Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

hyper-v içindeki sanal sunucuyu failover cluster içine tanımlarken 1205 ve 1069 hatası

11 Yazılar
2 Üyeler
0 Reactions
986 Görüntüleme
(@tarikakansu)
Gönderiler: 7
Active Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,

 

Hyper-V consoldan kurduğum ve çalışan sanal bir sunucuyu failover cluster içine tanıtmak istediğimde 1205 (The Cluster service failed to bring clustered service or application 'XYZSRV' completely online or offline. One or more resources may be in a failed state. This may impact the availability of the clustered service or application.) ve 1069 (Cluster resource 'Virtual Machine Configuration XYZSRV' in clustered service or application 'XYZSRV' failed.) hataları geliyor.

Sanal sunucunun çalıştığı diski sunucuyu failover cluster'a tanıtmadan önce Add Disk ile storage diskleri arasına katıyorum. Ancak bazen bu disk başka bir node'a taşınıyor ve sanal sunucunun çalışacağı node'a alamıyorum.

Ayrıca sanal sunucu snapshot dosya yolunu kendisi ile aynı diske (H:\XYZSRV) ayarlamama rağmen hata mesajı içeriğinde "C:\Windows\xxx\Program Data\Snapshot" yolunun yazılı olduğu mesaj geliyor. Bu sorunları yaşayan var mıdır? Önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

 
Gönderildi : 08/08/2011 17:10

(@efesulukcu)
Gönderiler: 1424
Noble Member
 

zannediyorum disk ayarlarınızla ilgili olarak bir yanlış anlama var. failover cluster içerisine dahil ettiğiniz herhangi bir disk formatsız olmalı. yani herhangi başka bir nodeun yerel kaynakları içinde yer almamalı. diski cluster içerisine koyduğunuzda bu c:\cluster shared storage\volumeX olarak bir pointer belirir. ve artık tüm nodelar bu kısayol üzerinden lokal diskleriymiş gibi cvsye ulaşırlar.

h:\xyzsrv yolu hangi nodeda nereyi gösteriyor belli değil. fakat siz xyzsrv vhdsi veya snapshotuna yukarıdaki volumeden ulaşmalısınız. lokal yollar gösterirseniz zannediyorum hatalar buna bağlı. clustered yapılar nodelrın yerel kaynaklarından daha süt ortak bir yapıya geçiyorlar. kaydırağa oturuyorlar ve nodeların fiziksel durumlarına göre sizin belirleyebileceğiniz kurallarla bir diğerine kayıyorlar.

disklerin nodelar arası transfer oluyor olması zaten cluster yapısının yapılma sebebi, dolayısııyla sorun yok diyebiliriz. yani benim ha virtaul server şu nodeda dolayısıyla csv diskin burada olacak gibi bir zorunluluk yok. yalnızca yöneten farklı. ama disklerin diğer nodelara geçip geçmediğini kontrol edebilirsiniz. geçiyorlarsa hiçbir sorun yok.

 
Gönderildi : 08/08/2011 17:26

(@tarikakansu)
Gönderiler: 7
Active Member
Konu başlatıcı
 

teşekkürler.

Failover cluster içine dahil ettiğim disk, içinde sanal sunucu kurulu olan disk. Node1 üzerinde H: olarak çalıştığını ve içinde XYZSRV server kurulu olduğunu düşünün lütfen. Node1'de Hyper-V içinde çalışan XYZSRV'yi kapatıyorum. Failover cluster / Storage içinden add disk diyerek H: dediğim diski failover cluster içine tanıtıyorum. Failover cluster içinde görüyorum, MyComputer'de de Clustered Disk olarak görünüyor ve hala H: olarak görüyorum. Secvice or configuration içinden eklerken Hyper-V konsolda XYZSRV olarak gördüğüm sanal sunucuyu offline olarak görüyor ve seçiyorum. Sonrasında hata mesajı geliyor ve Hyper-V içindeli sanal sunucu da kayıp oluyor (disk ve içeriği silinmiyor).

 
Gönderildi : 08/08/2011 17:37

(@efesulukcu)
Gönderiler: 1424
Noble Member
 

o zaman sorun csv lokal bir disk olarak görünmemeli. bu yaptığınız işlemin size bir yerde hata vermiş olması lazım ama vermediyse şunları kontrol edin:

node1 üzerindeki sunucunuzu cluster içerisinde yer almayacak ibr diske export edin, mesela csine veya bir harici diske.

h diskini formatlayın ve letter atamayın, bunu her iki sunucuda da yapın.

bahsettiğim c:\cluster shared storage altında herhangi bir volume var mı kontrol edin.

clustera add disk olarak lettersız bu diski ekleyin ve yukarıdaki aşamada eğer bir volume varsa bunu bir arttırıp volume(a+1) olarak göreceksiniz. mesela işlemden önce volume1 vardı, yeni eklediğiniz volume2 olacak.

her iki sunucuda da diskpart uygulamasıyla list disk yapıp bataki h diskini reserved olarak göründüğünden emin olun

export ettiğiniz sunucuyu volume2'ye atın ve hyper-v manager ile import edin

failover cluster manager ile bu sunucuyu highly available yapın

sunucuyu başlattığınızda herhangi bir sorununuz olmayacaktır 

 
Gönderildi : 08/08/2011 17:50

(@tarikakansu)
Gönderiler: 7
Active Member
Konu başlatıcı
 

deneyeceğim. teşekkürler.

 
Gönderildi : 08/08/2011 17:54

(@tarikakansu)
Gönderiler: 7
Active Member
Konu başlatıcı
 

yalnız failover cluster konfigürasyonunda "cluster shared volumes" aktif değil. Yani yazdığınız "c:\ cluster shared volume" klasörü sunucularda mevcut değil.

 
Gönderildi : 08/08/2011 18:00

(@efesulukcu)
Gönderiler: 1424
Noble Member
 

eklediğiniz ilk diskmi bu, herhangi farklı bir sunucu için çalışıyormu cluster yapısı. eğer ilk disk ve ilk sunucucuysa enable csv diyerek ve ilk diskinizi ekleyerek c altında bu klasörü görebilirsiniz

 
Gönderildi : 08/08/2011 18:08

(@tarikakansu)
Gönderiler: 7
Active Member
Konu başlatıcı
 

12 adet sanal sunucu failover cluster içinde çalışır durumda. Geçiş - taşıma işlemleri sorunsuz çalışıyor. 2 adet sanal sunucuyu kurduktan sonra failover cluster içinde katmamışız, farkına vardık. Şimdi onları katmak istediğimizde hata alıyoruz.

Ebanle csv yaptığımda benim 4 adet node sunucum var, hepsinin C: disklerinde aynı klasörü mü yaratacak? Failover cluster içinde çalışan sanal sunucularım için değişiklik, güncelleme, aç-kapa gerekecek mi acaba? ve tabii CSV olarak bir klasör seçeceksem storage üzerinde bu iş için büyük bir ortak disk hazırlayıp yol olarak bu yolu mu göstermem gerekecek? teşekkürler.

 
Gönderildi : 08/08/2011 18:20

(@efesulukcu)
Gönderiler: 1424
Noble Member
 

farklı lunlarlamı yaptınız clusterı?

csv güzel ve kullanılmasını şiddetle önerebileceğim bir özellik detayları için http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd759255.aspx  inceleyebilirsiniz.

csv enable edince restart gerekmez.ama açıkçası hiç csv daha sonra enable etmedim. akşam saatlerinde yapmanızı önerebilirim. enable işleminden sonra her sunucuda oluşacaktır klasör. büyük ortak disk hazırlamak da zorunluluk değil, ufak ayrı diskler yapılandırabilirsiniz.

 
Gönderildi : 08/08/2011 18:40

(@tarikakansu)
Gönderiler: 7
Active Member
Konu başlatıcı
 

4-5 lun üzerinde 25'e yakın partition tanımlı. teşekkürler.

 
Gönderildi : 08/08/2011 19:10

(@tarikakansu)
Gönderiler: 7
Active Member
Konu başlatıcı
 

Arkadaşlar, sanal sunucuyu export edin. Sunucu vhd dosya yolunu değiştirin. Sanal sunucuyu import edin. Sanal diski cluster'a tanıtın. Sanal sunucuyu cluster'a tanıtın. Sorunsuz çalışıyor. Kolay gelsin.

 
Gönderildi : 02/09/2011 17:13

Paylaş: