Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

Esxi Storage Tavsiyesi

9 Yazılar
3 Üyeler
0 Reactions
619 Görüntüleme
(@EmirYorulmaz)
Gönderiler: 64
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,

Yeni bir ofis projesi için sanallaştırma yapılacak
fakat esxi olarak çalışacak sunucu için en doğru storage olarak ne
seçilmelidir?

Vm lerde;

sql server, web servisleri ve erp programı çalışacak.

Storage olarak ne tür bir bağlantıda yüksek okuma yazma performansı alırım.

yani 10 gbe, 1gbe iscsi arasında performansta ne kadar fark eder.

ya da bunları boşverip fiber channel storage mi bakayım. 

 
Gönderildi : 03/12/2014 17:02

Selim GÜRAKSIN
(@selimguraksin)
Gönderiler: 437
Reputable Member
 

Merhabalar, bağlantıdan ziyade SQL için yüksek hızlı disklere ihtiyacınız olabilir. SQL aktif olarak kullanılacaksa SSD disklerden bir pool sizin için hiç fena olmayacaktır. Fakat SQL çok yoğun kullanılmayacak ise SAS diskli bir disk ünitesi seçebilirsiniz. Bunlar tamamen ihtiyacınızı doğru analiz etmekle orantılı. Paranız varsa Full Flash Array bir disk de alabilirsiniz. Mükemmel I/O sağlayacaktır. Dediğim gibi önemli olan sizin neye ihtiyaç duyduğunuzdur. Bağlantı kısmına gelecek olursak, F/O disk ünitesi demek SAN switch demek. Ben sizin yerinizde olsam böyle bir maliyete girmezdim. Onun yerine yine ihtiyacı karşılıyorsa iSCSI kullanırdım. Sunucu portlarınız ne kadarlıksa (1 Gbit olacaktır) bağlantınızın o seviye olması yeterli olacaktır. Yani 10 Gbit' in pek bir anlamı olmayacaktır. Naçizane fikirlerimdir. SQL ile haşir neşir arkadaşların yorumlarını almanız daha önemli.

 
Gönderildi : 03/12/2014 18:25

(@EmirYorulmaz)
Gönderiler: 64
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Sql performansı çok önemli. Bağlantıda 1 gbit yeterli ise o zaman maliyeti arttırmaya gerek yok. Ama yine de en iyi verimi almak önemli.

ssd diskli bir pool derken, storage üzerinde oluşturduğum lun üzerinde mi olacak yoksa sunucunun kendi fiziksel disklerinden mi bahsettiniz. 

 
Gönderildi : 03/12/2014 18:42

Selim GÜRAKSIN
(@selimguraksin)
Gönderiler: 437
Reputable Member
 

Bahsettiğimiz pool storage üzerinde olacak. Buda iki farklı yöntem ile olabilir. Eğer storage özellikleri uygun ise Tiering özelliği ile SATA, SAS ve SSD' lerden oluşan bir disk alırsınız. SSD' lerden bir pool yaratır ve geri kalan işi tiering özelliğine bırakırsınız. Eğer çok I/O alan bir sunucu/datastore varsa tiering onu SSD poola taşır. Diyelim ki gece I/O düştü onu önce SAS' a daha da düşerse SATA' ya taşır. Yada SSD' leri cache seviyesinde kullanırsınız. Bu sayede sıcak data sürekli cache üzerinde işlem görür. Disklere inmeden halledilir. Fakat burada da şunu iyi analiz etmek lazım. Cache de SSD diskler olacağı için yazılmayı bekleyen bir çok data olacak. O dataların disklere inmesi alttaki disklerin SAS yada SATA olmasına göre daha uzun sürecek. Bu süre zarfında bir elektrik kesintisi olursa data kaybınız olur. Bunun için storage alırken kendi UPS bataryaları olan bir cihaz almanız önemlidir.

 
Gönderildi : 03/12/2014 18:59

(@anonim)
Gönderiler: 1789
Famed Member
 

Bağlantı kısmına gelecek olursak, F/O disk ünitesi demek SAN switch demek.

Selim Bey Alıntınızı Açıklayablirmisiniz Acaba,

Fibre Channel arabirim yapısında nedenSan Switch Kullanmak Gerekiyor Acaba.San Switch Olmadan 4 Fiziksel Server li FOC yapısında Point to Point Data Taşınamazmı ? 

 

 
Gönderildi : 05/12/2014 18:07

Selim GÜRAKSIN
(@selimguraksin)
Gönderiler: 437
Reputable Member
 

Merhaba Tanju Bey,

4 node failover cluster yapısını ele alalım. 4 node üzerinde 2' şer adet (yedekli olması açısından dual yada iki ayrı) fiber giriş olacak. Yani bu da 8 adet fiber port demek. Elimizde sunuculardan çıkan 8 fiber kabloyu disk ünitesine takmak için, ünite üzerinde 8 adet fiber port olması gerekir. Benim bildiğim kadarı ile öyle bir ünite (asıl adı kontroller) yok. Olsa dahi her node artışında üniteye ek kart mı takmayı planlıyorsunuz? Bu çok efektif olmayacağı için SAN switch dedim. Yarın öbür gün 4 node yapısını 6-7 node a çıkardığınız zaman sadece SAN port lisansı alıp yolunuza devam edebilirsiniz. Yukarıda yazdığımın açıklaması da aslında bu. 

 
Gönderildi : 10/12/2014 18:01

(@anonim)
Gönderiler: 1789
Famed Member
 

Storage unitelerinin buyuk bir yuzdesi cift controller.Storagedeki controller basina takilan Fc arabirimide 4 lu oluyor zaten.8 Transceiver alarak 8 node kadar non redundant bir yapi kurulabilir.Hatta redundant olmasi acisindan uniteye sas arabirim karti takilarak da 2.hba lari kullanabilirz diye dusunuyorum.Yani bende storwize var yedekli 4 node seklinde.

Yanlisim varsa ustadlarimiz duzeltir. 

 
Gönderildi : 10/12/2014 23:01

Selim GÜRAKSIN
(@selimguraksin)
Gönderiler: 437
Reputable Member
 

Yukarıda dediğim gibi yedekli olmadıktan sonra belli bir sayıya kadar bağlanabilir. Fakat bu sefer iki handikabımız oluyor. Birincisi "Failover" bir yapı kuruyoruz ama diske bağlantımız tek. İkincisi ise cluster node sayısı arttıkça eğer oluyorsa dediğiniz gibi SAS vs. takıp biraz daha komplike duruma gelecek. SAN tavsiyemin asıl sebebide bu. Zaten 4 node bir yapı da profesyonel ve ileriye dönük düşünmek lazım. Storwize ailesine çok hakim değilim ama yazdığınız gibi büyüse bile bir yere kadar olacaktır.

 
Gönderildi : 10/12/2014 23:16

(@anonim)
Gönderiler: 1789
Famed Member
 

Selim Hocam zaten cift controller bir storage,sunucu basina 2 hba takarak 4 node kadar kullanilir.Sas kart takarak 4 tane daha eklenebilir diye dusunuyorum.Ustadlarimiz Fc ve Sas ayni anda kullanilabilirmi cevaplarsa sevinirim.Tesekkurler

 
Gönderildi : 10/12/2014 23:36

Paylaş: