Forum
Merhaba arkadaşlar yeni kuracağımız hosting firması için sanalaştırma
programı araştırıyorum bir sunucuya hem Windows hemde Linux kurmak
istiyoruz xenserver bu konuda yeter gelirmi ayrıca lisans ve ücretleri
hakkında bilgisi olan arkadaşlar beni bu konuda bilgilendirerse memnun
olurum tavsiyelerinizi bekliyorum..
merhaba
microsoftun med-v si,Citrix ve Emc den vmware den de fiyat almanızı öneririm
kolay gelsin.
Fikir vermesi açısından,
Keyifli çalışmalar.
yüksek erişebilirlik ve canlı taşıma gereksiniminiz yoksa, ESXi 4.0, Hyper-V 2008 R2 server veya XEN Server ürünlerini ücretsiz olarak kullanabilirsiniz, hatta live motion xen server da ücretsiz ve gayet başarılı çalışıyor, ama production ortamda denemedim, sağlamcı biri isen Vmware den şaşma deme.
Saygılar....
http://www.citrix.com/english/ps2/products/subfeature.asp?contentid=1680964
Cemal Bey Esx 4.0 dedigim VMwarenin esxi 4.0 versionu.
Şöyle Sıralamak Gerekirse :
VMware esxi 4.0 https://www.vmware.com/tryvmware/index.php?p=free-esxi-go&lp=1
VMware Workstation
VMware Server Linux version
Bunların içinden hangisi iyidir ayrıca VPS'lerde yapmak istediğim bir olay var cpu + hat + trafik gibi limitleme olaylarını yapmak istiyorum bunlardan birinde bu özellikler içeren varmıdır?
Son olarak şunu öğrenmek istiyorum Vmware Esxi 4.0 Free versionu ile backup trafik izleme buna benzer 3 parti yazılımları kullanabilirmiyiz biz bu yazılımı Hosting satışında kullanmayı düşünüyoruz bize yeterli gelirmi herhangi bir problem oluşurmu? olumlu ve olumsuz yönleri hakkındada bir bilgi verirseniz memnun olurum.
Selamlar;
Hocam Vmware ESXi dediğimiz (Yeni adıyla ESXi 4.0 VSphere) ücretsiz sanallaştırma yazılımında sizin bence ihtiyacınız olacak olan canlı yedekleme, vmotion gibi teknolojiler olmadığı gibi sanal sunucularınızı scripting kullanarak da yönetememektesiniz. Örneğin sanal bir windows sunucunuzun yedeğini alacağınızı düşünelim http://www.veeam.com/vmware-esxi-fastscp.html yazılımı bunu ücretsiz yapmakta ancak sanal windows un kapalı olması gerekmektedir ve bunu sizin elle yapmanız gerekiyor. Esxi ücretsiz sürümünde script yardımıyla (ki PowerShell kullanabiliyorsunuz) işlemlerinizi otomatikleştirmeniz (sunucunun kapatılması, açılması vs) engellenmektedir. Dolayısıyla yedekleme yazılımının schedule özelliğinden faydalanamayacaksınız. Ayrıca sunucularınızı http://www.veeam.com/esxi-monitoring-free.html gibi ücretsiz bir yazılımla izleyebilirsiniz.
Ancak bildiğim kadarı ile Hyper-V nin ücretsiz sürümünde live migration pakete dahildir. Hyper-V ücretsiz ve ücretli çözümleri arasında ki farkı http://www.microsoft.com/hyper-v-server/en/us/default.aspx den öğrenebilirsiniz. Bir de Hyper-V Server dediğimiz ücretsiz sürüm sadece server core kurulumunu desteklemektedir. Gerçi R2 sürümü ile birlikte ilk ayarlarının yapılandırılması sconfig ile oldukça kolaylaştırıldı.
Nacizhane fikrim, hosting gibi ciddi bir işe başlayacaksanız herhangi bir sorun halinde detek alabileceğiniz ücretli bir sanallaştırma platformunu tercih etmeniz ileride yaşayacağınız sorunlarda size kolaylık sağlayacaktır.
Kolay gelsin...
Hakan bey şuan için pek fazla bütçe ayıramıyoruz öncelikle ücretsiz yazılımlarla bu işe başlamayı düşündügümüzden dolayı Esxi 4.0 VSphere seçtik bu sölediginiz free yazılımlarla hosting ve vps hizmetlerini kapatmadan kesintisiz bir şekilde yedekleme işlemini gerçekleştirebilirmiyiz manuel veya otomatik? o kısmı pek idrak edemedim ayırca örnek veriyorum 100 mgbit hattımız var bir vps böleceğiz buna 10 mgbit hat limiti koymak istiyorum bunu yapmak mümkünmüdür cevap hayır ise başka bir yazılımla veya bir yöntemi varmıdır?
Selamlar;
VSphere ya da ESXİ 3.5 gibi yazılımlar ile malesef sisteminizi kapatmadan yedekleme gerçekleştirebileceğinizi sanmıyorum. Yedeklilik işini çözebilmeniz için manuel bir yöntem olsa da bir san ya da nas gibi depolama biriminde sanal makinelerinizi tutmanız ve bir sanallaştırma sunucunuzda sorun olduğunda diğer sanallaştırma sunucunuza sanal makinenizi ekleyerek sorunu gidermeye çalışmayı tavsiye edebilirim. Ancak burada ki sıkıntı sorun çıkaran sanallaştırma sunucunuzda ki sanal makineleriniz hala çalışır durumda kalmış olacağından sanal disklerinde kilit bulunacaktır ve diğer sanallaştırma sunucunuza bu sanal makinelerinizi ekleseniz dahi bunları başlatamayabilirsiniz. Dolayısıyla VMware ile kesintisiz çalışma seçeneğiniz ücretsiz versiyonda malesef bulunmamaktadır diyebiliriz.
Doğrudur ESXi sağlamdır stabildir ve işlemci ile belleği oldukça verimli kullanır. Ancak özel bir linux olması sebebiyle müdahaleye çok da açık değildir.
Hyper-V ile ilgili verdiğim adresi inceleyebildiniz mi bilmiyorum. Ancak Hyper-V Server dediğimiz Windows Server 2008 R2 Server Core kurulumu olan ve sadece Hyper-V sunucu özelliğini çalıştıran sürüm de FailOver Clustering ve Live Migration gibi sizin için hayati öneme sahip olan özellikler ücretsiz olarak sunulmaktadır. Ayrıca bu ücretsiz sürüm ile 1 TB bellek ve 8 işlemci desteğini de kullanabilmektesiniz. Bence testleriniz Hyper-V üzerinde de yapmalısınız. Özellikle PowerShell kısmı da size yardımcı olabilir.
Son sorduğunuz soru ile ilgili eğer VPS (Virtual Private Server) ise genel bağlantı hızınızı sanallaştırma sunucularınız üzerinde çalışan sanal makinelere paylaştırabileceğinizi sanmıyorum.Eğer bu işlemi destekleyen ekstra yazılımlar var ise bunları kullanmak durumunda kalacaksınız. Ya da vps lerin kullandığı band genişliğini aylık olarak takip edip anlaşmanız çerçevesinde band genişliğini aşan kullanıcılara bunu fatura edebilirsiniz. Ayrıca bu sanal makineleri kullanıcılara tahsis edecekseniz ki anladığım bu oldukça dikkatli ve yedekli çalışmalısınız.
Kolay gelsin...
Hakan bey Hyper-V ile Linux + Windows olarak kurulumlar yapabiliyormuyuz isteğe bağlı?
merhabalar
Hyper-V üzerinde Linuxün belirli sürümleri desteklenmektedir.
http://www.microsoft.com/windowsserver2008/en/us/hyperv-supported-guest-os.aspx
yukarıdaki linkten detaylı bilgi alabilirsiniz.
kolay gelsin
Selamlar;
Mümin hocamın verdiği linki incelediğinizde Linux için şu an Suse ve RedHat in Enterprise sürümlerinin desteklendiğini göreceksiniz. Bunlar şu an için desteklenen sürümler. Ancak bildiğim kadarıyla Microsoft Integration Services (VMware tools gibi) kodunu linux caimasına açacak ve yazılım açık kaynak kodlu hale geldiğinde de desteklenecek linux dağıtımları doğal olarak artacaktır.
Windows sürümleri için zaten herhangi bir sorun bulunmuyor.
Kolay gelsin...
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için hepinize çok teşekkür ederim. Hakan bey Esxi backuplama harici anladığım kadarı ile bu işte kullanabiliriz doğrumudur?
Selamlar;
Online yedekleme ve kesintisiz çalışma dışında doğrudur ESXi kullanabilirsiniz.
Kolay gelsin...
Sunucu üzerine 2003 Server kurup VMware Worksatation 6.5 veya 7 versionu ile VPS oluştursam herhangi bir sıkıntı olurmu ve bu yazılımla kesintisiz backuplama yapabilirmiyiz?
Selamlar;
Hocam şimdi hosting işini yapacaksanız ve müşterilerinize vps hizmeti verecekseniz test ortamı için kullanılan VMware Workstation gibi yazılımlar kullanılmamalıdır. Bence iyi bir planlama yapın ve öncelikle hem VMware ESXi hem de Microsoft Windows 2008 Hyper-V server seçeneklerini göz önünde bulundurun ve gerekli testlerinizi yapın. Ancak şunları bir daha söylemeliyim;
VMWare ESXi
- Ücretsiz sürümü ile vmware infrastructure kullanarak sadece bir sunucuyu yönetebilirsiniz. 4 adet ESXi sunucunuz var ise 4 adet VMware Infrastructure konsolu açmalısınız.
- Ücretsiz sürümü ile failover clustering (high-availability) ve vmotion gibi özelliklerden faydalanamazsınız. Ancak iki esxi sunucunuz ve bir san ya da nas gibi depolama ürününüz var ise manuel olarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz (bu işlem sırasında sanal sunucunuz kapalı olacaktır).
- Ücretsiz sürümü ile powershell kullanarak sanal sunucularınızı kontrol edemezsiniz.
- Ücretsiz sürümü ile sanal sunucularınız çalışırken yedekleme yapamazsınız
- Windows ve Linux dağıtımları kurulabilir.
Hyper-V Server
- Ücretsiz sürümü ile Microsoft Windows 2008 Server Core kurulumu yapılabilir.
- Hyper-V dışında herhangi bir sunucu rolü eklenemez.
- Failover Clustering ve Live Migration gibi VMware ESXi da olmayan kesintisizlik çözümlerine ücretsiz sahip olursunuz. Ancak bu özellikleri kullanabilmeniz için her halükarda SAN ya da NAS gibi bir depolama birimine ihtiyacınız olacaktır.
- PowerShell kullanabilirsiniz.
- Microsoft Volume Shadow Copy kullanarak canlı yedekleme yapabilirsiniz.
- Linux de Suse ve Redhat Enterprise sürümlerine destek verilmektedir. Windows için bir sıkıntımız yok.
Aklıma şu an gelen diğer birkaç çözüm var. Şöyleki;
Canlı yedekleme için Acronis True Image gibi bir yazılım kullanarak sistemin çalışırken tüm imajını alabilirsiniz (Test edilmeli). Ancak bunu o sanal sunucunun üzerinde yapacağınızdan performansı nasıl olur bilemiyorum.
Kolay gelsin...
Hocam Xen Server 5.0.0 bu konuda nasıldır bunun hakkındada bilgi alabilirmiyim rica etsem
Erdoğan hocam Xen Server ile ilgili detaylı bilgim yok malesef. Ancak sanırım VMware ESX sınıfında bare metal dediğimiz donanım seviyesinde çalışan bir sanallaştırma sistemi. Tabi sizin ihtiyaçlarınızı karşılar mı bilemiyorum.
Kolay gelsin...
Xen serverla ilkgi forumda makaleler olucaktı arama yaparsanız size yardımcı olucak bilgiler çıkabilir