Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

hyperv 2 sunucuda

14 Yazılar
2 Üyeler
0 Reactions
681 Görüntüleme
(@GURCANEFE)
Gönderiler: 1607
Noble Member
Konu başlatıcı
 

merhaba hp sunucumuz var 2 adet


ve ıkısındede hyperv rolu kurulu wındows server 2008 r2 sp1 std


1 sunucuda 1 adet sunucu var os ler wın 2008 r2 std


dc ,fileserver,sql,ts    sızce dıger sunucuyu nasıl kullanmalıyım


her ıkı sunucuda aynı


storage falan yok her ıkı sunucuda 3 adet 146  raıd5 yapılımıs ve sanallar ıcın 900 gb 300 gb dıskler mevcut ve raıd 5 yapılmıs


sızce sıstemın durmaması ıcın nasıl bır sıstem uygulmak mantıklı olur


live migration yapa bılırmıyım dıger sunucunun basına bır sey gelırse dıger sunucudan aynı  os ler nasıl calısır vb gıbı

 
Gönderildi : 25/08/2011 19:08

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar,

Eğer ortamınızda sanal makineleriniz tutabileceğiniz ve her iki Hyper-V sunucunuzunda ulaşabildiği bir depolama alanınız yok ise High Avaliability ve Live Migration çözümü geçerli olmayacaktır. Ortak depolama alanı için eğer network hızınız yüksek ise (1Gbit) Microsoft iSCSI Software Target ile kendi depolama alanınızı oluşturabilirsiniz. Tabi bunun için üçüncü bir sunucuya ihtiyacınız olacaktır. Bu işlemin ardından HA ve Live Migration çözümünüz oluşmuş olur. Ancak unutulmaması gerekn nokta bu yapı sizi sadece Hyper-V sunucularınızda oluşabilecek bir arızadan kaynaklanan durumlarda koruyacaktır. Bu nedenle sanal makinelerinizin kendisinde oluşabilecek bir sorunda yedekleme politikanızda problemi en kısa sürede çözebilmeniz için büyük önem arz etmektedir.

Bunun dışında sanal makinelerinizden performans isteyen örneğin terminal server görevi yapanı boş olan Hyper-V sunucunuz üzerine taşıyarak buradan hizmet vermesini sağlayabilirsiniz.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 25/08/2011 19:35

(@GURCANEFE)
Gönderiler: 1607
Noble Member
Konu başlatıcı
 

tsk ederim bilgileriniz için


şöle bir mantık uygulasam


1 sunucuda 5 adet sunucu bulunmakta ve dıger sunucuda sadece suan hyperv rolu yuklu ve sanal sunucu kurulu deyıl


benım 1 adet daha sunucum var ve dpm 2010 yuklu sanal sunucuları yedegını alsam her hangı bır sorunda  1 . hyperv sunucuma zarar geldıgında


dıger sunucuma yedeklerden gerı donup sıstem ayaga kalkarmı ve mantıklımı sızce


bu ıstınaden sızce terminal server olan sunucu sanal olması veya fızıksel olması arasında bır  performansı farkı olurmu yanı sanalmı daha performanslı olur fızıkselmı


 

 
Gönderildi : 26/08/2011 11:39

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

DPM ile farklı bir sunucuya dönüş yapabilirsiniz ve portalimizde bu konu ile ilgili makale ve webcast leri incelemenizi öneririm. Bu tip bir geri dönüş işleminde hizmet kesintisi olacağını dikkate almanızı öneririm.

Hyper-V üzerinde Dc çalıştırdığınızı gördüm. Eğer mümkünse primary dc nizi fiziksel bir sunucu üzerinde tutmanızı tavsiye ederim. Sanal olan Dc niz yine dursun ama additional olur ki en azından herhangi birisinde sorun yaşadığınızda kullanıcılarınız kimlik doğrulama tarafında sıkıntı yaşamasınlar.

 Terminal Server sunucunuzu ne kadar kullanıcı hangi yoğunlukta kullanıyor bilmiyorum. Ancak yoğun bir kullanımda performans kaybı yaşayabilirsiniz. Terminal sunucuların genelde en ihtiyaç duyduğu donanımlar ram ve ağ dır. Bu iki donanımı daha rahat kullanabileceğiniz diğer Hyper-V sunucunuz üzerine sanal makinenizi taşımanız performansınızı olumlu yönde etkileyecektir.

RAID 5 genelde sanal makinelerin saklandığı disk alanlarında çok tercih edilmemektedir. RAID 10 yapısında bir miktar daha disk alanı kayıp ediyor olsanız bile performans olarak size geri dönüşü çok daha faydalı olacaktır. Ancak yapılmak zorundadır demiyorum tabi.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 26/08/2011 14:44

(@GURCANEFE)
Gönderiler: 1607
Noble Member
Konu başlatıcı
 

merhaba


additional  kurmayı dusunuyorum  pekı bunu dıger hyperv kursam olurmu yoksa ıllakı fızıkselemı kurmak daha ıyı olur


raid 10 yapısı kurmadım  raıd yapısı şöledir


3 adet 146 dısk 10 rmp bunlar raıd5 uzerınde sadece OS Kurulu ve hyperv rolu yuklu


4 adet 300 gb dıskler 10 rpm raıd 5 kurulu    ve burayada sanal sunucular kurulu


sızce burda  bu dısklerle raıd 10 yapılırmı 300 gb 4 adet dısk ıle


raıd5 == 900 gb


raid10= ?

 
Gönderildi : 26/08/2011 15:00

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Bence bu şekilde devam edin. Çünkü RAID 10 yapısı ile disk sığanız oldukça düşecektir. Sanal makine sayınız çok fazla olmadığı için disk okuma/yazma oranı sizi çok da olumsuz etkilemeyecektir. RAID 10 sanallaştırma için genel olarak tavsiye edilen disk yapılandırma şeklidir.

4x300 gb lık disk toplamda 1.2 Tb yapar. RAID 10 yapıda bu size yaklaşık 300 Gb lık bir disk alanı getirecektir ki sizin şu anda sahip olduğunuzun üçte biri olacaktır.

Ama ilerde storage yapısına geçmeyi düşündüğünüzde disk planlamanızı yaparken bunuda dikkate alırsınız.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 26/08/2011 16:41

(@GURCANEFE)
Gönderiler: 1607
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba hakan bey


peki dc sanalda idi fiziksel bir sunucuya additional  kurun demistiniz be bunu diger hyperv kursam sıkıntı olurmu peki


sunucum hakkında bilgi vermek istiyorum memory ve işlemci olarak


işlemci 5620 2.4   device managerda işlemci  8 adet gozukuyor


RAM: 20 gb


diger sunucumda  aynı ozellıkte


Bu donanıma göre ben


memory sole ayarladım


dc:3048


exc:4096


fs:2048


sql:3048


ts:5024


işlemci ise hepsinde  1 adet gozukuyor     toplamda 20 adet  kullanıcı var hepsi thinclient kullanıyor  ts kullancaklar tabı ben dıger hyperv sunucuyada bır ts kurup paylastırmayı dusunuyorum


sorum su olcak Hyper-V Dynamic Memory sanal sunucularıseting geldıgımde


dynamic seçtıgımde  startup ram  defualt bırakıyorum  maximum ram mıktarını sıze her bır sunucu ıcın nasıl belırlemeylıyım


bırde ıslemcı konusunda nasıl atamalıyım bu konuda bılgılendırırsenız sevınırım


Hyper-V Dynamic Memory bu maklenızıde okudum


 


 


 

 
Gönderildi : 26/08/2011 17:32

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Dc nin fizikselde olması ve hatta yedekli olması sistemin sürekliliği için gereklidir. Dc sanallaştırılabilir ve performanslı da çalışacaktır, ancak diyelim Hyper-V sunucularınız için failover cluster yapısı kuracaksınız ki etki alanı içerisinde bu işlemi yapabilirsiniz. Eğer Hyper-V sunucunuz açılmaz ise DC niz çalışmayacağı için cluster yapınızı ayağa kaldıramayacaksınız demektir. Eğer dışarıda bir fiziksel dc niz olursa bu sorunu yaşamayacaksınız.

Siz yukarda ki durumda tüm yumurtalarınızı bir sepete koymuş durumdasınız. Ayrıca RAID 5 disk yapınızda File Server, Exchange ve SQL gibi disk üzerinde yoğun bir şekilde okuma  yazma işlemi yapan sistemleri bir arada tutuyorsunuz ki bu performansınızı olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle ikinci Hyper-V sunucunuzu atıl olarak değil aktif olarak kullanmanızı ve yükü dağıtmanızı öneririm.

Örneğin Dc, Exchange ve Fs sunucularınız bir Hyper-V sunucunuz üzerinde çalışırken Sql ve Ts sunucularınız diğer Hyper-V sunucunuz üzerinde rahatlıkla çalışabilir ve daha performanslı olacaktır. Böylece en çok bellek gereksinimi duyacak olan Ts, Exchange ve SQL sunucularınıza çok daha fazla ram aktarabilirsiniz.

Ts ve Exchange sunucunuzun işlemci sayısını ikiye çıkarmanızı tavsiye ederim.

DC niz için 2 Gb ram yeterli olacaktır. Kullanıcı sayınız çok değil.

Eğer elinizde az sayıda sanal makineniz var ise ki eğer iki Hyper-V sunucunuzu da aktif olarak kullandığınızı düşünürsek, Dynamic Memory yerine normal şekilde bellek verebilirsiniz.

Belki terminal server için Dynamic Memory verebilirsiniz. Bunu da örneğin startup 4096 maximum 6144 şeklinde ayarlayabilirsiniz.

Exchange için statik ram vermenizi öneririm.

SQL Server için ise Dynamic Memory ayarını sadece Enterprise ve Datacenter sürümlerinde kullanabiliyor olursunuz. Çünkü sisteme bellek eklendiğinde bunu anlayıp kullanabilen sürümler bunlar.

Ağ konusunda ise eğer imkanınız var ise ve terminal server sunucunuzun ağ performansından memnun değilseniz Hyper-V sunucunuz üzerinde ki fiziksel ağ kartlarından birisini sadece TS sanal makinenizin kullanmasını sağlamanız performansınızı olumlu yönde etkileyecektir.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 26/08/2011 18:35

(@GURCANEFE)
Gönderiler: 1607
Noble Member
Konu başlatıcı
 

çok güzel aydınlattınız  tesekkur ederim


pekı hyperv 1 sunucumdakı ts ve sql dıger hyperv aktarmak ıstıyorum bunun sadece vhd yı alarak


sanal sunucu olustur derken dısk yerınde sql.vhd kullansam sunucu acılır sanırım


yada mantıklı bır yol hangısıdır dıger sunucuya aktarmanın

 
Gönderildi : 26/08/2011 18:54

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Rica ederim,

Taşıma işleminde isterseniz vhd yi taşıyıp, tekrar sanal makine oluşturup vhd dosyanızı ya da dosyalarınızı yeni sanal makinenize eklersiniz veya sanal makinenizi Export edip diğer Hyper-V sunucunuzda Import edersiniz.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 26/08/2011 20:27

(@GURCANEFE)
Gönderiler: 1607
Noble Member
Konu başlatıcı
 

export ve import işlemini


http://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2010/07/11/hyper-v-virtual-machine-export-_3101_mport.aspx  


bu makale yardımcı olabilir sanırım


vmware olan bir sanal sunucuyu hyperv olan sunucu aktarımı yapıla bilirmi bunun için hangı  yolu ızlemek gerekır acaba


dc suan sanalda aslında fızıksel bır adet sunucum var ama onu dpm olarak kullanmayı dusunuyordum


pekı addiont ben dıger hyperv kursam sıkıntı yasarmıyım ıllakı fızıkseldemı olması lazım sonucta bende 2 adet hyperv sunucu var (: 


 

 
Gönderildi : 27/08/2011 11:43

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Evet o makale yardımcı olacaktır.

Yapılabilir tabiki. Eğer ortamınızda System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 var ise sanal makinenizi bu uygulamayı kullanarak Hyper-V üzerine alabilirsiniz. Ancak bazen bu aktarım işinde sıkıntılar çıkabiliyor.

Eğer problem yaşarsanız bir de disk2vhd uygulaması ile sanal makinenizin disklerini çevirmeyi deneyebilirsiniz. Uygulamayı http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/ee656415 adresinden indirebilirsiniz. Birde vmdk to vhd uygulaması var ancak benim ortamımda bu uygulama çalışmadı.

Ancak denemek isterseniz http://vmtoolkit.com/blogs/announcements/archive/2006/11/20/vmdk-to-vhd-converter-available.aspx adresinden indirebilirsiniz.

Hyper-V sunucusu üzerinde farklı bir rolün çalıştırılması tavsiye edilmez. Ancak engel değildir. Buna göre ilk senaryoyu düşünürsek, cluster ortamında ki Hyper-V sunucularınızdan birisi aynı zamanda DC olsun ve Additional DC de sanal olsun. Eğer DC rolünün kurulu olduğu Hyper-V sunucunuz arızalanırsa problem yaşama ihtimaliniz var. Ama sanal dc nizi dc rolünü çalıştırmayan diğer Hyper-V sunucunuz üzerinde barındırırsanız fiziksel DC niz dolayısıyla Hyper-V sunucunuz sorun yaşasa dahi diğer Hyper-V sunucunuz üzerinde çalışan sanal dc niz hizmet vermeye devam edeceğinden sıkıntı yaşamazsınız.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 29/08/2011 08:17

(@GURCANEFE)
Gönderiler: 1607
Noble Member
Konu başlatıcı
 


Dc nin fizikselde olması ve hatta yedekli olması sistemin sürekliliği için gereklidir. Dc sanallaştırılabilir ve performanslı da çalışacaktır, ancak diyelim Hyper-V sunucularınız için failover cluster yapısı kuracaksınız ki etki alanı içerisinde bu işlemi yapabilirsiniz. Eğer Hyper-V sunucunuz açılmaz ise DC niz çalışmayacağı için cluster yapınızı ayağa kaldıramayacaksınız demektir. Eğer dışarıda bir fiziksel dc niz olursa bu sorunu yaşamayacaksınız.


Siz yukarda ki durumda tüm yumurtalarınızı bir sepete koymuş durumdasınız. Ayrıca RAID 5 disk yapınızda File Server, Exchange ve SQL gibi disk üzerinde yoğun bir şekilde okuma  yazma işlemi yapan sistemleri bir arada tutuyorsunuz ki bu performansınızı olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle ikinci Hyper-V sunucunuzu atıl olarak değil aktif olarak kullanmanızı ve yükü dağıtmanızı öneririm.


Örneğin Dc, Exchange ve Fs sunucularınız bir Hyper-V sunucunuz üzerinde çalışırken Sql ve Ts sunucularınız diğer Hyper-V sunucunuz üzerinde rahatlıkla çalışabilir ve daha performanslı olacaktır. Böylece en çok bellek gereksinimi duyacak olan Ts, Exchange ve SQL sunucularınıza çok daha fazla ram aktarabilirsiniz.


Ts ve Exchange sunucunuzun işlemci sayısını ikiye çıkarmanızı tavsiye ederim.


DC niz için 2 Gb ram yeterli olacaktır. Kullanıcı sayınız çok değil.


Eğer elinizde az sayıda sanal makineniz var ise ki eğer iki Hyper-V sunucunuzu da aktif olarak kullandığınızı düşünürsek, Dynamic Memory yerine normal şekilde bellek verebilirsiniz.


Belki terminal server için Dynamic Memory verebilirsiniz. Bunu da örneğin startup 4096 maximum 6144 şeklinde ayarlayabilirsiniz.


Exchange için statik ram vermenizi öneririm.


SQL Server için ise Dynamic Memory ayarını sadece Enterprise ve Datacenter sürümlerinde kullanabiliyor olursunuz. Çünkü sisteme bellek eklendiğinde bunu anlayıp kullanabilen sürümler bunlar.


Ağ konusunda ise eğer imkanınız var ise ve terminal server sunucunuzun ağ performansından memnun değilseniz Hyper-V sunucunuz üzerinde ki fiziksel ağ kartlarından birisini sadece TS sanal makinenizin kullanmasını sağlamanız performansınızı olumlu yönde etkileyecektir.


Kolay gelsin...



 


(SQL Server için ise Dynamic Memory ayarını sadece Enterprise ve Datacenter sürümlerinde kullanabiliyor olursunuz. Çünkü sisteme bellek eklendiğinde bunu anlayıp kullanabilen sürümler bunlar.)


SQL server surumu ent suan 3048 gb rem mevcut dynamim memory kullanmak gerekırmı gerekırse....


 startup ve  maximum  degerlerını nasıl bırakayım


dc olayınıda sole yaptım


2 adet hyperv sunucum olduguna gore 2 sındede sadece hyperv rolu yuklu her ıkı sunucuya sanal olarak dc kurdum ve dıger hyperv sunucumada addtıoanl kurdum her ıkısıde sanal sunucuda

 
Gönderildi : 05/09/2011 15:23

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

SQL Server tarafı ile ilgili net bilgim yok ama ram sevdiğini biliyorum. Örneğin başlangıç için 4 Gb maksimum için de 6 Gb verebilirsiniz. Ancak SQL tarafında karşılaştğım eğer ince ayar yapılmaz ise (sql admin tarafından) ne kadar ram var ise kullanmak ister.

Dc olayı da sizin tercihiniz olmuş. Her iki tarafta da olduğundan sıkıntı olmayacaktır. Ancak sanal ortamlarda ki dc ler için http://technet.microsoft.com/en-us/library/virtual_active_directory_domain_controller_virtualization_hyperv%28WS.10%29.aspx adresini okumanızı öneririm.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 07/09/2011 13:02

Paylaş: