Forum
Merhabalar,
benim sorum aslında basit ama yaşamadan anlaşılamıcak birşey. Haliyle bu sorunu yaşıyan arkadaşlardan tecrübesini paylaşmasını istiyorum.
hp dl 380 xeon 3.2 , 10 gb ram ve 3x146 (raid 1) disk yapısına sahip olan fiziksel makinama 3 yada 4 adet sanal sunucu kurmak istiyorum. sanal sucuların hepsi windows2003 r2 olacak.
1. sanal sunucu AD. (bunu belki sanallaştırmadan dışarda bir makinada fiziksel olarakta tutabilirim.Microsoft sanallaştırmayı önermiyormuş.)
2. sanal sunucu exchange 2003, (50-100 arası mail box)
3. sanal sunucu logo (8 gb lık sql datası)
4.sanal sunucu terminal (10-20 arası dışardan bağlanıp logo kullanıcaklar)
sistemi bu şekilde yapılandırmak istiyorum. haliyle mevcut disk yapım yaklaşık 300 gb'a denk geldiğine göre sanal sunucular için ayıracağım disk alanı allocate edersem bana yetmicek. hal böyle olunca işte sorum,
Ben allocate etmeden diskleri oluşturduğumda bu beni performans olarak çok etkilermi? yada allocate etmelimiyim etmemelimiyim?
4 sanal sunucu hp dl 380 üzerinde çalışması ram olarak beni karşılıyor (10 gb ram var) ama işlemcimın hızı 4 servera yetermi?
Windows işletim sistemi üzerine vmware server kurup mu yapılandırmak lazım yoksa esxi üzerindemi ona karar veremedim. (esxi uyumlu donanım listesinde hp dl 380 varmıdır. ben uyumlu donanımları bulamadım.)
sorularım bunlar. yardımcı olabilcek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. iyi çalışmalar.
Merhabalar;
- Primary Domain Controller ın sanal olmaması olabilir ancak additional domain controller ınızı sanal olarak oluşturabilirsiniz bence.
- Olabilir
- Olabilir
- Olabilir.
Ancak 3x146 Gb lık diskinizi Raid 5 yapmanız da mümkün. Daha az disk alanı kaybetmiş olursunuz sanki.
10 Gb ram yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
Eğer diskleri allocate etmezseniz bu performans kaybı yaşatacaktır.
Donanımsal bir sanallaştırma sistemini performanslı olması için öneririm. Microsoft Hyper-V Server ya da VMware ESXi 4.0 ücretsiz çözümlerini incelemelisiniz.
Donanımınızın uyumluluğunu siteden kontrol edebileceğiniz gibi eğer sunucunuz üzerinde halihazırda çalışan bir Windows işletim sistemi var ise VMware in VMware GO https://go.vmware.com/default.aspx adında henüz beta aşamasında olan web tabanlı bir hizmeti var. Buradan sisteminizin uyumluluğunu birinci elden kontrol ettirebilirsiniz.
Kolay gelsin...
ilginiz için teşekkürler Hakan bey... kuruluma hafta sonu başlıcam nasipse.. ve vmware esxi 4.0 kurmayı planlıyorum. http://h71028.www7.hp.com/enterprise/us/en/servers/4x-servers.html bu linkte hangi hp server ile hangi vmware sürümleri uyumlu vermiş ve benim kuracağım server için uyumlu gözüküyor. zaten kurulumda yapılması gerekenleri çözümpark makalelerinden incelicem.kafama takılan şu an tek şey işlemci performansı... umarım herşey yolunda gider. zaten takıldığım yerde gene sizleri rahatsız edicem. iyi günler ve iyi çalışmalar.
İşlemci sayınızda ki çekirdek sayısına göre performansınız belli olur ama ben bir sorun olacağını sanmıyorum. Ben şu anda 2 işlemcili (her biri 2. şer çekirdekli) HP sunucu üzerinde yaklaşık 10 adet sanal sunucu çalıştırıyorum.
Herzaman yardımcı olmaya çalışırız tabiki.
Kolay gelsin...
Ben de CPU ve memory olarak sikinti olmayacagi kanisindayim.
Fakat disk tarafi icin dikkat etmenizi oneririm. Eger ki "Thin Provision" ozelligini kullanirsaniz simdilik dediginiz gibi 300GB yetebilir ama sanal makineye data yazildikca datasore uzerinde yer kalmayarak VMFS dosya sistemi inconsistent hale gelebilir. Ben de Hakan Bey gibi alloke edilmis sanal disklerden yanayim.
Kurulum yılbaşından sonraya kaldı ve bende bu süreyi test serverlar kurarak değerlendirdim. vmware server üzerinde diskleri allocate etmeden 4 tane 2003 server kurdum ve bunları sırasıyla
dc = 1 gb ram ve 50 gb disk alanı
mail (additional dc) = 3 gb ram ve 200 gb disk alanı (2003 exchange)
terminal = 1 gb ram ve 100 gb disk alanı
data (logo, sql2005) = 2 gb ram ve 200 gb disk alanı
olacak şekilde yapılandırdım... dediğiniz gibi veri yazıldıkça ve kullanıldıkça genişleyen yapısı olduğu için performansta biraz eksiklikleri var gibi.. neticede tam olarak kullanılmaya başlanmayıp kendi arasında çalıştığında bile biraz yavaşlık söz konusu. dediğiniz gibi diskleri allocate edersem sistemin komple yedeğini almam sisce sorun olmaz mı? neticede vmdk dosyası bukez ayırdığım ölçüde büyüyecek.. yani ben günlük yada haftalık sistemin komple yedeğini almak istediğimde her seferinde 500 gb lık (4 serverın toplam disk alanı) veriyi mi yedeklemem gerekecek? bu aşamada sanal sistemlerin yedeğini sizler ne şekilde alıyorsunuz merak ettim.. bu konudada yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba;
Disk alanları için gerçekten bu kadar yere ihtiyacınız olacak mı? Sorusuna cevap verebilmek önemli. Eğer daha önceden bu sistemlerinizin fiziksel halleri varsa disk boyutlarının yapılandırması ve doluluk oranları size fikir verecektir.
Terminal server a kaç kullanıcı bağlanacak bilemiyorum ama 1 Gb ram az değil mi?
Exchange sunucusu için 200 Gb çok olmamış mı? Tüm kullanıcıların hesaplarını Exchange üzerinde tutacaksanız ve yaklaşık 200 kullanıcınız varsa (1 Gb kullanıcı başına kota) mantıklı olabilir. Ancak bizim sistemimiz de Exchange veritabanları SAN üzerinde durmasına rağmen kullanıcıların e-mailleri kendi bilgisayarlarında ki bir pst dosyasında bulunduruluyor (belli kullanıcılar hariç).
Aynı durumu Database sunucunuz için de düşünmenizi öneririm.
Disk boyutlarını ESXi üzerinde daha sonra da büyütebilirsiniz. Ancak Windows sunucularınız bunu anlamayacaktır. Bu sorunu da WinPe ile gelen diskpart uygulaması ile ücretsiz veya Acronis tarzı yazılımlar ile çözebilirsiniz (ücretsiz çözüm değil tabi).
Yedekleme prosedürü için iki yöntem mevcut diyebiliriz.
- Sanal sunucularınıza da fiziksel sunucu gibi davranmak ve bir fiziksel sunucuyu nasıl yedekliyorsanız o şekilde yedeklemek. Örneğin; Exchange sunucunuz için SystemState yedeği ile Information Store database lerinizin yedeğini alabilirsiniz. SQL Server sununucunuz için database ve SystemState yedeğini alabilirsiniz. Domain controller nız için SystemState yedeği alabilirsiniz. Terminal Server sunucunuz içinde benzer şekilde SystemState yedeği ile kullanıcıların profilleri sunucu üzerine tutuluyorsa onların yedeğini alabilirsiniz.
- Sanal sunucularınıza dosya gözü ile bakmak ve olduğu gibi kopyalamak. Bu sistemin en büyük dezavantajı büyük miktarlarda disk alanı gerektirmesi. Avantajı ise geri dönmenin dosyayı kopyalamak ve ESXi inventory sine eklemek kadar basit olması. Tabi bu kısımı avantaş ya da dezavantaj olarak belirleyecek faktörlerden birisi ve belkide en önemlisi network hızınız. Eğer 100 Mbit gibi bir yapınız varsa bu yöntem kabus olabilir.
- Ben yukarıda ki yöntemlerin karışımını kullanıyorum. Disk alanı az olan sistemlerimi 2. yöntemde ki gibi yedeklerken disk alanı büyük olan sanal sunucularım için 1. yöntemi tercih ediyorum. Aslında büyük disk alanlı sanal sunucular ile çalışılacak ise sağlamlık için SAN (fiber) en güzel çözüm oluyor.
Kolay gelsin...
Merhaba,
öncelikle verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.yazdıklarımda eksik kalan noktaları tamamlıcak olursam;
terminal servera 2 gb olarak yapılandırıcam ama şimdi faaliyette
olmadığı için 1 gb verdim. 10-15 kullanıcı bağlanıcak... terminalde
kullanıcı başı serverda 50 mb ram kullanır diye daha önce okuduğum
bir yazı üzerine sanırım 2 gb yeterli olur.
exchange server
içinde hali hazırda kullandıkları bir exchange var ve ortalama 50
kullanıcı var. bunların bir kısmı 1.5-2 gb arasında datası var.bu
değerlerede 8-10 ay içinde geldiklerini söylediler. yeni exchange
üzerine eski datayı (yaklaşık 50 gb) alacağım için ve ilerde disk alanı
sorun yapmasın diye 200 gb olarak belirlemiştim. tabi bu değeri biraz
daha aşağı çekebilirim.
database servera gelince.... bu server
üzerinde 50 gb yakın sql datası var gözüküyor. ben ilk etapta allocate
etmediğim için 200 gb olarak bol keseden vermiştim.. diskleri allocate
ediceksek zaten bunuda indiricem.
verdiğiniz cevaplara göre
sanırım dc ve terminal server yedeğini (terminal için ayırcağım disk
alanını aşağı çekicem.) bahsettiğiniz 2. yöntem şeklinde alıcam ve
database ve exchange ide 1. yöntem şeklinde alıcam. diskleride
allocate etmeye karar verdiğimize göre sanırım benim şimdi disk
aldırmam lazım.. ne olur ne olmaz.. 🙂
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
iyi çalışmalar dilerim.
Rica ederim, kolay gelsin.
İyi seneler...
Hakan hocam allocate hakkında biraz bilgi vermeniz mümkünmüdür 🙂
Diskleri allocate ettiğimizde avantajları dezavantajları nelerdir gibi
syg
Merhaba;
VMware ile iki farklı disk tipini kullanabiliyoruz. Bunlar;
- Thin Provisioned Format: Bu disk tipinde sanal makinemiz için mümkün olan en küçük disk alanı işgal edilir ve disk dosyası belirtilen boyuta kadar büyüyecektir. Eğer sanal makinelerimizi bulundurduğumuz alanda disk boyutumuz kısıtlı ise kullanılabilir. Bu disk formatının kullanılmasının en olumsuz yönü sanal makinemizin performansını etkilemesidir. Ayrıca kullanılan toplam disk alanını hesaplarken de yanılmamıza sebep olabilir. Thin diskler daha sonra istendiğinde thick disklere dönüştürülebilir.
- Thick Format: Sanal makinemizi oluşturduğumuzda varsayılan olarak bu disk tipi kullanılır. Sanal makinemiz için belirlediğimiz disk boyutu kadar bir boyut datastore muzda işgal edilecektir. Disk boyutu sabit olduğundan performansımıza ciddi oranda etki edecektir. Ayrıca daha sağlıklı bir Datastore planlaması yapmamızı da sağlar.
Kolay gelsin...
Merhaba;
VMware ile iki farklı disk tipini kullanabiliyoruz. Bunlar;
- Thin Provisioned Format: Bu disk tipinde sanal makinemiz için mümkün olan en küçük disk alanı işgal edilir ve disk dosyası belirtilen boyuta kadar büyüyecektir. Eğer sanal makinelerimizi bulundurduğumuz alanda disk boyutumuz kısıtlı ise kullanılabilir. Bu disk formatının kullanılmasının en olumsuz yönü sanal makinemizin performansını etkilemesidir. Ayrıca kullanılan toplam disk alanını hesaplarken de yanılmamıza sebep olabilir. Thin diskler daha sonra istendiğinde thick disklere dönüştürülebilir.
- Thick Format: Sanal makinemizi oluşturduğumuzda varsayılan olarak bu disk tipi kullanılır. Sanal makinemiz için belirlediğimiz disk boyutu kadar bir boyut datastore muzda işgal edilecektir. Disk boyutu sabit olduğundan performansımıza ciddi oranda etki edecektir. Ayrıca daha sağlıklı bir Datastore planlaması yapmamızı da sağlar.
Kolay gelsin...
Hakan hocam tek kelime ile Harikasınız çok teşekkürler[:)]
Estağfurullah yardımcı olabiliyorsam ne mutlu.
Kolay gelsin...
Estağfurullah yardımcı olabiliyorsam ne mutlu.
Kolay gelsin...
Oluyorsunuz hocam oluyorsunuz hemde çok [:)]