Forum

Batıda Home Lab Kül...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] Batıda Home Lab Kültürü

3 Yazılar
2 Üyeler
4 Reactions
714 Görüntüleme
ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4653
Co-Helper
Konu başlatıcı
 

Özellikle son 5 yıldır gördüğüm ve dikkatimi çeken bir durumu sosyal konu olarak paylaşmak istiyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=-b3t37SIyBs

https://www.youtube.com/watch?v=OSGLrzSuCtM

Bu ve altındaki video’ya bakınız, bir insan evine niçin bu düzey bir oda kurar ki diyeceksiniz. Fakat bu durumun numune olmadığını batı da binlerce evin bodrumuna bu şekilde kabinler kurulduğunu bilmenizi istedim. Gelen sorular üzerine de kişi tekrar bir açıklama yapmış ve anlatımından görebilirsiniz birkaç özel merak dışında hiçbir extreme faaliyetten bahsetmiyor.

Birkaç kısa örnek daha paylaşıyorum sadece video olarak değil internette homelab geliştirmeyi içeren on binlerce konu görebilirsiniz ve ben bunlardan çok şey öğreniyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=9btjsByT3I8
https://www.youtube.com/shorts/VskDEMW0_1A

200 yıl önce tarım ve hayvancılıkta, 100 yıl önce sanayide ne kadar ilerideyseler bugün de amatör meraklarda, bireysel teknolojik ihtiyaçlarını karşılamada o kadar ileride adamlar.:)

Bu tip kabinlerden teşkil odaları, güncel bir oyun odasının 1/20 maliyetinde kurabiliyorlar. Bunu temel olarak meraklarına, ihtiyaç duyduklarını karşılamaya, ikinci el piyasa ve kültürlerine borçlular. Eski ünitelerle ve evlerinin multimedya ihtiyaçlarını karşılama da onları en etkileyen şeyler enerji tüketim maliyetleri. Bu yüzden en fazla vakitlerini bunu düşürmek için harcıyorlar. Üretici forumlarında parça değişimleri ve ayarlar ile nasıl daha az ısınır, tüketirim konularının binlercesine rastlayabilirsiniz.

Birkaç yıldır yeri geldiğinde çevreme çok defa paylaşıyorum; evlerine fiber döşüyorlar, sonlandırmayı öğreniyorlar, Cat6/7 güncel bakır altyapı ile fiber maliyetleri azaldığı ve 0 ürünler çok pahalı olduğu ve birkaç kat, oda yapısında mesafeler uzadığı için görece eskimiş teknikleri kullanarak fibere başvuruluyor ve Bandwidth elde ediyorlar. En yayın ana sebep birkaç odayı multimedia odası haline getirmeye çalışıyorlar. Birkaç şekilde elde ettikleri 😛 Blue Ray'leri ailesiyle istediği an, oda da izleyebilmek felan için. Çekip durdukları binlerce fotoğraf, video’u kayıpsız arşivleyebilmek için. Biraz etkin yaşamayı seven her bireyin Petabyte’ça verisi var artık ve bunlara hızlı erişmek istiyorlar. Evinize 3D printer almanın başka ihtiyaçlar doğuracağını anlayabileceğimiz gibi.

Cloud orta üstü şirketler haricinde kobiler dahil herkes için çok pahalı, eski Sunucu, Storage, NAS’lar ise oralarda enerji tüketimi hariç çok çok ucuz. Batı da ki taban üstü kitlenin neredeyse %30’unun evinde mutlaka bir adet NAS olduğundan emin gibiyim. Youtube ve forumlarda eski Workstation ve Sunuculardan Gaming cihaz, NAS yapıldığını görebilir ve uğraşıları sonucu teknik detaylarının düzeyine hayret edebilirsiniz.

Dolayısıyla bunları koruyacak ve işletecek genellikle bodrum, çatı aralarında alan ayırmaya mecbur kalıyorlar çünkü eski cihazlar çok alan kaplıyor.:)

Proxmox, Pfsense, TrueNAS, marka veya bağımsız hardware forumlarında Workstation, Server uprade konularında kökeni bilişim olmayan ve çalışanı olmayan çok çok fazla amatör görebilirsiniz, Sanallaştırma, Mimari, Network öğreniyorlar, tartışıyorlar. Ve amatör dediğime bakmayın merak düzeyleri ve zaman içerisindeki deneyimleri ile bizim teknisyenlerimizden çok daha dolular ve okumaya, doğru soruları sormaya odaklılar. Konuştukları ve uğraştıkları konulara bakınca sanırsınız ki bunlar teknik veya bilişim çalışanı fakat çoğunlukla değiller. Buna çok takıldım ve zaman içerisinde deneyim elde etmiş oldum birçokları başladıklarında Windows kurmaktan ötesini yapamayan, teknik ve bilişim çalışanı olmayan sadece elektrik, elektronik mühendisleri, beyaz yakalıları hatta pazarlama gibi alakasız tipler. Deneyimlerini paylaşıyor ve blog tutuyorlar, eski bloglarından çok fazla şey öğrendiklerim oldu, herhalde bilişim uzmanı dediğim kişilerin bio’larının tamamen alakasız olduğunu gördüğüm çok fazla durum oldu. Yazılımcı olanların blog tutma oranları üstel durumda sanıyorum, bunlardan şirketlerden alamadığınız hw benchmarkları alabiliyoruz, biz de ram takmayı bilmeyen yazılımcı sanırım çok yaygındır.

Araya benzer bir örnekle Amerika ve İngiltere de çok fazla garajlarında spor araçlarını pist aracı haline getirmeye çalışan, sürüş becerilerini geliştiren ve binek araçlarını modlayan, profil kaynatmayı öğrenen binlerce kişi var ve bunlar yarış mühendisi, otomotiv sanayii çalışanı değiller sadece hobi sahibi, bütçesini buna kanalize eden satışçılar ve danışmanlar.. Mesela en üstte paylaştığım kişi de sadece bir bilişim meraklısı değil yarış meraklısı, garajında araçlarını geliştirmeye çalışıyor.:)

Biz ise halkımıza forum kültürünü ve Google’dan verimli aramayı öğretemediğimiz gibi genç sektör arkadaşlarımıza da forum ve merak kültürünü öğretemiyoruz maalesef.

İşten eve, evden işe giden, hafta sonu trekking seven alakasız bir insan niçin sanallaştırma öğrensin, niçin IP Cameralarını kendisi kurmaya çalışır ki. Çünkü hizmet sektörü pahalı sürekli iş yaptırmaya bütçesi yoksa buna mecbur olduğunu öğreniyor. TCP/IP’nin ne olduğunu öğrenme zorunluluğuyla karşılaşıyor…
Sektör içi düzey ve yaklaşım farkımızı da umarım anlatabilmişimdir.

Örneğin bu görülen homelab’lar çoğunlukla çok temiz, iyi düzenlenmiş görünmlerine rağmen kurumların güncel hız, güncellik, güvenlik ihtiyaçlarını karşılamıyor artık fakat son kullanıcı ürünlerinin sunum ve katalog arka planındaki gerçek yeterlilikleri de biraz daha etkin bir şeyler yapmak istiyorsanız bireysel ihtiyaçları karşılamıyor.

Bir örnekle 25 Gb/s Bandwidth veya transfer oranı bugün bir Kurumun, Kobi’nin ihtiyacını karşılamaz. [Bizde para kazandığı halde bütçe ayırmayan bunun çok altında şeylere sahip Kobiler olduğu halde.] Bir PC ile ise ulaşamayacağınız bir değerdir. Bir amatör ise 2. ele düşmüş 10 yıllık toplam maliyeti ona en fazla 1500 $ olan cihazla ulaşabileceğini öğrendiğinde bunun üstüne gidiyor. Çünkü eve koyacağınız bir kaç 2k IPCam'in ihtiyaç duyduğu Bandw. ise işte o kadar. Youtuber vs iseniz bundan çok daha fazlası.

Tekil portların 5/10/20 Gbit sunduğu söyleniyor size fakat diğer birimlerin yetersiz olduğunu öğreniyorsunuz, zincirin zayıf halkalarını nasıl güçlendirmeleri gerektiğini bizim gibi meslekten para kazanmadıkları halde öğreniyorlar. İşte bunlar gibi sebeplerle son 5 ila 10 yıldır homelab kültürü sürekli gelişimde, bu gözler çok ucuza üzerinde EVA yazan kabin bulduğunu, kullanmak istediğini, yardımcı olana ödül vereceğini söyleyen amatörleri gördü.:)

Gelirlerini kabaca biliyoruz, bu yaygınlığın görülmesi gelir odaklı değil temelde 1000$ sıfır yeni sunum ürün almak yerine 3000 $ 'a BT odası kurmanın gerekliliği ve mümkünlüğünü hesaplıyorlar. Parası yetmediğinde ahşap dolabı nasıl kullanabileceğini, bunların yarık hava akış, fan montajlarıyla soğutma yeterliliğini hesaplamayı webden bulup öğreniyorlar ve kendi deneyimlerini de paylaşıyorlar.
10 bin $ aylık gelirde 3 bin $’ın nasıl bir oran olduğunu tartışmaya gerek yoktur sanırım.:)

Yani sadece bireylerle ilgili değil gerçek bir değerleme ve geri dönüşüm pazarı yaşatıyorlar. Asıl ihtiyaç düzeyi bu olmasına rağmen bizde ise bir ikinci el kültürü yok, oluşamıyor.. insanlar ellerinden çıkarmaları gereken yetersizleşmiş ürünlerin üstüne çok az koyarak yenilemek istiyor ve bu alanda hizmet sunmaya kalkanlar gerçekliği, değerlemeyi, işe özeni ve uzun vade de oluşabilecek akışı anlayamıyorlar.. kişi başı gelir çok daha düşük ve herkese kazandıracak bir ülke de yaşamamıza rağmen. Bu muhtemelen arz kadar oluşturduğumuz talep niteliği ve yaşama özenimizle de ilgili.
Çin ile Atlasa bakmadan o mesafeden buraya, iç piyasadan çok daha ucuza cpu, anakart gönderebildiklerini düşünmemiz, sektör içi farkındalık ile adreslerine doğal bir tepki koymamıza yeterli bir örnek olabilir sanıyorum.

Neyse başka noktalara konu kaymadan asıl hedefim olan dünyada gördüğümüz bu homelab kültürünü paylaşmak ve nedenlerine basitçe değinmek istedim. İpuçları görülüyor, sanıyorum yakın gelecekte bu durum, yayılım Çin ve Hindistan da daha fazla oturacak ve dışarıdan fark edilebilir hale gelecektir.

Bu realitenin oluşmasına en önemli nedenlerin ikisi; özellikle son 10-14 yılda donanım mimari gelişimi ile yönelik arzın, ihtiyaç düzeyini büyük oranda değiştirememesi, dolayısıyla yaşam döngüsünün uzaması ve NextGen sunumu ile ihtiyaçların aşırı hızlı büyümesine rağmen mimari, altyapının aynı oranı koruyamaması olabilir. Data miktar noktasında, havuz ve köprüler yetersiz.:)

Gereksiz uzun oldu, Selamlar.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 06/05/2024 21:22

(@altunsu)
Gönderiler: 11
Active Member
 

Asgari ücretle çalışanlar için Türkiye şartlarında kurula bilecek ortamlar değil. Malum parçalar ekipmanlar çok pahalı. Değerli yorumlarınız için teşekkürler. 

 
Gönderildi : 15/09/2024 11:45

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4653
Co-Helper
Konu başlatıcı
 

Eywallah, fakat dünyanın her tarafından kastettiğim kitle mavi yakalı, asgari ücret düzeyliler değil zaten, daha teknik işler yapan, standart masa başı beyaz yaka/standart devlet memurlarından bir miktar kendini ayırabilmiş insanlar. Sadece bunun ölçeğini gözde büyütmemek gerekli, sadece aylık en az 20k $ kazanabilen insanları kastetmiyorum.
Çevre etmenlerine de değinmeye çalıştım konu sadece yüksek gelir değil zaten yayılımın nedeni düşük bütçeler, Türkiye de para kazanmadığına sığınan Kobi'ler dahi görseller de ki kabinleri kurmuyorsa konu sadece gelir dağılımı, mali değildir zihniyet, hayata özen , analiz gibi noktalarının daha önemli olduğuna referanslar vermeye çalıştım başta bilişim çalışanları olarak, hayatını geliştirmek isteyen bireylere.
Aslen hedef yazının sonuç bölümünde ipuçları verilen uzun vade de taleplerin şekillenmesi ile arzın belki düzeltilebilecek olmasıydı...
🙂

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 15/09/2024 13:47

Paylaş: