Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

Hyper-V network farklı subnet erişim sorunu

5 Yazılar
2 Üyeler
0 Reactions
752 Görüntüleme
(@ErcinDincer)
Gönderiler: 8
Active Member
Konu başlatıcı
 

Iyi günler,

Yapımda W2K8 R2 üzerinde sanal makinelerim koşmaktadır. Şöyle bir sorunum var. Fiziksel olarak ayrı bir switch üzerinden farklı bir subnetteki networküme fiziksel sunucu üzerinden bir NIC bağladım. Bunuda Hyper-V üzerinde Virtual Network olarak tanımladım. Oradan sanal makinelerimden birine bir sanal NIC ekledim ve bağlantı olarakta bu sanal ağı gösterdim. Fakat o subnete ulaşamıyorum. Ne yapmam gerekiyor acaba?

 Biraz daha somut bahsedeyim. Şimdi internete çıktığım network 192.168.2.0/24 ve bu ağdan sanal makinelerim clientlarımla haberleşim internete çıkıyor. Sanal makinelerimden biri aynı zamanda farklı bir networke erişecek. 192.168.3.0/24 networkü. Fiziksel makinemdeki NIC lerden biri bu networke bağlı ve ulaşabiliyor. Bu ethernet cartını virtual network olarak tanımlayıp bunun üzerinden bir sanal NIC i ilgili sanal makineme ekledim fakat 192.168.3.0/24 networküne erişimimi kaybettim. Ne yapmam gerekiyor.

Umarım meramımı izah edebilmişimdir.

Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 03/01/2012 18:54

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Merhaba,

Aslında operasyonel anlamda oldukça kolay bir iş ve anladığım kadarıyla da doğru yapmışsınız ama çalışmıyorsa, mutlaka dikkatinizden kaçan bir nokta vardır. Ben adımları aşağıya özetliyorum. Tekrar kontrol edin derim.

- Host üzerine ikinci fiziksel NIC eklenmeli, bu NIC'den çıkan ağ kablosu VM'leri eriştirmek istediğiniz ikinci fiziksel network switch'e girmeli. (Üzerinde herhangi bir ip adresi olmasına gerek yok.)

- Host üzerinde yeni bir external virtual network oluşturulmalı, bu external virtual network oluşturulurken fiziksel adaptör olarak ilk adımda eklenen fiziksel NIC seçilmeli.

- VM üzerine eklenen veya var olan virtual network adapter, yeni external virtual network'e member yapılmalı. Guest OS üzerinde ise uygun TCP/IP bilgileri girilmeli.

Bu adımlardan sonra VM, ilgili network'e erişebiliyor olmalı. Eğer hala erişemiyorsa, muhtemelen Guest OS network connection'larında bir problem vardır.

- İlgili veya test amaçlı oluşturacağınız yeni bir VM üzerinde tek bir network adapter bırakıp ikinci network'e erişmeyi deneyin.

- Guest OS, destination systems veya switch üzerinde erişimi engelleyecek bir güvenlik önlemi (Firewall, IPS, NAP, 802.1x vs..) olup olmadığını veya varsa vLAN tanımlarına takılıp takılmadığını kontrol edin.

-

 
Gönderildi : 03/01/2012 19:17

(@ErcinDincer)
Gönderiler: 8
Active Member
Konu başlatıcı
 

Hocam,

 Tam olarak vermiş olduğunuz adamlardaki gibi yaptım.

Şimdi şöylede bir durum var. Ben 192.168.3.0/24 networküne bağlı olarak NIC i virtual network kartı olarak atadığımda. İşte yeni sanal kart oluşturup fiziksel NIC'te switch servisini aktif hale getiriyor falan ve ben fizik sunucumda da 192.168.3.0/24 networkü bağlantımı kaybediyor.

Acaba hyper-V ayarlarında mı birşeyleri eksik yapıyorum diyorum?

 
Gönderildi : 03/01/2012 19:27

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Bir fiziksel NIC (network adapter) üzerinde external virtual network yaratırken Allow management operating system to share this network adapter seçersen eğer, fiziksel NIC üzerindeki protokol konfigürasyonu (başta tcp/ip bilgisi) host üzerine eklenen yeni virtual network adapter'e taşır. Fiziksel NIC üzerinde sadece virtual network switching protocol çalışırken, host üzerine yeni eklenen virtual network adapter'de diğer network protokolleri yer alır. Bu durumda host artık yeni virtual network adapter üzerinden fiziksel ağa erişir. Ama VM'lerin dışarı erişmesi için host'un üzerinde bu ağa erişebilen bir ip bulunmasına gerek yoktur. Eğer host'un bu ağa arişmesini istiyorsan, yeni yaratılan virtual network adapter yani yeni network connection üzerindeki TCP/IP ayarlarını kontrol etmelisin. Bazı durumlarda TCP/IP bilgisi sağlıklı olarak taşınamayabiliyor.

Eğer Allow management operating system to share this network adapter seçmezsen (ki tavsiyem budur), host üzerine yeni bir virtual network adapter eklenmez, host'un ilgili subnet'e erişecek ip adresi olmaz, ama VM'ler ilgili ağa erişebilirler. 

 
Gönderildi : 04/01/2012 14:04

(@ErcinDincer)
Gönderiler: 8
Active Member
Konu başlatıcı
 

Tşkler. Valla sorunu çözemeyince başka yollardan işimi görmek yoluna gittim. Ama verdiğiniz bilgiler için saolun Serhat Hocam. Hyper-V alt yapımda dikkate alacağım tavsiyeler oldu.

 
Gönderildi : 06/01/2012 20:29

Paylaş: