Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] Sanallastirmada Lacp 802.3ad Çalışması

4 Yazılar
3 Üyeler
3 Reactions
455 Görüntüleme
(@bulentsenguler)
Gönderiler: 30
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Selamlar,

Sanallaştırma ortamı için 2 adet fiziksel sunucunun 2 adet ethernet arayüzünü kullanarak bond yaptım, mode 802.3ad, gönderim politikası olarak layer2+3 şeklinde ayarladım. Switch(Alcatel-Lucent omni 6850)tarafında dinamik lag yaptım. Bond kuruluyor ve trafik akıyor. Benim beklentim, fiziksel sunucu üzerindeki vm lerin ayrı etherhet interface üzerinden haberleşmesi lakin cok farkli sekilde calismakta, kisaca bir interface üzerinden butun trafik çıkarken, diğer interface üzerinden geri donmektedir. Benim ogrenmek istedigim, Lacp 802.3ad nasıl çalışması gerekmedir, daha önce bu şekilde sunucu üzerinden trafiği gözlemleyen olduysa tecrübesini paylasirsa cok sevinirim. Baska bir denememde de, sunucuları direkt olarak kablo ile birbirine bağladım, bu sefer trafik tam beklentimdeki gibi, vm lerin trafiği ayrı interface ler üzerinden aktı, tek vm ile karsiya dosya gonderdigimde banwith in tamamini kullandi ama iki vm ile farkli iki vm e dosya gonderdigimde anlamsız bir şekilde bandwith yarıya düştü, bu kısım için hiç bir fikrim yok açıkçası, ustaların cevaplarını sabırsızlıkla bekliyorum. Vm ler aynı networkte, vm1 ve vm2 aynı fiziksel sunucu üzerinde, vm3 ve vm4 diğer fiziksel sunucuda bulunmaktadır.

Tek vm ile dosya gondermi

Vm1-> Vm3 Bandwith 1Gbit/s

İki vm ile karşı iki 

İki vm ile farkli iki vm e dosya gönderimi 

Vm1 -> Vm3 500Mbit/s

Vm2 -> Vm4 500Mbit/s

 

İyi tatiller

 
Gönderildi : 18/05/2024 22:49

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4563
Co-Helper
 

ad ve LACP sadece birer başlık altında çok çok fazla detay var, anlamak için öğrenmek gerekiyor beni de zorlamıştı. Ben direkt cevaplardan ziyade yönlendirmeyi severim kendi notlarımı da paylaşayım kavramak istiyorsanız çalışın öğrenin. Ezberimde değil lazım oldukça notlarıma, kaynakları bulup bakıyorum çünkü hem iyi bir seviye de network altyapı bilgisi gerektiriyor (alanımız olmasa da) hem de aygıt bazlı duruma göre değişkenlik arzediyor. Mesela isterlere göre ve uygulanacak server'ın nic'lerinin hangisini desteklediği, switch, nas gibi cihazlarda üretici modelin hangisini desteklediğini, önerdiğini ve hangisinde sorun yaşayabildiğine çalışmak, seçmek, test etmek gerekiyor.
Yani LACP kolay bir konu değil.:) Biraz anlamadan benchmark'a girişmek zorluyor, işi karıştırıyor.

Static Teaming (IEEE 802.3ad draft v1)
Sw tarafinda mode static olarak gecer, cihaz 1. Porta birde 2. Porta istek atar sonra 
en hizli yanit nerden gelirse ordan devam. Aktif/Pasif
 
Switch independent 
 
LACP (IEEE 802.1ax, LACP)
İki port birlesir ve artik tek port gibi calisir. 1gbit 2 portun varsa birlestiginde 1.8gbit olur.
Karsilikli iki cihazdada lacp acilmaz ise calismaz. Ayrica paketi load balance eder session degil.
yani bir portta 100mbit digerinde 1 gbit girebilirsin.
 
En önemli işletim kuralı, aynı gruptaki bir porttan gelen paket asla diğer porta gönderilmez. Böylece ağdaki çevrimler (Loop) engellenmiş olur.
 
Hazır iki veya daha çok hat varken bunlar arasında trafiğin paylaştırılması da iyi bir fikir. 
Trafik nasıl paylaştırılacak konusunda farklı yaklaşımlar var. Mesela bazı üreticilerde birinci paket birinci hattan, 
ikinci paket ikinci hattan vs gibi (per Packet) yük dağılımı yapılabiliyor. Bu durum avantajlı gibi görünse de, 
paketler arasında sıralama bozulmasına sebep olabilir. Temel (default) trafik dağılımı, iki uç nokta (bilgisayar, sunucu, printer her ne ise) 
arasındaki trafiğin hep aynı porttan gitmesi ve aynı porttan geri gelmesi üzerinde kuruludur. 
Yani iki uç nokta arasındaki trafik hep bir port üzerinden gönderilir. Bunun avantajı nerede derseniz:
İki uç arasındaki paketler alındıkları sırayla iletilirler yani sıralama bozulmaz
Başka iki uç nokta arasındaki paketler de diğer hat(lar) üzerinden iletilebilir.
 
Yani aslında toplamda bir bant genişliği kazanımı olur. Per-Packet dağılım yapmasanız bile, toplamda birçok uç nokta arasındaki 
trafikte rahatlama olacaktır (farklı uçlar farklı hatlardan konuşabileceğinden)
 
Aynı gruptaki bir hat kopsa bile, grup aktif kalır. Yani hatlar arasında bir yedekleme de kurulmuş olur.
Teaming Mode seçeneği altında 3 yapılandırma seçeneği bulunmaktadır.

Static Teaming : Fiziksel switch ve network kartları üzerinde static route’lar girilerek yapılan yapılandırma. (Aynı switch’e bağlı olarak yapılan yapılandırma.)
Switch Independent : İki ya da daha fazla Network kartının fiziksel olarak iki farklı Switch üzerinde bağlı ise bu yapıyı kullanabilirsiniz. NIC Teaming için bağlı bulundukları fiziksel switch’ler üzerinde herhangi bir yapılandırma yapmadan kullanabileceğiniz bir seçenektir.
LACP : NIC Teaming içinde bulunan fiziksel network kartlarının bağlı bulundukları fiziksel switch protokolünü desteklerse ve switch’ler üzerinde yapılandırma olursa kullanılan bir yöntemdir. LACP ( Link Aggregation Control Protocol ) gelen trafiği switch’e yönlendirmesini sağlamaktadır.
Load balacing mode seçeneği altında 3 yapılandırma seçeneği bulunmaktadır.

Address Hash : Gelen paket bir Network kartı üzerinden gelir. Dışarıya giden tüm paketler bütün network adaptörlerini üzerinden gönderilir. ( Inbound tek Outbound çift yönlü )
Hyper-V Port : Hyper-V için kullanılan NIC Teaming modeli. ( Bir port diğerlerine göre daha fazla kullanılabilir. )
Dynamic : Network kartı ne kadar yoğunsa ( I/O kullanımı ) yükü otomatik olarak yönlendirir.
Standby Adapter : Bu yapılandırma ile pasif durumda bekleyecek olan network kartını belirleyebilirsiniz

 
 
 
Pek doğru olmasa da kısa deneyim, durumları da paylaşayım. Önce sunucu tarafında Microsoft OS on NIC Teaming yapılacak olsa bile nic'lerin neyi nasıl desteklediği çok önemli. Bunu en kolay yönetme ve anlama yolu, varsa nic'lerin yönetim yazılımlarını kullanmaktır. Ancak genellikle Mic. NIC Teaming ile diğer teaming kurulumları uyumlu değil bir birini görmez, yönetemezler. O yüzden yöneticiler test ederek yönteme karar verebiliyor. Switching dışında bu konu önemli support'u chip üreticileri veriyor örneğin son yıllarda bazı intel 10Gb nic'lerle insanlar 20-40 Gb teaming teorik hızlar hayal etti fakat chiplerin üretim kaynaklı sorun ürettiği tespit edildi, satın alımlarını değiştirdiler.
Bana göre en kolay ve verimi yüksek yöntemi OS üzerinden Microsoft sunuyor insanlar birkaç testten sonra 1x4=4Gbit sürekli göremese de bir hız artışı gördüğünden pek kurcalamıyor. Ve bu yöntem ile en kolayı ve bazen verim yüksek olan durumu cihazları bir biri ile direkt kablo ile konuşturmak yani araya switch config sokmamak. Bu tabi her VM planlamasında mümkün değil. Dikkat edilmesi gereken nic port seçimiyle bazen çapraz dediğimiz cross kablo kullanma ihtiyacıdır.
Server ve özellikle bazı markalarda Enterprise Switch'ler arasında görece kolay, deneyim gerektirse de dokümantasyon iyi. Özellikle artım ihtiyacı hissedilen NAS gibi storage cihazlarda başka detaylar da devreye giriyor. Arayüzden 802.3ad vs modu seçseniz de bunlar bonding config sınırlarından rast gele birleştirilerek kullanılamıyor MPIO multi path yapılandırma gerektirebiliyor. Örneğin sadece 2xSend,2xReceive Nic's mümkün kılabiliyor.

Bu da kısaltınca çok doğru olmayacak ama teknisyen genç arkadaşlarımız şunu anlamalı gerçekte artımlı port, hız birleştirme diye birşey yok. Literatür başlık olarak ethernette 1+1=2Gbit, wan da 20+20=40Mbps deriz ama network mimari detaylarında işlerlik öyle basit değil [en büyük problem giden trafiğin nasıl döneceği noktasında yaşanıyor]. Bilişim dünyasında zaten katalog teorik hızları uygulama da göremiyoruz.

 
Bundan sonra soracaklar için de base araştırma noktalarını belirtmesi için bu şekilde yazayım dedim.
 
Kolay gelsin.:)
 

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 20/05/2024 14:31

(@bulentsenguler)
Gönderiler: 30
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Elinize kolunuza sağlık hocam 🤗 

 
Gönderildi : 20/05/2024 14:51

Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 33311
Illustrious Member Yönetici
 

Efsane cevap olmuş.

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 21/05/2024 17:41

Paylaş: