Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

VMware Hangi Versiyon?

11 Yazılar
4 Üyeler
0 Reactions
4,495 Görüntüleme
(@ekremsekman)
Gönderiler: 65
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar Arkadaşlar,

 

Hosting işi yapan bir arkadaşımızın server larını sanal ortama taşımayı planlıyoruz. Çözüm de bizim öncelikli olan ücretsiz olması. 1 makinamız üzerinde windows 2008 64-bit çalışmaktadır. Bunun üzerine 5 tane vps oluşturmayı planlamaktayız. Bu durumda VMware in hangi versiyonunu kullanmamızı tavsiye edersiniz? ESXi linux kernel üzerinde geldiği için işimize yarar bir yanı yok. VMware server 2.X versiyonu ise, web tabanlı yönetim paneli olduğu için, server kasılmalarında ataklarda problem yaşadığımız için tercih etmek istemiyorum.  Workstation 7 güzel çalışıyor gibi görünüyor yaptığım testlerde ancak nekadar başarılı olur bilmiyorum. hemde ücretli galiba. Ayrıca vmware server 1.0.8 i kullanmıştım. Oda web ara yüzlü değildi zaten 2 den sonra geldi sanırım. Oda başarılı görünüyordu. Hangisini tercih etsek daha doğru olacaktır görüşlerinizi alabilir miyim?

 

5 Tane VPS in kullanım amacı ise, 3 tane windows 2003 server kurulucak ve üzerinde plesk hosting kontrol paneliyle beraber hizmet verilecek. 1 tane linux centos 5.x kurulup cpanel ile hizmet verilecek. Aslında plesk kurduğumuz makinaların kendi içerisinde database server larıda tutabiliriz ama bunun dışarıda olmasının performans vereceğini düşündüğüm için, 5. makinayı o yüzden kurup üzerinede sadece MSSQL 2005 barındıracağız. 300'e yakın MSSQL datası çalışacak ve ortalama dosya boyutları 30 mb larda. Ana makinada toplam 6 disk vardır. her makinaya ayrı disk vereceğim SATA. Ayrıca toplamda 2 adet xeon 5450 CPU ya sahiptir. 8 GB ram var ancak rami yükseltip 12 yapmayı hedefliyorum. Görüşlerinizi paylaşırsanız mutlu olurum.

 

Bunun dışında bir adet HP ML380G6 mız var. Burada da sanallaştırma teknolojisi olarak ESXi kullanmayı düşünmekteyiz. Burada ki lisans ücreti v.s. var mıdır? Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

 

Ekrem Sekman

 
Gönderildi : 18/01/2010 02:14

(@gorkemdoruk)
Gönderiler: 129
Estimable Member
 

Ekrembey sanallaştırm  yapıcak iseniz  muhakkak lisans bedeli  odeyeceksiniz örnegin gidip x  bir  yazılımı  kullansanız ve  sorun olussa  destek alma imkanınız  düşüktür eger zaten bu işlerde  profosyonelseniz  ESXI ve Hyper-V kullanırsınız , Bi problem çıktıgında  ne  yapıcaksınız birde  onu düşünün ? bilmediginiz bir program fakat  ESX ve Hyper-V ürünleri için gerek Forumumuz  gerekse firmaları tarafından destek alıcaksınızdır bence işin lisans tarafını  fazla  düşünmeyin he wmware worskstationda kullanıcaksnız nette crackleri mevcut ama fiziksel  makineniz  down oldugunda bütün makınlerınız ucucaktır ..buda saglıklı bır yontem degildir..


(Bunun dışında bir adet HP ML380G6 mız var. Burada da sanallaştırma teknolojisi olarak ESXi kullanmayı düşünmekteyiz. Burada ki lisans ücreti v.s. var mıdır? Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim) Bunların hepsi için illaki  bir ücret talep edilecektir ..


 


Kolay Gelsin

 
Gönderildi : 18/01/2010 02:41

(@ekremsekman)
Gönderiler: 65
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar Hüseyin Bey,

Mutlaka lisanslama yöntemi doğru olandır. Destek v.s. artıları fazlasıyla yüksektir ama crack kullanım zaten planlamıyorum. Ancak şu dönemde hiç olmassa, (piyasaların durumunu çok iyi biliyorsunuz) lisansdan uzakdurma peşindeyiz.

 
Gönderildi : 18/01/2010 02:46

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

Windows Server 2008 x64 sunucunuz üzerinde direk Hyper-V eklentisini kurarak sanallaştırma işlemine Hyper-V ile devam edebilirsiniz. Windows Server nızın versiyonuna göre Standard ise 1 adet sanal standard, Enterprise ise 4 adet sanal Enterprise sistemi ek lisans maliyeti olmadan çalıştırabilirsiniz. İşlemci sayınız da toplam da 8 eder ki ram i de arttırdığınızda oldukça performans alırsınız. VMware Workstation gibi ürünler test için olabilir ama profesyonel işler ve production ortamı için uygun olduğunu düşünmüyorum.Zaten beklediğiniz performansıda vermeyecektir.

DL380 G6 sunucuları lansmanında da inceledim ve çok beğendim. Açıkcası elime geçmesi için sabırsızlanıyorum diyebilirim [:)].

Sunucunuzun özelliklerini nedir?

Lisanslama konusuna gelince eğer ücret ödemeyi şimdilik düşünmüyorsanız VMware ESXi 4.0 ya da Microsoft Windows Hyper-V Server ürünlerini incelemenizi öneririm. Her iki ürünüde ömür boyu ücretsiz olarak kullanabilir ve çıkan güncellemelerden faydalanabilirsiniz. Hyper-V v2 (Windows Server 2008 R2) ile birlikte iki çok önemli özelliği ücretsiz sunuyor ki bu özellikler VMware ESXi ücretsiz sürümünde yok. Bunlar Live Migration ve Host Clustering özellikleri ücretsiz ve bence oldukça hayati özellikler. Detaylı bilgiyi http://www.microsoft.com/hyper-v-server/en/us/default.aspx adresinden edinebilirsiniz. Artık Server Core kurulumu nedeniyle ilk ayarlamalarda ki komut girilmesi de sconfig ile en çözüldü ve böylece ilk ayarlam işlemi oldukça kolaylaşıp kısaldı.

Bence her iki sistem içinde eğer vaktiniz varsa (gerçi sistemi ayağa kaldırmak istiyorsunuz anladığım kadarıyla) test etmenizi öneririm.

Ancak her ne kadar sanallaştırma sisteminiz ücretsiz olsada üzerinde çalıştıracağınız sanal sistemler için lisans edinmeniz gerekecektir.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 18/01/2010 03:37

(@ekremsekman)
Gönderiler: 65
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

intel xeon 5405x2  2.0 CPU

 8 GB fbdim 667mhz ram

5 adet SATA disk 

bu serverımız üzerinde DC 2008 64-bit r2 var. Bunun üzerine 5 makina oluşturacağız. Sanırım  üzerinde ki hyper-v versiyonu default hyper-v2 olarak geliyor değil mi?

Diğer makinamız ise ML350G6 mış.

İşlemci Intel® Xeon® Processor E5520 (2.26 GHz, 8MB L3 Cache, 80W, DDR3-1066, HT, Turbo 1/1/2/2  

Bellek 12 GB (6 x 2 GB) PC3-10600R (DDR3-1333) Registered DIMMs /

HDD sürücü 4 x 146 GB 10.000 rpm SFF SAS HS 

 

bunda da esxi planlıyoruz.

 
Gönderildi : 18/01/2010 04:32

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Doğru v2 olarak geliyor. Ancak dikkatimi başka birşey çekti. Bu sunucunuzun aynı zamanda domain controller olduğunu belirtmişsiniz. Bu sunucu üzerinde Hyper-V çalıştırmanızın teorik olarak sakıncası olacağını sanmıyorum. Ancak bu sunucu üzerine sanal sistemlerinizi yapılandırdığınızda veri akışı ve işlemci kullanım oranı oldukça artacatır, bu da domain controller nızın hızlı cevap verememesi sebebiyle çeşitli problemlerin oluşmasına sebep olabilir. Zaten disklerinizin sata olması sanallaştırma performansı bir miktar etkileyecektir. Eğer imkanınız varsa domain controller nızı daha düşük konfigurasyonlu başka bir sunucu üzerine kaydırmanızı tavsiye ederim. Böylece hem sanal sunucularınızı rahat kullanabilirsiniz hem de domain controller nız daha performanslı çalışır. Diğer önemli bir nokta da domain controller nız üzerinde restore modunu kullanarak active directory yedeğinden dönmeniz gerektiğinde sanal sunucularınız bu süre zarfında kapalı olacaklardır.

ML 350 G6 da performanslı bir sanallaştırma platformu oluşturabilirsiniz. İlk mesajımda belirttiğim gibi her iki ücretsiz sanallaştırma ürününü de imkanınız varsa mutlaka test etmelisiniz. SAN ortamınız var mıdır bilmiyorum ancak Hyper-V ücretsiz verdiği çözümler ile (Live Migration ve FailOver Clustering) bence ücretsiz çözümler içerisinde bir adım önde. Hatırladığım kadarıyla bu hafta sitede bunun ile ilgili bir webcast olacak. Onu da izlemenizi öneririm (sunum değil uygulama yapılacak).

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 18/01/2010 12:56

(@ekremsekman)
Gönderiler: 65
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

o sunumu hemen inceleyelim saatini öğreneyim takibini sağlayayım hakan bey. Ayrıca DC olarak belirttiğim domain controller değil 🙂 Benim hatam olmuş kusura bakmayın. w2k8 datacenter editions demek istedim 🙂

 
Gönderildi : 18/01/2010 17:48

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

O zaman sorun değil [:)]

Eğer Datacenter Edition elinizde var ise Hyper-V üzerinde lisanslı olarak sınırsız sanal Windows Server kullanabilirsiniz. Detaylarını http://www.microsoft.com/windowsserver2008/en/us/2008-dc.aspx adresinden inceleyebilirsiniz.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 18/01/2010 20:35

(@ekremsekman)
Gönderiler: 65
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

haklısınız hakan bey. Şuanda hyper-v üzerinde bir vm imiz çalışmakta. Yeni kurulumlarını yapıyorum test etmek için. İlginize çok teşekkür ederim. Görüşmek üzere...

 
Gönderildi : 18/01/2010 20:42

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Rica ederim.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 19/01/2010 01:11

(@CemalTuncel)
Gönderiler: 40
Eminent Member
 

benimde bu aralar hyper-v nin esx i ye karşın neler yapıyor, neler yapamıyor diye yoğun testlerim sürmekte, hyper-v nin değil ama 2008 failover cluster servisinin eski 2003 e nazaran kurulumunun çok basit ama çalışmasının çok sıkıntılı olduğunu gördüm, ayrıca live migration özelliğini ücretsiz sunmasına karşın, sanal makinelerin esx deki vcb gibi online bir yedeğini almanın yöntemi de yok. (kesintisiz çalışmak için cluster kuruyorsunuz ama yedek alırken save state (kesintili) yedeği alabiliyorsunuz 🙂


onun için ortamda storage yoksa, live migraiton veya vmotion da yoktur bu yüzden esxi kullanmak  daha mantıklı görünüyor.


Hyper-v sanırım zaman içerisinde daha güzel olacak....


 

 
Gönderildi : 19/01/2010 02:53

Paylaş: