Forum
Hyper -V ile kurduğum Server 2003 ve Xp Sp3 lerin hepsinde donanım bulma sorunu yaşıyorum.Hyper -V ile kurduğum her xp ve server 2003ethernet kartını bulmuyor.Bilinmeyen aygıt görünümünde yer alıyor.
Yardımcı olursanız sevinirim.
İyi çalışmalar.
Server 2003 tarafında Hyper-V sürücülerini yüklersen böyle bir sorun yok, akat XP malesef görmüyor bu yüzden donanım ekle kısmından Legacy Network Adapter ekle demen gerekiyor. Bu arada XP sistemi için çok başarılı bir sanallaştıma yok malesef, bu nedenle Hyper-V de XP sanallaştırması yapmanı tavsiye etmem Winows 7 nin sanallaştırılmış hali Windows XP nin sanallaştırılmış halinden daha az sistem kaynağı tüketiyor.
''Server 2003 tarafında Hyper-V sürücülerini yüklersen böyle bir sorun yok'' Bu konuyu biraz açabilirmisin ?
Xp sanallaştırmasında Esxi sanırım Hyper-V den daha başarılı.
Aslında VmWare genel anlamda daha başarılı. Tabi bunun bir çok nedeni var öncelikli olarak VmWare firmasının temel amacının bu olması hali hazıda piyasa bir çok ücretisz yazılımının bulunmasından doğan devasa müşteri dönüşü ve bunlarla ihtiyaca yönelik harmanlanmış sistemler. Ayrıca Microsoft bu konu da en eskilerden sayılsada Linux gibi sistemler için tam destek vermeye yeni yeni başlıyor ve piyasa bir çok sistem Linux FreeBSD alt yapısı kullanıyor. Sal bir Windows sanallaştıması yapmayacaksanız Windows şu an için pek ideal değil. Ama salt Windows altyapısı kullanıyorsanızda oldukca başarılı olacaktır fakat her nedense Windows XP tarafında belki şahsıma özel olmakla beraber sanallaştırılmış sistemlerde aşırı sistem tüketimi ve hantallık fark ettim. Tabi bunda benim kullandığım işlemcinin bile etkisi olabilir.
Merhaba,
Öncelikle birkaç düzeltme yapmak istiyorum.
- Hyper-V üzerinde çalışan XP'nin sentetik sürücü setini görmemesi gibi bir durum söz konusu değil. SP2 veya SP3 geçilmiş bir Windows XP Guets OS, Hyper-V üzerinde çalışabilir, üzerine integration components (sanal işletim sistemi için hyper-v sürücüleri olarak düşünebilirsiniz) paketi yüklenebilir ve sentetik donanımları rahatlıkla kullanabilir. Yani XP'nin Hyper-V üzerinde sağlıklı çalışmaması gibi bir durum söz konusu değil.
- XP'nin eski bir işletim sistemi olduğu için sanallaştırmaya çok uygun olduğu söylenemez, bu doğru ancak, SP3 ile birlikte Hyper-V üzerinde çok daha iyi çalışabilir duruma gelmiştir. Tabiki bir Windows7 ile kıyaslamak çok doğru olmaz. Kaldı ki Windows XP Sp2 için resmi destek bitti ve SP3'te bir süre sonra destek dışı kalacaktır. Yani artık XP'ye veda etme vakti geldi 🙂
- Hyper-V üzerinde hemen hemen tüm Linux distro.'larını çalıştırabilirsiniz. Biliyorsunuz Hyper-V tarafındaki Linux ICs open source olarak paylaşıldı ve artık linux kernel'i içinde yer alıyor. Yani resmi olarak desteklenen iki Linux dağıtımı olması sizi yanıltmasın.
- Gelelim Vmware'in daha başarılı olduğu kanısına. Bu durumun bir kısmı pazara önce girmiş olması ve bir çok firmada yer etmiş olmasından, bir kısmı da selpak durumundan kaynaklanıyor (marketten bir kağıt mendil alırken "bana bir selpak verir misiniz" durumu). Ha ürünler kötü mü? tabiki değil ama rakipleri ile arasında dağlar yok, o eskidendi 🙂
Readers: Sanal işletim sistemlerin içine Integrations Components kurulumu yapıyor musun? Eğer bunu yapmazsan sentetik donanımları çalışştıramazsın.
Serhat Merhaba,
10gbit lik ethernet kartını sürücler ile denedin mi ? belkide bizdeki WindowsXp Pro dağıtımında bir sorun vardır, ya da kullandığım Server 2008 Data Center yazılımında. Benim yaptığım denemelerde görmemek konusunda çok ısrarlı davrandı.
Microsoftun, Windows Xp ye desteği kesme çok üzücü gerçekten, Ama benim denemelerimde SP2, SP3 ve SP3 Full upgrade ilede oldukca sorunlu çalıştı. Hatta bir kaç kez sorun olabileceğini düşünerek yeniden kurdum ama sorun aynen devam. Gerçi VmWare tarafında böyle bir sorun yok sanırım onların sanallaştırmasında böylede bir sorun yok. Belkide benim donanımımda sorun olabilir ama bir Windows Xp nin bir Windows 2008 R2 den daha fazla kaynak tüketmesini anlayabilmiş değilim.
Hyper-V üzerinde bir çok Linux ve Unix türevi yazılımı çalıştırdığımız doğru tabiki Linux sistemlerin en az 2.6 Core unda olması lazım, ama Sanal router sistemleri ile ilgili oldukça sorunları var.
Eğer VmWare tarafında bu şekilde selpak-kahıt mendil ilişkisi olacak, kesinlikle olmalı derim hali hazırda selpak tan kaliteli mendil bulmak hala zor :D. Bunu kesinlikle Windows karşıtı olduğum için söylemiyorum. Benim için tüm sistemler aynı ilerde Windows tarafında daha iyi geliştirmeler olacağı aşikar ama şu anda hala selpak ilişkisi haklı olarak devam etmekte. Haki hazırda Hyper-V ve DataCenter daha ucuz sanallaştırma sunuyor.
Muhtemelen senin ortamda bir proble vardı. Keşke bir konu açsaydın bakardık :))) Şaka bir yana XP artık ölüyor ve aslında bu çoktan olmalıydı. XP alıştığımız bir OS ama mimarisel anlamda eski kaldı ve ne kadar yama yapılsa da yeni nesil bir işletim sistemi gibi olmayacak. Bu nedenle veda etme vaktidir.
Geçtiğimiz hafta MS Hyper-V Team'den bir product manager ile Hyper-V'nin bu günü ve yarını hakkında bir toplantı yaptım. Fazla detay verme şansım yok ama şunu söyleyebilirim: MS bu güne kadar piyasanın bir sunucu sanallaştırma ürününden beklediği core özellikleri Hyper-V'ye entegre etmek ile uğraştı ve bunu gayet te iyi yaptı. Bununla birlikte ürüne rakiplerde olmayan bazı özellikler de ekledi. Şu an core feature anlamında Hyper-V'nin rakiplerden hiç bir farkı yok. Bununla birlikte rakiplerde olmayan birçok özellikle de avantajlı durumda. Güzel haber ise şu: Microsoft sunucu sanallaştırma pazarında farkı kapattığı için artık innovasyona başladı ve Hyper-V Team içinde innovasyon birimi kuruldu. İlerleyen günlerde eşsiz özellikler geliyor diyebiliriz.
Serhat bey açıklamalarınız için öncelikle teşekkür ediyorum.Web sitenizinizi sıklıkla ziyaret ediyorum.Sizin tavsiyenizle Olasılıkısız kitabını aldım fakat henüz başlamadım 🙂 Hyper -V ile birkaç defa konu açtım ve doğrusu sizin ne zaman konuya ortak olacağınızı beklemedim değil.
Uzun zamandır Esxi ve Vmware kullanıcısıyım.Hyper-V ile tanışmam çok yakında oldu.Gerçekten Hyper-v nin bana göre Vmwareye göre bazı eksileri var.Eksileri aslında iyi ITciler için avantaj sayılabilir.Mesela kolay anlaşılamaması gibi,Fakat evinde bazı projeleri evde çalışarak öğrenmek için Vmwareyi tek geçerim.Microsoftun sanallaştırma konusunda en iyisini bizlere sunacağına da şüphem yok.Fakat evdeki testlerde garip olaylarla karşılaştım.Xp 32 ve 64 bit olarak kurduğum işletim sisteminde ikisindede ethernet kartını bulmadı.Server 2003 de 64 bitte bulmadı 32 bitte buldu 🙂
Ertan beyin dediği Legacy Network Adapter ekle dediğimde Xp de buluyor fakat yine sürücü istiyor.Size Hyper -V ile basit 2 sorum olacak.1.si Local den Sanala nasıl Copy paste yapacağım 2.si Sanal işletim sistemini Full ekran yapamıyorum.
Bir not daha eklemek istiyorum Hyper-V de Ctrl+Alt+Del olayını hiç beğenmedim 🙂
Teşekkürler , İyi çalışmalar...
Unutmadan Integrations Components ile ilgili basit bir anlatım yaparsan çok makbule geçer.Eminimki bundan çok kişi faydalanacaktır.Şimdiden teşekkürler.
Selam,
Local'den VM'e copy/paste yada drag and drop (sürükle bırak) yapamazsın çünkü Microsoft bunu bir güvenlik riski olarak görüyor ve Hyper-V'ye şimdilik dahil etmiyor.
Local to VM yada VM to VM copy/paste işlemleri iki sistemin arka planda bir şekilde konuşabiliyor olmasını gerektir çünkü dosya transferinin gerçekleşmesi için bir protocol şart. Ama sunucu sanallaştırma yapılarında, özellikle de paylaşımlı ortalarda (datacenter, hosting, cloud vs..) güvenlik nedeniyle VM'lerin tamamen izole bir şekilde çalışması gerekir. Eğer bu özellik Hyper-V'de olsaydı, belki günde 1 kere yapacağın copy/paste işlemi için iki VM 24saat boyunca bu kanal üzerinden konuşabiliyor durumda olacaktı (tabiki bu kadar basit değil ama mantık aynen bu.) Bu nedenle Hyper-V mimarsinde copy/paste bulunmuyor.
Eğer copy/paste kullanmak istiyorsan, VM'e RDC (remote desktop connection) ile bağlanıp local dsrücülerini map et. Bu şekilde copy/paste yapabilirsin.
İkinci soruna gelince; VMconnect ile bağlıyken View menüsünden Full Screen Mode diyerek yada ctrl+alt+break kombinasyonuyla full screen çalışabilirsin.