Forum
Merhaba VPS nedir ? Hakkında tükçe makeler var mı ?
İlginiz için şimdidien teşekürler...
Merhaba aslında o link de tam olarak ne işe yaradığından çok sanal makinanalar ile neler yapılabilir anlatışmış. Aslında "virtuozzo" ile yapılan bölme işlemi ne vmware benziyor ne virtual pc nede virtualbox a
virtuozzo hariç diğer sadece yazılımsal bölme yapabiliyor iken virtuozzo ise donanım bölüyor yani host üstüne baş bir işletim sistemi değil üzerindeki donanımı ayrı bir sistem gibi kullanmaya izin veriyor. bunu bir örnek ile açıklarsak sanırım daha iyi anlaşılacak
Örnek: 25 gb ram olan 5 tb HDD olan windows server 2003 entprise edition işletim sistemini 25 tane 1 gb ram olan server gibi kullanabilirsiniz. İşte tam anlamıyla virtuozzo vps(sanal özel sunucu) denilen uygulamayı yapabiliyor.
Sordum soruşturdum 🙂 doğrusu böylemiş eksik bişey var ise hocalarımız düzeltirler...
Saygılarımla...
Selam.
Öncelikle iki tanımı ayırmak gerekir. VPS bir kavramdır (Virtual Private Server). Genelde Linux tabanlı sanallaştırma ürünlerinin çıktısı olarak bilinir.
Virtuozzo ise bir sanallaştırma ürünüdür yani marka. Yaptığı iş ise OS kernel'i simule etmektir. Yani işletim sistemi seviyesinde sanallaştırma sunar. Bu nedenle MS Hyper-V yada Vmware ESX gibi hypervisor kullanmaz..
Virtuozzo'nun temelinde bir işletim sistemini shared olarak kullandırmak yatar ki üzerinde çalışan her VPS aslında aynı işletim sisteminin bir parçasıdır ve OS kernel simule etmesi de bu noktada karşımıza çıkar.
Eğer bir hosting firmasıysanız ve linux tabanlı bir hosting sunucu hizmeti (hosting hizmeti değil) vermek istiyorsanız bu ürün tam size göre. Tek bir sunucuya ürünleri kurarsınız apache, mysql, plesk vs.. vs.. Sonra bu sunucuyu Virtuozzo ile shared hale getirip satışını yaparsınız. Bu durumda elinizde tek bir işletim sistemi vardır ve hekes aynı işletim sistemini kullanmak durumundadır (tabi kendi oturumlarında istedikleri çalışmaları yapabilirler ve bu durum birbirlerini etkilemez). Yani aynı sunucudaki bir VPS linux kullanırklen diğeri windows kullanamaz. Gçrdüğünüz gibi fazla esnek değil ama biraz daha hızlı... (Bu ürünü windows terminal server'a benzetebilirsiniz. tek bir işletim sistemi ve farklı kullanıcılar)
Hypervisor ise çok daha farklıdır ve tam sanallaştırma sunar (hem os hemde donanım).