Forum
Herkese Merhaba,
SERVER 1 ve SERVER2 olmak üzere 2 adet fiziksel sunucum var.
Bunlardan SERVER1 olan ana sunucum ve bütün VM ler burada koşuyor.
SERVER2 olan sunucum ise Replika sunucum. SERVER1 e bir şey olması durumunda SERVER2 de ki VM leri failover olarak ayağa kaldıracağım.
Benim sizlerden öğrenmek istediğim ve benimde kafamın karıştığı konu şu.
SERVER1 de sunucuyu planlı bir şekilde kapatma işlemi yapmam gerektiğinde, VM'leri SERVER2 e aktarıp çalışmayı oradan devam ettirmek istiyorum.
Bunun için SERVER1 de ki VM'lere tek tek sağ tıklayıp "Planned Failover" diyorum ve çıkan seçeneklerde "Start the replica server after failover " seçeneğini seçerek start ediyorum. Böylelikle SERVER2 de ki VM ayağa kalkıyor. Buraya kadar her şey normal.
( 2 seçeneği birden seçersem ne oluyor, bunu bilmiyorum.. Bilgilendirirseniz mutlu olurum)
Merak ettiğim ise, SERVER1'de ki işim bittikten sonra SERVER2'de ayağa kaldırdığım VM'i tekrar ana sunucuya geri göndermek istiyorum. Bunun için SERVER2 de ki VM'e sağ tıklayıp "Reverse Failover" diyorum ve SERVER2 de ki VM de oluşan değişiklikleri SERVER1 'e aktarmış oluyorum.
Fakat sorun burada başlıyor. Buraya aktardığım VM artık burada ana sunucuda çalışan VM gibi hareket etmiyor. Yani start diyerek ayağa kaldıramıyorum. Replica menüsünden Failover diyerek en son snapshot'u seçip öyle ayağa kalkıyor. Serveri kapatıp açma işlemleri artık eski haliyle olmuyor. Cancel Failover dersem de VM'i kapatıyor. Ancak Remove replication dersem VM snapshotu birleştirip eski haline döndürüyor. Bu seferde Replica işlemleri iptal oluyor ve SERVER2 ile bağı kopuyor. Tekrar replika işlemlerini yapılandırmam gerekiyor.
Ben istiyorum ki, SERVER1 de yapacağım işlemler bittikten sonra Kapalı olan VM'e sağ tıklayayım SERVER2 de ki işlemi geri çağırıp SERVER1 de VM'im tekrar ayağa kalksın, her şey kaldığı yerden devam etsin.
Burada ki işleyişi en doğru şekilde anlatabilir misiniz? Nasıl bir yol izlemem gerekiyor. İzlemediğim video, okumadığım makale kalmadı. Ama detaylı olarak bu noktalara değinilmemiş. Yazılan makalelerde de bu noktalara değinilmemiş. Aynı zamanda videolarda da öyle. Sadece kurulumlar yapılmış. Ama ana sunucudan replika sunucuya aktarma, replikadan tekrar geri alma işlemleri yok. 2 tane falan video buldum onlarda eksik anlaşılır değil.
Kısaca özetlemek gerekir ise, SERVER1 'i bakıma alacağım zaman, SERVER2 ye aktardığım VM'leri, SERVER1'ın bakımı bittiğinde tekrar üzerine geri almak istiyorum.
Değerli cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Niçin cluster kurmuyorsunuz sizin beklentilerinize workg. replication dan daha çok uyuyor.
Kabaca farklar için
https://social.technet.microsoft.com/forums/ie/en-US/931e90ca-fc97-4472-8925-fd0d632fa8c1/hyperv-2016-cluster-replica-or-standalone-live-migration?forum=winserverhyperv
https://docs.microsoft.com/en-us/system-center/dpm/back-up-hyper-v-virtual-machines?view=sc-dpm-2022
https://redmondmag.com/articles/2020/10/15/hyperv-replication-vs-two-node-cluster.aspx
Burada sorduğunuz senaryo nedenleriyle anlatılmıştı
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
@ibrahimyildiz ibrahim Bey cevabınız için teşekkür ederim.
cluster yapısı aslında ram olarak istediğim şey. Çok fazla makale okudum ve video izledim.
Ama halen daha çekincelerim var. Çalıştığım yerde ki sistem önceden kurulduğu için, ne bir cluster sistemi ne de failover , bare metal, yanı hiçbir felaket senaryosu yapılmamış ve hazırlanmamış.
Benimde bir şeyleri hazır hale getirmem uzun zamanlar aldı. Mevcut sistemleri birden değiştiremiyorum.
Şimdi ufak ufak bir şeyler yapmak için önüm açıldı ve işlemlere başladım.
cluster yapısına geçmek için mevcut hyper v üzerinde çalışan vm lerde bir problem olur mu emin olamadım.
bir de cluster yapisinda anladığım kadarıyla ortak bir Storage alanı kullanılıyor. Yani kullandıkları storage alanı gider ise cluster diue bir şey kalmıyor.
replika da her sistem veya depolama alanı sunucuların kendi üzerlerinde olduğu İcin daha güvenilir geldi :/ ama failover cluster yapısı tabiki de daha pratik daha hızlı bir cozum yolu sunuyor.
zamanlda buna da geçiş yapacağım. Şimdilik replika sistemini bu yapıda sağlam bir şekilde ayağa kaldırayım.
bu arada son makale tam olarak sorduğum soruların cevabını vermiş. Hatta tam yapmak istediğim şeyi yapmış.
demek ki her ikisini birden işaretlemek gerekiyor.
cok teşekkür ederim.
"hyper v üzerinde çalışan vm lerde bir problem olur mu emin olamadım" tabi ki olmaz.
"sistem veya depolama alanı sunucuların kendi üzerlerinde olduğu İcin daha güvenilir geldi"
yanlış yargı.:) bir fiziksel storage'in, raid ctrl ve array'lerin bozulma oranı sunuculara göre çok daha düşüktür hakeza daha fazla spare imkanı olur. Ve en önemlisi perf. seçenekleri çok daha ileri olur.
Bir windows sunucu SSD de olsa disklerine çok fazla accessing yapar fakat storage sadece kendisine başvuru kadar data array'i yönetir.
Sizin niçinlerinizi ve manuel işlemleri oluşturan zaten disk alanlarının bağımsız olması kaynaklı, storage ile ortak havuz ile ancak live migration vs olabiliyor.
Kendinize bir vm lab kurar nas ile vs cluster kurar test eder, denersiniz. Sonra da donanım envanterini sağlayınca geçişi kafanız rahat yapabilirsiniz.
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************