Forum
Merhabalar;
Serhat beyin Hyper-V Failover Cluster Kurulumu makalesindeki sistemi kurmaya çalışıyorum. Synology nin ds 1511+ ürününü aldım. Üzerine 5 adet raid 6 yapıda 2 tb sata hdd ler bağladım. 2 adet i7 işlemcili 24 gb ramli sunucum var. 1 tanede xeon işlemci 8 gb ramli ad sunucum var.
Amacım toplamda 8 sanal makineyi yüksek erişilebilirlikte tutmak.
Fakat 6. bölümde bir yerde takıldım. Disk management ekranında disk2 disk3 disk 4 gibi iscsi disklerin lunları görünüyor. Benim istediğim senaryoda normalde 4 sanal makine node1 de 4 sanal makine node2 de çalışmalı ve donanım sorunları çıktığında hangisinde sorun varsa diğer makine 8 sanal makineyi devralıp işlerine devam etmeli. Ama makalede disklerin clustered disk ve reserved durumda olduğu görünüyor.
Anlayamadığım kısım ise şu: Benim zaten çalışan vm lerim var. Onları nasıl iscsi lun içine aktarabilirim. Aktarsam bile yedeklemesi zahmetli olacağı için bu yönteme pek sıcak bakmıyorum. edekleme işlerimi Sanal makine içindeki donanımlar ayrı bir yere yapıyorlar. Bende haftada yada ayda bir kere copy paste ile vhd lerin kopyasını alıyorum. İşimiz görülüyor.
Bunun yerine Quorum diski Q olarak nodlara tanıttım. Birde H olarak tek bir disk tanımlasam 1 tb olarak. Bunun üzerine normal c ye yada d ye alır gibi vm leri içeri dosyalar şeklinde alsam (vhd vs.) yedeklemesi kolay olsa --> cluster yapıda H sürücüsünü nodelardan biri sahiplenip ötekine vermemezlik yaparmı (Reserved) ki yaparsa sadece 1 makinede tüm vm leri çalıştırmak zorunda kalırım.
Birde her iki çözüm için synology lunlara multi bağlantı hakkı vermiş. bunu açarsam ve bir hatadan dolayı aynı anda 2 node da aynı sanal makineyi çalıştırmaya kalkarsa ne olur?
Merhaba;
Bu makale Teknolojinin gerisinde kaldı (:
http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc732181(WS.10).aspx
R2 ile birlikte Cluster Shared Volume uygulaması yapılmaktadır.
Hocama ek olarak Serhat hoca yeni jenerasyon canlı demo yaptı.
http://www.cozumpark.com/blogs/videolar/archive/2009/09/12/webcast-hyper-v-failover-cluster-ve-quick-migration-demo.aspx
Saygılarımla.
1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.
Bu Hızlı aktarım demosu. Canlı aktarım yani Live mig. demosunu içermemektedir. Aklımız karışmasın...
Güncel videoya aşağıdaki adresten erişebilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=NWBEQjwR5DM
Hocama ek olarak Serhat hoca yeni jenerasyon canlı demo yaptı.
http://www.cozumpark.com/blogs/videolar/archive/2009/09/12/webcast-hyper-v-failover-cluster-ve-quick-migration-demo.aspx
Saygılarımla.
Selam,
Rıza doğru konudan bahsetmiş ama farklı bir link paylaşmış 🙂
Hyper-V v2 Live Migration konusu ile birlikte canlı olarak kurulumu ve testeleri için 120dk'lık videomuza burdan ulaşabilirsiniz.
Cevaplar için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.
Fakat benim uygulamaya çalıştığım sistemi tam olarak anlayamamışken yeni bir sistem çıkardınız 🙂
Benim üzerinde çalıştığım sisteme göre artıları var belli. Peki neler farklı mesela ad ihtiyacı varmı? yani rastgele iki makine clustera alınmıyor anladığım kadarıyla. İkiside domain üyesi olması şart sanırım? Birde anlatılan makaledeki kurulum şeklinden farklı olarak her iki makinedede virtual machine leraynı volüm adında olması gerekiyor. Dolayısıyla her vm ayrı volumlerde ve aynı isimde bulunuyor. bu sayde live quick migration gibi fonksiyonlar ön plana çıkıyor.
Benim gördüklerim bunlar. Bunların haricinde makaleye sadık kalmayacağım herhangi bir yer göremedim.
Yani kısaca özetlersem
1- ad kur
2- 2 sunucuyu ad ye bağla
3- iscsi leri bağımsız bir network ile node lara bağla
4- hearbeat network kur
5- cluster yap
6- hyper-v kur
sistem hazır. İlave olarak her vm e ayrı lundan aynı volüm adında nodelara getir.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Verdiğim bağlantıdaki sunumu sonuna kadar izlediniz mi?
Aslını izlerseniz bağlantıyı izledim ama baş tarafını. Resimleri görünce daha önce izlediğim başka bir sunumun aynısı olduğunu zannedip yarıda bırakmıştım. Şimdi siz söyleyince tekrar baştan sona kadar izledim. Ve farklıymış. Çok teşekkür ediyorum sistemi çalıştırdım herşey mükemmel. Anlatanlarında yardımcı olanlarında ellerine dillerine sağlık. Çok teşekkür ederim.
Tekrar merhaba.
Cluster shared volumes olayı oldukça farklıymış. Ve yine bir sorun daha takıldı aklıma. Bir VM i node 2 de çalıştırdım. Sonra live mig ile node 1 e taşıdım. Cluster ekranında Hizmetler ve uygulamalar ekranına baktığımda vm sahibi node 1 olarak görünüyor. Ama o vm e ait disk alt tarafta sahip node 2 olarak görünüyor. Bu bir sorunmudur? Diskleri eklerken videoda anlatıldığı gibi yaptım. Live migr. ile disk sahiplikleride değişmesi gerekmezmi? yukarıdaki senaryoda node 2 restartlandığında tüm diskler ve Quorum node1 e geçiyor. Tersi işlemdede disk sahiplikleri node1 de kalıyor.
Arbay bey bu bir sıkıntı değildir, resourcelar preffered ve possible owner konfigurasyonuna bağlı olarak nodelar üzerinde gezebilirler.