Forum

Felaket Kurtarma Ya...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] Felaket Kurtarma Yapısı Oluşturma

2 Yazılar
2 Üyeler
0 Reactions
43 Görüntüleme
(@kadirmumcu)
Gönderiler: 29
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Genel olarak sormak istediğim bir konu var. Elbette bunu bir firmadan destek alarak gerçekleştireceğiz; fakat öncesinde fikir sahibi olmak ve biraz kişisel araştırma yapmak istiyorum. Siz değerli hocalarıma danışmak istedim.

A ve B lokasyonlarımız arasında yaklaşık 500 km mesafe var. A lokasyonunda vCenter 7 ve 7 adet ESXi 7 üzerinde toplam 200 sanal sunucumuz mevcut. B lokasyonunda bir felaket kurtarma (disaster recovery) yapısı oluşturmak istiyoruz. replikasyonu seçeceğimiz herhangi bir yazılımla yapacağız. Yeni sunucular alabiliriz, ancak kullanılabilir durumda olan, çok eski olmayan sunucuları da değerlendirmeyi düşünüyoruz.

B lokasyonunda hiçbir altyapı yok. A lokasyonundaki sunucular tamamen çalışmadığında veya belirli sunuculardan bazıları devre dışı kaldığında, B lokasyonundaki sunucuların devreye girmesini istiyoruz. Aslında, bu sunucuların aynı IP adresleriyle açılmasını ve A lokasyonundaki kullanıcıların bilgisayarlarında herhangi bir ayar yapmadan sistemin devam etmesini hedefliyoruz.

Bu nedenle, B lokasyonuna kurmam veya almam gereken network cihazları, altyapı hizmetleri, Active Directory gerekliliği gibi bilgileri öğrenmek istiyorum. Aradaki bağlantı için hangi network teriminin kullanılacağı (MPLS mi yoksa VPN hizmeti mi gibi yada her ne deniliyorsa ) hakkında da bilgi almak istiyorum.

Bu konularda bana yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler.

 
Gönderildi : 18/10/2024 14:04

Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 33272
Illustrious Member Yönetici
 

Merhaba, danışmanların yapması gereken bir işi bizden istemişsiniz, ne yazık ki gönüllü olarak çok sınırlı vaktimiz olduğu için özet bilgi vereceğim.

Öncelikle tavsiyem hedef okasyon için bir ürün almayın, bunu bir hizmet alacağınız yer üzerinden kiralayın. Yani bu durumda size bunu kiralayabilecek bir şirket seçin. Şirket size kendi veri merkezinde hali hazırda bu 200 sanal makine için bir compute gücü sağlayacaktır. Makineler kapalı kalacağı için daha ekonomik olabilir. Üstüne aynı ip ile ayağa kaldırmanız demek "layer 2 extend" bu terimi araştırın. Mutlaka çalışacağınız firma sahip olduğunuz ISP ile mutlaka çalışıyor olmalı ki genelde büyük şirketlerin hemen hemen hepsi Turkcell, VF veya TT ile çalışır. Yani sizin şirketinizdeki MPLS ile kendi veri merkezini bağlar ve L2 Extend yapar (işi bilen firmalar olduğunu düşünüyorum). Replikasyon için ise en sık kullanılan ürün Veeam veya Zerto. Zerto biraz daha maliyetli ama daha kabiliyetli, bu 200 makinede çok sıkıntılı makineler yok ise veeam ile muhtemel bu işi yapabilirsiniz. Çok kritik ve büyük sıkıntılı makineler var ise örnek 150 veeam, 50 zerto ile bu işi yapar. Ancak yine bu şirketin her iki ürünü bilmesi lazım. Ardından replikasyon başlar, bittikten sonra test edebilirsiniz, bu durumda 200 makineden 10 tanesini bile hedef veri merkezinden açabilirsiniz.

Kendiniz yapmak istiyorsanız 

1 - Düzgün bir veri merkezi bulmanız gerekli

2 - 200 makine için uygun fiziksel bir sunucu veya kiralama yapmanız gerekli

3 - Hedef veri merkezi size sanal firewall veriyor ise onu yok vermiyor ise merkez ile sizin aranızda Layer 2 extend yapabilecek bir firewall almanız ve buna uygun (replikasyon trafiğini ölçmeniz, ortalama hesaplamanız ve ona göre 50mbit, 100mbit hat almanız gerekli)

4 - Replikasyon için veeam veya zerto satın almanız gerekli

5 - Replikasyon testi önemli, kafanıza göre bir makineyi Dr dan aktif ederseniz prod makine domainden düşer çünkü anahtar kelime secure channel

Kolaylıklar

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 18/10/2024 15:01

Paylaş: