Forum
sanallaştırma ile ilgili makaleleri inceledim ama temel bi kaç sorumun yanıtını arıyorum.hoşgörünüz için teşekkür ederim.sanallaştırma niçin yapılıyor.ben sanallaştırma deyince çalışan bi işletim sisteminin üzerine ikinci bi sistem kurmaktır diye biliyorum.bunu deneme amaçlı yapıyorum.
diyelimki şirkette domain controllerin yanına vmware satın aldım kurdum içeriğine ne kuracağım.zaten ikinci bi sunucuya ihtiyacım olursa mesela posta sunucusu kurmamız gerekiyor.bunu kurmak için yeni bitane bilgisayar alırım.niçin sanallaştırma gereği oluyor.
riskli değilmi.fiziksel sunucu hasar gördüğü zaman ikisi birden çökmüş olmuyormu?sizler
Merhaba
Siz sanallaştırmayı yalnış anlamışsınız 🙂
Ne kadar fiziksel makine = o kadar fazla fiziksel alan
Ne kadar fiziksel makine = o kadar fazla elektrik, klima maliyeti
Ne kadar fiziksel makine = o kadar fazla iş gücü kaybı ( hepsi için ayrı ayrı yedekleme ve felaket anında geri dönme )
Yüzlerce fiziksel sunucuyu yönetmek ve bunların bakımını yapmak için birçok BT uzmanı gerekirken, yüzlerce sanal makineyi yönetmek için 1-2 BT uzmanının yeterli olması
Genel anlamda ise fiziksel kaynakların paylaştırılması, maliyetin azalması, yedekleme ve geri dönme gibi bir çok madde sayılabilir
yukarı da ki maddeler bile kendi aralarında bir çok avantajı açıklar
risk için sanallaştırma daha avantajlıdır. sanal makineler üzerinde alacağınız snapshot ı herhangi bir hata anında 15 dk da birebir geri dönebilirsiniz.
2 tane sanal sunucuyu birbiri ile cluster olarak ayarladığınız zaman zaten riski fiziksel server a göre %50 azaltmış oluyorsunuz.
Ayrıca altta ki video yu izlemenizi öneririm
http://www.microsoft.com/turkiye/technet/spotlight/sessionh.aspx?videoid=434
hocam istihtam düşmanı desenize :)şaka bitarafa güzel özetlemişssiniz teşekkür ederim.
peki diyelimki yüzlerce sunucumuz yok 5 tane var.5 sunucununda da sağlıklı çalışabileceği müsait bi oda var.yinede gereklimidir
yazdıklarınızda ilk kafama şu takıldı çok fazla sunucu yoksa.? bu işede gerek yok.!
Peki devamlı büyüyeceğinizi düşünürseniz?
Bugün 2 tane sunucunuz var 1si domain controller diğeri mail server ınız. 1 sene sonra yapı büyüdü yedek dc kurdunuz, mailler arttı artık ne ram yetiyor ne harddisk. Hemen yeni bir sunucu alalım. 1 yıl sonra bir CRM yazılımı almaya karar verdiniz hadş bunun için de server şart dediler.. gibi senaryolar göze alındığında sanallaştırma iyidir 🙂
Bunu ileriye dönük bir yatırım olarak da düşünebilirsiniz.
Ayrıca vmware yerine ücretsiz olan hyper-v alırsınız ( tabi server 2008 lisansı satın aldıktan sonra ) cpu, ram ve hdd ide yüksek değerlerde alırsanız bir sürü sanal makineniz olabilir.
hocam kafamda teorik olarak olay tamamdır.hardware kısmını aklımı okumuş yazmışssınız zaten teşekkür ederim.olumsuz bi durum oldugunda insan müdahale edemeyecek gibi geliyor ama kavrayınca daha keyifli olacagına eminim.teşekkür ederim
Sanallaştırma süper bir konu. 1-2 yıldır sık sık duyardım fakat hiç ilgilenmemiştim. Son 2 aydır bu konunun üzerinde çok duruyorum ve sanallaştırmanın çok iyi bir şey olduğu izlenimi kafamda yer etti. Artık sunucu alırken Cpu ram vs. yüksek konfigürasyonlu alıyorum ki ileride sanallaştırma işini kolayca yapabileyim diye. Malum şirketler sürekli büyüyor iş yükü artıyor. Destek bakım vb gibi konularda da sanallaştırma artılarının fazlaca olacağı kanısındayım.
Iyi günler.
Arkadaslar benimde kafama takılan bir soru var;
Kurulu olan bir server'a ben zaten file server,web,dns,dhcp,rdhc ve geri kalanını kurabiliyorum.Bunları ayrı ayrı serverlara kurup yada sanallaştırma yapmanın gereği nedir.?
Bu serverlara birden fazla ihtiyaç mı oluyor ?
Arkadaslar benimde kafama takılan bir soru var;
Kurulu olan bir server'a ben zaten file server,web,dns,dhcp,rdhc ve geri kalanını kurabiliyorum.Bunları ayrı ayrı serverlara kurup yada sanallaştırma yapmanın gereği nedir.?
Bu serverlara birden fazla ihtiyaç mı oluyor ?
Merhaba tüm servislerin tek bir makine üzerinde yüklü olması demek performans kaybı demek bu belki ufak lokasyonlar için önemli değildir. Ama büyük lokasyonlar için önemlidir.
Evet dediğiniz mantıklı bu konudan bakarak aklıma takılan bir soruya daha cevap vermenizi rica edeceğim;
Kurulan servislerin sanallaştırmadan sonra haberleşmesi zor olmayacak mı ?Misalen domaini yöneten bir servisin sanallaştırmada başka bir makinede bulunan web,file vs. servislerini yönetimi,haberleşmesi nasıl sağlanacak. Anlamsız bir soru olduysa bunu konu hakkında bilgisiz oluşuma bağlayın. Sağolun..
Sanal makinelerinde sanal interfaceleri bulunmakta bu nicler kullanılarak sanal makineleri fiziksel makineler ile konuşturabilirsiniz. Hatta bu nicler sayesinde internete çıkabilir tıpkı bir fiziksel interface yapabildiklerinin tümü yapabilmektedirler.Önemli olan ne yapmak istediğiniz. 🙂
Yeni donanımlarla uyumsuz olan ve Windows 3.11 e ihtiyaç duyan bir yapıya sanallaştırma sayesinde çözüm bulduk.:)
bir gün sanallaştırma dediler bende pek sormadım sanallaştırıyım dedim oyle devam ediyor 🙂 gercekler acı sanal tatlımış.