre optimize edildiği için daha performanslı görünür. Piyasa genelde bundan ibaret. Ben olsaydım freebsd veya openbsd firewall olarak kurardım. Ama onları kurmak sizi aşar (aslında aşmamalı). Keşke Kamu Kurumu Bilgi İşlemcisi olarak Ulakbim'i ve TR-Grid'i Bilgi İşlem ile görüşmeye çalışsaydınız veya üniversite bilgi işlemlerini deneseydiniz. Neyse artık olan olmuş sağlık olsun.

Aslında hassas davranmayanlar satıcılar. Kamu Kurumlarına mal satmayı marifet  sayıyorlar.

 

Aslında bende size katılıyorum katılıyorumda her işin olduğu gibi bu işinde bir gerçeği var. Linux ya da BSD temelli Free bir yazılıma ne akdar güvenilir ya da bunun servisini veren adama ne kadar güvenilir ? Sonuçta piyasada olmuş olan, olan ve olacak olanlarda belli. Çok uzun zamandır Linux kullanırım, bir Linux taraftarıyım lakin Linux fanatiği değilim. Bir devlet dairesinde işlerimi bekletseler kusra bakmayın UTM cihazımız son güncellemeden sonra uçtu hala düzeltmeye çalışıyoruz bu nedenlede size hizmet veremiyorz dense bu benim için kabul edilebilir bir cevap değildir.

 

Şimdi şunuda bilmek lazım Linux sorun çıkartırmı ? atılan nağraların tersine evet bal gibide işe özel üretilmemiş bir dağıtım içinde bulunan yüzlerce birleşenden dolayı kolaylıkla sorun çıkartır. Sorun çıktığında kimsede oturup IRC kanallarında sorun çözümü aramaz yada sadece stabil çalışacağı düşünülerek hazırlanmış dökümanları hatmedip sonrasında sorunla ilgili hala bilgi bulamayıp üstünede aynı sorunu farklı şartlar altında yaşamış yüzlerce kişinin ail listelerine bakmaz.

Ulakbim Tubitak bilmem ne üniversitesi madem konuda çok başarılılardı neden askeriye ile yaptıkları projelerde sorun yaşadılar nerde hani pardus server versionu ve router versionu neden hale askerlik şubeleri kullanamadı neden projelerden vaz geçildi ?

 

Takipci olalım, destekci olalım ama saçma sapan fanatik olmayalım.

 Merhaba Ertan Bey;

Türkiye'de bulunan bir çok firewall firmasının ürünlerinde kullandıkları firewall linux veya bsd. Fanatiği ben değilim onlar.

Ulakbim ve Tubitak'ı kapatalım. 😀

Almanlar (Suse), Avrupalılar, ABD yapınca olur. Ama biz yapamayız.

Kolay gelsin.

 

Lütfen konuyu millileştirmeyelim, hali hazırda bir linux dağıtımını millileştirmiş durumdayız birde konuları milli kalkanla savunmuyalım. Ama bu işin nasıl yapılacağı bellidir, iki arkadaşın oturup linux sistemlerine web arayüzü yazması ile olmuyor malesef. Nasıl olacağıda bellidir nasıl olması gerektiğide. Yapılan hatalarda bellidir. Merak eden açar bakar Ubuntu nun gelişimini takip eder neden piyasa da Debian ve birton Debian dağıtımı varken Ubuntu bu kadar başarılı oldu diğerlerinden farkı neydi ordanda çıkartır kendisine ne çıkartacaksa.

 

Lakin önerdiğiniz bir firewall cihazına destek veremiyorsanız, yada sorun çıktığında müdahil olunamıyorsa lütfen önermeyin. Öneriniz iyilik değildir. Bir cihazın ne kadar başarılı olduğu değil ne kadar iyi desteklendiği öenmlidir. Yoksa her cihaz birbirnin aynısı kimsede Amerikayı baştan keşfetmiyor Amirakaya uçakla gidecekkende tünel kazmanın bir gereği varmıdır ?

 

Piyasa bulunan Linux bazlı sistemlerde sadece Linux sistemleri üzerinde Web Arayüzü yazılmıyor bu da ayrı bir gerçektir bunu unutmayalım.

 
Gönderildi : 20/05/2011 19:03

Sayfa 1 / 2
Paylaş: