Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

architect of Hyper-V

5 Yazılar
3 Üyeler
0 Reactions
635 Görüntüleme
(@AliOsman)
Gönderiler: 27
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

 

Arkadaslar bu mimari yapidaki [Enlightenments] tam olarak ne ise yariyor?

tesekkurler.


 
Gönderildi : 04/11/2009 05:31

(@yusufozturk)
Gönderiler: 147
Estimable Member
 

Emulated Device Layer'ları vardır. Sanal sunucular bu layer'lar üzerinden yani bu katmanlar üzerinden çalışmalarını sürdürürler. Şekilde de göstermiş mesela, VMBus denen bir şey var. Ana sunucu ile içersindeki sanal sunucuların haberleşmesini sağlayan, sanallaştırma mekanizmasını yürüten VMBus'lardır. Eğer Hyper-V IC (Integration Component) kuracak olursanız VMBus'ın aradaki sanal katmanlara uğramadan doğrudan ana katmana gitmesini sağlamış olursunuz. Aradaki layer'lara uğramadan ana katmana gitmek de sanal sunucudan alacağınız performansı arttırmış olacaktır.


İşte bu yüzden Windows işletim sistemlerinden daha fazla performans alırken, Linux'lardan alamıyorsunuz. Çünkü Linux'larda VMBus'ın direk ana katmana erişebilmesi gibi bir durumu yok. Linux IC kurduğunuz zaman sanal sunucunun çok daha hızlı açıldığını görürsünüz. Nedeni de VMBus'ın devreye girmesidir.


Yalnız neden Enlightments demişler bilmiyorum 🙂 Sonuçta Integration Components kurmakta işin özü. Aydınlanma olarak isimlendirmişler 🙂 Gerçi anlam olarak bir bakıma doğru olabilir 🙂

 
Gönderildi : 04/11/2009 06:34

(@AliOsman)
Gönderiler: 27
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Yusuf bey cevabiniz icin tesekkur ederim.

fakat ara layer derken child partition dan mi bahsediyorsunuz?

eger oyleyse VM kullanilmayacak demektir VMbus tarafindan??

yani tam olarak enlightments'in bu duruma katkisi nedir? sadece performans mi?

daha dogrusu hangi durumda enlightments kullaniliyor. Somut bir ornek verebilirmisiniz?

 
Gönderildi : 04/11/2009 18:32

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Enlightenments bir bileşen yada teknoloji değil genellikle server virtualization tarafında kullanılan bir tanımdır (ürün bağımsız).


Bu tanımı Hyper-V tarafında ele alırsak açılımı şu olur: Hyper-V yeteneklerinden (ör: VMBus, VSP, VSC yani ICs bileşenleri) yararlanabilecek şekilde tasarlanmış bir Guest OS Enlightened Guest OS olarak tanımlanabilir (yada Hyper-V Aware Guest OS). Yine Hyper-V tarafında Guest OS dışında ICs ile sağlanan sentetik donanımlarda da Enlightened I/O şeklinde bu tanımı görebilirsiniz (storage, networking, graphics, and input subsystems i/o'ları). Ekran görüntüsündeki Enlightenments ise Guest OS kernel'i ve ICs i/o'larını temsil ediyor. Emulated donanımlar ise Enlightened I/O yapamazlar.


Bir diğer konuda şu: VMBus, memory-based bir protocol dür (fiziksel bus gibi), yani sanallaştırma mekanizmasını yürüten aksam değildir. Biliyorsunuz ICs sentetik donanımlar sağlıyor. Sentetik donanımları emulated donanımlardan ayıran en önemli özellik VMBus, VSC, VSP üçlüsünü kullanıyor olmaları. Yani Guest üzerindeki bir sentetik donanım i/o request yaptığında VSC (virtual service clinet/consumer), Parent OS üzerindeki VSP (virtual service provider)'a bu requesti iletmek ister. İşte bu noktada iki bileşen arasındaki iletişim VMBus üzerinden akar. Emulated devices ise VMBus kullanmaz. Emulated devices hypervisor tarafından taklit edilip VM'e sunulur (ör: IDE cont., Legacy net. adapter) ve Parent OS yada VMBus ile ilgileri yoktur.


Linux ICs ise yine aynı şekilde Linux Guest OS'lere VMBus, VSC, VSP yeteneklerini kazandırır ve Linux Guest OS'lerin Windows Guest OS'ler gibi VMBus üzerinden Parent Partition'a i/o gönderebilmelerini sağlar. Tek fark, Linux ICs sadece sentetik network controller ve sentetik storage controller sağlar. Yani Linux üzerinde sadece bu iki sentetik donanım VMBus, VSC, VSP üçlüsünü kullanabilir.

 
Gönderildi : 04/11/2009 18:40

(@AliOsman)
Gönderiler: 27
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Serhat hocam cok tesekkurler bu guzel aciklamaniz icin

 
Gönderildi : 05/11/2009 03:18

Paylaş: