Forum

Seminer Sonrası Kal...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Seminer Sonrası Kalan Sorular 🙂

6 Yazılar
3 Üyeler
0 Reactions
437 Görüntüleme
(@cozumpark)
Gönderiler: 16307
Illustrious Member Yönetici
Konu başlatıcı
 

1-) Hyper-V Server 2008 R2 kurulu sistemime uzaktan bağlanmaya çalıştığımda Windows Firewall kapalı olduğu halde bazen "RPC sunucuya bağlanılamıyor." hatası alıyorum. Sistemi yeniden başlattığımda sorun düzelse de ertesi gün yine aynı sorunu yaşayabiliyorum. Bunun nedeni ne olabilir? Neleri kontrol etmeliyim?


2-) Sanal sistemler işletim sistemi tam olarak başladıktan sonra mı açılır? Bir keresinde sanal sistemlerin işletim sistemiyle birlikte açıldığına dair bir sohbetim olmuştu ama bunu başka bir yerde okuyamadım.


3-) Bir bilgisayara Hyper-V Core kurulumu yaptım. Bu kurulumumda donanım kaynaklı pek çok sorun yaşadım ve hyper-v server 2008 R2'nin çalışır hale geçmesini sağlayıncaya kadar registry'de uzman düzeyde bir takım ayarlamalar yapmak ve dosyalarda bir takım düzenlemeler yapmak zorunda kaldım. Aynı donanıma Windows Server 2008 R2 Enterprise kurduğumda ise hiç ama hiçbir özelleştirme yapmadan Hyper-V servisi çalıştı ve çok performanslı olarak çalışıyor. Burada soruna neden olan şey nedir? Microsoft ücretsiz diye zorluk mu çıkartmaya çalışmaktadır?


4-) Linux ile hyper-v server 2008 R2'yi yönetme şansımız var mı?


5-) 8 fiziksel CPU'nun desteklendiğini söylediniz ancak sanal sistemlere en fazla 4 adet çekirdek tayin edilebiliyor diye biliyorum. Bu durumda 8x4 adet çekirdeğin sanal sistemlerimize faydası nedir? İşletim sistemi bu ayrı çekirdekler üzerine yük dengelemesini otomatik olarak mı yapıyor yoksa?


6-) Hyper-V Server 2008 R2 üzerine direkt olarak kurulabilen ve grafiksel arayüze sahip olan özellikle ücretsiz 3. parti yönetim yazılımlarını öneriyor musunuz? Öneriyorsanız tavsiye ettiğiniz bir tanesi var mı?


7-) Hyper-V Server 2008 R2 üzerinde iSCSI Initiator var mıdır? Varsa konfigürasyonu nereden ve nasıl yapılmaktadır?

 
Gönderildi : 21/07/2010 02:07

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Yanıtlayalım.


1. RPC iletişimi stabil değil. Sistemler aynı dns doğru kullanabiliyor olmalı. Birde domain ortamında mı çalışıyorlar?


2. Parent OS ile birlikte açılır. Ping ile izleyebilirsiniz.


3. Ücretsiz olduğu için bir zorluk söz konusu olamaz 🙂 Microsoft gibi dünya devi bir firmanın böyle politikalara sahip olmadığından emin olabilirsiniz. Belliki spesifik bir durum varmış ve incelemeden kaynağı hakkında yorum yapmak çok zor.


4. Hayır. Ama wmi ve powershell üzerinden komut gönderebilen bir linux uygulaması yazarsanız neden olmasın 🙂


5. Faydası daha fazla VM çalıştırabilmeniz ve mevcut VM'lerin kullanımı için daha fazla kaynak olması. Sonuçta 2x4 cpu üzerinde 5tane 4vcpu'ya sahip vm açıyor olabilirsin (bu 20 virtual processor yapar) ve bu durumda 2cpu paylaştırılacak. Ama o host üzerinde 5x4 cpu olursa her VM'e bir cpu düşer gibi..


6. Resmi bir tool yok. Third part çözümler olabiliyor ama test etmek gerekir.


7. Tabiki.


net start msiscsi


iscsicli /?


 

 
Gönderildi : 21/07/2010 02:28

(@cozumpark)
Gönderiler: 16307
Illustrious Member Yönetici
Konu başlatıcı
 

Güzel yanıtlarınız için teşekkürler.


1. soruma verdiğiniz cevaptaki sorunuza cevabım: evet; hem dns hem de hyper-v server domain ortamındalar.


3. aslında incelediğiniz sistemler [:)] ws03 . Buna enterprise kurdum ve hyper-v servisi sorunsuzca aya kalktı. Ancak Hyper-V Server'ın ayağa kalkması için gösterdiğiniz çabayı çok iyi hatırlıyorum.

 
Gönderildi : 21/07/2010 02:32

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

O halde troubleshooting şart.. Muhtemelen sıkıntı şu: Hyper-V Manager için RPC trafiğinde DCOM CallBack'ler vardır ve bu CallBack'lerin bir şekilde Hyper-V Manager'a geri dönmesi lazım. Genelde bu gibi problemlerde CallBack'ler geri dönemiyordur ve buda hostname'den erişemediği içindir (ping atabiliyor olması önemli değil)


Öncelikli tavsiyem şu. Hostların ve hyper-v manager çalıştıran sistemin hostname ve ip adreslerini, yine host ve hyper-v manager çalıştıran sistem üzerinde hosts dosyasına eklenmeli. Hostlar Hyper-V Manager konsoluna hostname ile eklenmeli (ip kullanmayın). Firewall üzerinde RPC  trafiği için doğru izinler olmalı.

 
Gönderildi : 21/07/2010 02:42

(@cozumpark)
Gönderiler: 16307
Illustrious Member Yönetici
Konu başlatıcı
 

Teşekkür ederim. Müsaitte tavsiyeleriniz doğrultusunda gerekli incelemeleri yapacağım.

 
Gönderildi : 21/07/2010 02:55

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Aslında RPC oldukca iyi çalışıyor, ben birkez ulaşım sorunu aldım onunda nedeni sistemin etheretlerine fazla yüklenmemdir. Bir diğer ethernet üzerinden balanmaya çalıştığımda sorun olmadı.

http://www.carbonwind.net/blog/post/Hyper-V-Server-2008(workgroup)-managed-from-Hyper-V-MMC-Vista-x64(workgroup-too)-How-it-worked-for-me.aspx

Sorun ile ilgili olarak domain sisteminde çalışmayan arkadaşlar RPC sorunlarını çözmek için buraya bakabilirler.

Bu arada sadece ISCSI değil, 

ISCSI, VHD, CIFS, NFS sistemlerine destek veriyor

 

Ama sistemin oldukca fazla sanal sistemlere uyumluluk sorunu olduğu kesin. Tabi burda şunu değerlendirmek lazım, Microsoft kendi sistemlerini sorunsuzca sanallaştırıyor ve Linux tarafından sadece belli sistemlere destek veriyor ( destek verdiği sistemler dışında Debian ve devşirmeleri 2.6 core üzerinde sorunsuz çalışıyor ) Linux, Unix, BSD, SUN gibi sistemleri desteklemyebilir elbette. Ama desteklerse güzel olacağı kesin :D. Bu arada CPU tarafında 32-64 bitlik sistelerde kendisinin simule etmesi VmWare tarafında göre daha uyumlu 32-64 bit simulasyonları yapmaya yardımcı oluyor.

 

Ama şu kesin ki ücretsiz olan VmWare ESXI ve Xen serverdan daha stabil çalışıyor, VmWare sisteminde depo yapılarında sürekli sorun yaşıyorsum sistemleri çıkartma ve geri eklemek çok zaman alıyordu sanki ücretliye geç der gibi, XEn zaten tabanda qEmu kullanıyor her nekadar güzel bir sistem olsada stabil olmadığıda bir okadar kesin.

 

Fakat Hyper-V sistemi WindowsNT tabanı ile stabil bir yapı sunuyor, arıca hypervizorun gerçek donanımlara uyumluluğu oldukca fazla özel yatırımlar yapmadan sanallaştırmaya geçmek oldukca kolay oluyor. Ayrıca MMC üzernden Xen ve VmWare gibi sistemlerden alabildiğim gerçek zamanlı ölçüm bilgilerinden daha fazlasını alabiliyorum. Üstüne sistemlerin çalışması devam ederken aktif yedekleme ve gölge kopya alması daha başarılı.

 
Gönderildi : 25/07/2010 23:55

Paylaş: