Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

IoT güvenlik sorunları nelere yol açabilir? Bu sorunların engellenmesi için sen ne yapıyorsun?

4 Yazılar
3 Üyeler
0 Reactions
906 Görüntüleme
(@aliuysal)
Gönderiler: 292
Üye
Konu başlatıcı
 

IoT hayatımızı daha kolay, daha sağlıklı, daha güvenli kılmak için son hızıyla büyüyor ve gelişmeye devam ediyor. Peki daha güvenlik kılar derken, gerçekten öyle mi? Güvenlik önlemleri bu büyümeye ayak uydurabiliyor mu?

Her gün sistemlere saldırılar oluyor, Akıllı kapı kilitleri ile evler tehlike altında, Akıllı arabalar uzaktan durdurulabiliyor, araç kontrol sistemleri devre dışı bırakılabiliyor. Yolda giderken saldırı aldığınızı ve frenlerinizin tutmadığını düşünebiliyormusunuz.

Akıllı evlerde virüs bulaşmış bir buzdolabının yapabileceklerini düşünün, bireysel bilgilerinizin toplanması için Akıllı sağlık ve spor cihazlarının kullanılması çok da zor değil, hatta kalp pillerinin hacklenmesi durumlarının önüne geçmek için artık neler yapılabilir konusu konuşulmaya başlandı.

Daha büyük ölçekte, sahte GPS sinyalleri ile uçaklar ve gemilerin yanıltılması bile söz konusu olabilir.

ABD’de bir hacker grubu New York belediyesinin kullandığı su kontrol sistemine sızarken yakalandı, enerji santralleri, nükler santraller gibi kritik alanlara bu tarz saldırıların başarıyla yapıldığı durumları düşünebiliyormusunuz?

Endüstri 4.0 ile birlikte karanlık fabrikalar dönemi başlıyor ve artık ticari sırların korunması, fabrikalarda tüm sistemlerin IoT ile tanışması güvenlik sorununun nekadar üzerine düşülmesi gerektiğini bize tekrar hatırlatıyor. 

Tüm bu risk faktörleri konusunda insanların bilinçlenmesini sağlamak, topum olarak bu tarz felaketleri önlemek için ihtiyaç duyulacak tüm IoT ekosisteminin her alanında güvenlik inşa etmek için uğraşmalıyız. Bu güvenlik tedbirleri için neler yapabiliyoruz toplum olarak çalışmalı, bu alanda bilinçli nesiller yetiştirmeliyiz. Bunun için devletleri beklemek yerine bireysel topluluklar olarak çaba sarf etmek bizim için birincil vazife olmalıdır.

Gelecek teknoloji ile şekillenirken, banane canım diyerek geri planda kalmak bir toplumun çöküşünün en büyük nedeni olacaktır. Bizde ÇözümPark ailesi olarak bu konuda neler yapabiliriz, yangına su taşıyan karınca misali bile olsa elimizi ne kadar taşın altına koyabiliyorsak bir çalışma içine girmemiz ülkemiz içinde fayda sağlayacaktır.

Dijital dönüşüm başlıyor...
RFID Sayım
WinFlow e-Fatura Onay Akış Süreç Yazılımı
Android El Terminali
Elektrikli Araç Şarj Yazılım Platformu
RFID Demirbaş
QrCode Api

 
Gönderildi : 03/01/2018 14:08

(@cemaltaner)
Gönderiler: 80
Trusted Member
 

En güzeli Polat Alemdar yöntemi. Çek ağ kablolarını ne siber ne sibel saldırı vız gelir. 🙂

Şaka bir yana ağa bağlanan cihaz sayısı arttıkça tehlikenin boyutu da aynı oranda artacaktır. Bir kaç sene önce yaşanan Mirai saldırısını hatırlayın. Varsayılan kullanıcı adı parola bilgilerinde bırakılan IP kamera, IoT cihazları vb. botnet ağının bir parçası yapılarak Amerikan DNS sistemine saldırılar düzenlendi. Sonuçta tembellik ve ihmal sonucu ortaya çıkan bir saldırı. Meşhur söz eğitim şart! Yani siber güvenliğin en zayıf halkası olan kullanıcının bilinçlendirilmesi en çok çaba harcanması gereken alan bence.

 

 
Gönderildi : 03/01/2018 17:03

(@aliuysal)
Gönderiler: 292
Üye
Konu başlatıcı
 

Çok haklısınız hocam, insandan başlamak gerekiyor, fakat kontrolüde insandan çıkarmak lazım. 

İlk kullanım için parola oluşturma şartları default parolayı ortadan kaldırma gibi şeyleri artık neden yapmıyoruz bilmiyorum 

Dijital dönüşüm başlıyor...
RFID Sayım
WinFlow e-Fatura Onay Akış Süreç Yazılımı
Android El Terminali
Elektrikli Araç Şarj Yazılım Platformu
RFID Demirbaş
QrCode Api

 
Gönderildi : 04/01/2018 04:09

(@azizkadagan)
Gönderiler: 114
Estimable Member
 

Sanırım herkesin 27001 sürecinden geçmesi gerekiyor. Malum çalışmış olduğumuz şirketlerdeki personellere sürekli olarak parola veya bilgi güvenliği adı altında bilgilendirmeler yapıyoruz. Az da olsa bir tehditin farkındalar fakat bu IoT konusundaki gelen güvenlik açıklıklarınında olucağı ve bu açıktan yararlanıcak olan kişilerinde olduğu haşikar diye düşünüyorum. Cemal bey'inde dediği gibi çok fazla çaba sarfetmek gerekiyor. 

 
Gönderildi : 04/01/2018 12:03

Paylaş: