Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

vmware client yönetimi

8 Yazılar
3 Üyeler
0 Reactions
432 Görüntüleme
(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Merhaba


elimizde 2 adet vmware esx4.0 sanal serverlar var.  bunlara vmware shapare client olarak ayry ayrı giriyorum. örneğin 192.168.16.10 bağlanıyorum daha sonra bunu kapatıp 192.168.16.20 ye bağlanıyorum bunları tek bir yerden nasıl yönetebilirim.

 
Gönderildi : 15/04/2010 12:22

(@ahmetaltuntas)
Gönderiler: 731
Prominent Member
 

merhaba

http://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2008/05/12/virtual-center-management-server-kurulumu.aspx

makale sorunuza cevap olacaktır.Kolay Gelsin. 

 
Gönderildi : 15/04/2010 12:48

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Makalede anladığım eğer elimizde enterprise varsa vmotion gibi programlarla bu işi yapıyoruz fakat normakl esx varsa ne yapabiliriz.

 
Gönderildi : 15/04/2010 13:21

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

Tüm ücretsiz ESXi sanallaştırma sunucularınızı bir yerden yönetmek istiyorsanız ücretsiz olan Veeam Monitor for VMware yazılımını öneririm. Detaylı makalesine http://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2010/03/28/veeam-monitor-ile-vmware-esxi-sistemlerinin-zlenmesi.aspx adresinden ulaşabilirsiniz.

Vmotion işlemi lisansınız var ise kullanabileceğiniz bir özellik. Ücretsiz yazılımda bunu manuel olarak ve sistem kapalıyken yapabilirsiniz. Burada sanal makine ortak bir depolama alanı üzerinde olmalı ve her iki sanallaştırma sunucunuz da bu depolama ortamını görmeli. Sanal makineniz bir sanallaştırma sunucusu üzerinde iken kapatıp inventory den kaldırdıktan sonra diğer sanallaştırma sunucunuzun inventory sine ekleyip sanal makinenizi oradan başatabilirsiniz. Ya da bu işlemi ücretsiz yapmak için Microsoft Hyper-V Server 2008 R2 ye geçebilirsiniz.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 15/04/2010 16:27

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Merhaba


hakan bey anlayamadığım şey ücretsiz olan monitor for vmware için olanı için


Burada sanal makine ortak bir depolama alanı üzerinde olmalı ve her iki sanallaştırma sunucunuz da bu depolama ortamını görmeli diyorsunuz anlayamadığım bunlar nasıl ortak bir yer kullanır. bu 2 ayrı esx olan server her birinin harddiski farklı. yani anlamadım ortak ara birim derken neyi kastettiniz.


 

 
Gönderildi : 20/04/2010 16:25

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

Bahsettiğiniz sanal makinelerinizin üzerinde ki diskler. Bu diskler ile yedeklilik sağlanamıyor. Benim anlatmak istediğim sanal makinelerinizin ortak bir depolama alanı üzerinde bulundurulması (SAN, NAS gibi) ve sanallaştırma sunucularınızında bu alanı görmesi. Örneğin ortak depolama alnınız bir SAN ise sanallaştırma sunucularınız üzerine takacağınız HBA (Host Bus Adaptor) kartlarını SAN a bağlayıp depolama alanı üzerinde oluşturduğumuz LUN (sanal makinelerimizin bulunduğu kap gibi düşünün) ları sanallaştırma sunucularımıza gösterebiliyoruz. Böylece her bir sanallaştırma sunucusu ortak alanda ki sanal makineleri görebiliyor.

Böylece ESX üzerinde HA (High Avaliability) lisansımız varsa bir sanallaştırma sunucumuzda sorun çıktığında diğer sanallaştırma sunucusu sanal makineyi kendi üzerine alarak sistemin çalışmaya devam etmesini sağlıyor.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 20/04/2010 17:34

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Hocam


kavram karmaşası yaşıyorum aşşağıdaki kavramları açıklayabilirmisiniz


1) sas ve nas nedir


2) storage nedir


3) vmwaredeki host kavramı nedir


 

 
Gönderildi : 20/04/2010 18:18

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

Aşağıda sorularınıza cevap vermeye çalıştım.

  1. SAN (Storage Area Network): Sunucuların ortak olarak erişerek kullanabilecekleri hızlı (fiber ya da iscsi bağlantı ile) depolama alanı diyebiliriz. Örneğin SAN üzerinde bir disk alanı oluşturarak bu alana sanallaştırma sunucularınızın erişmesini sağlayabilirsiniz. Ya da başka bir alan oluşturup bu alanı file server nıza göstererek sunucunuzun bunu bir disk olarak kullanmasını ve paylaşımları bunun üzerinden kullandırmayı sağlayabilirsiniz.

    NAS (Network Attached Storage): Yine sunucuların ortak olarak erişerek kullanabilecekleri nispeten daha yavaş (iscsi bağlantı ile) olan depolama alnı diyebiliriz Mantığı SAN ile aynıdır ancak farkı normal network hattı üzerinden bağlantı sağlanmasıdır. Bu sayede HBA (Host Bus Adaptor) kartlarının ve fiber SAN ların getirmiş olduğu yüksek maliyetin önüne geçilmiş olunur. Bağlantılar network hattı üzerinden sağlandığından yavaş olacaktır.

  2. Storage (Depolama Alanı): Verilerinizi saklayabileceğiniz depolama alanı olarak düşünebilirsiniz.
  3. Host= Sanallaştırma Sunucusu, Guest: Sanallaştırma sunucusu üzerinde çalışan sanal makine

Faydalı olması dileğiyle.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 20/04/2010 18:53

Paylaş: