Forum
Merhabalar,
Belediyemize ait sunucuyu yedekleyip upgrade için ssd ve ram siparişi verdim. Sunucu üzerinde SAS diskler bulunmakta, bu diskleri de proxmox ile sanallaştırmayı planladığımdan yedekleme olarak kullanmayı planlıyorum.
Sunucunun yeni kurulumunu şu şekilde planladım;
1- Upgrade ve raid 5 işlemlerinden sonra proxmox kurulumu,
2- 4 yada 8 cpu ayırarak muhasebe programı için windows server 2022 standart kurmak. (8 core ye göre mi lisans almam gerekiyor yoksa 100 tl ye satılan 2022 standart keyleri işimi görür mü ?)
3- Arşiv sistemimiz için 2 cpu 8 ram ubuntu server kurulumu,
4- Eski ebys sistemi için server işletim sistemi (ona da 2022 yada 2019 server işletim sistemi kurmayı düşünüyorum. Lisanslama maliyeti açısından direk 100 tl lik lisanslar işimi görür mü ?)
Bu şekilde sunucu kurulumunu tamamlamış olacağım. Detay vererek açıklamak istedim. Özellikle işletim sistemi kısmına çok takılmış durumdayım çünkü sunucumuzun server 2022 desteği bulunmamakta, hpe sitesinde en son 2016 görünüyor. Sanallaştırma ile kuracağımdan 2022 olmasını istedim. (2016 kurmam gerekiyorsa o şekilde planımı revize edeim.) 2022 standart için lisanslama konusunda fikir vermenizi rica ediyorum. Şimdiden teşekkürler.
Core lisanslar hesaplanırken kurduğunuz sanal sistemlere atadığınız lisanslar değil, fiziksel işlemcileriniz dikkate alınarak hesaplama yapılır. Sunucunuzun fiziksel işlemci ve çekirdek sayısına göre hesaplama yapmalısınız. Kurulacak sanal sistemler tarafında ise standart sürüm kullanırsanız tek host üstünde 2 adet windows sunucu sistemi kurmanıza izin verir. Daha fazlasına ihtiyaç duyuyorsanız ikinci bir standart edition lisans almalı ya da datacenter sürümüne geçmelisiniz. Bu konu forumda çok kez konuşuldu, eski konuları inceleyebilir, aşağıdaki bağlantıdan tüm detaylara ulaşabilirsiniz.100 TL.lik lisans kısmını anlamadım. Söz konusu lisansların resmi lisanslar olduğunu düşünmüyorum. 5 usd ye sunucu lisansı alamazsınız.
Kolay gelsin.
https://www.microsoft.com/tr-tr/windows-server/pricing
Serhat hocamın 2016 sistemler için hazırladığı bir makale mevcut.
https://serhatakinci.com/windows-server-2016-surumleri-lisanslama-ozellikler.html
Lisanslama konusu sürekli değişkenlik gösteren önemli bir konu. İleride sorun yaşamamak adına danışmanlık almanız faydalı olur.
Teşekkür ederim, proxmox üzerine Windows server 2019 standart 8 çekirdekli, Windows server 2019 standart 4 çekirdekli şeklinde 2 ayrı kurulum olacak. Lisansları da 8 core için ayrı 4 core için ayrı lisans alacağım. Bu şekilde halletmiş oluyorum sanırım.