Forum
Taşıma içini vmware'nin arabirimi üzerinden kolayca yapıyoruz burası malum. Sanal makineleri istersek taşıyabilir istersek kopyalayabiliriz. Bunu yaptıktan sonra inventory'e makineyi tekrar ekleyip açtığımızda ESXi soruyor; bu makineyi taşıdın mı yoksa kopyaladın mı diye? Bir makineyi taşımakla kopyalamak arasında ne fark var? OS üzerinde bir değişiklik yapıyor mu mesela kopyaladım desem? Bir db makinem var da local disk üzerinden storage'e taşıyacağım. Garanti olsun diye denemek için bir kopyasını local disklerin üzerinde bırakmak istiyorum. Baktım bir sorun yok sileceğim. Sizce bir kaybım olur mu?
Merhaba
Copy işlemi sonrası VM in unic adresi değişmektedir. Bu adresi Windows un SID adresi gibi düşünebiliriz. Ayrıca ethernet kartının MAC adreside değişecektir. Bu değişiklikler Windows işletim sisteminin yeniden aktif edilmesini istemesine sebep olabilir. Bu durumum dışında işletim sisteminin çalışması için herhangi bir problem yoktur. Alışkanlıktan gelen benim tercihim her zaman bu işlem için COPY i kullanmaktır. Her iki makineyi birden alıştırmadığınız sürece sıkıntı oluşacağını düşünmüyorum.
Teşekkürler ersin can. Bir sorum daha olacak. Taşıyacağım makinenin iki ayrı datastore'da bulunan partitionları var. İlk partition'da sistem olduğu için hem sanal disk dosyası hem de vm dosyaları var. İkinci datasotre'daki klasörde ise sadece ikinci partition'un sanal disk dosyası gözüküyor. (Gerçi bunu deneme için bir işletim sisteminde yaptım sorunsuzca ama) Şimdi bu vm'yi tek bir datastore üzerine taşıyacağım için sanal disk dosyaları aynı klasör içine taşınacak doğal olarak. Yaptığım denemede VM açılırken ikinci partition'un sanal disk dosyasının yerinin değişmesine rağmen hiçbir şey olmamış gibi çalışmaya devam ettiğini gördüm. İkinci partition'un disk dosyasını taşırken vm ayarlarını otomatik olarak düzeltiyor mu?
Kopyalanan VM in disk bilgilerinin tutulduğu konfigürasyon dosyası değişmeyeceği için herhangi bir problem olmayacaktır.
Benim merak ettiğim konfigürasyon dosyasında datasotre'ların yeri ne şekilde tutuluyor ki taşıyınca bir daha ayar yapmak gerekmiyor? Yani örneğin x vm'sinin 2. partitionunun verileri "abc" datastorunda "def" klasörünün içinde diye mi kayıt tutuluyor yoksa tamamen yol bağımsız bir şekilde mi?
Vmx dosyasını notepad ile açarsanız orada ide yada scsi ile scsi0:1.fileName = "newname_1.vmdk" başlayan satırları göreceksiniz. Bu vmdk dosyası ile vmx dosyası aynı klasörde olduğu anlamına gelmektedir. Eğer vmdk farklı bir datastoreda ise scsi0:0.fileName = "/vmfs/volumes/478e0d5b-3535f6a8-0ee2-0017a446ae31/VMtest_1.vmdk" bu satırları göreceksiniz. Buradaki sayılar Datastorun unic adresidir. Siz kopyalamada yapsanız bu unic adress değişmeyeceği için ekstra bir işlem yapmanıza gerek kalmıyor.
İlginiz için çok teşekkürler.
Peki datastore'u değiştirdiğim zaman bu adres otomatik olarak güncelleniyor mu?
Sorunuzu anlamadığım için iki cevap veriyorum. Datastorun ismini değiştirseniz bile unic adresi değişmeyeceği için problem yaşamazsınız ?
Datastore içindeki, vmx dosyasının bulunduğu lokasyondan farklı olan Vmdk yı move yada copy yaparsanız sanal makinanın özelliklerinden diskin yolunu değiştirmeniz gerekebilir.
Selamlar,
İşte sorduğumun tam cevabı ikinci cevabınızdı. Fakat geçen gün bir deneme yaptım. Denemek için bir xp kurdum x datastore'una sonra da y datastore'unda duran bir partition daha yarattım. Y datastore'undaki dosyayı x datastore'una taşıdığımda os açıldıktan sonra gördü partition'u. Demek ki taşıma yaparken vmx dosyasındaki path'da düzenleniyor. Onu anlamış olduk galiba. Bunu veritabanı sunucusunda yaptığımda sonuç ne olacak merak ediyorum.
Saygılar.
Şuan vmware tarafındaki kblere baktım bu konuyla doğrudan alakalı bir şey bulamadım. Bence database yadeklerinizi aldıktan sonra gönül rahatlığıyla vmdk yı taşıyabilirsiniz. En kötü ihtimal sanal makina özelliklerinden vmdk yolunu değiştirirsiniz
İyi Günler.
Bakalım 🙂
Teşekkürler alakanız için ersin can...
Ben teşekkür ederim. Sonucu paylaşırsanız sevinirim.